OPV utólagos beépítése

Mivel mostanában rengeteg kérdés érkezik hozzám az OPV beépítéssel kapcsolatban, arra gondoltam leírom a folyamatot, hogy én hogyan csinálom.

Nyilván sokféle módszer létezik és a felhasználható alkatrészek száma is változatos lehet, mégis van egy számomra bevált és nagyon egyszerű módszer, amit minimális műszaki érzékkel és szerszámkészlettel is el lehet végezni. A végeredmény pedig egy pontosan beállítható OPV lesz. Akkor szoktam ajánlani ezt az átalakítást, mikor a gépet nem szerelték gyárilag biztonsági szeleppel, vagy egy gyenge minőségű (nem állítható), esetleg műanyag alkatrészt építettek bele a gyárban. Fontos szerepet lát el, egy jól beállított biztonsági szelep gyakorlatilag nélkülözhetetlen az igazán jó presszókávé készítéséhez.

A blogon már több cikk is szólt erről az alkatrészről, a fontosabbak ITT és ITT olvashatóak.

Mielőtt bármit csinálnánk a kávégépünkkel, ne feledkezzünk meg az érintésvédelemről! Biztonsági okokból a kávégépet távolítsuk el az elektromos hálózatból, mert igen csúnya áramütést lehet szenvedni, ha ezt elmulasztjuk. Továbbá MINDENKI SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE VÁLLALKOZZON ERRE AZ ÁTALAKÍTÁSRA.

Az alkatész, amit én szinte minden esetben használok erre a célra a danetti.hu-tól rendelhető, ~ 2.500 Ft, így néz ki:

opv

A fotón lévő csatlakozók: balra-bojler felé, felfelé-pumpa csatlakozója, jobbra-vissza ág a víztartály felé.

 

Szignifikáns javulást szokott hozni az átalakítás, ha korábban nem volt a gépben (vagy nem állítható), ezért szerintem ez az alkatrész bőven megéri az árát. Azért szeretem ezt a típust, mert a záró kupak alatt egy imbuszcsavar található, aminek tekerésével pontosan beállítható a nyomás:

opv

A csavart balra tekerve csökken a nyomás a rendszerben, jobbra tekerve pedig nő.

 

Ha kifelé tekerem a csavart, csökken a szerkezetben található rugóra nehezedő nyomás, kvázi könnyebben kinyílik majd a szelep és ugyanez fordítva is igaz. Tehát ha kifelé tekerem, csökken a rendszerben lévő nyomás, ha befelé tekerem, nő.

OPV

Az OPV szétszerelve. Ezt a rugót állítjuk a csavarral és a kis fekete szilikon tömítés zárja el a víz útját. Megfelelő nyomás esetén ezt a tömítést mozdítja el a víz a helyéről a rugó összenyomásával. A fotón látható szelep még nem volt beépítve. Látható, hogy beépítés előtt mindenképp érdemes teljesen szétszedni, mert többször előfordul benne szennyeződés. Egy alapos tisztítás mindenképp ráfér, sőt én finoman be szoktam kenegetem étkezési szilikon zsírral is.

 

No persze a pontos beállításhoz kísérletezni kell, mivel ránézésre nem lehet megmondani, mennyit kell rajta állítani. Tehát majd párszor le kell szedni azt a kupakot, mire sikerül beállítani, ezért addig véglegesen ne szereljük össze a gépet, míg nem sikerült. (Igazság szerint én előre beállítom egy erre a célra összeállított kis modellen, amit egy kiszuperált gépből készítettem, mielőtt beépítem. Nekem egyszerűbb, gyorsabb és kevesebb kísérletezést igényel a végleges helyén. Otthoni körülmények között ez a modell általában nem áll rendelkezésre, így marad a beállítás a kávégépben.) Én kicsivel 9 bar alá szoktam állítani, számomra az vált be a legjobban.

 

Az új OPV beépítésének folyamata

A legtöbb gépet úgy szerelik össze a gyárban, hogy a pumpa végén található egy “könyök”. (Ezt az alkatrészt és a hasonló társait a fittingek között kell keresni a danetti.hu webáruházában.) Ezen a könyökön található anya szorítja rá a nagyobb nyomásnak is ellenálló tefloncsövet a könyökre. Első lépésként ezt a tefloncsövet kell tehát lehúznunk a könyökről (a záró anya letekerése után persze):

opv

 

Második lépésben a pumpából ki kell tekernünk a könyököt, mivel ennek a helyére fog bekerülni az OPV. Ezt követően beilleszthetjük a pumpa végébe az új alkatrészt. A meneteket tömíteni szükséges, én ehhez teflonszalagot szoktam használni. Betekerem vele az OPV menetét és így teszem a helyére:

opv

 

A korábban lehúzott tefloncsövet kis szerencsével rá tudjuk majd tolni az OPV végére és az anyával szépen rá is tudjuk szorítani. Ha nincs szerencsénk, akkor kell vásárolni 1 méter tefloncsövet is (nem túl nagy összeg).

Az OPV másik (vastagabb) csatlakozója a visszafolyó ág, ahonnan a felesleges víz távozik majd vissza a víztartályba. Ehhez szilikon csövet szokás használni, amit én egy gyorskötözővel szoktam ráerősíteni. Ez a ráerősítés nem feltétlen szükséges, mert sokszor a szilikon cső önmagában is szépen ráfeszül a rézre és felesleges  rögzíteni. Itt nincs nagy nyomás, mivel a másik végén szabadon folyik a víz. Pusztán a “biztos ami biztos” elv miatt szoktam rögzíteni, mivel ha véletlenül lecsúszik, akkor az OPV eláraszthatja vízzel a kávégép belterét. Presszógépenként más és más, hogy hogyan lehet szépen elegánsan visszavezetni  a vizet a tartályba.

opv_osszeszerelve_s

 

Végül a gépben felépülő nyomást egy vakszűrővel és egy nyomásmérő műszerrel tudjuk a legegyszerűbben ellenőrizni. (Ha szerencsénk van, presszógépünk már eleve nyomásmérő műszerrel van ellátva és nincs szükség erre a szerelékre a kifolyón:

Vakszűrő hiányában a szűrőkosárba beragasztott szigetelőszalag is megfelel. Ezen kívül, ha kifolyóra szerelhető nyomásmérő műszerünk van, nem vakszűrőt használunk.

Ezt az átalakítást már sikeresen alkalmaztam több kis háztartási presszógépnél, sőt POD-os gépeken is kiválóan működött. Egy ilyen beszerelt OPV láthatott már a kedves olvasó a Jura Rio Vapore átalakításáról szóló cikkemben, vagy a Covim Nemox POD-os gépről szóló cikkben is. A Jura esetén így nézett ki:

jura rio vapore with opv

 

 

Végezetül

Egy kiegészítő ajánlásom van az OPV-vel szerelt gépekhez. Ezen az alkatrészen víz folyik keresztül. Ugyanúgy el tud vízkövesedni, mint bármely más alkatrész. Ugyanakkor a normál vízkőmentesítésnél, mikor vízkőoldót engedünk át a gépünkön ez az alkatrész nincs használatban, hiszen ezt általában nyomás nélkül szoktuk elvégezni. Ezért tartom fontosnak megemlíteni, hogy vízkőoldásnál is tegyük fel a vakszűrőt, hogy ezen az alkatrészen keresztül is dolgozzon a vegyszer és tisztán tarthassuk vele a gép OPV-jét.

 

 

 

 

41 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Köszi a leírást, nagyon hasznos volt! Van itthon pár OPV nélküli gépem, az egyikkel teszek is majd egy próbát…

 2. Dénes Gergely

  Gaggia classicnál ha a nyomást a gőzkaron mérem az is helyes eredményt ad opv beállításhoz?

  1. Hát nem tudom. A gőzcső szerintem nem arra van tervezve, hogy nagy nyomást is elviseljen. Előtte van egy csap, az elzárja a nagy nyomást. Amikor a gőzcsapot az ember kinyitja, a nyomás a csőben nem tud megnőni jelentősen, mert szabadon áramlik kifelé a gőz. Ha ezt lezárod és megküldöd 9-10-12 bar-al, nem tudom, mi lesz a végén a gőzcsőből. Szerintem azt kockáztatod, hogy megsérül.

 3. Kardos Péter

  Bocsánat, de műszaki analfabéta lévén, én valamit nagyon nem értek. Ezek szerint vannak gépek, amikben nincs ilyen OPV (ez önmagában meglepő volt számomra, mert akkor ezek hogy oldják meg, ha túlnyomás van, vagyis ha nem bírják a vizet átnyomni a kávén, mert pl. az túl finomra lett őrölve és nagyon meg lett tömörítve?). Ezekben, ha jól értem, csak egy cső vezet a bojler felé a ‘könyökből’. Ha beépítek egy OPV-t, akkor annak a másik csövét hogyan vezetem vissza a víztartályba? Hogy csatlakozik az oda? Simán belelóg a vége, vagy hogyan? Elnézést az értetlenkedésért.

  1. Igen, vannak ilyen gépek. Pl a Jura-ban sem volt gyárilag. Egy sima könyök ment a pumpától a bojler felé. Vagy itt az oldalon ilyen volt még a felújított gépek közül a MiniCoffee, a Jacobs és a Saeco Aroma is. Ha nincs OPV, akkor a nyomás megnő, amíg a pumpa bírja, aztán annyi. Ha nem tudja átnyomni, felrobbanni nem fog, mert 14 bar-nál többet nem tud úgysem. Az OPV-nek így nem biztonsági szerepe van, inkább a nyomást lehet vele bekorlátozni. Ha OPV nélkül nem jött ki a kávé, akkor OPV-vel sem fog. Minden gépnél egyedileg kell kitalálni, hogyan lehet visszavezetni a vizet. Simán belóg majd a víztartályba.

 4. Kardos Péter

  Nagyon hasznos válasz volt, köszönöm.

 5. Saeco XSmall-t moddoltam, az INEI ajánlásaihoz közelítve, emeltem 2 Celsiust a hőfokon, 9 baros lett az OPV és 25 másodperc a lefolyás.

  Az eredeti 16 baros OPV rugóját összenyomott és az OPV kitekert állapotában megmérve, arányaiban 4 mm-t kellett vágni a 9 bar eléréséhez.

  A végeredmény az, hogy nem fullad be a pumpa még nagyon finomra őrölt kávéval sem, viszont mivel a vízmennyiségmérő még a pumpa előtt van, így az OPV-n visszaáramló vizet is méri, így hosszúra kell állítani a főzési időt és manuálisan leállítani a főzést.

  Az őrlőt finomra állítva 25 s alatt csöpög le 25 ml főzet 8g kávéból. A baj csak az, hogy keserű a végeredmény.
  Három részre elosztva a főzést a második harmadban elviselhetetlen keserű íz oldódik ki és ez utóízként meg is marad.

  Durvábbra állítva gyorsabb a lefolyás, az OPV talán ki se nyit, viszont igazinak tűnik a crema, sötétebb barna mint amit a nyomásfokozó produkál és nem keserű összességében a produktum. Az első harmad itt is gyümölcsös, aromás, a második harmad viszont már nem zavaróan keserű önmagában sem.

  Nem hiszem hogy az őrlőn múlik, inkább a műanyag főzőegység mechanikája olyan amire nem lehetnek érvényesek az INEI ajánlásai.

  1. Üdv, köszönöm a hozzászólást. Egy kérdésem lenne: mindig ilyen volt? Mármint már az első kávékkal is folyamatosan keserű volt, vagy az idők során jelnt ez meg benne?

   1. Köszönöm a választ!

    Volt egy típus amivel jó eredményt adott alapbeállításokkal, Lavazza Espresso. Tehát eleinte nem volt jellemző a túlzott keserű íz.

    Tömítések vagy őrlőtárcsák cseréje szóba jöhetne mint üdvözítő megoldás, de az őrlőtárcsák nem tűnnek kopottnak, életveszélyesen éles a farkasfoga, persze ettől még lehet hogy túl szorosra húzva trancsírozni kezdi a szemcséket.

   2. Hétvégköszöntő barkácsként kitakarítom az őrlőt, nagyon tele van porszerű maradékkal. Lehet hogy ez okozza az elhúzódó problémát, durva őrléssel kezdve remélhetőleg kiderül.

    1. Figy, nem vagyok nagy automata szakértő. De karos presszógépnél akkor is keserű a végeredmény, ha megég a kávé. Túl magas a hőmérséklet. Megpróbálhatsz termosztátot cserélni alacsonyabb értékre. Én mindig ezt csinálom a gépeimmel. Kipróbálom magasabb és alacsonyabb hőfokkal is és amelyik jobb, azt hagyom benne. 90-91-93-95-98. Ilyen értékkel kapható termosztát a karos presszógépekbe, kb 1000 Ft egy. Meg kell nézni, ennél a gépnél hogy van ez megoldva. Épp szerelek egy pod-os gépet, abban pl egy potméterrel tudom állítani a hőfokot. A másik dolog, ami keserűt adhat a kávéhoz, az az avasodás. Ha vannak a gépben valahol elbújva avas kávé leraakódások pl.

     1. Köszönöm a tanácsokat!

      Ebben egész korrekt hőmérséklet-szabályozás van egy PTC-vel megoldva. A gyári hőfok 2 fokkal az ajánlott értékhatárok alatt van.

      Lerakódás az őrlőben volt, most egész korrekt, tisztítás után, közepes finomságon. De szerintem nem presszóképes az őrlő. Még nem tökéletes.

 6. Sikerült elérni az optimális beállítást, a gyári minimumon.
  A lefolyás gyors de az íze jó, ennél finomabb őrléssel csak keserűbbé válik a végeredmény. Tamperolással lehetne javítani a lefolyáson de arra nincs ráhatásom. Ennyit lehet kihozni belőle, 20ml-re van kalibrálva és jó, sokkal jobb mint Brikkával ugyanez a kávé.

  1. Szuper, ügyes vagy, gratulálok!

   1. Új fejlemény van Saeco fronton: szűkítő kellene az OPV után, kazán előtt valahol, mert túl nagy a vízhozam, amin nem segít a megfelelő finomságú és jól tamperolt őrlemény sem.

    Ahogy látom, tuningolt Gaggiákban is alap a szűkítő a vízhozam beállítására, lehet hogy itt is beválik.

    Sok helyen bele lehet avatkozni a nyomás felépülésébe, de sajnos a crema golyót támasztó rugó feszítése nem elég precíz és nem fogja vissza eléggé az ULKA pumpa erejét, viszont a legfinomabb őrlő állásban már megjelenik a mogyoróbarna crema, ami jó jel. Eddig valahogy elkerülte a figyelmem a vízhozam kérdése, pedig az alapvető hiba az automatákban az átzubogó víz. Folyt.köv. valamikor, sok sikert az Xsmall-tuningoló utókornak!

    1. Szia, jól látod, ha túl snagy a vízhozam, valahol szűkíteni kell. Mivel tervezed megoldani a Saeco-n? Érdekel majd a megoldásod.

     1. Egyelőre egy 0.52-es réz szeleppel kísérletezek (egy gáztűzhely tartozéka volt), amit a KPE-be becsúszó pipacső belső oldalára tekertem be igen szakszerű szifon szelepgumi tömítéssel. Ha nem lenne legyengítve 9 barra az OPV, robbanásszerű lenne a fejlődés, így viszont újabb kísérletekre ad módot a még mindig egy darabban lévő gép. Jobb lenne a kazán előtt a szűkítés, de nem vészes így sem, mert ha befullad a túl finom őrleménytől, akkor is hasonlóak a nyomásviszonyok.
      Milyen fura, hogy ez elfogadott tuning módszer, míg a nyomásfokozó annyira nem.

     2. Dehogy szelep, fúvóka!

     3. Bevált, de kevés a végén az öblítés és eldugulhat az apró lyuk. De megéri a vacakolást, a végeredmény jobb mint amit a környék kávézóiban lehet kapni. A tamperoláson lehetne javítani a piszton rugó alátétezésével vagy cseréjével.

      A legjobb lenne lecserélni az egészet, kb. itt a vége a ennek a mission impossible-nek. Amíg megy addig használom ezen a fura módon (főzés után KPE mosás csap alatt és áramtalanítás után bekapcsolás a hosszabb öblítéshez).

      Közben keresek valami normális nem-alumínium belű régi olasz jószágot, mert tejet is szeretnék gőzölni, és azon nem segít a kávépogácsa jótékony szűrőhatása.

 7. Szia! Eszkábáltam magamnak egy karra szerelhető manonétert. Egy problémám van vele, hogy az elso mereskor nem számottevően, de a masodik meresnel mar nagyor “vibral” a mitato. Gondolom a levego távozik a csőből a magnesszelep nyitasakor, igy ki kell belole onteni a vizet es utana tudok ujra mérni. Neked is ilyen?

  Kérdés: szűrővel vagy szűrő nélkül mérjek nyomást?

  Köszi!

  1. Üdv,
   nem, az enyém nem vibrál. Elvileg olyan órát kell használni, ami vibropumpához lett készítve és nem olyat, ami roto-hoz. Ezeknek nem szabad “ugrálni”. Csakis szűrőkosár nélkül lehet nyomást mérni, különben a nyomás elszökik a kosár és a kar között, ami nincs tömítve.

   1. Kórik Máté

    Szia!

    Köszi szépen. Akkor ezért folyt a víz a kar mellett, én meg azt hittem, a nyomásméregetéssel tönkretettem az amúgy is cserére érett kartömítést :).

    A manométered típusát megírnád, kérlek? Vagy van egyáltalán látható gyártó/típus rajta? Glicerines csillapítású, vagy sima? Köszi!

     1. Kórik Máté

      Nekem is egy az egybe ilyen típus van. Akkor viszont a csatlakozás módjával lesz baj nálam. Láttam, hogy te valamilyen műanyag csővel oldottad meg. Azt hol vásároltad, hogyan kell rá hivatkozni? Köszi!

 8. Hello!

  Folyamatosan olvasom a blogot, rendkívű hasznosnak találom és köszönöm. Még én is csak acél boileres saeco rendszerűvel kűzdök. A kérdéseim: A gőzcsapnak van valami biztonsági szelep funkciója? Miért van belőle kivezetve egy átlátszo cső vissza a viztartályhoz?
  Nyomásszabályozásra ezt is lehetne használni?

  Köszi előre is

  Zsolt

  1. Szia Zsolt, bocs a kései válaszért. Ha a gőzcsapból megy vissza cső a víztartályba, akkor az a gőzcsap egyben OPV is. Látatlanban nehéz megállapítani, hogy állítható-e, de jó esély van rá. Az Isomac Giada volt nekem ilyen pl. Be lehetett állítani. Nem lehetett belőni 9 bar-ra, de 12-ről le tudtam vinni 10-re és ez elég is volt, hogy jó legyen.

 9. Sziasztok!
  Én azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek egy Poemia-ba is beépíthető az OPV?
  Ugye a tartály az talp szelepes és nyilván kéne faragni a házon, hogy átvezessem a csövet a tartályba már ha egyáltalán beépíthető.
  Illetve érdemes e vesződni egyáltalán egy ilyen géppel?
  Köszi.

  András

  1. Hát nem tudom. Nyomásfokozós kar van, ugye? Az hány bar-on nyit ki? Nehogy az legyen, hogy az OPV leszabályoz 9 bar-ra, de soha nem jön ki kávé a gépből, mert a nyomásfokozó meg 10 bar-on működik.

   1. Igazából van egy nem nyomásfokozós karom hozzá és azzal használom.
    Csak gondoltam hátha van e rá mód illetve egyáltalán érdemes e ezzel foglalkozni.

    1. Nézd, ha elfér benne, minden kisgépbe érdemes betenni. De ehhez meg kell vizsgálni, hogy a pumpa végébe betekerve, elfér-e a készülékben. Beszerezni az OPV-t, fittingeket, tefloncsövet, teflonszalagot, szilikonzsírt. Az OPV-t sem világos, hogyan állítod majd be. (Gyárilag NEM lesz beállítva, neked kell beállítani egy manométerrel). Stb. Ha nekifogsz, ezekre készülj.

 10. Szakáts Zoltán

  Az OPV bojler felé vezető ágára hányas tefloncső megy? Hogy csatlakozik?
  Köszönöm

 11. Szakáts Zoltán

  Még szeretném kérdezni, ha egy SAN MARCO EXPANZIO-s szelepet tenne be az ember -aminek a visszafolyó csőcsonkja nincs egybeépítve a nyomásállító csavarral-, lehetséges lenne e főzés közben állítgatni a nyomást?

  Köszönöm

  1. Ha befér a gépbe a szelep, akkor elméletileg igen, de nem ajánlatos az áram alá helyezett gép házában nyúlkálni. Erre általában saját hibája után jön rá az ember, én inkább most szólok 😉

 12. Szakáts Zoltán

  Nagyon köszönöm Károly! Az elképzelés az lenne, hogy egy új, hosszított karú csavart csináltatnék, és a gépen kívülre tenném a tekerőjét, csak attól féltem, hogy esetleg az állítgatástól közben folyatni fog a le nem kontrázott csavar.
  A gép egy Jura lenne, tegnap beszereztem egyet, amilyent Ön is átalakított, megfertőzött az oldal. Biztos lesznek még majd további kérdéseim is a jövőben.
  Köszönöm válaszát, üdv!

 13. Helló!
  Az lenne a kérdésem, hogy az opv tartály felé menő ágára mekkora átmérőjű szilikon csövet kell raknom?
  Csak mert akkor egyszerre rendelném meg őket.
  Előre is köszi a választ!

 14. Kedves Károly!

  Nagyon jó, hogy van egy ilyen oldal, ahol kávégép szervízelés témakörében lehet tájékozódni. Egyre többet olvasom és magam is elhatároztam, hogy a meglévő Delonghi ECO310 gépemen kicserélem amit lehet, hátha finomabb és krémesebb lesz a kávé. Ránézésre jó a konstrukció, az ULKA pumpa és a kazán között van az (egyébként műanyag) OPV. Ezt szeretném cserélni, csak az alkatrészekkel vagyok bizonytalan.

  A Danetti.hu oldalon található “Teflon cső 6×4 MM” a jó méret az OPV-ből a kazánba? Ehhez találtam olyat, hogy “Quick csatlakozó 6-os csőhöz 1/8 menettel”, ezzel tudom majd a kazánhoz csatlakoztatni? Egyébként gyorszáras a tefloncső két vége, de 1/8-ados az elem, amibe a kazánban csatlakozik, azt is cserélném.

  Másik kérdésem az lenne, hogy szeretnék beépíteni egy nyomásmérőt is a rendszerbe, de nem tudom hová? Közvetlenül a pumpa után, vagy a kazánba csatlakozás helyén lenne érdemes? Hely talán az utóbbinál több van.

  Előre is köszönöm a segítségét!

  1. Bocsánat, kicsit még helyesbítem a kérdésem, rosszul írtam. Tolómérővel mérve a kazánba csatlakozó menetes részek 3/8″-osak. Azt írta, a legtöbb otthoni gépben 1/8″-osak a fittingek, ezért keveredtem meg.

   A kérdés tehát az lenne, hogy közvetlenül a boilerbe egy 3/8-1/8 közcsavart téve tudom majd rászerelni a tefloncsövet? Illetve a boiler elé szerelve egy T-idomot ott működni fog egy utólag beépített nyomásmérés?

   Köszönöm!

  2. Igen, ez a megfelelő teflon cső. És igen 1/8″-os meneteket használnak a kisgépek általában. Delonghi-ban nem vagyok otthon… De nem kell quick csati, olcsóbb a hagyományos, ráhúzós megoldás. A nyomásmérőt oda kell tenni, ahol van hely, én a bojlerhez szerelném, nem a pumpa végéhez.

 15. Kedves Károly!

  Egy viszonylag ritka gépem van, Seaco SE 50. Fél éve szenvedek a kávéfőzéssel, most jutottam el az oldaladra és érzem, megtaláltam a probléma forrását 🙂 Túl nagy a gép nyomása. Vakszűrőt felrakva 16bar-ra megy fel a nyomás, ez nagyon sok szerintem.
  Éppen rendelek a Danettitől pár kiegészítőt és akkor rendelnék hozzá opv szelepet is, meg fittingeket hozzá.
  Kérdezném, hogy szerinted a túlnyomás szelep kivezetését az (szivattyú előtt lévő) áramlásmérő elé vagy után kössem be?

  Ha gondolod szívesen készítek lerást, képeket az átalakításról, hogy más is tanuljon belőle.

  üdv.: Dániel

  1. Üdv, ha van hely, én mindig a pumpa végébe tekerem bele az OPV-t. De ebben az esetben, ha van áramlás mérő, akkor mindenképpen.

 16. Kedves Dániel!

  Sikerült végül az OPV-t beszerelni? Érezhető a különbség a korábbi állapothoz képest?

  Ma lettem tulajdonosa egy Seaco SE50-nek, és én is gondolkodom az OPV beszerelésén.

  Gergely

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook