Kaptam ma egy tálca finom házi sütit, ennek receptjét szeretném közkinccsé tenni. Elkészítése nem igényel sütést, így akár kísérletező kedvű férfitársaim is minden veszély nélkül elkészíthetik.
Keleti kávés szelet – Rózsavizes kávés kocka
Hozzávalók:
- 25 dkg (darált) háztartási keksz
- 25 dkg gesztenyeliszt (vagy mandulaliszt vagy darált zabpehely)
- 10 dkg porcukor (vagy méz vagy stevia)
- 3 adag eszpresszó (vagy 4 púpos evőkanál cappuccino por és 1 dl tej)
- 15ml = fél üvegcse rumaroma
- 15 dkg kókuszzsír (esetleg pálmaolaj vagy 25 dkg margarin)
- 1/2 dl rózsavíz
- 1 tábla /8 dkg fehér csokoládé
- 1 teáskanál kakaópor
Elkészítése:
A darált keksz 3/4-ét, a porcukrot, kávét (vagy capuccino port), rumaromát, a megolvasztott kókuszolajat (vagy margarint) és a rózsavizet elkeverjük. Ezt a lágyabb masszát gesztenyeliszttel sűrítjük, amíg elég kemény, de még formázható. A maradék darált kekszet hozzáadjuk, így egy izgalmasan pöttyös masszát kapunk.
Egy tálba vagy kisebb tepsibe sütőpapírt helyezünk, és a masszát eloszlatjuk benne.
A csokoládét egy tálkába törjük, hozzáadjuk az olajat és forró vízgőz felett megolvasztjuk. (Ezt megtehetjük alacsony láng felett vízgőz nélkül is.) A csokit a kekszes massza tetejére öntve eloszlatjuk, majd a kakaóport a szűrőbe téve meghintjük a készülő finomságot.
Minimum 2 órát pihentetjük a hűtőben, majd a sütőpapírral könnyedén kiemeljük és egy éles késsel felszeleteljük.
Annak, aki elkészíti: jó étvágyat hozzá! (Vigyázat, éjjel csak mértékkel fogyasszuk, ha presszóval készítjük, van koffeintartalma is. Gyermekeknek is csak óvatosan …)
A sütit és a receptet dr Simon Ilonától kaptam, KÖSZÖNÖM!