Remek a Reneka

Az AVX Fórum Kft jóvoltából  lehetőségem nyílt egy komoly szűrőkosarat alaposan tesztelni, nevezetesen egy Reneka 16g-os dupla szűrőt. Az ezzel kapcsolatos észrevételeimet szeretném most az érdeklődőkkel (és erre fogékonyakkal) megosztani. A szűrő ára egy ilyen apró kiegészítőhöz képest relatív borsos, a cikk írásának pillanatában a cég webáruházában akciósan is 9900 Ft (igaz, postával együtt). Az elsőre magasnak tűnő ár viszont meglepően kedvező, ha az interneten is körülnézünk, sőt ez még tovább javítható, ha pár barista beállítottságú hobbista összeáll és együtt rendelnek…  Ettől függetlenül az elvárásom az árral arányosan magas volt.

Aki egy ideje már foglalkozik presszó készítéssel előbb-utóbb találkozik ezzel a kérdéskörrel, összefut egy-egy drágább szűrőkosárral, amik mind kiemelkedő minőséget ígérnek és általában biztosítanak is. A legismertebbek itthon ezek közül talán a VST kosarak, külföldi a barista-k között pedig az IMS Competition szériás kiegészítők (Ők nagyon jó felső szűrőket is ajánlanak “tunning” célra, ami elvileg az eredetinél hatékonyabban teríti a vizet). Igazság szerint az ATC-től mindhárom, fent felsorolt, nagy név kosarából kaptam egy-egy példányt, aminek nagyon örültem és rögtön el is kezdtem tervezni ezt a bejegyzést, illetve a tesztelés menetét.

reneka

A három grácia. Balról a VST, középen a Reneka, jobbra az IMS.

Egy ilyen tesztelés, korrekt módon nem kis feladat, rá kellett jönnöm, hogy szinte lehetetlen vállalkozás az egyes kosarak nagyon eltérő paraméterei miatt. Az egyikbe 16g őrlemény kell, a másikba 18g, a harmadikba meg 15. Más-más őrlési finomságon dolgoznak a legjobban, más-más kávékkal is eltérő eredményt adnak, ezen kívül maga a presszógép sem mindegy. Ráadásul óhatatlanul szubjektív a teszt, mert amit az egyik ember kedvel egy presszó ízvilágának változásában, a másik pont utálja.  Egyszerűen nem lett volna korrekt egyik cég termékével sem, mindegyik nagyszerű és a maga nemében egyedülálló, bármelyikbe bele lehet szeretni és akármelyiket is választja a vásárló, semmiképpen nem jár rosszul.

filter baskets

Ezért úgy döntöttem, hogy készítek pár presszót mindegyik kosárral, megkóstolgatom a kávékat és amelyik eredménye a legjobban tetszik, azt a terméket helyezem előtérbe és megpróbálom a lehetőségeimhez mérten a legtöbbet kihozni belőle. Hamar kikristályosodott, melyik is lesz a kedvencem, mert az első három csapolást követően (kosaranként értendő), mindhárom kávéról egyértelműen azt állapítottam meg, hogy (hajszálnyival ugyan, de) a Reneka-val készült ízlik a legjobban. Sőt a Reneka kávé minden paraméterében jobbnak tűnt, színek, illatok, állag, crema, textúra és persze az íz. Érdekes tapasztalat, hogy Reneka esetében a csapolás folyamata alatt a kávé világosodása sem volt olyan mértékű, mint a többi kosárnál. A csapolás ideje lejárt, az ital mennyisége megfelelő volt, mégis sötétebb volt a lekapcsolás pillanatában a kifolyó ital, mint a másik két kosár esetén. Mivel a három termék közül egyértelműen a Reneka-ban fedeztem fel egyfajta pluszt, (bár a többi kosár is nagyon szuper) a továbbiakban erre koncentráltam és a bejegyzés további részei is erre vonatkoznak.

A Reneka szűrőkosár

A termék egy egyszerű, de szép dobozban érkezik, gondosan becsomagolva, ahogy illik:

Maga a kosár érdekes szerkezet, nagy lyukakkal az alján, ami felett a kosárba préseltek egy mikro szerkezetű hálót, rettentően apró lyukakkal.

A kosár alja igencsak szellős, ellenállása véleményem szerint lényegesen alacsonyabb a hagyományos gyártás-technológiával készültekhez képest. Kézbe véve az egészből árad egyfajta profizmus és precizitás. Az én szememnek gyönyörű 🙂

Az otthoni presszógépeimen felül megkértem a Profimat Magyarország Kft-t, hogy egy összehasonlítást végezzük el az Ő igen komoly presszógépükön is, akik készségesen fogadtak és rendelkezésemre bocsájtották erőforrásaikat.

De kezdem talán előbb az otthoni presszógépen szerzett tapasztalatokkal.

A kosár, amit eredetileg eddig használtam, az egyik újonnan vásárolt Rancilio karban volt, mikrofuratos, de 1000Ft alatti árkategóriájú termék. Alapvetően ez sem rossz kosár, a lyukak szép körvonalúak és a mintázat is szépen középen van, nem úgy, mint általában az alsó árkategóriás kosarakban. Szerencsére ez is 16g-os, pont, mint a Reneka. A tesztelés első lépéseként semmit nem változtattam az otthoni beállításokon, mérlegen mérem a felhasznált kávét, a daráló is a megszokott állásában. Maga a kávé a szokásos, egyszerűnek mondható, csokoládés-karamellás, enyhe aszalt gyümölcs beütéssel, nem egy túl összetett ízvilág, de azért nem rossz. (A:60%, R:40%, ~5000 Ft/kg, ~6 hetes pörkölés). Presszógép a korábban bemutatott kis Astoria. A csapolásról készítettem egy képsorozatot:

reneka csapolás

Egyik első csapolásom a Reneka kosárral.

A változatlan beállítások mellett is hatalmasat ugrott minőségben ez a kávé. Érdekes volt megfigyelnem, hogy a crema másként jelent meg a kifolyón, most vastagabb és tömörebb, de végül azért nem csak hab maradt a csészében, egy része hamar tova is tűnt, a visszamaradt rész viszont gyönyörűen textúrált és nagyon szép vöröses barna színű. Ízében is jelentősek a változások ahhoz képest, mint amit korábban ebből a gépből és kávéból ittam. Persze alapjaiban ugyanaz, de most sokkal dominánsabb a karamell és az aszalt gyümölcs, hátrébb húzódott a kakaó és keserűből is kevesebb van. Lehetséges az, hogy eddigi csapolásaim során picit, alig észrevehetően megégettem a kávét? Észre sem vettem eddig, de ebben most nincs benne az az íz, ami tulajdonképen nem való oda. Nem is tűnt fel, hogy ott van, csak most, hogy nélküle iszom ugyanazt. Működik a dolog.

Ami az első pár csapolás további észrevétele: a kávé hamarabb indul el kifelé a karból. A kosárnak nem sok ellenállása van, ezért szerintem sokkal finomabb őrleményt is lehetne benne használni. Ha finomabb az őrlemény, jobb a kivonatolás, kvázi akár jobb is lehet a végeredmény, ezt ki kell próbálni! Elkezdtem finomítani a darálón, eljutottam odáig, hogy hallottam, ahogy a kések simogatják egymást, de még ezen a beállításon sem dugult be. Basszus, ehhez a kosárhoz jobb daráló kell!

reneka

Irány a Profimat Magyarország Kft. A további próbákat már az Ő gépükön végeztük, “kicsivel” jobban felszereltek, mint én. Volt profi daráló, amivel már lehetett olyan finomra őrölni, hogy duguláshoz közeli állapotot elő lehessen idézni. Érdekes, hogy még ekkor sem égett meg a kávé, pedig kb 15 másodperc körül indult csak el kifelé. Nem mellékesen a kávégép is fényévekkel komolyabb az enyémnél:

_IGP0059

Mivel kétkaros, meg lehetett csinálni azt, hogy egyforma mennyiségű és finomságú őrlemény, két egyforma kar, egyforma kifolyó, csak ugyanannak a gépnek két külön feje és egyszerre indítva a csapolás (100% arabica, nagyon nagyon friss pörkölés). Az eredmény:

reneka

Balra a noname szűrőkosár, jobbra pedig a Reneka. Azon az álláson őrölve, amin egyébként a géphez használnak.

Itt is azonnal kijött a Reneka egyértelmű fölénye, szívesebben látnám a csészémben a jobb oldali kávét. Volt is fejlődés a két kávé között, de ettől függetlenül mindkettő nagyon ízlett. A hagyományos szűrőset savasabbnak, csípősebbnek éreztem, de az sem volt zavaró. Ízjegyeiben vált összetettebbé és letisztultabbá, hihetetlen sokféle dolgot fel lehetett fedezni benne. De bármelyiket megirigyelhetné akármelyik pécsi kávézó.

Ezt követően átálltunk a nagyon finom őrleményre. Ez a csapolás indult meg 15 másodperc környékén, készítettem is róla egy rövid sorozatot:

És nem égett meg, gyönyörű színek voltak végig, egyértelműen nagyon jó. A végeredmény:

reneka coffee

No ez a kávé benne van az eddigi legjobb 3-ban, amit valaha sikerült fogyasztanom. A 25 másodperc alatt csak egy ristretto adag lett, de az bombaként robbantotta fel az ízlelőbimbókat. Koncentrált ízélmény, miközben egyetlen jegye sem vált bántóvá.

Visszább vettük a darálót és indítottunk megint egy csapolást. Még ez a daráló állás is olyan, hogy egy hagyományos szűrő beragadna tőle, de Renekával ez lett a tökéletes:

 

reneka

Élmény volt nézni a lefolyást.

reneka

100% Arabica-hoz mérten nagyon komoly crema-t produkált a gép ezzel a kosárral.

Ezzel az állással nagyon szépen indult meg a lefolyás, nem kellett sokat várni az elején.

Konklúzióként összefoglalva: egy bizonyos szint után “kötelező” kipróbálni. Hozta azt, amit elvártam tőle és valóban nem olcsó, de szerintem megéri az árát. Egyszer kell megvenni, akármilyen kávégépünk lesz a jövőben, ha szabványos 58-as karja lesz, használni tudjuk és szinte bizonyos, hogy jobb minőséget lehet vele elérni, mint egy hagyományos kosárral. Cserébe viszont minden egyes csapolás, amit a beszerzése után indítunk jobb lesz, mint nélküle. És még egy szempont: ha van egy kávégépünk otthon, ami nagyon bevált, megismertük, megszerettük, kiismertük, kihoztuk belőle a maximumot, de mégis “überelnénk”, általában nagyon sokat kellene kiadnunk ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk. És ilyenkor jön egy Reneka, ami megváltoztathat mindent …

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:

22 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. szemeztem ezzel a karral énis, csak én általában 20g-ból készítek dupla ristrettót. kicsit tartok a mennyiségbeli visszalépéstől 🙂 jó a blog!

  1. Kösz. Ki kell próbálni. Kell egyet kérni kölcsön és csapolni vele. Úgyis az a mérvadó, akármit írok én … az nálam van az én körülményeim között az én ízlésemnek megfelelően.

 2. Egyébként lehetséges, hogy tőled vásároltam pár pipát tavaly, tavalyelőtt? 🙂

  1. Persze, emlékszem Rád!

 3. 🙂 újabb közös hobbi

  1. Látod, ez ilyen úgy tűnik. Nem egyedüli eset 🙂

 4. sebestyén gábor

  szeretném megkérdezni létezik 52 reneka szürő válaszod elöre is köszönöm

  1. Kedves Gábor! Én csak 58-asról tudok. Érdemes megkérdezni a hazai forgalmazót: http://www.avxcafe.hu

   1. sebestyén gábor

    köszönöm a válaszod

 5. sebestyén gábor

  bocsánat 54 es

 6. Marton Róbert

  Szia! A Lelit pl41-esemhez keresek 57-es szűrőkosarakat, mert a gyáriak finoman szólva is bénák. Hol tehetnék szert rájuk, mert egyszerűen nem találok. AVX-nél van, de nem lehet tudni, hogy azok is gyáriak vagy sem 🙂 Még egy kérdés. A darálóm csak jövő hónapban jön (nem lehet mindent egyszerre :)), így előre őrölt kávét használok. Az eredmény sosem jó. Mivel mérleg is csak később érkezik, így a gyárilag adott mérőkanállal operálok. A leírás szerint 1 és 1/2 kanál a szimpla adag. 3/4 adag fér bele, ránézésre sincs meg 7g. A “gyári” őrölt kávénak tudható be a dolog, vagy a “gyári” mérőkanál, vagy ezek kombinációja? Elég frusztrált vagyok, hogy itt ez a gyönyörű gép és még nem tudtam vele egy jó espresszót készíteni. De jön a daráló! 🙂

  1. Szia, sajnálom, hogy így érzel. Nem fogsz 57-es méretben más kosarat találni. Nekem legalábbis eddig nem sikerült. De az én Lelit-em kosaraival elégedett vagyok. Nem rossz szerintem. Inkább az előre őrölt kávé a gond. Ez egy sokösszetevős dolog, a darálóvál állítod be az őrlésfinomságot, ami a géphez kell. Szinte kizárt, hogy egy előre őrölt kávénál pont azt a beállítást használták, ami neked kell.

   1. Marton Róbert

    Remélem tényleg a kávé lehet a gond (illetve biztos ez az egyik tényező, mivel 2 fajta is van és más a produktum. Az egyik brutál rossz, a másik jobb valamivel.) Sajnos a gyári kosáron nem középen van a lyukazás, szemmel láthatóan félre van csúszva. Egyébként szintén Lelit márkájú darálót néztem mellé. Van valami tapasztalat velük kapcsolatban?

    1. Nekem nincs. De szerintem belül ugyan az, mint az IMAt Lux, vagy az Iberital Challange. Kúpos őrlőkéses daráló. Kicsit hangos, de teszi a dolgát.

     1. Marton Róbert

      Rendben, köszönöm! Tetszik a honlap egyébként 😉 !

 7. Pasztor Gyorgy

  Szia, mint kezdo kavefozo szeretnem megerteni, hogy mi a kulonbseg a szimpla illetve duplafalu kaveszurok kozott. A Gaggia Classic gepemhez csak duplafalut adtak.

  1. A duplafalú szűrőkosarak nem alkalmasak valódi presszókávé készítésére. Egyfajta nyomásfokozó rendszer. A kosárba belenézve sok kis lyukat látni, míg a kosár alján általában csak egyet. Azon a kis lyukon erőlteti ki a pumpa a kávét. Ha úgy tetszik ez porlaszt és habosít. Semmi köze a valódi crema képződéshez, ami a kávéba zárt gázok kiszabadulásának eredménye kellene legyen. A duplafalú kosárral készült kávé tetején hab van és nem crema. Felületesen ránézve hasonló, de ég és föld a kettő. Nem annak a kis lyuknak kellene lelassítani a lefolyást, hanem annak, hogy a kávé megfelelően van darálva és tamperelve a kosárban. Valódi eszpresszó készítése esetén kerülni kell a használatát. Egyetlen esetben tudom csak ajánlani, ha nem rendelkezünk darálóval és bolti, előre őrölt kávéval kell dolgozzunk. Ilyen esetben a duplafalú kosárral néha jobb eredmény érhető el.

 8. Zentai Árpád

  Nagyon tetszett a cikk! Régóta kerestem a Gaggia classicomhoz valami normális kosarat, remélem nekem is tetszeni fog:) Az lenne a kérdésem, hogy a felső szűrőt is érdemes lenne cserélni a gyáritól eltérőre?

  Üdv.

  Árpi

  1. Az IMS lézervágott felső szűrőivel jók a tapasztalataim. Elsősorban akkor érdemes cserélni, ha nem jó a vízterítés, pl. ha középen egy helyen kifolyik, nem zuhanyszerűen jön a víz. Illetve az IMS-t könnyebb tisztán tartani, mert polírozott a felülete.

   1. Zentai Árpád

    Köszönöm szépen a visszajelzést! Sajnos az a tapasztalatom, hogy nem igazán jó a vízterítés a gyárival. Ki fogom próbálni az IMS-t.

 9. Jelen pillanatban az AVX-en 404-re fut a link, Reneka szűrőből ez a fajta nincs náluk most.

  Tudnál tanácsot adni, hogy honnan lehet beszerezni ezt a Micros-Sieve típust? Akárhogy keresek interneten, sehol se találok.

  1. A szegedi https://www.avxcafe.hu a hazai forgalmazó. Hívd fel őket szerintem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook