Jacobs retro kiválóság

Ismét egy régi (nem túlzás a retro kifejezés) háztartási presszógépet újítottam fel, erről szeretnék most beszámolni. Minimális felújítást igényelt a projekt, gyakorlatilag csak takarításról és vízkőmentesítésről van szó, alkatrész beépítés, vagy tömítés csere nélkül.

Kora ellenére (ami kisebbfajta rejtély, sehol egy dátum sőt még típus megjelölés sincs) ugyanis a készüléken csak minimális használati nyomok láthatóak (azért nem karcmentes). A tömítésen nincs benyomódás és a kar fülein semmilyen kopásnak nincs nyoma. Ugyanígy a csepptálca is karcmentes, márpedig, ha ezen csészéket tologattak volna ide-oda, az meglátszódna, ez biztos.

Belül is szűz, mindene eredeti, pormentes, korróziónak, folyásnak nincs nyoma.

Nézzünk bele, hogyan épül fel egy retro Jacobs gép belül

_IGP0001

  • Rozsdamentes bojler (valamivel nagyobb, mint a Saeco Aroma-ban volt).
  • Méretes, nagyteljesítményű, fémházas pumpa.
  • A pumpa után kétfelé ágazik a csőrendszer, van egy visszatérő ág a víztartályba, így ott van egy biztonsági szelep. (Nem szedtem szét a gépet, de ez alapján egyértelmű.)
  • “3 utas szelep” viszont nincs benne. Vagyis csapolás után elvileg célszerű várni pár másodpercet, mielőtt a kart levesszük, hogy a nyomásnak legyen ideje távozni a karból. (Elvileg a gőzt kinyitva ilyenkor elengedhető a nyomás, de vannak fenntartásaim, ne kerüljön a zaccból vissza a rendszerbe semmi.)

Összességében, beltartalmát tekintve nagyon szépen és logikusan felépített, robosztus gép. A gőz működtetése is megér egy misét, az oldalán található gomb egy kétállású csap. Ha negyed fordulattal elfordítom, teljesen kinyitottam. Szimpatikus, egyetlen mozdulattal ráadom a teljes gőzkapacitást és ugyanígy egy nagyon rövid mozdulattal zárhatom. (Ez nagyon tetszik benne.)

jacobs right

Nem tudok szó nélkül elmenni az mellett, hogy külsőségekben vannak hasonlóságok a Gaggia Cubica és a jelen leírásban tesztelt gép között. Ilyen pl a négyszögletes kezelőgombok és az oldalra kitolható víztartály is.

A kar 53-as szűrőt fogad és nagyon szép kidolgozású, vonalvezetésű, igazi ékszer.

jacobs portafilter

Sajnos csak egy személyes szűrőm van hozzá, a duplát valahonnan majd pótolnom kell (de jó is lenne egy VST, vagy Reneka, ha létezne ilyen méretben). A kar szerintem formájában megegyezik a korábbi Pavoni gépemhez tartozóval, csak ez nem alu, hanem krómozott réz öntvény.

A fejet takaró pajzs vastag alumínium, szintén szép formájú, kidolgozású.

Összességében a megjelenése szép, de a barna szín ma már nem túl divatos … nekem viszont valamiért bejön, érdekes hangulata van.

jacobs

Megvannak az eredeti papírjai is (kevésbé jó állapotban, egyszer valahol megázhatott).

Presszó csapolás a Jacobs presszógéppel

A megjelenésnél érdekesebb, milyen presszót készít, mivel ez nem egy dísztárgy, elsősorban az a fontos, mit tudok csapolni vele, az összes többi csak másodlagos.

A teszteléshez többféle kávét is használtam. Nem mondom, hogy elsőre minden összejött, mert nem igaz. 100% arabica blendeket nagyon nehezen hozta jól. Persze lehet, az elvárásaim magasak, de itt most szörfölés volt a kiváló arabica csapolás titka, nélküle soha nem sikerült, túl világos lett a crema. Ennek vélelmezhető oka, hogy a használt termosztát alacsonyabb hőfokra van beállítva, mint amit ez a kávé fajta igényel. (Talán anno ritkábban használtak 100% arabica-t, ami miatt alacsonyabb hőfokra van kalibrálva a gép.) Ha folyamatosan 100% arabica-t fogyasztanék, biztosan elgondolkodnék  a termosztátot nagyobb értékűre cserélni (filléres alkatrész és szükségtelenné teszi a szörfölést).

Ugyanakkor, amikor keveréket váltottam és megjelent a robusta, na azt már igen látványosan készítette a gép. Ezt szeretném is megmutatni, mert tényleg olyan, amilyennek lennie kell. Covim termékmintát használtam fel, (Cocvim Granbar, csomagolása szerint 15%Arabica, 85% Robusta tartalom, tehát erősen robusztás keverék).

A darálót etalon állásnál durvábbra kellett állítanom, előtte túl lassú volt a lefolyás és silányabb lett a crema, mint szerettem volna. Helyes daráló állásnál elkezdtem az őrlemény mennyiségét növelni, 8,5gr-a volt szükség, hogy elérje épp a felső szűrőt, a fotót ezzel a mennyiséggel készítettem.

jacobs csapolás

Testes, olajos, közepes koffeintartalmú italt kaptam, amolyan Covim-os, általánosnál vastagabb, de picit gyorsabban múló, igen jó crema-val. Ízvilága meglehetősen egyszerű, ugyanakkor mégis jó. Csokis vonal, karamellás utóízzel, nem különleges, de nincsenek rossz mellékízek sem, így nagyon egységes, minden szempontból vállalható, akár profi vendéglátásban is. Viszont ínyenceknek, akik a különlegeset keresik, nem lesz kellően izgalmas. (De panasz se lesz rá sehol.) És nagyon könnyű belőle jó crema-t kihozni, így akik kezdők a presszó készítésben, nyugodtan tehetnek vele egy próbát.

Végül, befejezésként csak annyit mondhatok: örülök, hogy hozzám került ez a kis készülék, jó képességű, jól kezelhető, szerethető presszógép. (Amolyan bájos, elegáns öregúr.)

A Covim kávék hazai forgalmazója: JóKalmár-Coffee Kft. +36202423744

2 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
  1. Kedves Károly!

    Kezdő gépnek mennyire javasolnád? Saeco Aroma-hoz képest egy szint? Találtam egy ugyanilyet, az is alig használt, bár Elektrolux a márka, de ugyanez a gép lesz. 20eFt az ára. Megéri?

    1. Kb Saeco Aroma szint. 20e Ft-ot megér, de csak ha jó állapotú és nem nyomásfokozós kar jár hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook