Felső szűrő “hardcore” tisztítás

Adott egy rettenetesen eltömődött felső szűrő. Lehet persze újat is venni, de létezik egy módszer, amivel a legszennyezettebb szűrő is maradéktalanul tisztítható. Vegyszer nem is szükséges hozzá.  

Van a garázsomban egy iszonyat lepukkant Astoria presszógép. Egy pajtából ráncigáltam ki anno. Hosszas idő és kalkulációt követően úgy öntöttem, nem kerül felújításra. Egyszerűen nem gazdaságos. Szétbontom, alkatrészei kompatibilisek azzal az Astoria Compact-al, amit jelenleg használok, szóval alkatrész-bázisomat növelem belőle. Erről a gépről most leszedtem egy felső szűrőt, csak mert kívülről jól nézett ki, gondoltam rápróbálom a gépemre, ki tudja, nézzük meg, hogy terít. Leszedve már nem is nézett ki olyan jól, konkrétan a legszarabb, legeltömődöttebb felső szűrő, amivel életemben találkoztam. Atyaég, ezt nézzétek, ez már lemosás után volt látható:

espresso shower hardcore cleaning

 

Konkrétan 3-4 lyukat számoltam meg, ahol egyáltalán átfolyhatott a víz. Ezt ellenőrzendő, nap felé tartottam. Döbbenet:

_IGP0002

 

No, Kari, ezt tisztítsd meg. No panic, zsíroldóba vele. 20 perc, brutál koncentrációjú zsíróldós kezelés után …. semmi nem történt, ugyanilyen. Ez a tömődés gyakorlatilag bele van szenesedve, égve, zsíroldó nem oldja. Mit lehet tenni?

Gáztűzhelyre tettem, míg fel nem izzott az egész. Ez elég brutál dolog, sose lehet tudni, hogy fogja elviselni az anyag, de ugye itt veszteni való már nincs, egy próbát megér.

felső szűrő hardcore tisztítás

 

10 perc hevítés után, mikor szépen vörösen izzott, egy fogóval megfogtam, látszólag nem volt változás, csak annyi, hogy a fekete eltömődések fehérre változtak. Csap alá tettem, majd erős sistergés után ….. wow, tökéletesen tiszta lett.

_IGP0012

 

A színe sajnos megváltozott, barna lett, de tökéletesen fémtiszta, használható.

_IGP0011

 

 

2 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
  1. Megérte a vesződést? A csattanó lemaradt. Végül megérte e a vesződést, jól terített-e? Maradt-e használatban?

  2. Gondolom, érdemes beruházni egy IMS Baristapro szűrőbe.
    A Gaggia Classicomba általában 18 g kávé kell. Melyik Baristapro szűrő jó hozzá?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook