Isomac Napolissima felújítása

Hozzám került, és belevágtam a felújításba. A korábbi tulajdonosa nem volt elégedett azzal a presszóval, amit készített, így hibásként átvettem tőle. Érdekes gépnek tartottam, mégiscsak egy Isomac, ami egy ma is jó nevű gyártó korai kiadású presszógépe. Lássuk.

Fém ház, elfogadható állapotban. Vannak rajta karcolások, nem új, de nem néz ki rosszul ma sem. A kar 53mm-es, krómozott réz öntvény, szinte teljesen azonos a korábban bemutatott Jacobs gépével. Nem nyomásfokozós, ami számomra előny, lehet vele igazi presszót készíteni. Mindkét szűrőkosár megvan hozzá, ami ismételten pozitív, nem kell vadászni ebben a méretben. A gőzkar sokkal jobb, mint a Saeco-é volt, nincs rajta műanyag toldat, 3 lyuk található a végén és igen jó állású, hosszú, kiválóan használható. (Megjegyzem, a teljesítményére sem volt panaszom.) A bekapcsoló gombot cserélték már, sajnos nem teljesen illeszkedik a helyére, faragni kellene, de nem bántottam, nem komoly hiba.

 

Isomac Napolissima

 

Belenézve a gépbe (felújítás előtt) az alábbi kép fogadott (a számokat már én írtam rá a sarukra).

 

isomac inside

 

Alu bojler. Nem kedvelem az alu bojlereket, lehet az én hibám, de ez van. Ettől függetlenül széles körben elterjedtek (lásd Gaggia). Vízpumpa kiköpött ULKA, de mégsem az. Méretes OPV és réz gőzcsap. Igazából komoly indok ránézésre nem volt, hogy miért csapol rosszat. Következett az atomjaira bontás. Az alkatrészeket kiműtöttem a gépből, szétszedtem, megvizsgáltam, vízkőmentesítettem. Nézzük meg a legfontosabb javításokat:

Bojler

Láttam már pár bojlert belülről, de ami ebben volt, az valami brutális. Tessék kérem megnézni a fotót:

 

isomac boiler

 

Dugig vízkővel. A szín nem csal, tényleg kék volt az a vízkő. És ami nem látszik, hogy vastagon állt egy fekete sár alatta. Órákig pucoltam, mire lett belőle valami. Nem lenne hülyeség, ha mindenki komolyan venné: tessék megfelelő vizet használni a kávégéphez! A végén puha Dremel kefével is átmentem rajta. A fűtőbetét viszont jó kondiban van, semmi baja.

 

isomac clean boiler

Fémtisztára, Dremel-el kicsiszolva.

 

 

Sajnos keletkeztek berágódások már a falán. A használatot talán nem befolyásolja, de nem szép. Az OPV szintén dugig volt ezzel a fekete sárral, szétszed, kipucol, összerak. Most kiválóan műxik.

Még a bojler szétszedése előtt lehetett látni a gépházban, hogy van vízszivárgás. Ezért új kazántömítést kapott. Szerencsére ez egy az egyben megegyezik a Gaggia tömítés méretével és volt belőle itthon.

Fej

A felső szűrő súlyosan el volt tömődve. A fejben található rugós tömítés is elkoszolódott, vízkő daraboktól megszorult. Tisztítottam, most elképesztően jól teríti a vizet. Az Astoria gépem IMS filterrel sem terít ilyen szépen. Tessék kérem megnézni, példás:

 

isomac head

 

Öröm látni az ilyet, ezt kevés gép csinálja ilyen szépen.

Egyéb apróságok

A termosztátok alatt nem volt hőpaszta. Pótoltam, szokás alá tenni, mert nélküle romlik a “pontosság”. Külön kiemelném, hogy a pumpán is van egy termosztát, méri a pumpa hőmérsékletét, nehogy túlmelegedhessen szegényke. A pumpa egyébként szépen teszi a dolgát, nem ULKA, de gyorsan, halkan működik.

Csapolás

Az összeszerelést követő első csapolás is látványos lett. A gép gyorsan felfűt, kb 5 perc alatt. A csapolás alatt is tartja a meleget, nem ereszti a vizet. Jól működik mindene. Az első csapolás fotója:

 

isomac csapolas

 

A lefolyás még gyors volt, a Jacobs-nál használt daráló beállításon finomítani kellett volna. De már lehetett látni, hogy igen jó kis gép lesz ez. Befejeztem az összeszerelést, majd készítettem pár kávét vele.

 

isomac napolissima

 

A teszteléshez Covim kávét használtam, kiválóan hozta a testességet, a vastag crema-t. A fotón látszik, hogy a szimpla szűrő volt fenn. 7g őrlemény ment bele, bőven elegendő, a felső szűrő lenyomata szépen látható csapolás után:

 

isomac

 

Összességében elégedett vagyok vele, hibái ellenére is jobb kávét készít, mint sok mai műanyag csoda. És ami a legfontosabb: valódi olasz presszókávét. A felújításra sok munkaóra ráment, ami nyilván soha nem térül meg, de mégis örömmel csináltam, hogy ez a kis gép újra megcsillanthasson valamit egykori fényéből.

 

3 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Bogdán Miklós

  Tisztelt Károly!

  Élvezettel olvasom a blog-on található bejegyzéseket és írásokat. Köszönet a sok érdekes ismeretterjesztésért, felvilágosításért, közvetett segítségért.

  Nagy örömmel bukkantam erre, a Napolissima felújításáról szóló cikkre, főképp, mert én, lajikusként ugyan, de épp a következő napokban kezdek bele egy ilyen gép “rendebetételébe”. Bevallom, a múltban kicsit nagyon elhanyagoltam szegényt, rossz lelkiismeretemnek és eszpresszó szeretetmnek köszönhetően most annál mutatósabbá szeretném tenni, porszínezés, stb. van tervezve.

  Konkrét kérdésem ezt illetően a tömítésekre vonatkozik, mégpedig, hogy hol kaphatnék esetleg komplett tömítés-szettet, vagy pl. melyik Gaggia kazántömítése passzol a Napolissima-hoz? Sajnos Németországban nem találtam megfelelő lehetőségeket, igaz ugyan, hogy a gép a 90-es évekből származik.

  Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel
  Bogdán Miklós

  1. Kedves Miklós, szerintem szett nem kapható hozzá, nem egy mai gépről van szó. Én ilyen esetben azt szoktam csinálni, hogy elviszem magammal a bojlert egy tömítéseket áruló céghez, megmutatom, mire van szükségem, általában ott lemérik tolómérővel amit kell, és adnak piros szilikon tömítést pár száz Ft-ért. (Fontos, hogy hőálló legyen a tömítés és élelmiszer Pécsen a Seal Ring Kft.-hez szoktam bemenni, a Megyeri út-on. Egy ilyen üzletben kb minden méretben kapható “O” gyűrű. Ha saját gépemről van szó, mindig vásárolok tartalékot is. Nem tudom, hogy ön hol lakik, de Budapesten is biztos van több ilyen üzlet.

 2. Bogdán Miklós

  Kedves Károly, megfogadtam a tanácsot és időközben kész lettem kis gépemmel. A kisértésnek viszont, hogy az erdeménnyel Önnek “elbüszkélkedjek”, nem tudtam ellenállni és küldtem egy email-ben három képet. Üdvözlettel Bogdán Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook