Jura Rio Vapore átépítés

A Jura Rio presszógép és különböző variációi gyakran fellelhetőek a használtcikk hirdetési portálokon. Ebben a bejegyzésben ezzel a géppel fogok foglalkozni picit. Egyik kedvenc belépő szintű géptípusom, amelynek bizonyos példányait az alacsony áruk miatt jó szívvel tudom ajánlani a presszókészítéssel ismerkedőknek. 

A Jura Rio presszógép család SAECO alkatrészekből építkezik és tényleg nagyon sok variációban és név alatt volt kapható. Hogy értsük miről van szó, hoztam pár fotót az internetről:

Saeco Via Venezia

Saeco Via Venezia. Gyakorlatilag megegyezik a Jura Rio Vapore-val. A kabinet, a gombok, a kar, a gőzcső abszolút csereszabatos.

 

starbucks barista

Starbucks Barista. Sikerül felfedezni a különbségeket az előbbi SAECO-hoz képest? Nem sok van. A felirat más és kar nyele csinosabb, de lényegében azonosak.

 

Saeco Estro Vapore RF-2

Saeco Estro Vapore. Megint látszólag ugyanaz a gép, kicsit más néven. A gőzcső viszont itt a toldat nélkül túlságosan rövid.

 

jura vapore

És akkor persze itt a Jura Vapore is. A feliratok másak ugyan, de alapjaiban ugyanaz a gép. Ezen a gépen a réz nyomásfokozós kar látható.

 

Szóval ki tudja, hányféle modellnéven adták már ki ugyanezt a gépet. És akkor még nem is említettem a kombi változatokat (mikor darálóval kerül közös házba).

Img1432

$_1

 

Az, hogy ilyen sok név alatt és konfigurációban árulták ezt a gépet, nem feltétlen jelent rosszat, ugyanakkor sajnos nem csak a külsőben és a névben különböznek egymástól ezek a masinák, hanem belsőben is jelentősen eltérhetnek. Ezért aki ilyen gép vásárlásán töri a fejét, érdemes egy pillantást vetnie a külső burkolat alá, érhetik az embert jó és rossz meglepetések is. Pár ilyen fotót is mutatok (szintén internetről gyűjtött fotók):

 

jura rio vapore

Általánosságban így néz ki ez a gép belül. Egy nagy méretű és viszonylag drága pumpa (jelenleg a danetti.hu-nál 14.000 Ft az új), közepes méretű bojler és a gőzcsap. OPV nincs beépítve gyárilag, gondolom mivel a gépet nyomásfokozós karral látják el, ezt feleslegesnek tartotta a tervező. Ebben az esetben a fotón egy acélból készült bojlert láthatunk.

 

Egy másik hasonló gép felépítése. Ez konkrétan egy Saeco Via Venezia, amivel kapcsolatban egyik olvasóm kért tanácsot. Szintén acél bojlerrel látták el, de ez a pumpa a műanyag könyökkel nem túl bizalomgerjesztő számomra. Eddig talán ez a leggyengébb változat, amivel találkoztam. Elvileg alubojleres változatok is forgalomban vannak, de még nem láttam ilyet és nem is nagyon kutatok utána.

Egy másik hasonló gép felépítése. Ez konkrétan egy Saeco Via Venezia, amivel kapcsolatban egyik kedves olvasóm kért tanácsot. Szintén acél bojlerrel látták el, viszont nekem a pumpa és a műanyag könyök nem túl szimpatikus.

 

A sok típus közül nekem azok tetszettek meg, amik réz bojlerrel kerültek forgalomba. Az alábbi fotón a sajátom látható, még átalakítás előtt:

jura rio vapore inside

Ez szerintem a legjobb konfiguráció. Komoly pumpa, réz könyökök, réz bojler, réz gőzcsap és nagyon patent belső. Rozsdásodásnak nyoma sincs. Ez nagyszerű  belsőnek számít ebben az árkategóriában. Láttam már ilyen gépet 10e Ft-ért hirdetve a jofogas.hu-n. Bár én picivel drágábban vettem az enyémet, de nem bántam meg.  A belső címkék szerint a gépet 1994-ben gyártották, 22 éves.

 

De nem csak a réz belső tetszett meg benne. Sok apró, praktikus tulajdonsága is van, ami miatt könnyű megszeretni. Az alábbiakat gyűjtöttem össze:

 • Kompakt méret. Pici, kifejezetten. Ugyanakkor a felső rész is elég lapos így a kis mérete ellenére kényelmesen elférnek a csészék alatta.
 • Teljes értékű csészemelegítővel rendelkezik. Egy krómozott lemez fut végig a gép hátán, aminek a tetejére a csészéket lehet helyezni.
 • Külső vízbetöltő nyílás. A készülék tetején ki lehet nyitni egy fekete kis ajtót, amin keresztül könnyen lehet vizet tölteni, anélkül, hogy a víztartályt előrefelé kihúznánk és a csövekkel kelljen bajlódni.
 • Két részből álló tálca. Ha megnézitek a fenti fotókat, észre lehet venni, hogy a csepptálca két részre van osztva. A felső rész alatt található még egy kis fiók, amibe tetszőleges kellékeket tárolhatunk.
 • Gömbcsuklós gőzcső. A gömbcsukló miatt a gőzcső teljesen szabadon állítható és ez nekem bejön. Szeretem is megdönteni a csövet, ami így könnyebben indít meg egy körkörös mozgást a tejkiöntőben, nagyon szép és homogén tejhabot lehet készíteni vele.
 • Mikrokapcsoló a gőzcsapban. Ez egy nagyon jól kitalált rendszer. Ha nincs bekapcsolva a gőz fűtése, a gőzgombot eltekerve bekapcsol a pumpa és a gép vizet nyom ki a gőzcsövön. Kvázi meleg víz vételi lehetőség. Pl. akkor szoktam használni, ha gyorsan elő szeretnék melegíteni egy csészét. Mindenkinek a fantáziájára bízom, mire lehet még használni, tényleg praktikus.

 

jura rio vapore

A kezelőszervek

 

jura_rio_vapore_water_s

A vízbetöltő nyílás

 

jura rio vapore

A tálca alatti fiók

 

Nem szeretném eltitkolni a gép legkomolyabb hátrányát sem. Én legalábbis nagyon nem szeretem: nyomásfokozós karral szállítják gyárilag. Ez azoknak, akik előre őrölt kávét használnak a gépükhöz még előny is lehet. Én viszont rendelkezem darálóval és nem tudom elképzelni, hogy nyomásfokozós rendszert használjak. Az átépítés ötlete pont innen származik. Megszüntetni a nyomásfokozós kart, helyettesíteni egy 53-as ipari változattal. A projekt hasonló volt ahhoz, amit anno az Isomac Giada-nál bemutattam, de mégis voltak eltérések.

A munka most is a bojler rendbetételével kezdődött. Rézbojler, szétszedés után nem találtam belül súlyos elváltozásokat. A készülékház eleve nagyon szép volt, lehetett látni, hogy keveset használták. Ennek megfelelően a belső sem volt leharcolva, de azért most is volt némi vegyszer és tömítés költsége a tisztításnak, nem vészes. “Előtte” fotók:

_IGP0001

_IGP0002

Ennyi vízkövet egy vegyszeres vízkőmentesítéssel akár meg is lehet szüntetni a gép szétszedése nélkül is. De ki látja ezt előre?

 

“Utána” kép:

jura rio vapore boiler

Azért így szebb

 

A felső szűrő cseréjéhez nem kellett olyan nagyot dolgozni rajta, mint anno a Giada esetében, tökéletesen passzol rá az egyik IMS szűrő, így kapott egy ilyet:

IMS_shower_s

jura rio vapore ims shower

A vízterítő képessége egyébként ennek a felső szűrőnek … hm … hogy is modjam … szerény. Azt hiszem ez a legjobb szó. Igényli azt, hogy a kávé elérje, mert egyébként középen kifolyik az összes víz. De mégiscsak egy prémium kategóriás szűrő, amit nem olcsón vettem hozzá és a kávé, amit a gép készít végülis szuper. Így rajta maradt.

 

Az Isomac projekthez hasonlóan itt is 53mm-es az eredeti rendszer, ezért a kar alapja most is egy LaSpaziale volt. Ugyanazokat az esztergályos munkákat kellett elvégezni: a fülekből és a hőpajzsból, vagy bajonett-ből (ki-minek hívja, a kart tartó alu alkatrészt) is kellett esztergálni és marni kicsit, bár most változtattam az összeszerelésen. A hőpajzs eredetileg a gépházon belül kerül felszerelésre és onnan lóg le gépen kívülre. Ez szerintem nem túl praktikus. Ha a pajzs kívülre kerülne, akkor egy fejtisztításhoz akár le lehetne szedni és alatta mindent könnyedén tisztítani (ahogy pl a Lelit gépeken is van). Nem beszélve arról, hogy a tömítés csere is gyerekjáték lenne. Ezért azt a megoldást választottam, hogy rozsdamentes csavarokkal és alátétekkel állítottam be a bojler eredeti helyzetét és a hőpajzsot kívülre szereltem. A bojlert jelenleg rozsdamentes csavarok tartják a helyén, így a hőpajzs bármikor lecsavarozható. Ez a kar szempontjából is előnyösnek bizonyult. Ugyanis a bojler helyzete nem változott, de a kar felfogatási pontja mégis távolabb került a kartömítéstől. Ezért a fülekből már nem is kellett reszelni úgy, mint anno a Giada-nál. A karon csak annyi látszik, hogy a fülekből oldalt egy le kellett szedni egy picit:

 

jura rio vapore portafilter

A végeredmény ezzel a megoldással sokkal esztétikusabb lett

 

Ez a kis presszógép ezen a ponton már egészen jó kávét készített. Egyetlen negatívuma az volt, hogy az őrleményre és a tamperelésre is extrém érzékenyen reagált. Egy kis hibát is azonnal megtorolt és csatornásodással büntetett. A kávé szépen lassan indult kifelé, aztán egyszer csak elkezdet kizubogni. Ez a jelenség egyértelműen az OPV hiányának volt köszönhető. A nyomásfokozós rendszernél még nem volt probléma, mert a kar ezt megoldotta. De itt ez a kiiktatásra került, így igényelt egy OPV-t. Szerencsére a gépházban volt elég hely, kényelmesen elfért:

 

jura rio vapore with opv

 

Végül pedig egy fotó, összeszerelve:

jura rio vapore

Csinos kis gép lett belőle. Tisztában vagyok vele, hogy sokan csak az “alap” kategóriába sorolják majd ránézésre és műszaki tartalomra ezt a kávéfőzőt. Nem inox, mint a maiak ezért nem annyira “hűha” jól néz ki, de nem is ez a lényeg.

 

A fotón látható, hogy a gőzcsőről leszereltem a panarello véget. Én így jobban kedvelem. Szerencsére a gőzcső így még elég hosszú ahhoz, hogy egy kis edénybe tejet gőzölhessek vele. Ráadásul találtam itthon különböző gőzcső végeket hozzá (a korábban donorként használt roncsokon), kedvemre kísérletezhetek vele. Más gőzmennyiséget adnak és máshogy is fújják azt.

 

jura_rio_vapore_2steamend_s

 

 

Csapolás

A végeredmény minden várokozásomat felülmúlta. A Jura-val készült kávék drasztikusan megváltoztak. A javulás elképesztő. Tessék nézni a fotókat:

jura rio vapore csapolas

A csapolás indulásakor azonnal megjelennek a gyönyörű csíkok.

 

jura rio vapore csapolas

Ilyen mintázatot a nyomásfokozós karral sosem lehetett látni, sőt egyáltalán semmilyen csík nem jelent meg.

 

jura rio vapore csapolás

 

A crema felszíne, különösebb magyarázatot nem igényel.

A crema felszíne, különösebb magyarázatot nem igényel. A legjobb, legszebb, amit eddig akármelyik fotómon látni lehetett.

 

Végszó és figyelmeztetés

Ilyenkor sokszor arra gondolok, hogy miért nem így gyártották eredetileg? A költségek? A nyomásfokozós kar többe kerül, mint a normál kar + egy OPV. Vagy azért döntöttek a nyomásfokozós kar mellett – annak ellenére, hogy összességében az rosszabb kávét fog készíteni -, mert a vásárlók így használhatnak előre őrölt kávét is? Ki tudja, de talán már nem is érdekes.

Mielőtt bárki ilyen gépet venne a cikk olvasásának hatására valamilyen használtcikk portálon, olvassa el és alaposan fontolja meg a következő figyelmeztetést!

Egy ilyen átalakításnak vannak költségei. A kar, a szűrőkosarak, az IMS felső szűrő, az OPV, az esztergályos… összességében sokba kerül. Ráadásul még ott a rengeteg munka is vele. Az, hogy végül megérte-e, nehéz megítélni. Tisztán anyagilag vizsgálva fene tudja. Az alapgép ára + a beépített alkatrészek, a munkadíjak és az munka, amit én végeztem … szóval ha ezeket összeadom, egy olyan összeg jön ki, amiből talán lehet venni már egy komolyabb gépet is. Pl. Rancilio Audrey-t 65e Ft-ért, ami 58-as rendszer, nagyobb rézbojlerrel szerelték és van benne solenoid is. Ha így vizsgálom, kérdéses a létjogosultsága egy ilyen mod-nak. De így, hogy már megvan, ez a gép most olyan kávét készít nekem minden reggel, mint ami a fotókon szerepel. Nagyjából a legjobbat, amit eddig itthon sikerült akármilyen gépből is kicsikarnom. De amikor belevágok egy ilyenbe, ezt még nem lehet tudni! Szóval igen, ajánlom ezt a géptípust a kávézás szerelmeseinek, de senki ne várja azt, hogy ha most rohan és vesz egy ilyet a jofogas.hu-ról, akkor azzal biztosan kapásból ilyet csapol majd otthon. Garantáltan nem így lesz és csalódás lesz a vége. Ez a gép egy kivételes példány volt. Rettentően megkímélt és a legjobb belsővel szerelt. És piszok sok meló volt vele, hogy ilyen kávét tudjon készíteni.

 

Frissítés (2017.01.20)

Virág Tamás olvasóm a hozzászólásokban jelezte, hogy a cikk alapján maga is sikeresen felújított (sőt ő még PID-elte is) egy ilyen Jura kisgépet. Kaptam tőle pár fotót a gépről, az engedélyével szeretném itt megmutatni:

DSC_0585_s

DSC_0563_s

DSC_0583_s

20 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Orsós Tamás

  Üdvözlöm! Van egy hasonló Saeco Rio Vapore gépem, de sajnos nem készít ilyen szép habos kávét. Egy ilyen átalakítást vállalna?

  1. Kedves Tamás, köszönöm a bizalmát, de sajnos nem tudom elvállalni a megbízást. Jelenleg egy olyan nagyszabású projektben dolgozom, ami mellett képtelenség lenne megfelelő színvonalon ezzel foglalkozni. Egy ilyen felújítás meglehetősen időigényes és jelenleg ezzel az erőfórrással kifejezetten szűkösen állok. Ha 36 órából állna egy nap, akkor semm lenne elég. Tisztelettel: Makk Károly

 2. Virág Tamás

  Sikeresen lekoppintva!Nem bántam meg.Hála!

 3. Virág Tamás

  A sztori a következő röviden:Károly cikke, a kis Vapore viszonylag nagy rézbojlere,illetve a gép külalakja -ízlések és pofonok- felcsigázott,így belevágtam a leírtak alapján az átépítésbe.Sikerült 70 euróért hozzájutnom egy a Károlyéhoz hasonló állapotú géphez.Lépésről-lépésre szépen megcsináltam a cikkben leírtakat,megfejelve egy PID hőfokszabályzóval.Itt jegyzem meg,hogy soha nem szedtem még szét ezelőtt kávégépet,csak használója voltam,de nem egy agysebészet-és remélem nem sértek meg senkit-,meg lehet csinálni.Nem számoltam a belefeccölt munkaórákat,sőt a beszerelt alkatrészek árát sem,de ha összeadnék mindent akkor is bizonyos,hogy újra belevágnék a projektbe,mert ez a kis gép igenis odaver nála sokkal komolyabb gépeknek is!
  Még egyszer köszönet a cikk írójának!

  1. SZUPER! Gratulálok az átalakításhoz! Sokan kételkednek, mikor mondom, mennyire jó kis gép ez a Jura (ár/érték viszonylatban és háztarttási kisgép kategóriában). Én nagyon szeretem, nem is válnék meg tőle semmi pénzért. (Na jó, ez szó szerint értelmezve nyilván nem teljesen igaz, egészen biztosan van az a pénz, ez inkább csak egy ilyen kifejezés-féle, amit mondani szoktak az emberek, mikor megkedvelnek valamit. A lényeg: nagyon hozzám nőtt és rettentően elégedett vagyok ezzel a gépemmel, a legtöbbször reggelente ezt kapcsolom be, nem is kérdés.)

 4. Üdvözlöm!

  Nekem is van egy Jura Vapore gépem és szeretném használni.Sajnos el van törve az az elem amibe becsavarom a kávéval megtöltött kart.
  A rézbojleres képen ahol kiszerelte a jobb oldali alkatrész. Csavarokkal van felfogatva.
  Nem tudja véletlenül hol tudnék olyat beszerezni?
  Köszönettel.
  Péter

  1. Nehéz ügy. Szerintem Saeco kompatibilis, én Saeco szervizben érdeklődnék. Vagy kavegepbolt.hu esetleg expolygon.hu.

   1. Nagyon köszi a segítséget. Ha minden jól megy nemsokára megkapom az alkatrészt:) Saeco Magic ha minden igaz.
    Remélem gond nélkül tudom majd cserélni. Még nem csináltam.
    Nagyon szeretem én is a Jura Vapore masinámat.Bár nincs így átalakítva de nekem így is nagyon megfelel.
    Érdekes ,hogy az apróbb őrlésű kávékat nem nagyon szereti.(Nem akarom megnevezni a reklám miatt) Szeretek kísérletezni kávékkal egy ilyen nagyon finomra darált kávé miatt is történt a problémám.

 5. Üdv, most szereztem az ebay-ről egy ilyen gépet, jó árban sikerült hozzájutnom (igaz, hibásan, az eladó szerint csak gőzt ad, kávé nem jön rajta). E szerint a kazán jó lehet, és valószínűleg a pumpa is. Remélem alkatrészeket, tömítéseket lehet még kapni hozzá.
  A kérdésem, hogy kart (ami nem nyomásszabályzós), szűrőt, OVP.t, ahhoz csöveket, PID-et hol keressek, hol lehet jó árban venni (akár használtan is, még soha nem foglalkoztam kávéfőzőkkel, főleg nem tuningolással.
  Kösz a segítséget!
  Üdv,
  Zoltán
  PS: Kösz a cikket is, ha tudom, hogy a kávéfőzésnek ilyen komplex, izgalmas technikai oldala is van, már korábban elkezdek foglalkozni vele. Eddig csak koffein miatt ittam. Ráadásul egy újabb terület, ahol bebizonyosodott, “régen minden jobb volt” 😀 , lehet tuningolni, MOD-olni. Sokkal aktívabban, tevőlegesebben és kevés műszaki tudással is mélyebben el lehet merülni benne, mint akár a hifiben, akár a borban. Tetszik.

  1. Üdv a presszógépek világában 🙂 vigyázat, komoly függőséget okoz :). Pid-et általában Kínából szokás rendelni (kínai ebay). Kart, OPV-t és egyéb alkatrészeket én a danetti.hu-tól rendelem. De ehhez a géphez nem lesz gyári kar, alakítani kell, ahogy a cikkben is szerepel. Az, hogy “jó árban” az relatív. Aranyárban vannak a kávégép alkatrészek és inkább annak kell örülni ha van. (Így nem nagyon lehet válogatni jó és rossz ár között.)

 6. Kedves Karoly!
  Gratulalok az alkotashoz, es koszonom az elvezetes cikket! Nekem hasonlo gepen, mar csak az atok rettenet bumszli nyomasfokozos kavekartol valo megszabadulas van hatra. A gyonyoru LaSpaziale kart honnan tudnam beszerezni? Es az 53mm53mm-en kivul van dimenzio, ami szukseges a vasarlashoz?
  Elore is koszonom a segitseget!
  Geza

  1. Kedves Géza, én a danetti.hu-tól szereztem be a Spaziale kart. Egyfajta 53-as Spaziale kar létezik náluk, szóval szerintem nem tudja elrontani a rendelést. Az 53mm szerintem a szűrőkosár mérete és nem a kar külső mérete. Ha rendel, érdemes ellenőrizni (és ha szükséges, korrigálni), hogy komplett legyen a sztori. Kar-nyél-karrugó, kosarak, kifolyó… kell minden a projekthez.

   1. Nagyon koszonom a valaszt!
    Belevagok!
    🙂

 7. Kedves Karoly!
  Beszereztem a LaSpaziale kart.
  A koszorulesnel/marasnal a karon levo fulbol kell majd levenni, a magassagabol es a szelessegebol is, esetleg a hosszabol is.
  de ahogy mericskelem, a hopajzs nyilasa is tul szuk lesz maganak a karnak a kromozott hazahoz, tehat a bajonet nyilasabol is kell faragni.
  Jol gondolom?
  Ehhez nem keszult esetleg elotte/utana fotoja a megnunkalt darabokrol?
  Probalok szakembert talalni ehhez, de nagyon nem tunik egyszeru mokanak,esetleg nem tud ajanlani?
  Koszonom a turelmét!

  1. A bajonettből két helyről kellett kiszedni, hogy a kar egyáltalán beférjen. Az alábbi fotón sárgával jelöltem a két részt. Ha ez megvan, akkor már csak a kar füleinek oldalából kell leszedni.
   Jura bajonett esztárgálása
   Én pécsi vagyok, itt helyben van erre szakember, akit tudok kit javasolni. De Bp-en, vagy az ország más részében sajnos nem ismerem a jó esztergályosokat.

 8. Nem volt konnyu menet, de sikerult vegul!
  Talaltam szakembert es megoldottuk.
  Nagyon koszonom a segitseget es a tamogatast!
  Udv.
  Geza

 9. Csiszár Rudolf

  Üdvözlöm! Most jutottam hozzá egy ilyen masinához. Gratulálok a munkához szépre sikeredett. Eddig sajnos nem találtam a kar alá tömítést, sajnos nagyon rossz állapotban van és a takarítás következményeként sajnos darabjaira hullottt. Hol tudnék beszerezni ilyet elérhető áron? Köszönöm!

  1. Üdv, talán Saeco alkatrészbolt, mert szerintem ez egy Saeco rézbojler. Sajnos nem emlékszem már, nekem honnan volt, talán a kavegepbolt.hu-tól.

 10. Nagyon szép munka, inspiráló cikk!
  Olyannyira ösztönző, hogy bele is fogtambegy hasonló gép restaurálásába. A pumpacsere az első lépés, mert meg sem moccan.
  Bekapcsoltam, megvártam amíg felmelegszik addig kapcsoljon a termosztát, benyomtam a ‘kávékészítés’ gombot és rámértem multiméterrel a pumpa 2 sarujára, ami csak 160V-ot mutatott. Ugyanezt a mérést megcsináltam úgy is, hogy a vezetékeket lehúztam a pumpáról és az azok közti feszültséget mértem, ami 125V. Ez miért lehet? Gondolom ha beleteszek egy ulka ex5 pumpát, annak sem jó ha alacsonyabb feszültségre van kapcsolva.

  1. Azért ilyen alacsony a feszültség mert fél hullámú egyenirányitott feszültséget kap. A mért érték megfelelő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook