MiniCoffee

Azaz mit ér a presszógép, ha kicsi …és ez a gép bizony nagyon az. A legkisebb, de még teljes értékű presszófőző, amivel eddig dolgom volt. Szóval a névválasztás, hogy MiniCoffee nem csak amolyan “ukmukfuk”.

 (Kérdéseket megelőzve: 17 x 20 x 28 cm.)

Őróla lenne szó:

minicoffee

A MiniCiffee presszógép

 

A fotó persze viszonylagos, nem érzékelhető aprócska mérete. Nem fényképeztem együtt, de a referenciaként használt otthoni kávégépem (Rancilio Audrey) valóságos óriás mellette.

Bevallom, ez a csöppség az egyik kedvencem a jelenleg itthon lévő masinák között. Egy végtelenül letisztult formavilágú, könnyen kezelhető bájos kis gép, ami a korlátai mellett rendelkezik minden készséggel, amivel a nagyok. Nyilvánvalóan gondos tervezési munka eredménye, bár azért van pár dolog, amit én máshogyan készítettem volna (tökéletes eszpresszógép márpedig nincs, vagy nagyon eldugták eddig előlem).  Nézzük meg a pro és kontrákat:

A gép rézkazános és egy viszonylag komoly ULKA pumpával rendelkezik. A  réz kazán a jó hőtartás miatt fontos, általában ezekkel érhető el legjobban, hogy főzés közben ne essen vissza a víz hőmérséklete. Más anyagokkal is építenek kazánt, van alu, vagy rozsdamente acél is. Személy szerint a rezet preferálom, de természetesen mással is megoldható egy presszó. (A prémium kategóriás gépeket általában réz kazánnal szerelik.)

 

A kávéfőzőhöz tartozó kar a nagy gépekéhez hasonló, nehéz bronz öntvény, eléggé jó darab. Csak azért írom le, mer egy pici gépről van szó, de egy valódi eszpresszófőzőnél ez természetes: nem nyomásfokozós rendszerű. A kar fejére 3/8-os menettel a kávéházi gépek kifolyóit szépen fel lehet szerelni. Érdemes rövidebbet választani ezekből, mert kevés a hely a kar alatt.  A fotózás kedvéért én is egy szimpla kifolyót használtam, a létező legrövidebbet. Szűrőmérete saját mérésem szerint 57 mm. Az 58 mm-s tamperem nem fér bele, az 57 mm-es viszont tökéletes. Ezen a ponton én talán 58 mm-t terveztem volna, több tartozék kapható ehhez a mérethez, nagyobb a kompatibilitás, ugyanakkor tulajdonképpen az 57 mm is szabvány, tehát a Mini ezen a ponton is jól vizsgázik.

minicoffee tartozékok

A MiniCoffee tartozékai

A víztartály a gép hátulján helyezkedik el, kb 0,7-0,8 literes. Eléggé trükkös kiszedni, kicsit felfelé el kell tolni a tartályt, majd kifordítani az alját. Ezt talán lehetett volna jobban is csinálni. Bár tényleg nagyon designos, gyakran kell majd tölteni vízzel és felesleges macera, hogy mindig ki kell venni a gépet a helyéről. kevés olyan elhelyezési lehetőséget tudok elképzelni, ahol ez praktikus.

minicoffee víztartály

És akkor lássuk a MiniCoffee kávéfőző képességét.

A főzés folyamata az alábbi volt:

Friss víz a tartályba, gép bekapcsol, kar felcsatol, 20 percet vár. Ez az idő alatt a gép és a kar is szépen felmelegszik. A gépezet méretét meghazudtoló teljesítményű, 1100w-os fűtőegységgel rendelkezik, talán kevesebb  idő is elég, de én a minimum 20 percet mindig betartom.

Ezt követően kinyitottam a gőzcsapot, majd bekapcsoltam a vízpumpát, így vettem forró vizet a kávéscsészébe. Ezt a vizet kiöntöttem, de így könnyen fel lehet melegíteni egy csészét. A gép főzőfejében található egy kis rugó és egy gumi tömítő. A víz csak akkor jön ki a fejből, ha a nyomás megnő a rendszerben. Ha a gőzcsapot kinyitom és a pumpát bekapcsolom, a nyomás nem tud felmenni, mivel a gőzcsövön kifolyik a víz. Tehát forró víz vételére is tökéletes, nem jön majd víz közben a fejnél, nagyon pozitív megoldás.

_IGP0027

Egyszemélyes presszót főztem vele, őrleményből az etalon állásnál kicsit finomabbra volt szükség az ideális 25 másodperchez. A daráló beállítása és tényleg rövid kísérletezést követően már sikerült fenomenális kávét készítenem vele. A lefolyás lassú volt, vastag krémmel, látszott a kávén hogy szinte olajként jönnek ki az első cseppek.

minicoffee csapolás

Tulajdonképpen ez a lényeg, az összes többi körítés ilyenkor, amikor egy tökéletes csésze eszpresszót tartok a kezemben, csak másodlagos. A MiniCoffee igenis teljes értékű, nagyon komoly presszógép, méretét minden tekintetben meghazudtoló, alkalmas igazi olasz eszpresszó készítésére.  Végezetül íme a vele készített kávé crema-ja, (számom) gyönyörű mintázattal.

 

minicofee crema

A MiniCoffee-val készített presszókávé

 

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook