Szimpla adag új módszerrel, videóval

Megint tanultam valamit.  Néha jó látni, hogy mások mit és hogyan csinálnak másképp, mint én és a hasznos fogásokat eltanulni. Legutóbb a neten láttam egy videót, ahol egy Úr szimpla adag presszóhoz készül elő és tampereli a kávét.  A módszere nagyon megtetszett, gondoltam kipróbálom. Fogalmazzunk úgy: ezentúl így csinálom.

Korábban született már egy írásom a témában, ami elolvasható itt.

Összefoglalva a szimpla adag tamperelésével van egy komoly problémánk. A tampert, ha a szokásos módon használjuk (simán fentről lefelé lenyomjuk), azt eredményezi, hogy  a szűrőkosár szélén az őrlemény már eléri azt a tömörséget hogy nem engedi a további tömörítést, ugyanakkor a középső rész még nincs megfelelően tömörítve. Ergo a víz túl gyorsan folyik le, a crema világos lesz és 25 másodperc alatt túl sok kávét kapunk.

Ennek a hibának a helyes tampereléssel megoldására jöttem most rá, amit most szeretnék megosztani. A videó mindössze 16 másodperc, nincs háttérzene és jó csajok se rajta, de képes megreformálni bárki szimpla kávéját. A lényeg abban az apró körkörös mozdulatban van, ami a szűrőkosár közepére tereli az őrleményt. És igen, ez a rövid filmecske az első a olaszpresszo.hu video a youtube-on, de tervben vannak a továbbiak is. Lássuk tehát a mozdulatsort:

És a presszó, a csapolás elején, amit ezzel a technikával tömörítettem:

szimpla adag

A kávé crema-ja fantasztikus volt. Bár a vakuval készül fotók kontrasztja mindig magasabb a valóságnál, gyönyörű színei voltak, tartós és mennyeien ízletes.

Érdemes még megfigyelni a csapolás után a szűrőkosárban maradt kávét. Nagyon jól látszódik, hogy  a szűrőkosár közepe sem mosódott ki, tökéletesen kivehető a felső szűrő csavarja:

szimpla adag

 

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook