Astoria Compact (1991)

Szeretnék bemutatni egy nagyszerű presszógépet, a kis Astoria Compact masinériámat, 1991-ből. Egy kis méretű, de már inkább gasztro felhasználásra készült szerkezet. A háztartási presszógépek általános méreteinél nagyobb,  de véleményem szerint beilleszthető bármely lakás konyhájába is. 

“Minden kávébabnak saját története van
és több tucat sztoriból áll össze minden
egyes csésze eszpresszó. Kiváló kávét
kóstolni hasonlatos ahhoz, mint amikor
elolvasunk egy nagyszerű könyvet,
mely távoli földrészeket idéz
és az olasz eszpresszó aromáját.”

Astoria

Az igazat megvallva a gép nekem annyira tetszik, hogy a nappalimban kapott helyet, nem száműztem a konyhába. (Ismerőseim szoktak ezen csodálkozni, hogy “hűűű, a nappaliban tartod a kávéfőzőt? ….. közben olyan lapos gyanakvó pillantásokat is kapok, nem értik meg. No de ez engem kevésbé zavar, ez a szenvedélyem.  A kis gép, amióta hozzám került, félretettem a Rancilio-t is (a kedves olvasó biztosan nem gondolja, hogy ez mekkora dolog nálam) és csak ezzel készítem a kávét.

Lássuk, miről is van szó, miért rajongok érte annyira.

Az 1991-es Astoria Compact

Az Astoria cég története 1969-ig nyúlik vissza, amikor Nello Dal Tio megalapította az Astoria CMA cégcsoportot, ami egyikévé vált azon márkáknak, amivel az olasz eszpresszó történelmének tanulmányozása során biztosan találkozunk majd. Nem szeretném nagyon részletesen kifejteni történelmüket, a cég weboldalán minden elolvasható itt. Csak tényleg egy-két érdekesség:

Jelentős képviselettel rendelkeznek az USA-ban és a cég a Cannondale kerékpáro csapat hivatalos szponzora.

Kifejlesztettek egy ún. “green” vonalú professzionális presszógép családot, amik az egyik legalacsonyabb fogyasztású, mégis extrém hőstabilitást nyújtó gépek a professzionális piacon. Akit érdekel ez a technológia és kicsit beszél angolul, érdemes elolvasnia EZT, ahol részletesebb információ található a technológiáról. Ezek a presszógépek már majdnem űrhajók. Számítógép vezérelt csapolások, diagnosztikai szoftverek,  azonosító mágneskártyák stb őrület, hol tart a dolog az Astoria-nál… elég csak egy pillantást vetni egy Astori Hybrid technológiás gépre:

astoria hybrid

astori hybrid

 

De ne szaladjunk ennyire előre,  a kis Astoriám nagyon mesze van ettől a vonaltól, úgy is fogalmazhatnék, hogy világok vannak közöttük. Az én gépemben egyedüli automatika (ha ez egyáltalán ennek nevezhető) egy termosztát. Egy 1991-es gépről van szó, modellnév nem is található  burkolton és az internet sincs dugig infóval erről a gépről. Persze modellnév hiányában nehéz is keresni. A gép működésképtelen állapotban került hozzám és a burkolatot lebontva, a belő felén sikerült leolvasni az “Astoria Compakt C.G” és az 1991 feliratokat, ami alapján már nem volt nagy kunszt rájönni, hogy az aktuális Astoria Compakt modellsorozat egy korabeli példányára bukkantam. A kis gépből a helyreállítást és a letakarítást követően pofás kis szerkezet lett, mely így néz most ki:

Astoria Compact

Astoria Compact

Astoria Compact

 

Astoria Compact

 

Astoria Compact

 

Kövezzenek meg érte, de az én szememnek bizony ez nem egy csúnya gép. Ennek ellenére, mint említettem, nem működött, mikor hozzám került, nagyon régóta állhatott már valahol, talán egy raktárban. Óriási szerencse viszont, hogy a hosszú tárolás során nem fagyott meg, mert bizony ez a presszógépek első számú ellensége. A bojler, vízpumpa, csövek, szelepek … mind kipurcannak egy kis fagytól. Szerencsére esetében ez nem fordult elő, a vízpumpát és a főzőfejet kellett rendbe hozni ahhoz, hogy beinduljon. Még az egyik biztonsági szelepen kell dolgoznom kicsit, mert sziszeg néha és a gőz gombjából is néha elcsöppen egy csepp víz, ott tömítést kell majd cserélni. Ezt leszámítva a gép renden van, vízkövesedés nyomait nem találtam, jó eséllyel vízlágyítóval használták. A gépből kilógott egy flexibilis cső, azzal köthették vízhálózatra, de ami nagyon jó ebben a modellben, hogy rendelkezik belső víztartállyal, így gyakorlatilag otthon is minden nehézség nélkül tudom használni, illetve, ha szükséges lenne, bárhová kihelyezhető akkor is, ha a helyszínen nem áll rendelkezésre vezetékes víz (pl fesztivál, vagy vásár stb).

Beltartalmát tekintve hőcserélős rendszerű, melynek működési elve nagy vonalakban a következő:

heat exchanger

Az Astoria-ba egy 2L-es rozsdamentes bojlert építettek és egy Fluidotech vízpumpát.  A pumpa rettenetesen erős, nem tudom úgy elrontani az őrleményt, hogy a gép ne tudja átnyomni rajta a vizet, pedig én mindent megpróbáltam :). Egy fotó a belvilágról:

Astoria Compact inside

Bontott ábrákat áttanulmányozva az alkatrészek listája szinte tökéletesen megegyezik a jelenlegi Astoria Compact-al, szinte csak az elrendezésben van eltérés. Amúgy az aktuális modell sem csúnya, így néz ki:

new astoria compact

És persze ezeken a gépeken (ahogy minden Astoria-n) igen “combos” árcédula van, az USA-ban ~1800-2000$, európai weboldalakon ~2000-2200€ (elég széles sávban találtam ilyen gépeket különböző webáruházakban, hazai pénzre fordítva a dolgot 450 és 750e Ft között) .

A készülék végtelenül leegyszerűsített kezelőszerveket kapott:

 • 230v be/ki kapcsoló gombja (bal oldali kapcsoló),
 • vízpumpa be/ki kapcsolója (jobboldali kapcsoló),
 • gőz gomb (bal oldali tekerő),
 • meleg víz engedő gomb (jobb oldali tekerő),
 • nyomásmérő műszer (a gőz nyomását mutatja).

astoria compact

Ennyi és slussz. De ebben pont minden benne van, amire egy barista beállítottságú otthoni felhasználónak szüksége van. kellett egy kis idő, míg rájöttem, hogyan tudom belőle a legjobbat kihozni. Eleinte mindig túl gyors volt a lefolyás, hígabb lett z eredmény, mint szerettem volna. Próbáltam az őrlemény finomságával játszani, de a benne lévő pumpa olyan erős, hogy a azon az őrleményen is pikpakk áttolta a vizet, amikor már a darálóm hangján hallom, hogy túl közel vannak az őrlő kések. Ezt követően visszavettem az őrlemény finomságán és elkezdtem játszani a mennyiségekkel és a tampereléssel. Nem volt egyszerű, ~20-25 csapolás után kezdtem ráérezni, hogy mi is kell neki. Ugyanazt a daráló állást kedveli, mint a Rancilio, viszont őrleményből kevesebb kell, egyszemélyes adagban gondolkodva egy 6g-os Rancilio mikrofuratos szűrőbe teszek 7,5g őrleményt és rettentő erővel letamperelem.  Ezzel a beállítással igazán remek lesz minden csapolás. Szép csíkokkal a kifolyón és nagyon vastag, szép rajzolatú crema-val. Szintén nagyon érdekesnek tartom, hogy ugyanabból a kávéból mennyivel másabb ízeket hoz ki ez a gép, mint pl a Rancilio.  Az ízek valahogy kevésbé savasak, vagy durvák. Megvan ugyanígy itt is minden, de letisztultabb az egész és olyan frissebb, zöldebb, vidámabb és kiforrottabb. Nagyon élvezetes.

astoria csapolás sorozatkép

Sorozatkép a csapolásról. Ahogy megindul, szép, sötét csíkokkal, majd fokozatosan világosodik, de mindvégig megfigyelhető a csíkozás. A készítés ideje alatt szinte az egész csapolt folyadék egy vastag, tömör crema.

 

És természetesen a végeredményről is közlök egy fotót:

Astoria crema

Mesés, nagyon szép színekkel.

 

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a fenti fotókat egy viszonylag “egyszerű”, közepes árkategóriájú kávéval készítettem. Szándékosan nem írok típust, nehogy megértsem vele a forgalmazót (sohasem tudhatom, ki olvassa az írásaimat), de  ~4000 Ft/kg és a pörkölés időpontja július közepe, tehát két hónapos, 70/30% arabica/robusta arányú (bár erről csak szóbeli tájékoztatást kaptam, a csomagoláson nem szerepel).  Kedvelem ezt a kávét, nem különlegessége, hanem az ízvilága miatt.

Hosszú bejegyzés után rövid konklúzió: ez a gép úgy tökéletes, ahogy van. Nagyon szeretem.

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:

 

12 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Horváth Zoltán

  Szuper ez a gép,minden elismerésem!
  Jövőre,ha,talán eladóvá vállik elgondolkodnék rajta.
  Főleg,ha az ára is kedvező lenne!
  Üdv: Zoli

  1. Köszönöm az elismerést. Astoria velem marad egyelőre, nem tervezem az eladását. Persze sosem lehet tudni, változnak néha a koncepciók, hogy milyen iránya haladok, de Astoria elég régóta stabil csapattag.

 2. Rusák Kornél

  Neked éppenséggel van egy eladó 🙂

  1. Nekem? Nekem nincs, az enyém marad.

 3. Rusák Kornél

  Akartam írni nekeM van egy eladó. Bocs. Most látom,hogy elírtam. 🙂

  1. Szia!
   Megvan még az gép? Engem lehet érdekelne.

   1. Rusák Kornél

    Megvan persze! Új pumpa,teljesen felújítva,tökéletesen működik.

    1. Rusák Kornél

     Érdeklődni lehet a : rusak.kornel @ gmail . com – on

 4. Székely Péter

  Üdv!
  Remek ismertető!
  Ha valakit érdekel, nekem van pont egy ilyen eladó gépem 99ezer forintért. Frissen fel lett újítva. Érd.: szekelypeti@yahoo.co.uk

 5. Ihász Róbert

  Szia,

  Remek leírás, nekem is egy ilyen kávégépem van, viszont elakadtam a felújításával.
  Tudnál abban segíteni, hogy hol lehet találni rajzot, vagy leírást az elektromos bekötéshez?

  Üdv,
  Robi

  1. Szia Robi, sajnos nekem sincs szerviz-dokumentációm hozzá, pedig néha jó lenne.

   1. Ihász Róbert

    Szia,

    Köszi a választ, esetleg tudnál pár fotót készíteni a bekötésről?

    Üdv,
    Robi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook