Presszógép tisztítás vegyszerek nélkül

Új tisztítási módszert kezdtem alkalmazni otthoni presszógépemnél, ami nagyon bevált, így mindenkinek ajánlom. Teljesen vegyszermentes, mégis olyan fokú tisztaságot érek el vele, mint korábban soha.

Azoknál a konyhai eszközeimnél, amiket napi szinten használok, általában igyekszem a vegyszereket kerülni. Pl a teáskanna, teáscsésze, kávéscsésze, presszógép stb. Ezeket inkább forró vízzel elmosom, majd papírtörlővel szárazra törlöm, ugyanolyan tiszták lesznek így is, mintha mosogatószert használtam volna. Van viszont egy hely, ahol nagyon nehéz a tisztítás vegyszerek nélkül, ez konkrétan a presszógép. Egy kávé készítés után a tömítés körül, vagy a felső szűrőn óhatatlanul maradnak letapadt kávémorzsák. Ha az általános karbantartásnál leírtak szerint járunk el (a kart üresen feltéve, vizet átfolyatva ide oda forgatjuk a helyén), ezek nagy része eltávolítható. Egy erre a célra “kinevezett” konyharuhával még meg is törölgethetjük, ugyanígy a kart és a szűrőt is. Ha így járunk el, sokáig tiszta marad gépünk és kiegészítői. Sajnos így sem a végtelenségig. A kávé ugyanis tartalmaz olajokat is, amik a fenti módszerrel nem távolíthatóak el teljes mértékben. Ez az olaj a nehezen hozzáférhető, nem eltörölhető részeken letapad és előbb utóbb megavasodik. Bár a presszókávé íze nagyon intenzív, mégis átüt rajta a mellékíz, semmi keresnivalója nincs a mennyei italunkban. Ilyenkor a barista zsíroldó vegyszert használ, pl ilyet:

 

presszógép zsíroldó

Egy kis adagot egy vakszűrőbe szoktam tenni, ráengedek annyi vizet, hogy éppen bekapcsoljon az OPV és 10 percre így hagyom, aztán alaposan átöblítem vele az OPV,t majd tiszta vízzel is szintén az OPV-t és a fejet is. Tökéletesen tiszta lesz, de mégiscsak vegyszer és én a cikk elején egy vegyszermentes tisztítást javasoltam. Na jó, nem húzom tovább, tökéletesen tiszta eredményt hoz a gőzzel való tisztítás. Nemrég vásároltam egy gőztisztító berendezést, nem kifejezetten erre a célra, már otthon ugrott be, hogy hoppá, hogy ha ezzel a zsíros szennyeződéseket tökéletesen lehet tisztítani, miért ne próbálnám ki a presszógépemen. Én egy Zepter gépet vásároltam (használtan már szinte fillérekért kapható), de gyakorlatilag akármelyik alkalmas lehet erre a célra.

zepter cleansy

A készüléknek van egy hosszabbító csöve pici fejjel. A főzőfejet, a kart és szűrőket is átmostam vele, félelmetes, milyen hatékonysággal dolgozik. 15 másodperc alatt üzemkész, maga a takarítás sincs több, mint 30 másodperc és soha nem volt ennyire tiszta egyetlen kiegészítő és maga a gép sem. A gőzölés után teljesen szagmentessé válik a kar és a szűrő, a főzőfejen pedig semmilyen szennyeződés nem maradt. Meglehetősen tisztaságmániás vagyok, ha presszógépről van szó, egyszerűen imádom, hogy a gőzzel tisztítás után mennyire tiszta lesz minden alkatrész. Azóta fel is vettem a napi rutinba a folyamatot, mert megéri. Bőségesen kárpótol érte a tiszta íz. Néhány fotó a tisztítás folyamatáról:

vegyszerek nélkül

A szennyezett felső szűrő. Bocs, kicsit homályos a kép, de azért a lényeg így is látszódik.

 

vegyszerek nélkül - rács

A műanyag rács tisztítása is gyerekjáték, csak pár másodperc és mégis patyolat tiszta lesz.

 

vegyszerek nélkül - kar

A kar tisztítása.

 

vegyszerek nélkül - felső szűrő

A felső szűrő tisztítása.

 

vegyszerek nélkül - tiszta felső szűrő

A felső szűrő a tisztítás után. Csillog, villog, gyönyörű, nemde?

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:

2 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
  1. Kardos Péter

    Szia! A felső szűrő körüli gumitömítést gőzzel tisztítás előtt ki kell venni a helyéről, megégetné a gőz?

    1. Nem fog megégni a gőztől a gumi nyugodtan maradhat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook