IMS zuhany a Ranciliora

Kávégépeim között van egy Rancilio Audrey is, amit nagyon szeretek (sok cikk készült vele), de egy ideje már nem tudtam használni. Időnként egy ilyen öreg presszógépben “megadja magát” egy-egy alkatrész, amit szeretek lehetőleg minél jobbra cserélni.

 

Fél éve, mikor fejet tisztítottam rajta, észrevettem, hogy a felső szűrője elég botrányos állapotban van, azt már semmiképp nem akartam visszaépíteni. Ennyiben is maradt a dolog, azóta szabadságoltam a gépet. Van itthon más gép, amit tudok használni. Most viszont elérkezett az idő, hogy megkapja a szükséges frissítést. A danetti.hu-nál szereztem be alkatrészeket és ott találkoztam először az IMS szűrőkosarakkal. Precíziós kosarak, többféle méretben is vásároltam, szimplát és duplát is. Azóta gyakorlatilag csak ezeket használom. Megelőzvén a kérdéseket: nem jobb, mint a VST, vagy a Reneka, csak más. Első blikkre hasonlítanak egy sima kosárhoz. Nincs akkora “hype” körülöttük, meg technikai hókuszpókusz, mint a másik két nagy névnél. Nem ettől jó. De nem is kell nagyon gondolkodni rajta, kell készíteni egy presszót hagyományos kosárral és egy IMS-el és hamar belátja az ember az IMS felsőbbrendűségét. De ez a cikk most nem erről fog szólni, csupán azért említettem meg, mert egy olyan cégről van szó, aminek kedvelem a termékeit és innen jött az ötlet, hogy ha már úgyis zuhanyt kell cserélni a Rancilio-n, miért ne szereljek fel egy minőségi darabot. Amikor érkezett megfelelő méretben a danetti.hu-hoz, vásároltam belőle egy példányt.

IMS shower

Forrás: imsfiltri.com

 

IMS

Az IMS cégről rengeteget lehetne írni, de túl hosszú lenne tőle a bejegyzés, ezért kihagyom. Angolul kicsit értőknek viszont ajánlom a következő weboldalt tanulmányozásra (érdemes). Illetve íme egy kis videó a gyártási folyamatról, mint technológiai ajánló. Nem “szarral gurigáznak” arrafelé, iszonyat komoly gépeik vannak:

 

IMS Competition Shower Filter

A piacon többféle zuhanyt lehet vásárolni Rancilio-hoz. Ezek többsége hálós kialakítású, olyan mint pl. ez:

IMS

forrás: imsfiltri.com

 

Ezek ára általában pár száz Ft, nem nagy befektetés. Egy hálóval préselik össze a kilyuggatott lemezt. Elég rosszak a tapasztalataim az alap modellekkel. A kávé és a kávézacc hajlamos letapadni a kis résekbe, beszorulni a háló és a lemez közé. Ráadásul az olcsóbb változatok rozsdásodásra is hajlamosak, vagy lemállik róluk a króm bevonat. (Minden visszamaradt szennyeződés megváltoztathatja a kávé ízét, ami számunkra nem kívánatos.)

Ezzel szemben az IMS Competition szériás zuhanyoknál egyetlen anyagból alakítják ki az egész kosarat, ezért nagyságrendekkel jobban tisztán lehet tartani. A következő fotón két zuhany látható, balra a hagyományos, jobbra az IMS újítása:

forrás: home-barista.com

forrás: home-barista.com

 

Vizuálisan is szembetűnő a minőségi különbség a két szűrő között. Persze ez nem csak optikai fejlesztés kell legyen a könnyű tisztán tarthatóság mellett. A feladata a zuhanynak, hogy minél egyenletesebben szétterítse a vizet a kávépogácsa felszínén. Ebből a szempontból van egy fontos paramétere: mennyire tartja vissza a vizet. Ugyanis, ha jobban vissza tudja tartani, a víz nem folyik át rajta azonnal, és nehezebben mossa ki a kávét. A Competition szűrők ebben is élen járnak. Specifikáció szerint 5x jobban teljesítenek! (Egész pontosan, 5,7x, de a részletek itt olvashatóak: http://www.imsfiltri.com/en/docce-di-precisione/.) Ennek a nagyobb ellenállásnak van egy olyan további előnye is, hogy jobban megvédi a solenoid szelepet, így kevesebb kávé jut vissza a gépbe, mikor az kinyit.

 

Felszerelés és teszt

Az én példányom az alábbi kis csomagolásban érkezett és így fest:

IMS felső szűrő shower

 

Egyszerűen gyönyörű, de most komolyan. Még egy fotó, mert nehéz betelni vele:

IMS felső szűrő shower

 

No, akkor jöhet a felszerelés és a vízterítés tesztről készült fotók:

IMS felső szűrő shower

IMS felső szűrő shower

 

Vélemény

Vegyesek az érzéseim és egészen biztos vagyok benne, hogy nem az IMS a ludas. A Rancilio-k felépítésükből adódóan véleményem szerint rosszul terítik a vizet. (Ez számomra egy gyenge pontja az Audrey-nak és a Silvia-nak is.)

A Rancilio-k felső szűrője felett található még egy kis osztó elem, ami így néz ki:

rancilio head part

 

Erre fut rá a víz és azokon a kis bemetszéseken távozik a felső szűrőre. Sajnos ez a megoldás egyszerű, de nem dolgozik olyan hatékonyan, mint a Gaggia rendszere, vagy az Astoria-m vízterítője. Az IMS felső szűrő sem csinált vele csodát. Egy eleve tökéletlen dolgot nem tud kijavítani. (Tessék megnézni pl. a kis Isomac vízterítését, ami példásra sikerült.)

DE, ami a legfontosabb: JOBB lett. Ténylegesen jobb, mert korábban egyszerűen kifolyt középen az összes víz. Most egész szépen, egységesebben elteríti, nagyjából az Astoria szintjére hozta fel a Rancilio-t. Az Astoria presszógépemen már szintén IMS felső szűrő van, de még korábbi beszerzés, sima hálós változat.  (Az Astoria-m vízterítése ITT látható.) Felfedezhetők ugyan most is erősebb sugarak, de a korábbihoz képest nagyságrendekkel javult a folyamat.

Az, hogy ez megér-e 3-4 ezer Ft-ot, mindenki maga döntse el, de én nem bántam meg a beruházást. Minden szempontból előrelépésnek látom. Más készülékeken nem próbáltam ki, így nem tudom, hogy pl. egy Gaggia-n mit hoz, de a Rancilio-n egyértelműen a javulás jelei mutatkoztak. Ezért ajánlom mindenkinek, mint egy relatív egyszerű fejlesztést a háztartási presszógépekre.

7 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Epp aktualis. Elovettem egy ev utan az Audrey-t, es most mar tudom, miert tettem el akkor. Raadasul ez a gyari felsoszuro meg nem is fekszik fel rendesen a vizetrito peremere.

  Valami tokeletes megoldasra nincs konkret javaslatod? Gondolom, a vizteritot is cserelni kene, es akkor ki lehetne iktatni ezt a kozcsavart.

 2. Szervusz!

  van egy gyári állapotú Lelit Anna PL41TEM gépem.
  Szettném a felső szűrőjét és karhoz való kosarat(szűrőt)kicserélni valami, jobbra, mint a gyári.
  Tudnál ajánlani valamit hozzá?

  1. Sajnos nem igazán, én is a gyárit használom. Nincs kizárva, hogy van, de még nem került a kezem közé. avxcafe.hu-t, vagy danetti.hu-t kérdezd meg szerintem.

 3. Horváth Norbert

  T. Károly!
  És az IMS szűrőkosár milyen minőségi változást hoz. Lelit Anna pid-es gépem van. Van már hozzá 57-es IMS
  kosár az AVX-nél.
  Köszönettel: Norbert

 4. Kedves Károly!
  A tanácsát szeretném kérni! Egy Rancilio Audreyt sikerült szereznem. A felső szűrő leszerelésekor nem találtam vízterítő alkatrészt.Utólag beszerelhető?
  A neten találtam ugyan olyant, mint a fenti képen látható.
  Köszönettel: Tibor

  1. Látatlanban válaszolok, nem tudom, miért hiányzik. De valószínűleg beszerelhető, ha hozzá tartozik az alkatrész. Ha csavarok is hiányoznak, akkor mindenképp rozsdamentes csavarral kell pótolni és nem horganyzottal!

 5. Tisztelt Károly!
  a lomis piacon sikerült szereznem egy Rancilio Audreyt.A felső szűrő leszerelésekor nem találtan vízterítő alkatrészt. Ez utólag beszerelhető? A neten találtam ugyan olyant, mint a cikkben található képen látható.
  Köszönettel: Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook