A szűrőkosár


A szűrőkosár a kávégépek alap tartozékai közé tartoznak, általában mindegyikhez gyárilag adnak egy, illetve kétcsészés változatot. Nem biztos, hogy, amit gyárilag a presszógéphez kapunk a legjobb választás.

(Létezik háromcsészés is, ritkán használatos, főleg otthoni körülmények között.) Sajnos eléggé rosszak a tapasztalataim a gyári kosarakkal, ebben a bejegyzésben az ezzel kapcsolatos gondolataimat szeretném megosztani az olvasóval.

Szűrőket több gyártó, különböző méretekben, formában, minőségben gyárt. Egy 500 Ft-os alkatrészről van szó, ennek ellenére sok készülékgyártó spórol vele és a leggyengébb minőségű, vagy egyáltalán nem passzoló szűrővel szállítja a készülékét. Miért is állítom ezt. Az olasz eszpresszó standardja megadja, mennyi kávé őrleményt kell felhasználnunk egy adag kávé főzéséhez (pontosan definiálja, tűréssel együtt egy , illetve két személyes presszóra is).

A megadott mennyiségnél kevesebb kávé felhasználásával az ízek nem teljesednek ki, a kávé hígabb lesz az ideálisnál. Több kávé felhasználásával viszont az ízek túlságosan intenzívek, a kávé állaga túl sűrű, túl keserű, élvezhetetlenné válik. Az előírt mennyiségre tehát célszerű törekedni, de azért egy picit ezt a szabályt át lehet hágni. Saját ízlésem ~8,3 g kávét megenged  egyszemélyes presszónál, de a 9 g már egyértelműen túlzás, nem ihatatlan, de élvezeti értéke a 8 g-hoz képest jelentősen csökkent.

Nézzünk meg egy ideális esetet: lemérünk 7g kávét, leőröljük, betöltjük a kosárba, tampereljük, majd a kart felcsatlakoztatjuk. Ekkor a készülék felső szűrője éppen eléri az őrlemény tetejét.

Ez tehát az ideális. Két hiba szokott előfordulni:

1. Az őrlemény nem éri el a szűrőkosarat. Ez a gyakoribb probléma. A felső szűrő szerepe, hogy a vizet egyenletesen szétterítse az őrlemény felett. Ezt a feladatát nem tudja ellátni, ha az őrlemény nem éri el.  A végeredmény az alábbi fotón látható. Össze-vissza mosta a víz a kávét a karban, tocsog a víztől az egész, minden jóérzésű barista lelkére káros hatással van a látvány:

szűrőkosár kevés kávé

2. Az őrlemény túl sok, a kart már eleve nehéz felcsatlakoztatni, a lefolyás túl lassúvá válik, a kávé megég, a végeredmény rögtön látható (sötét és gyenge crema, vagy ennek szinte teljes hiány) és rettenet keserű íz. (Plíz, had ne készítsek ilyet csak egy fotó kedvéért.)

Ha az őrlemény mennyisége megfelelő volt, valami hasonlót kell látnunk főzést követően a szűrőben. A kávé felszíne nyilván nedves, de nem lucskos. A felső szűrő formája is látszódik, biztosan elérte azt, ahogy kell.

megfelelő mennyiségű kávé

Megfelelő mennyiségű kávé csapolás után

Viszont nem szerencsés, ha ehhez az eredményhez 7,5-8 g-nál több őrleményt kell felhasználnunk. Mit tehetünk, ha mégis ez a helyzet? Hát vehetünk kemény ~500 Ft-ért egy, a gépünkhöz illeszkedő kosarat, ha már a gyártó volt olyan kedves és nem ilyet adott. Az alábbi fotókon különböző kosarak láthatóak, jól látható, hogy az egyikbe kevesebb, a másikba több kávé fér.

Szimplák:

egyszemélyes szűrők

Egyszemélyes szűrőkosarak különböző méretben

Duplák:

dupla szűrők

Dupla szűrők

Célszerű ráfordítani elegendő időt, hogy a számunkra ideális űrméretűt megtaláljuk. Nem lehetetlen, tényleg kb 500 Ft és jelentős mértékben javíthat az otthoni eszpresszó élményen. Az egyik legfontosabb, ha lehet ilyet mondani.

Ha már új kosarat kell venni,érdemes még egy dologra odafigyelni: milyen a kosár minősége.  Az alábbi fotón két szimpla látható felülről:

szimpla kosarak

Eltérő minőségű szimpla kosarak felülnézetben

Jól látható, hogy a bal oldali kosár perforációja nincs középen. Ez azt jelenti, hogy a felette lévő őrlemény kioldódása sem lesz tökéletes (nagyon pici mértékben ugyan, de ha már úgyis újat kell venni, figyeljünk oda erre.) Ezen kívül a bal oldali kosár perforálása egyébként sem tökéletes, a kis lyukak nem egyformák, ezt még szabad szemmel is jól lehet látni. Kinagyítva:

Érdemes a jobb oldali kosarat választani. Általában ezek belül szépen fel vannak csiszolva, könnyű felismerni. Árban nincs különbség, miért is ne a jobbat válasszuk. És azt kell mondanom, igenis számít. A tökéletesre törekszünk és ez egy apró, de meghatározó lépés a célunk elérésében.

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook