Covim E.S.E POD-ok

A héten, kihasználva a nálam vendégeskedő Cecilia kávégépet, végigkóstoltam a Covim kávé E.S.E POD-jait. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat szeretném most megosztani.

Utánanéztem a cégnek az interneten, mivel itthon kevésbé ismert vállalat, ami kicsit meglepő, mert kutatómunkám eredménye szerint nagy múlttal rendelkeznek. Pl a weboldalukon a korai 1900-as évekből származó fotókat is bemutatnak, büszkék a történetükre.

covim history

covim history

 

Persze ne legyenek illúzióink, mára a vállalat hatalmasra növekedett, gigantikus pörkölő/csomagoló üzemmel, laboratóriummal, kamionokkal és minden földi jóval le vannak látva. Nem egy manufaktúráról van szó, hanem egy igen nagy cégről. Pár fotó, hogy el tudjuk képzelni, mire gondolok:

fn000055

fn000052

fn000031

covim_today-1

 

Azért ez elgondolkodtató, hisz egy cég nem fejlődik ekkorát, főleg nem marad fenn ilyen sokáig, ha a termék nem jó. (Vagy a marketinges nem zseni.) Ezért aztán érdeklődve vártam, hogy megérkezzenek a POD-ok, amik nagyon hamar megjöttek postán.

 

“A Covim-nál tudják, mi számít igazán a jó kávét szerető embereknek. A több mint negyven éves tapasztalat megadta Covim-nak azt a készséget és érzékenységet, amely garantálja a mindig finom kávét. A gondosan kiválasztott, legkiválóbb kávébabok és tökéletesített pörkölés okos keveréke teszi a Covim kávét a legfinomabbá a piacon.”

 

4 féle POD-ot próbáltam meg, amik az alábbiak voltak: Gold Arabica, Granbar, Orocrema és Suave (Decaff). POD-ok ról van szó, így most nincs lehetőség a kávészemek szemrevételezésére, azok előzetes pörköltségi fokáról, vagy illatáról, egységességéről, külalakjáról nem tudok beszámolni. Mind a négy POD típus egyébként a klasszikus olasz vonalat képviseli, intenzív pörkölés, testes ital és érdekes, hogy POD-hoz mérten komoly, vaskos creama képződött, amiben textúrákat is fel lehetett fedezni.  Az sem meglepő, hogy az arabica POD adta a legkevesebb crema-t, viszont íze összetettebb volt a többinél. Alapvetően egyébként mindegyik a csokis-kakaós vonalhoz tartozik, nagyon jól eltalált arányokkal, savakkal. A POD-ok csomagolása, tömörítettsége tökéletes volt, semmilyen szinten nem lehet belekötni.

 

covim pods

A Covim POD-ok csomagolása, csészéik és gyorsan oldódó cukor. (Háttérben szépséges gyönyörűségeimmel.)

 

Tesztem mindenképpen szubjektív, pusztán azt írom le, hogy nálam, az én gépemen csapolva és utána elfogyasztva a kávékat, mit éreztem. Lássuk, kicsit részletesebben a bemutatókat:

Gold  Arabica

Egy 100% Arabica blend, ami internetes forrás szerint Brasil Santos, Colombia, Costa Rica, Guatemala és Santo Domingo területéről származó kávéból áll össze. A legillatosabb mind közül. Az első kortyot még állva fogyasztottam, mire leültem a kanapéra, egyértelműen karamelles-mézes-malátás utóíz jelent meg a számban. Nagyon finom kávé! Szinte édes, pedig cukor nélkül fogyasztom. Gyümölcsösséget nem fedeztem fel benne, cukorral egy leheletnyi mazsola érezhető (de ettől még nem hívnám gyümölcsösnek). Testessége átlagos, de tulajdonképpen olyan, amilyennek lennie kell. Egy nagyon enyhe savanykás utóíze van, közvetlenül lenyelés után, ami hamar múlik, de a visszamaradó ízek viszonylag sokáig kitartanak az ember szájában. Koffeintartalma kifejezetten alacsony, már már koffeinmentesnek mondanám, semmilyen pörgető hatását nem éreztem, este is bátran fogyasztanám. Desszertnek kiváló, akár cukorral is, de tejes italokhoz én nem használnám. Röviden összefoglalva: prémium kávé, igényes fogyasztóknak, alacsony koffeintartalommal, csokis-mézes ízvilág.

 

_IGP0032

covim gold arabica

Jól eltalált név, “arany” kávé és crema.

Granbar

Keverék, mely 50% Arabica kávéból áll (Brasil Santos, Colombia, Costa Rica, Guatemala és Santo Domingo területekről) amihez 50% minőségi Robusta társul (délkelet Ázsia és Afrika területeiről). Kiegyensúlyozott, igazi olasz presszó keverék. Krémes, testes kávé ez már csapoláskor is jól látszik. A tesztek során legtöbbet ebből csapoltam, bár ez nyilván személyes ízlés kérdése is, számomra nagyon jól eltalált, kedvenc alapkávé lehetne, szinte bármilyen felhasználási célra. Ristretto, vagy presszó, esetleg tejes italok, bármire kiváló választás. Ha csak egyféle POD-ot tartanék a Covim kínálatából, ez lenne az. Csokis-kakaós ez is, teljesen beleillik a cég arculatába és ízvilágába, amolyan univerzális Covim kávé. Nem túl erős, mégis ad egy kis energiát, csak úgy finoman, kíméletesen. Ugyanakkor az arabica tartalom miatt megvannak a finomságai is, mégis klasszikusnak nevezhető. (Viszont érdekes, jobban érzem utóízében a robustát, mint a magas robusta tartalmú POD-ban.)

covim granbar csapolás

covim granbar crema

A Granbar crema mintázata. Szép, összetett, de nem tartós. Okát nem tudom, mert nagyon szépen, krémesen jön le a kávé egyébként.

 

Orocrema

Keverék, 80% robusta-20% arabica tartalommal. A csapolás során a leglátványosabb crema-t adta, ami viszont meglepően hamar összeesett. A fotózás végére csak egy vékony réteg maradt belőle, cukrot nem tartaná meg (ha tennék bele), ez biztos. Ugyanakkor érdekes mintázatot kaptam, amit több csapolás során is sikerült megismételni (a termosztát lámpájának kikapcsolásakor indítva a vizet). Testes ital kerekedett belőle, kóstolásra érezni a robusta jelenlétét, de ez nem volt tolakodó, nincs “olcsó robusta” mellékíze. Sőt, kifejezetten aromás, alacsony savasságú a kávé. Koffeintartalma jelentős, pörget rendesen, így tökéletes reggeli ébresztő válhat belőle, de este ne ezt használjuk a koktélokhoz. Ízvilága kellemes, egyszerű, nem bonyolult,  tömény csokoládé, kakaó, enyhe malátával társulva. Kellemes kávé keverék, mentes az olcsó kávék hibáitól, korrekt eszpresszó készíthető belőle. Az “erős” kávé kedvelőinek ajánlom.

Covim orocrem csapolás

Csapolás közben, vastag és látványos crema-val.

covim orocrem crema

Az érdekes crema mintázat. Robusta-tól nem szoktam ilyet kapni, nem teljesen értem az okát, de jól nézett ki.

Suave (Decaff)

Koffeinmentes, 100% Arabica keverék (Brasil Santos, Colombia, Costa Rica, Guatemala és Santo Domingo). Bevallom a decaff blendek nem tudtak soha a kedvenceimmé válni (talán a Veronesi volt eddig a legjobb). És most sem történt meg a “magic”.

A Covim POD-ok közül a legrosszabb lefolyás, leggyorsabban múló crema, kevésbé testes ital jellemezte. Nagyon hamar világosodott a kávé, hamarabb le is kapcsoltam a vizet, valahol 17 másodpercnél. Valahogy ízvilágában sem idézte a többi Covim minőségét,  olyan “olcsóbb kávé” érzetem volt vele kapcsolatosan. (Lehet nem legutoljára kellett volna kóstolni.) Megjelentek a gabonás ízek is (nem szeretem), a csoki hátrébb szorult, kesernyés/fanyar utóízzel társult. Nekem nem vált be, persze lehet más gépen jobb, nálam most nem az igazi. Tejes italokba viszont használható, egy esti capuccino-hoz jó választás. Azt, amiért a presszókávét szeretem, nem találtam meg benne. Pedig az alapanyagok jók, nem tudom, mi lehetett a baj.

covim suave

A fotón is látszik, hogy azonnal megjelent a fekete része a kávénak, már a csapolás elején, így nem lehetett elég vastag a crema a végére. A többi Covim POD-nál ez nem így nézett ki.

covim suave crema

A crema közvetlenül a csapolás után jól néz ki, nincs vele baj. (Csak ne múlna ennyire hamar.) Mindenesetre rajzolatában a többi Covim POD-nál némileg gyengébb.

Köszönöm a lehetőséget a forgalmazónak, hogy végigpróbálhattam a palettát, a koffeines POD-okat mindenképpen jó szívvel ajánlom mindenkinek, érdemes tenni velük egy próbát, nekem beváltak. Gyakorlatilag mind a 3 típus kiváló a maga nemében. Más erényeket mutatnak, de jól kigondolt és megtervezett keverékek, csalódás senkit nem érne ezekkel kapcsolatban. A koffeinmentessel sajnos nem tudtam megbarátkozni, de ez nem feltétlen a POD hibája, győzött a koffeinmentesség elleni érzésem 🙂

Frissítés 2016.10.15: időközben elkészült a forgalmazó weboldala is, ahol az aktuális termékpalettáról és árakról tájékozódhatunk.

Elérhetőség: http://www.covimcaffe.hu/termekek
covim@covimcaffe.hu
+36202423744

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook