Gaggia Cubika

Egy igazi klasszikust szeretnék bemutatni a Gaggia-tól, a Cubika presszógépét. Megosztó személyiség, egyesek utálják, mások egyenesen imádják, egy biztos, senkit nem hagy hidegen ez a tényleg egyedi formájú, kisméretű szépség.


gaggia_cubika_front

A készülék tradícionális jellegű háztartási presszógép, igazán nagy újítást nem is tettek bele “Gaggiáék”. A formaterv viszont (számomra) tetszetős, full inox kivitel, ráadásul (a profi konyhatechnikában már megszokott, otthoni készülékek esetén ritka) masszív falvastagsággal, kiváló megépítettséggel. Formavilágát illetően végtelenül letisztult készülék. Ez a design időtálló, sosem fog kimenni a divatból és kompakt méretével bármilyen méretű és stílusú konyhába jól illeszthető.  Gyakorlatilag szögletes, nyilván innen a “kocka” elnevezés.  Ugyanakkor az apró mértének, ugyanúgy, mint a MiniCoffee-nak, megvan a hátránya. nagyobb bögréket nem tehetünk a kifolyó alá, nem fér el. De úgy is felfoghatjuk, hogy kifejezetten eszpresszó készítéshez van tervezve. Kifejezetten ügyes viszont a víztartály tervezése. Egyrészt előrefelé húzható ki, ha egy konyhapolra kerül, ennek örülni fogunk, hogy nem kell kivenni a gépet a helyéről. Sőt az alábbi fotón látható módon oldalra is eltolható a tartály (csak balra), piros nyíllal jelöltem, hol lehet ilyenkor vizet betölteni. A legpraktikusabb megoldás, amivel eddig találkoztam, látszik, hogy gondolkoztak rajta “egy picit”.

gagia cubika víztartály

Beltartalmát illetően találkozni “érdekes” dolgokkal (… igen, igen, bocsánat, de megint nem feltétlen értek egyet a tervezővel). A Cubika-ba ugyanis egy nagyon kis teljesítményű fűtést építettek egy icipici alu kazán köré, íme:

 

 

Nagyon jól hangzik az összehasonlításokban, hogy csak ~500W-ot fogyaszt, míg más kávéfőzők ~1000-et, valójában viszont ez a hőstabilitás kárára mehet. Tapasztalatom szerint esetében fél óra bekapcsolási idő jótékony hatással van a lefőzött kávéra és a Cubika mellett bizony a kiegészítők előmelegítése is ajánlott. Csészék, kar, szűrőkosár, tamper.  Igazából a dolog egyszerű: amikor a gépet bekapcsoljuk, üresen csatlakoztassuk a kart, együtt fog felmelegedni a készülékkel. A tampert közben feltesszük a készülék tetejére, a csészébe pedig a főzést megelőzően engedünk kis forró vizet.  Nem elviselhetetlenül bonyolult. Reggel, mikor kikelünk az ágyból, a készüléket bekapcsoljuk, készülődünk kicsit … (aaaah, reggel valamiért mindig rohadt gyorsan telik az idő …) és már főzhetjük is kedvenc eszpresszónkat. Még egy tapasztalati tanács vele kapcsolatosan: a kis kazán miatt inkább szimpla eszpresszóra van kitalálva. Ha számít a minőség, dupla helyett főzzünk két szimplát.

A készülékhez a gasztro területről ismerős, szabványos 58mm-es kar tartozik, ez nagyon pozitív dolog. Viszont meg kell jegyezni azt is, hogy fixen 2 kifolyós, nem menetes az alja. Ennek hátránya, hogy nem szerelhetem fel szép hosszú kifolyóval, ugyanakkor állvány nélkül, egy sima konyhapulton is jól tamperelhető.

gaggia_cubika_portafilter

És gondolom mindenki kíváncsi, milyen kávét főz, mert úgyis ez a legfontosabb. Tulajdonképpen elsőre sikerült egészen jó, a fotón is látható presszót csapolnom. A daráló etalon állásán nem is kellett változtatni semmit. 8 g-nál több őrlemény kell a karba, még a legkisebb itthon található szűrőkosárba is.

gaggia cubika

A kávé rendben volt, a Rancilio Audrey-n csapolthoz képest visszafogottabb ízvilág, de arányos, kevésbé olajos ugyan, de kevésbé savas is, ahogy mondom: jó eszpresszó.

Végezetül következzen pár felhasználói értékelés az internetről http://www.productreview.com.au/p/gaggia-cubika.html:

 

Excellent

reviewed on Jan 17, 2010
I found this machine to be a pleasure apart from the water reservoir. Although with practice seems to get easier. For the price of this unit these are very minor details.
The coffee is always great and the steamer does a nice job of the milk if your not in a hurry (takes a little while to be ready to heat.)
Had this machine for about 18 months and still works the same as the day i bought it.
I would recommend this machine although we are stepping into the lazy peoples fully automatic coffee machines. Also a Gaggia.

Excellent

reviewed on Sep 26, 2009
Got this tidy little unit nearly 2 years ago, still works like new (needs a clean though).
If your in the market for a machine that just makes damn good coffee and wont let you down, this is it.
I’ve popped the top off if and seen the copper pipes and wiring, all of which look to be of excellent craftsmanship.
Oh and mine was made in Italy, not China for those who must know.

 

Good

reviewed on Jan 27, 2008
We’ve had this machine for a month or so now. The thing I like best about it is that it’s so solid (for a cheaper coffee maker), and it doesn’t have rubber seals (which expired very quickly in my last machine, a supposedly good quality name-brand). The water reservoir is a little hard to insert when you first buy it, and is slightly tricky to fill, but these are very minor issues. The coffee preparation process, as outlined in the instruction booklet, is quite lengthy, but I figure it’s worth it to have a decent coffee. Fianlly, my partner bought this machine on ebay for significantly less than RRP, so it’s worth having a look there, too.

 

További értékelések olvashatóak a készülékről: http://coffeegeek.com/reviews/consumer/gaggiacubika?SeeAll=1

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook