A legutóbbi szűrőkosár tesztelés során a Reneka-ra összpontosítottam, most itt a VST. Utólag úgy gondolom, helyes döntés volt ezt a kosarat is komolyabban megvizsgálni és nem első blikkre dönteni, igenis meg kell adni az esélyt a szereplésre.
A legutóbbi tesztben ugyan az első pár csapolás után félretettem, mert a Reneka-ban éreztem a több lehetőséget, a nagyobb technikai újítást. Az otthoni presszógépemmel (Astoria Compact) egyértelműen Reneka-val készítettem a jobb presszót, de elkövettem azt a hibát, hogy a továbbiakban nem is foglalkoztam vele. Pedig hazai és nemzetközi profik és hobbisták körében egyaránt nagyon ismert név, vétek lett volna kihagyni az alaposabb szemrevételt. Meg aztán az otthoni, tesztelésre használt kávénál azért van jobb is, kíváncsi voltam, hogy komoly gépen, egy lényegesen jobb kávéval mennyi hozható ki ebből a kosárból. Ehhez ismételten a Profimat Magyarország Kft közreműködését kértem, most is készségesen fogadtak és biztosították a helyszínt, gépet, kávét, tudást. Köszönet a segítségért!
A tesztnek kicsit szkeptikusan álltam hozzá, részben az otthoni tapasztalatok okán, részben pedig azért, mert a fejemben nem állt össze, hogy a jelenleg használt, hasonló formájú, űrméretű, szintén mikrofuratos, jobb minőségű szűrőmet mégis hogy a frászkarikába fogja olyan jelentősen túlszárnyalni a VST, hogy indokoltnak tartsam az árkülönbözetet. No de mindegy, vágjunk bele.
A tesztemben nem a Reneka-t és a VST-t hasonlítom össze, hanem egy hagyományos, de jó minőségű szűrőt (gyártó nem ismert) és a VST-t.
Alanyok a teszthez:
SAB presszógép
Most is ugyanazt a SAB gépet használtuk, mint a legutóbb Reneka-val. Sajnos tudomásul kell vennem, hogy otthoni presszógépben nincs ez a kakaó, sem a pumpában, sem a hőstabilitásban, ezeket az eredményeket otthon nem véletlenül nem sikerül elérnem (a gép 54kg, 13 literes a bojler és 3000w teljesítményű a fűtés, szimpatikus kis dög).
Kávé
A felhasznált kávé most is ugyanaz, sőt ha minden igaz, azonos zacskóból vételeztünk, mint a Reneka tesztelésnél, csak azóta egy hetet veszített a frissességéből, de azért még így is igen frissnek számít. Konkrétan a PROFIMAT BARISTA COFFEE&SCHOOL JAMAICA FEELING 100% ARABICA kávéjáról van szó, ami a cég egyik prémium kategóriás terméke, 100% arabica, részben Blue Mountain tartalommal. Szóval nem egy egyszerű, magas robusta tartalmú kávé, mint otthon, amit a késői órában megtartott tesztelés miatt nem is bántam, sajnos így sem aludtam valami mélyen utána.
VST szűrőkosár
És persze a VST precíziós szűrőkosár.
Maga a kosár gyönyörű kialakítású, kézbe véve érezhetően profi termék, amiről mondhatjuk, hogy a végeredmény (az elkészített ital) szempontjából irreleváns, de a felületkezelés, az élek kidolgozása stb miatt hajlamos az ember elhinni, hogy tényleg precíziós szerkezettel van dolga, nem csak marketingfogás.
A felületkezelésen kívül a furatok kialakítása, a központosság is láthatóan nagyon precíz, hibának nyoma nincs. Szabad szemmel talán nem látható, de internetes fotográfiák alapján tényleg van különbség a furatok minőségében:
Elrettentésül pedig nagyított fotó egy low-end préselt kosárról:
Ilyennel egészen biztosan nem fogunk találkozni VST-nél … A fenti borzalom után térjünk vissza a tesztalanyunkhoz. A dobozon feltüntették (és a kosárra is feliratozták) a helyes őrlemény mennyiséget, mivel többféle térfogatú is létezik. A nálam járt VST 15g őrleményt igényel, ugyanilyen befogadókészségű, mikrofuratos, hagyományos szűrőt tettünk a másik karba az összehasonlítás idejére. (Az őrleményt mérlegen kimértük a felhasználás előtt.)
A teszthez gondosan elő lett készítve minden. Patyolat tisztaság, kar, csészék előmelegítve, őrlemény kimérve, tamperelve, fényképező beállítva, kezdődhet a móka.
Először a Reneka-hoz hasonlóan olyan daráló állást használtunk, ami a normál szűrőhöz lett igazítva. Egyforma daráló állás, egyforma mennyiségű őrlemény, egyforma karok és kifolyók egyazon gép két feje. A gép indítása után szinte azonnal elindult a VST-ből a kávé, túl gyorsan és túl sok lett.
Ez mondjuk nagyon jó jel, ígéretes a dolog, lehet tudni, hogy finomabb daráló állást igényel, ami várhatóan jobb kivonatolást fog eredményezni, de ne szaladjunk előre, nézzük meg az így elkészült két presszó crema-ját:
Ami a fenti fotón is talán látható és a tesztelés alatt is megállapítottam: a két jobb oldali, vagyis VST kosárral készült kávé crema-ja némileg szebb, komplexebb, szebb rajzolatú és nagy buborékokból is kevesebbet tartalmaz. Ez a minőségjavulás érezhető volt elfogyasztott kávéban is. A VST kosár, annak ellenére, hogy nem is volt megfelelő a daráló állása, simán verte a hagyományos kosarat. Ha most a neki rossz daráló beállítással már ezt produkálta, mi lesz itt, ha igazán hozzá lesz igazítva az őrlemény? Következett a daráló beállítása tehát, ugyanúgy mérlegelve a felhasznált kávét. Az ezt követő második csapolásra sikerült is szépen beállítani ristretto mennyiségre, ahogy Reneka-val is tettük. Az ital lefolyása gyönyörű lett:
Az elkészült ristretto-k crema-ja (a félreértések elkerülése végett: mindkét pohárka a VST alatt volt):
Ugyanez oldalról:
Ami íz ebben benne volt az fényévekre volt az eredeti hagyományos kosaras változattól. Teljesen szubjektíven, amit én éreztem: az egész ital finom étcsokival indult, ami először kiteljesedett egy aszalt szilvába, majd enyhe konyakos utóízzel, végül pedig arabikásan savanykásan (de ez arányaiban sokkal visszafogottabban) zárult. Az eredeti verzió olcsóbb étcsokival indult, az aszalt gyümölcs is halványan, de azért megvolt, a konyak megjelenése ott kompletten elmaradt és hosszan savanykásan záródott. Semmiképpen nem mondanám az eredetire sem, hogy rossz kávé (!), de ez a VST-re optimalizált verzió mindebből annyival több luxust hozott ki, hogy én bizony, ha ilyen gépem lenne egy percig sem gondolkodnék, hogy lecseréljem-e a kosarat, vagy sem. A gép árához képest elhanyagolható összegről van szó, de az eredmény lehengerlő.
Nagyon örülök, hogy megismerkedhettem ezzel a két remek szűrővel. Mindkettő nagyon sokat adott élményben, mindkettő jó irányba mozdította előre az összes paramétert, de tény: más eredményt adtak. Az, hogy kinek melyik változat ízlik jobban annyira szubjektív, hogy biztosan nem vállalkoznék ajánlásra. Én személy szerint egyelőre maradok a Reneka mellett, aminek oka, hogy az otthoni kis Astoria gépemmel (ami szánalmasan eltörpül a tesztben használt masina mellett), az általam használt kávéból a Reneka nagyobb változást hozott. De komolyabb környezetben mindkettő szűrő igen jól teljesített és a végeredmény tényleg inkább ízlés kérdése. (Félelmetesen jó volt az az aszalt gyümölcs, össze is voltam zuhanva, hogy akkor most mehetek haza és mi a francot fogok csinálni az Astoria-val, hogy ilyen jöjjön ki belőle …)
Talán megérne egy tesztet a két prémium kosár összehasonlítása is, hogyan viselkednek különböző arabica/robusta arányú kávék esetén. Ezen még gondolkozom …
Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:
Köszönöm a tesztet, érdekes volt!!!
szeretném megtudni lehet kapni 52 es reneka szürőt
bocsánat 54 es