A biztonsági szelep

Egy kicsit technikai jellegű cikk következik, ami kis betekintést nyújt az otthoni kávéfőzők lelki világába. Csak érdekességnek szánom ugyan, de egy igazi eszpresszó rajongónak nem árt, ha ismer némi technológiai hátteret.

Először a fogalommal akkor találkoztam, amikor a jelenlegi referenciaként használt kávéfőzőm hozzám került. Akkoriban egy ideje már foglalkoztam presszókészítéssel, mégis ennek a gépnek a beállításával bajban voltam. Elvileg háztartási kávéfőző kategóriában egy eléggé erős szereplő, nagy réz bojlerrel, 58-as karral, nagy és nehéz “dög”, impozáns darab (legalábbis egy műanyagházas vacakhoz képest). Mégsem voltam képes vele megfelelő kávét készíteni. Sejtettem, hogy a gép tudja, amit kell, de csak nem jöttek azok a csapolások, amiket szerettem volna. Ekkor kezdtem el tanulmányozni a belvilágát, hátha ott lesz a “kutya elásva”. Végül pont a biztonsági szelep beállítása hibázott, ezt követően hihetetlen mértékben megváltozott a kávé, amit vele készítettem. (De Audrey sem tökéletes sajnos, pont az OPV-t egy “gyengébb képességű” nagyon hülye mérnök tervezhette oda, ahol jelenleg van.)

Mi a kávéfőző OPV (over pressure valve, biztonsági szelep, túlnyomás szelep)

Az eszpresszó gépekben az OPV szelepet használják arra, hogy rendszerben levő nyomás ne menyjen egy bizonyos érték fölé. A belső csőhálózatban, fejben és a karban lévő nyomás felső határát lehet ezzel beállítani. Fontos eleme a kávéfőzőnek és pontos beállítása segít elérni a legjobb minőségű eszpresszót. Senkit nem biztatok azonban arra, hogy otthoni gépét szétszedje. A pontos nyomás beállításáért keresünk fel egy megbízható szervizt.

A közhiedelemmel ellentétben az OPV nem állítja be a főzési nyomást, csak maximalizálja azt. Az, hogy  kávéfőzéshez szükséges nyomás fel tudjon épülni a rendszerben szükséges a megfelelő finomságú és mennyiségű őrlemény és a tamperelés. Az OPV csak annyit tesz, hogy a beállított érték felett kinyit és a felesleges nyomást (vagy vizet, ha úgy tetszik) egy kerülőágon elengedi, általában vissza a víztartályba. Tipp: ha a kávéfőzőnk víztartályába 2 cső fut be, akkor szinte biztosan van valamilyen biztonsági szelep a gépezetben (viszont ennyiből még nem tudható, hogy állítható-e).

Az eszpresszó standard leírása azt tartalmazza, hogy a nyomásnak a rendszerben 9 bar-nak kellene lennie (+-1 bar). Ennél magasabb nyomás esetén a kávé íze nemkívánatos irányba változik, vagy még rosszabb, a nagy nyomás utat talál és a karban található kávépogácsában csatornák alakulnak ki,  a víz ezen gyorsan kiáramlik. Tipikus hibajelenség volt Audrey-nál az alábbi: őrlemény/tamperelés megfelelő, a kávé szépen elindult, lassan krémesen, intenzív színekkel, majd egyik pillanatról a másikra a kávé kivilágosodott és a víz nagy erővel kizubogott a kifolyón. Szerencsére az Audrey karja menetes végű, bele lehet tekerni egy mérőműszert:

pf_pressure_gauge

Ez a műszer pontosan megmondja, mennyi az annyi. Audrey-nál ez 12 bar volt, ami egyértelműen túl sok. Visszaállítottam pont 9-re és láss csodát, egy igazi gyöngyszem vált belőle, minden nap kétszer örvendeztet egy fenomenális presszókávéval, remélem még nagyon sokáig. Azóta soha nem fordult elő a korábbi, fent leírt hibajelenség.

Hogyan működik egy biztonsági szelep?

Nyilván az összes létező típus felsorolása és leírása lehetetlen, nem is célja cikkemnek. Az alábbiakban viszont szeretnék bemutatni egy egyszerűbb modellt. A fotón annak a Gaggia-nak a biztonsági szelepe látható  a vízpuma végén, aminek felújításával jelenleg foglalkozom:

gaggia opv

A szelep egyik végén egy zárócsavar található, ennek a csavarnak a tekergetésével lehet állítani, hogy mekkora nyomásnál nyisson ki:

opv

A következő fotón ugyanez a szelep látható, csak szétszerelt állapotban.

gaggia opv

A működési elv könnyen kitalálható, a rugó egy szilikon tömítő golyóval elzárja a víz útját. Megfelelő nyomás esetén a golyó elmozdul é a víz kiáramlik, amitől a nyomás visszaesik, tehát a rugó újra elzárja majd a nyílást. A finomhangolás tulajdonképpen “csak” annyi, hogy  a zárócsavarral a rugó előfeszítését be kell állítani. Azért ezt otthoni körülmények között nem olyan könnyű, mint így leírva hangzik, bízzuk inkább egy szakszervizre.

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook