VST – meg kell ismerni

A legutóbbi szűrőkosár tesztelés során a Reneka-ra összpontosítottam, most itt a VST. Utólag úgy gondolom, helyes döntés volt ezt a kosarat is komolyabban megvizsgálni és nem első blikkre dönteni, igenis meg kell adni az esélyt a szereplésre.

A legutóbbi tesztben ugyan az első pár csapolás után félretettem, mert a Reneka-ban éreztem a több lehetőséget, a nagyobb technikai újítást. Az otthoni presszógépemmel (Astoria Compact) egyértelműen Reneka-val készítettem a jobb presszót, de elkövettem azt a hibát, hogy a továbbiakban nem is foglalkoztam vele. Pedig hazai és nemzetközi profik és hobbisták körében egyaránt nagyon ismert név,  vétek lett volna kihagyni az alaposabb szemrevételt. Meg aztán az otthoni, tesztelésre használt kávénál azért van jobb is, kíváncsi voltam, hogy komoly gépen, egy lényegesen jobb kávéval mennyi hozható ki ebből a kosárból. Ehhez ismételten a Profimat Magyarország Kft közreműködését kértem, most is készségesen fogadtak és biztosították a helyszínt, gépet, kávét, tudást. Köszönet a segítségért!

before vst review

A tesztnek kicsit szkeptikusan álltam hozzá, részben az otthoni tapasztalatok okán, részben pedig azért, mert a fejemben nem állt össze, hogy a jelenleg használt, hasonló formájú, űrméretű, szintén mikrofuratos, jobb minőségű szűrőmet mégis hogy a frászkarikába fogja olyan jelentősen túlszárnyalni a VST, hogy indokoltnak tartsam az árkülönbözetet. No de mindegy, vágjunk bele.

A tesztemben nem a Reneka-t és a VST-t hasonlítom össze, hanem egy hagyományos, de jó minőségű szűrőt (gyártó nem ismert) és a VST-t.

Alanyok a teszthez:

SAB presszógép

Most is ugyanazt a SAB gépet használtuk, mint a legutóbb Reneka-val. Sajnos tudomásul kell vennem, hogy otthoni presszógépben nincs ez a kakaó, sem a pumpában, sem a hőstabilitásban, ezeket az eredményeket otthon nem véletlenül nem sikerül elérnem (a gép 54kg, 13 literes a bojler és 3000w teljesítményű a fűtés, szimpatikus kis dög).

VST with SAB

Kávé

A felhasznált kávé most is ugyanaz, sőt ha minden igaz, azonos zacskóból vételeztünk, mint a Reneka tesztelésnél, csak azóta egy hetet veszített a frissességéből, de azért még így is igen frissnek számít. Konkrétan a PROFIMAT BARISTA COFFEE&SCHOOL JAMAICA FEELING 100% ARABICA kávéjáról van szó, ami a cég egyik prémium kategóriás terméke, 100% arabica, részben Blue Mountain tartalommal. Szóval nem egy egyszerű, magas robusta tartalmú kávé, mint otthon, amit a késői órában megtartott tesztelés miatt nem is bántam, sajnos így sem aludtam valami mélyen utána.

VST szűrőkosár

És persze a VST precíziós szűrőkosár.

vst basket

Maga a kosár gyönyörű kialakítású, kézbe véve érezhetően profi termék, amiről mondhatjuk, hogy a végeredmény (az elkészített ital) szempontjából irreleváns, de a felületkezelés, az élek kidolgozása stb miatt hajlamos az ember elhinni, hogy tényleg precíziós szerkezettel van dolga, nem csak marketingfogás.

A felületkezelésen kívül a furatok kialakítása, a központosság is láthatóan nagyon precíz, hibának nyoma nincs. Szabad szemmel talán nem látható, de internetes fotográfiák alapján tényleg van különbség a furatok minőségében:

VST holes

 

Elrettentésül pedig nagyított fotó egy low-end préselt kosárról:

NOT VST

 

Ilyennel egészen biztosan nem fogunk találkozni VST-nél … A fenti borzalom után térjünk vissza a tesztalanyunkhoz.  A dobozon feltüntették (és a kosárra is feliratozták) a helyes őrlemény mennyiséget, mivel többféle térfogatú is létezik. A nálam járt VST  15g őrleményt igényel, ugyanilyen befogadókészségű, mikrofuratos, hagyományos szűrőt tettünk a másik karba az összehasonlítás idejére. (Az őrleményt mérlegen kimértük a felhasználás előtt.)

vst size

 

A teszthez gondosan elő lett készítve minden. Patyolat tisztaság, kar, csészék előmelegítve, őrlemény kimérve, tamperelve, fényképező beállítva, kezdődhet a móka.

Először a Reneka-hoz hasonlóan olyan daráló állást használtunk, ami a normál szűrőhöz lett igazítva. Egyforma daráló állás, egyforma mennyiségű őrlemény, egyforma karok és kifolyók egyazon gép két feje. A gép indítása után szinte azonnal elindult a VST-ből a kávé, túl gyorsan és túl sok lett.

VST review

Az első VST csapolás, még túl sok kávé jön, finomítani kell az őrleményen, de azért nem néz ki rosszul ez sem

 

Ez mondjuk nagyon jó jel, ígéretes a dolog, lehet tudni, hogy finomabb daráló állást igényel, ami várhatóan jobb kivonatolást fog eredményezni, de ne szaladjunk előre, nézzük meg az így elkészült két presszó crema-ját:

VST review

Mindenféle politikai beállítottság nélkül kérem szemlélni, pusztán a véletlen hozta így: a két jobb oldali presszó készült VST-vel, a két bal pedig hagyományos szűrőkosárral.

 

Ami a fenti fotón is talán látható és a tesztelés alatt is megállapítottam: a két jobb oldali, vagyis VST kosárral készült kávé crema-ja némileg szebb, komplexebb, szebb rajzolatú és nagy buborékokból is kevesebbet tartalmaz. Ez a minőségjavulás érezhető volt elfogyasztott kávéban is. A VST kosár, annak ellenére, hogy nem is volt megfelelő a daráló állása, simán verte a hagyományos kosarat. Ha most a neki rossz daráló beállítással már ezt produkálta, mi lesz itt, ha igazán hozzá lesz igazítva az őrlemény? Következett a daráló beállítása tehát, ugyanúgy mérlegelve a felhasznált kávét. Az ezt követő második csapolásra sikerült is szépen beállítani ristretto mennyiségre, ahogy Reneka-val is tettük. Az ital lefolyása gyönyörű lett:

VST ristretto

 

Az elkészült ristretto-k crema-ja (a félreértések elkerülése végett: mindkét pohárka a VST alatt volt):

VST crema

 

Ugyanez oldalról:

VST crema

 

Ami íz ebben benne volt az fényévekre volt az eredeti hagyományos kosaras változattól. Teljesen szubjektíven, amit én éreztem: az egész ital finom étcsokival indult, ami először kiteljesedett egy aszalt szilvába, majd enyhe konyakos utóízzel, végül pedig arabikásan savanykásan (de ez arányaiban sokkal visszafogottabban) zárult. Az eredeti verzió olcsóbb étcsokival indult, az aszalt gyümölcs is halványan, de azért megvolt, a konyak megjelenése ott kompletten elmaradt és hosszan savanykásan záródott. Semmiképpen nem mondanám az eredetire  sem, hogy rossz kávé (!), de ez a VST-re optimalizált verzió mindebből annyival több luxust hozott ki, hogy én bizony, ha ilyen gépem lenne egy percig sem gondolkodnék, hogy lecseréljem-e a kosarat, vagy sem. A gép árához képest elhanyagolható összegről van szó, de az eredmény lehengerlő.

before VST review

 

Nagyon örülök, hogy megismerkedhettem ezzel a két remek szűrővel. Mindkettő nagyon sokat adott élményben, mindkettő jó irányba mozdította előre az összes paramétert, de tény: más eredményt adtak. Az, hogy kinek melyik változat ízlik jobban annyira szubjektív, hogy biztosan nem vállalkoznék ajánlásra. Én személy szerint egyelőre maradok a Reneka mellett, aminek oka, hogy az otthoni kis Astoria gépemmel (ami szánalmasan eltörpül a tesztben használt masina mellett), az általam használt kávéból a Reneka nagyobb változást hozott. De komolyabb környezetben mindkettő szűrő igen jól teljesített és a végeredmény tényleg inkább ízlés kérdése. (Félelmetesen jó volt az az aszalt gyümölcs, össze is voltam zuhanva, hogy akkor most mehetek haza és mi a francot fogok csinálni az Astoria-val, hogy ilyen jöjjön ki belőle …)

Talán megérne egy tesztet a két prémium kosár összehasonlítása is, hogyan viselkednek különböző arabica/robusta arányú kávék esetén. Ezen még gondolkozom …

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:

 

3 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
  1. Köszönöm a tesztet, érdekes volt!!!

  2. sebestyén gábor

    szeretném megtudni lehet kapni 52 es reneka szürőt

  3. sebestyén gábor

    bocsánat 54 es

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook