Trismoka bemutatkozó

Ebben az írásban 4 különböző Trismoka blendet szeretnék majd bemutatni, de mielőtt ezt megtenném, pár gondolatot engedjen meg a kedves olvasó. Egy picit rendhagyó lesz a cikk, mivel a blog elsősorban az otthoni kávékészítés fogásaival és kérdéseivel foglalkozik, most mégis egy kávézóból jelentkezem. (Azért igyekeztem megtalálni azt az aspektust, ami miatt illeszkedik a blog jellegéhez).

Az apropó a cikk megírásához, hogy postán érkezett hozzám egy szép kis doboz Olaszországból a Trismoka kávépörkölőtől. A csomag négy, frissen pörkölt blend mintáit tartalmazta (Italy, Brasil, Degustazione, Gourmet).

 

trismoka setup

Ez a gyönyörű kis Pavoni csak ideiglenesen lakott nálam. Jó kis gép, látok benne fantáziát, egyszer talán nekem is lesz majd. De most a fotón a 4 blend-minta a lényeg.

 

A mintákra persze nagyon kíváncsi voltam, mert Trismoka kávékhoz idehaza nemigen lehet hozzájutni. Sajnos egyelőre nem forgalmazza senki, pedig több helyről hallottam már, hogy a legjobbak között vannak.

Minden piacnak, beleértve a kávét is, van egy telítettségi szintje. Amiben, ha a kínálat elérte a kereslet szintjét, már csak akkor lehetséges az érvényesülés, ha többet nyújtasz, jobbat (vagy valami teljesen eltérőt) mint mások. Szenvedéllyel, kiváló csapatmunkával és remek üzleti érzékkel igenis meg lehet találni azt lehetőséget, ami a sikerhez vezet. Gino Uberti 1978-ban alapította az üzletet és a mai napig vezeti, vagyis már 40 éve. A dolgozók “patron”-nak (pártfogó, védelmező) hívják. Kávéikkal és barista iskolájukkal számos elismerést sikerült szerezniük. Megtalálni a legjobb babokat, a legjobb keveréket és a legjobb pörkölési módot, folyamatosan kutatni az után, mit és hogyan lehetne jobbá tenni. Márpedig ilyen eredményt elérni különösen nehéz lehet Olaszországban, ahol kis túlzással lépten-nyomon belebotlunk egy pörkölő üzembe.

 

trismoka roastery

A Trismoka pörkölő üzeme.

 

trismoka roastery

 

trismoka coffee roastery

 

Mindezek miatt a kapott négy mintát szerettem volna megfelelő tisztelettel tesztelni. És mi lehet annál jobb módja ennek, mint ott elvégezni a próbát, ahová eredetileg tervezték és való: egy kávézóban és egy igen impozáns géppel. Fel is vettem a kapcsolatot egy pécsi kávézóval (Magda) és hálás vagyok, hogy biztosították a lehetőséget a próbára.

Ez a teszt egyébként egy nagyszerű lehetőség volt arra, hogy összehasonlítsam a kapott italokat azzal, amit otthon, kisgépen tudok előállítani. (A cikkben a nagygépes környezetben kapott italokat fogom bemutatni.) Szerintem nem dolgozom otthon sem rossz presszógépekkel, de így is az volt a konklúzióm, hogy bizony jelentős a különbség, a nagy gép javára. Azt a hardvert, ami egy ilyen komolyabb “nagy vasba” be van építve, nem lehet pótolni egy 3dl-es bojlerrel, amit körbetekerünk rézcsövekkel és egy PID-el. Ne értsetek félre, az otthon kapott ital is ízlett, ízlik és ízleni fog. De amikor ugyanabból az alapanyagból készítettem kávét a Magdánál, na az egyszerűen briliáns volt.

Térjünk is rá a tesztre.

 

Arduino Adonis

Egy igazi dög. Hatalmas és modern gép (~15e$ az új ára). (Adónisz, görög mitológiai alak, a fiatalság és szépség férfi megtestesítője, akibe még maga Aphrodité is szerelmes volt.)

Tényleg nagyon szép, bár ez nyilván ízlés kérdése, hogy a lekerekített vonalak és a rosé-pezsgő szín valakinek bejön-e vagy sem.

 

Arduino Adonis

Az Arduino Adonis a Magdában (Pécs).

 

Műszakilag (csak burkolaton kívülről persze, mert értelemszerűen “nem kaphattam szét”, csak vendég voltam itt, pedig éreztem rá ingert) viszont nagyon hasznos megoldásokkal találkoztam benne. Pl. PID vezérlés, amivel többek között tized fokonként és fejenként vezérelhető  a fejhő (aktív fejfűtésre enged következtetni), illetve a vízhő.

 

arduiono adonis pid

 

Gőzteljesítménye megint más világ az otthon megszokotthoz képest, tanulást igényel, mert 10 másodperc alatt elkészül a tejhab. Tényleg élmény volt dolgozni vele. Persze csak hümmögtem, mikor az otthoni géppark jutott az eszembe közben, amire ettől függetlenül büszke vagyok.

 

arduino adonis trismoka

 

Amit általánosan, minden kóstolt italon észrevettem – az otthoni eredményekkel összehasonlítva-, hogy minden fronton (úgymint testesség/édesség/komplexitás/savak/ízjegyek) jobb volt az Aurelia. Már-már zavaróan jobb. És nem volt semmi hókuszpókusz. Nem használtam speciál kosarat (VST/Reneka), disztribúciós tool-t. Ristretto-ra csapolva a test egész egyszerűen elképesztő volt, már már szirupos jellegű. Édességben (amit mostanság annyira preferálok) …. ááá, durván jobb. Sokkal intenzívebb volt a savasság is, de úgy, hogy nem volt zavaró, vagy tolakodó. Egyszerűen vibrált tőle a kávé. Komplexitásban és ízjegyekben pedig nem azt mondom, hogy “közük nem volt egymáshoz” (otthoni és nagygépes összehasonlításban), de voltak jegyek, amik itt dominánsként jelentkeztek, otthon pedig elsőre fel sem tűntek. Pl. a Degustazione-ban 91,5 C°-on megjelenő baracklekváros grillázs (vagy mangólekváros, fene tudja), amit otthon csak utólag vettem észre. Egyszóval a “nagy vas az nagy vas”, ennyi.

Nézzük végig, blendenként.

 

Trismoka – Italia

A Trismoka klasszikus, 50-50-es keveréke. Az a tapasztalatom, hogy idehaza mostanság kevésbé divat az erősen robusztás kávé. Bár lehet ezzel vitázni, mert egyre több speciality kávézóban látni akár 100% robi kávét. De fogadjuk el, hogy elindult egy olyan folyamat itthon, amiben a legtöbb vásárló a magas arabica tartalmat részesíti előnyben. Ugyanakkor Olaszországban ez nem feltétlen van így és nagyon sokan a tradíciós 50-50-es keveréket fogyasztják. (Ahogy mi Magyarok sem szeretjük, ha a klasszikus ételeink receptjét alapjaiban változtatják meg. Halászlé, mazsolával? Na de kérem…) Különlegesség szempontjából talán ez a keverék nyújtotta számomra a legkevesebbet, de nem is ez a célja a pörkölőnek vele. Ebben a keverékben egy abszolút klasszikus, nagyon jól megalkotott, csokis kávét ismertem meg. Olyat, amire azt tudom mondani, hogy az olasz kávé alap referenciája lehetne.

trismoka italia

Trismoka Italia, babok. Hibátlanok mind, egytől-egyig. Brutál.

 

trismoka italia brew

Trismoka Italia, csapolás.

 

trismoka italia crema

Trismoka Italia, crema.

 

Trismoka – Brasil

A legnagyobb meglepetést ettől a kávétól kaptam. A brazil kávékról nem a különlegesség jut elsőre eszembe. (Rossz emlékek és beidegződések a múltból.) De tény, hogy Brazília nagy mennyiségben forgalmaz kávét, ami között nem feltétlen csak a kommersz szerepelhet. A Trismoka Brasil 70%-os arabika tartalommal rendelkezik és nagyon rafinált, igencsak szerethető ízvilágot hozott. Dominánsan tejcsokoládés, de mellette erősen mazsolás, aszalt fügés, karamelles. Ténylegesen jó emlékeim vannak róla, nagyon ízlett.

triosmoka brasil beans

Trismoka Brasil, babok.

 

Trismoka Brasil, brew

Trismoka Brasil, csapolás.

 

Trismoka Brasil, crema

Trismoka Brasil, crema.

 

Trismoka – Degustazione

Nálam ő volt a favorit. A 4 mintából szerintem (a mai ízlésemhez mérten) a legjobban eltalált keverék. 80%-os arabika tartalommal bír, és ristretto-ra csapolva nagy kedvencem volt a teszt során. (Enyhébb koffeinmérgezést kaptam aznap.) Alapvetően pörkölt mogyorós ízeket jegyeztem fel, ami mellett nekem olyan grillázs jutott eszembe, amibe baracklekvárt, vagy mangólekvárt kevertek. A savak miatt szinte felrobbant a nyelvemen. Érdekes volt, hogy erősebben kiérezni a robusztát is, mert van egy pirítós jellegű ízjegye is. Csak ajánlani tudom, nagyon komplex élmény.

Trismoka Degustazione, beans

Trismoka Degustazione, babok.

 

Trismoka Degustazione, brew

Trismoka Degustazione, csapolás.

 

Trismoka Degustazione, crema

Trismoka Degustazione, crema.

 

Trismoka – Gourmet

100% arabika, a Trismoka zászlóshajója. Bizonyos szempontból ez a keverék a legjobb minőség és ez igaz is. Mármint illatok, ízek, ténylegesen érezni is a luxus-t. De mégsem írhatom, hogy ez ízlett a legjobban, mert ez viszont már nem lenne igaz. Tény, hogy nagyon különleges élményt nyújtott. A kávé dominánsan kakaós jegyekkel indul. A test és savak összhangja zseniális. Majd az utóízben, mikor kezd halványulni a kakaó, előbújik egy gyümölcsös aroma, ami engem citromra (és citromhéjra) emlékeztet. Egyszersmind furcsa, egyedi, megismételhetetlen. Nagyon érdekes kombináció és mint gourmet élmény, lenyűgöző, hogy egy kávéból mindez egyáltalán kihozható. Ha van idő ilyenkor egyedül leülni egy sarokban és elmélkedni a világ dolgain, és odafigyelve kortyolgatni ezt a kávét, tegyük meg. De így sem választanám minden napra ezt a blendet. Hangsúlyozom:  ez erősen szubjektív és ízlés dolga, de nem fogom a kakaót egy csepp citromlével fogyasztani. Ugyanakkor ezt a kávét is a helyén kell kezelni: gourmet. És ebben a kategóriában szerintem tökéletes.

Trismoka Gourmet, beans

Trismoka Gourmet, babok.

 

Trismoka Gourmet, brew

Trismoka Gourmet, csapolás.

 

Trismoka Gourmet, crema

Trismoka Gourmet, crema.

 

Miért is járjunk kávézóba? (Záró bekezdés.)

A kérdés első olvasatra persze triviális. És a válasz is lehet nagyon egyszerű: kávét inni. De persze nem biztos, hogy ennyire profán a válasz, mert szerintem ez sokban függ attól, hogy kit kérdezünk, és melyik történelmi korban, vagy melyik földrészen vizsgáljuk ugyanezt a kérdést. (Manapság én pl. egészen másért járok néha kávézóba, mint 18. században tettem volna.) Otthon is hozzájutok nagyon jó presszókávéhoz és egy kocsmában is egész jól ki tudom élni a társasági élet iránti szükségleteimet (amit amúgy is eléggé “nyugger” verzióban nyomok egy ideje.) Mégis, időnként felkeresek egy-egy jó kávézót, mert mindig található mögöttük egy koncepció, egy irány, egy elképzelés a jó kávéról. Ami szinte mindenhol annyira más, hogy a végtelen variánsnak köszönhetően hatalmas gasztronómiai élvezetet nyújthat egy igazán jól elkészített kávé. Akkor is, ha ez az elképzelés gyökeresen eltér az enyémtől. (Sőt, sokszor pont ilyenkor érhet a legnagyobb meglepetés.) Az otthoni kávézás szerelmeseinek ez egy végtelen tanulási és felfedezési lehetőség, még akkor is, ha az alapvető napi rutinunkat nem változtatjuk meg. Az itt felvázolt gondolatmenethez egy nagyon jó partner lehetne a Trismoka, ha valaki felkarolná a hazai forgalmazását. Én őszintén szeretném, ha ez megtörténne és valahol a közelemben, egy megfelelő kávézóban, vagy étteremben kínálnák a blendjeiket. Rendszeresen felkeresném őket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook