Végre valami! Ezt a gépet konkrétan el tudnám képzelni hosszú távon is, itthon a kis kávé szentélyemben. Sajnos csak tesztelésre van nálam, pedig egy piszok jó, gasztro felhasználásra tervezett, de akár otthon is bevethető E.S.E POD-os presszógép.
Külcsín
Full inox, nagyon tetszetős házat kapott (fotózni nem volt könnyű), gasztro mivolta miatt nagyobb méretű, mint egy háztartási gép, de nem nevezném óriásnak.
Aki a kávét úgy szereti, mint én, ekkora méretet még otthonában is elvisel. A konyha dísze lehet. Én a nappalimban helyeztem el, mindenki csodájára járt, aki azóta előfordult a lakásomban. Egy étteremben, vagy vendéglátó helyen nem okozhat gondot az elhelyezése. (Konkrét adatok a kézikönyvből: 34x44x46 cm, 19kg, 2250W.)
A nálam járt példány nem köthető vízhálózatra (ismét hasznos otthon …), de jókora víztartálya van, az 5L-es kanna ozmózissal előkészített vizet szépen benyelte induláskor, itthoni körülmények között ez egy darabig elég lesz. Vendéglátó helyen pedig azt gondolom, hogy legyen ez a probléma: gyakran kell tölteni …. A víztartály oldalt vehető ki, és az oldalán található a bekapcsoló gomb is.
A fenti fotó egy kis magyarázatra szorul. A bekapcsoló gomb felett is található egy fekete gomb, amivel a csészemelegítő fűtését lehet kapcsolni. 20W, vendéglátó helyen bekapcsolva lehet tartani éjszakára, így már reggel, nyitáskor minden csésze meleg lesz. Egyszerűen zseniális!
A kávé részt bekapcsolva a gép igen hamar (talán 5 percen belül) felmelegszik, legalábbis ekkor alszik el először a termosztát lámpája. Én 15 percet szoktam várni csapolás előtt, de ha átengedünk forró vizet a fejen, tulajdonképpen már ekkor is használható. (Azért jót tesz a 15 perc melegedési idő.)
Kezelőszervek
A kezelőszervekkel nagyrészt elégedett voltam. Rövid és hosszú kávé gombok, amik nem időre, hanem átfolyt ml-re működnek, de még egyszer megnyomva bármikor megállítható a csapolás. Illetve a harmadik gomb segítségével lehet a kétféle kávé programján változtatni.
Középen egy nagyméretű műszer a gőz kazán nyomásának ellenőrzésére. Felette két visszajelző lámpa, balra a gőz, jobbra a kávé fűtéséről. Bal oldalon két csap, egyik a gőz, másik a “teavíz” számára. (A két csap gombja kicsit közel van egymáshoz, szívesebben látnék itt egy kis távolságot, a gőzrész bekapcsolóját tehették volna a két csap tekerője közé és meg is oldódna a probléma.) A csapoktól jobbra található a gőz kazánjának bekapcsolója, ha nem gőzölünk, nem kell felfűteni. Ez otthoni felhasználóknak megint egy jópont!
A gőzkar a mai igényeknek megfelelően minden irányban állítható, gőzteljesítménye pedig egyszerűen lehengerlő, rohadt jó tejhabot készítettem vele.
Csapolás
Összességében azt gondolom, nagyon jól átgondolt szerkezet, látszik, hogy komoly mérnöki munka van mögötte és minden felhasználói igényt figyelembe vettek a tervezésnél, hogy egy olyan gép születhessen, ami bárhol megállja a helyét. Mint mondtam: “el tudnám képzelni hosszú távon is, itthon”. Pár gép járt már nálam, de ez az egyik legjobb, mind közül. POD-os gépek közül pedig A legjobb, amihez volt szerencsém.
Nézzünk egy csapolást, a fotó magáért beszél, nem is fűzök hozzá magyarázatot:
Brutálisan jó crema. Igen, robusta-s kávé, de akkor is. Olyat csinált, ami nagyon közel van az őrölt kávéból, karos gépen készítetthez. (Ijesztően közel.)
A crema textúrája is megvan. Nem esnék kétségbe, ha holnaptól ezt “kellene” innom. És mindezt úgy, hogy nem is kell hozzá különösebb szakértelem. Bekapcs, POD betesz, gomb megnyom, bingó. (Azért rá is vonatkoznak azok az ajánlásaim, amit a POD-os gépekről írtam ITT.)
A gépet a Profimat Magyaroszág Kft-től kaptam kölcsön, webáruházukban most is megtalálható. Beszélgettem a forgalmazóval a gépről, aki szerint a Cecilia a vendéglátósok kedvelt gépe, de irodákba, a dolgozók kávé igényének kielégítésére is tökéletes választás lehet és akár kihelyezéssel is működik. (Ebben az esetben a szerződésben foglalt havi kávé mennyiséget kell rendelni, de a részletekkel kapcsolatban inkább a forgalmazót kell keresni.) A géppel kapcsolatban kapott visszajelzéseik mindenesetre nagyon jók (és az én tapasztalataim is).