A bejegyzésben szeretném pár gondolatomat megosztani arról, hogyan is kellene működjön a kávégépünk felső szűrője, mik azok az általános hibák,a mikkel találkozni szoktam és hogyan lehet korrigálni ezeket.
Mostanában többször fordultak hozzám a blogom olvasói közül olvasók az alábbihoz hasonló kérdésekkel: “mennyi kávét kell a szűrőkosárba tennem”, vagy “miért áll a víz a szűrőben a csapolás után”, esetleg: “nálam miért nincs annyi crema, mint a fotóimon a blogon”. (Ez utóbbi több összetevős dolog ahhoz, hogy egyetlen mondatban válaszoljak, de erősen érinti ezt a konkrét témakört is.) Részben írtam már a felső szűrő szerepéről, de nem árthat egy kis ismétlés.
Milyen lenne lenne az ideális csapolás?
A felső szűrő és a szűrőkosár viszonylatában az ideális az lenne, ha a kávépogácsa teljes felső felületét egyszerre érné víz, az egyszerre hatolna be és mindenhol egyforma nyomással és mennyiségben haladna át rajta. Ennek a minél tökéletesebb kivonatolás miatt van fontos szerepe. Teljesen tökéletesen persze soha nem fog sikerülni, nem lenne semmi tudomány ezt összehozni, de azért törekedni kell rá. Nem csak a felső szűrő helyes működése, de az őrlemény egységessége és a tamperelés is fontos, de egyelőre csak a felső szűrőről esik most szó.)
A felső szűrő feladata
A felső szűrő legfontosabb feladata az, hogy lehetőleg minél egyenletesebben szétterítse a vizet a kávépogácsa felszínén. Maga a felső szűrő gyakorlatilag egy háló. Általában ennek közepére, vagy középrészére érkezik a víz, innen kellene azt szétterítenie. (Egyes gépek további osztó elemekkel igyekeznek már a felső szűrőre is minél egyenletesebben tölteni a vizet, pl Gaggia modellek.) Ha az őrlemény a csapolás megkezdése ELŐTT nem éri el a felső szűrőt, az nem tudja megtartani a vizet, egyszerűen átfolyik rajta és csókolom. Rosszabb esetben kimossa a tamperelésünket a kar közepén, vagy ahol éppen leesik a víz és ott máris könnyebb utat talál magának, gyorsabb lesz a lefolyás, rosszabb lesz a kávé. Csak akkor tudja szétteríteni a vizet, ha a kávéőrlemény még csapolás előtt eléri! Ekkor a víz nem tud olyan könnyen átfolyni rajta, hisz az őrlemény elzárja egy ideig a víz útját, a víz szétterül a felső szűrőn és a további nyomás kezdi majd átpumpálni nagyjából egyformán a pogácsán.
A helyes mennyiségű kávé használata tehát igen fontos. Amíg nem tudjuk, hogy mennyit kell tennünk a kosárba, érdemes ellenőrizni. Ha feltesszük a kart a helyére, majd rögtön levesszük, a simára tamperelt kávé felületén nyomot kell hagyjon a szűrő. Ha nem tette, nem is érte el, kevés az őrlemény.
Az sem jó, ha túl sok őrleményt használunk. Ha a kar már eleve nehezen megy fel, biztosan túl sok, ami azért probléma, mert nedvesség hatására még duzzadni fog (bocs, ez így leírva kicsit perverz volt). Ilyenkor előfordulhat, hogy a gép nem tudja megfelelően átnyomni a vizet, bedöglik a kávé. Pedig ezzel a daráló állással még kijöhetett volna a karból, ha pont megfelelő adag van a kosárban.
Nem könnyű feladat ezt pontosan beállítani, elfogadom. Sokat segíthet egy mérleg az elején. Ha kis rutint szereztünk benne, már tamperelés után ránézésre meg fogjuk mondani, hogy elegendő-e, vagy sem.
Ezt az alkatrészt némely kávégépen egyébként elvileg cserélhetjük akár jobb minőségűre is, pl. az alábbi IMS márkájúra:
Horror árban van, de biztosan jó, sajnos még nem volt szerencsém hozzá, majd egyszer … látok benne fantáziát, a szűrőkosarak közötti különbségekből kiindulva, akár sokat is változtathat a végeredményen.
Karbantartása
Az egyik karbantartási feladat, amit szeretünk elfelejteni. A kart elmossuk, szárazra töröljük, a szűrőkosarat is tisztán tartjuk, de a felső szűrő legtöbbször egy csavarral van rögzítve és nincs is annyira szem előtt. Havonta egyszer azért nem árt leszedni és alaposan kitisztítani. Én a következőket teszem, hogy tisztán tartsam ezt az alkatrészt:
Minden csapolás után:
-Csapolás után a kar nélkül átnyomok egy csészényi vizet, csak úgy üresen, egy kis edénybe. (Ha capuccino-t is készítettem, sokszor a tejhabosító edényembe.) Ezzel a feltapadt zacc nagy része lejön.
-Beteszek egy vakszűrőt a karba, felcsatlakoztatom, ráindítom a vizet és kicsit megmozgatom a kart.
Két naponta:
-Két naponta a korábban már bemutatott gőztisztító géppel egy perc alatt szinte tökéletesen megtisztítom. Legalábbis kívülről. A gőz behatol a háló mögé is, a korábban tisztának látott szűrő mögül rengeteg barna trutyit hoz ki. Szemmel láthatóan sokkal tisztább lesz utána.
Havonta:
Minden hónapban egyszer leszerelem a szűrőt és a másik oldalát is alaposan megtisztítom, illetve a főzőfejet is a szűrő nélkül. (Korábban vegyszeresen tisztítottam, ma már sokszor csak a gőzt és egy rozsdamentes edény tisztító szivacsot használok erre, tökéletesen bevált.)
Amikor egy hónap után leszerelem a felső szűrőt és az osztó elemet, gyakran ér olyan meglepetés, amire nem is számítok:
A fenti fotó remélem kellően undorítóra sikeredett ahhoz, hogy ne felejtsük el ezt a feladatot. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fenti szűrő egy hónapja volt takarítva és korántsem olyan vészes. Mikor hozzám kerül egy gép, nagyon sokszor tapasztalom azt, hogy szinte sosem, vagy konkrétan soha nem volt szétszedve és tisztítva. Koromfeketék, ráégett kávémaradványokkal kerülnek hozzám, az osztó elemek lyukai eltömődve stb. Eredeti funkciójukat nem is tudják ellátni. Ilyen környezetben nem kell csodálkozni, ha nem lesz olyan finom és látványos egy presszókávé.
Végezetül íme egy videó a Gaggia Classic kávégépek főzőfej tisztításáról:
Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:
szia. a szürö problémát.hog sikerült megoldanod
Üdv, melyikre gondolsz?
Ez a cikk, nem igazán helytálló. És igen félrevezető. Nagyon sokáig szívtam az érje el a felső szűrőt a csapolás előtt elmélet miatt kezdő koromban.
Elég badarság. Gaggiánál meg főleg. Szétveri a pogit és csatornás lett a túlnagy adag miatt!
Javaslom ezt tanulmányozni: https://baristahustle.com/espresso-recipes-analyzing-dose/
Több fórumon vitatkoztunk már ezen az íráson. Hidd el, pontosan értem és megértem azokat az indokokat, ami miatt ez a vélemény alakult ki benned. Biztos én csinálok valamit rosszul, de nálam valahogy nem csatornásodik úgy sem, hogy jelenleg is így tömörítek (eléri a pogácsa a felső szűrőt, látom a lenyomatot csapolás után). És nem mondhatom azt sem, hogy elégedetlen vagyok a kávémmal. De lehet, hogy be kellene mutatnom a Te általad használt módszert is, úgy lenne korrekt. Pro/kontra. Ui: azt szeretném kérni tőled, hogy legközelebb egy picit kíméletesebben fogalmazz. Köszönöm.
Jo kis tanító írás.
Sajnos sehol nincs ezekről szó.
Én is mosr vettem egy San Marco Practicet,nagyon jó gép de a beállításokkal bajlódom.
Darálóm is San Marco.
Ha valami van írhatok?????
Köszi
Üdv. Igen, nyugodtan. Ha tudok, segítek.
Jo iras.
Off topic, mivel nem olasz gep, de ezert szeretem a Krupps auto tamperelesi megoldasat.
Üdvözlöm!
Nem régóta próbálkozom egy fiorenzato f4 nano + gaggia classic tuning verzióval! A pogácsa rendszeresen úszik a vízben, a kávé csak a savanyú ízeket hozza és a crema is világos színű, bár elég vastag. (Specialty kávé, eddig csak kávézókban fogyasztottam, most próbálkoznék vele itthon is) Már próbáltam 16-19 gr között játszani a mennyiséggel, hasonló eredménnyel. Lehetséges, hogy túl finomra van állítva a daráló? Esetleg még nagyobb mennyiséggel próbálkozzak? Előre is köszönöm a válaszát!
Üdv, látatlanban megmondani mi a baj egy csapolással mindig nehéz feladat. A leírás alapján én arra gondolok, hogy ennek a kávénak alacsony a hőmérséklet, ami a gépen be van állítva. Ha nincsen PID a gépben, akkor termosztát cserével lehet orvosolni, vagy a kávét kell leváltani egy olasz blend-re. Speciality kávékkal kísérletezni csakis PID-elt gépen érdemes. Ha van PID a gépben, akkor el kell kezdeni emelni a hőmérsékletet és ellenőrizni a csapolást.
A pogácsa vizesedése: nehéz ügy, ismert a probléma. Biztos jele, hogy valami nem oké. Van egy elméletem erről. A víz a pogácsáról úgy tűnik el, hogy a nyomást egy solenoid szelep elvezeti a pogácsa tetejéről a csepptálcába a csapolás végén. A nyomással együtt a pogácsa tetejéről a maradékvíz is eltávozik. Ha túl sok víz van ott, vagyis a felsőszűrő és a pogácsa között túl sok hely van, akkor nem tud a nyomással az összes víz távozni. ha ez az eset áll fenn, akkor a kosár nem jó ehhez a géphez, vagy kevés benne az őrlemény. Ezen kívül néha akkor is fennáll a jelenség, ha az őrlemény túl finomra van őrölve. Ideális beállításnál (felsőszűrő távolság, őrlemény finomsága és mennyisége, jól működő solenoid szelep) a pogácsa teteje szinte száraz kell legyen. Az is gond lehet, hogy a solenoid szelep nem jól működik. Ha túl lassan viszi el a nyomást, akkor a nyomáskülönbség nem szippantja fel a vizet a pogácsa tetejéről. Szóval ez egy eléggé kombinált hiba és nehéz megszüntetni.
ÜDV! Köszönöm, sokat segített! Na most végre sikerült először normális kávét főzni! A PID 107 fokot mutat (nem tudom, mennyi lehet a kilépő víz valódi hőmérséklete), így már a crema is egészen szép színű.
Megfogadtam a tanácsát és egészen addig töltöttem a dupla kosarat, amíg nem láttam a felső szűrő lenyomatát a letömörített pogácsán. És jó lett, az ízek is nagyon szépen előjöttek, plusz a pogácsa egyáltalán nem lett vizes, szépen egyben ki tudtam ütni a kosárból! (Gaggia Classic!!!)
Még egy kérdésem lenne Önhöz: Megmértem, pontosan 21 gramm őrlemény ment a kosárba úgy, hogy látszott a felső szűrő lenyomata a pogácsán.
Ön szerint az sok? Esetleg állítsam a darálót durvábbra? Gondolom akkor kisebb mennyiség nagyobb térfogatot tesz ki. Mert sok helyen olvastam,hogy ne menjünk 18 gramm fölé. Ez helytálló?
Egyébként remek cikk, nem csak ez a többi is!
Köszönöm!!!!
Tisztelt Uram!
Sage tipusù kàvègèpem van,ès azzal a problèmàval küzdök,hogy a kàvè lefőzèse utàn a zaccspogàcsa nem marad a szůrőkosàrba.10böl 2 szer fent ragad a felső szürőn.Pròbàlgattam kevesebb,több,durvàbb,finomabb örlemènnyel.
Az jò irànyra szeretnèk ràjonni.a kàvè finom,van cremàja.
Köszönöm vàlaszàt!
Hm, érdekes jelenség. Van esély ara, h egy másik kosárral is megpróbálja? Egy belül peremessel.