Tecnosystem – Magic Coffee

Ismét felújítottam egy prémium presszófőzőt, nagyon tetszik, szeretném bemutatni. Érdekes kis gép ez a Tecnosystem Magic Coffee, mert ránézésre egy karos presszógép, őrölt kávéhoz, csak a felső szűrő kialakítása árulkodik arról, hogy valójában egy podos presszógép. 

A TECNOSYSTEM egy olasz székhelyű cég, 1991 óta terveznek és gyártanak podos eszpresszó gépeket (illetve 2006 óta kapszulásakat is) és nagyjából azóta gyártanak saját E.S.E. podokat is.

tecnosystem pod

Ez egy meglehetősen korai dátum, a cég biztosan nagyon hitt abban, hogy a későbbiekben ez a rendszer elterjedté válik, szerencséjükre az idő Őket igazolta. Vitathatatlan, hogy a “pod”-os szektor dinamikusan nő a rendszer előnyei miatt, melyek:

  • könnyű használat,
  • tisztaság,
  • nincs szükség kávé őrlőre,
  • semmit nem kell állítani a gépen a használathoz,
  • hatalmas választék pod-okból.

Minden gépüket 100%-ban Olaszországban, Bologna-ban tervezik és gyártják, így kínálják vevőiknek a legmagasabb minőséget a  legkülönfélébb célterületek számára, beleértve az otthoni felhasználótól kezdve a kávéházi szintig. Alkatrészellátásuk és asszisztencia szolgáltatásuk  a saját üzemek miatt folyamatosan biztosított (ami pl egy kávéházi gép esetén nagyon nem mindegy.)

tecnosystem factory

Gépeikben csúcsminőségű alkatrészekkel és anyagokkal találkozhatunk, sok rézzel, alumíniummal, acéllal, ahol lehet, kerülik a műanyagot, így gépeik nagyon hosszú élettartamúak.

tecnosystem boilers

Sőt, sok gépet gyártanak, amire nem az Ő nevük kerül szitázásra, így pl Ők készítik a Lamborghini presszógépeket is. Az alábbi két fotón egy Tecnosystem Magic Coffe és egy Lamborghini gép látható, gyakorlatilag megegyeznek.

De említhetném akár a “Blitz” profi kávéházi gépeket, szintén egy Tecnosystem üzemben készülnek…

tecnosystem blitz

 

Tecnosystem Magic Coffee

A nálam jelenleg is vendégeskedő kisgép egy Tecnosystem Magic Coffee, csak így egyszerűen, különösebb típusszám nélkül, valószínűleg a jelenleg is használatban lévő modellnév első sorozatának tagja lehet, nem mai darab, de nagyon jól tartja magát és az én szememnek gyönyörű, elegáns darab:

tecnosystem left

 

Internetes apróhirdetésben már találkoztam vele egyszer, legnagyobb bánatomra arról lecsúsztam, de ami késik, az nem múlik, most itt van egy példány ebből a kis különlegességből az asztalomon. A gépet szokásomnak megfelelően először atomjaira szedtem, tisztítottam, majd összeszereltem. A tisztításon kívül nem igényelt semmilyen alkatrész cserét, a fejtömítés szilikonja is hibátlan állapotban van, a gépet szerintem nem sokat használták, nincsenek felfényesedve a műanyag kapcsolók sem.

tecnosystem right

A szétszerelés során vettem észre, hogy a fejtömítés alá valaki, valamikor egy “o” gyűrűt tett, amit először nem értettem, a bontott ábrák szerint nem való oda, de néha előfordulnak ilyen hack-elések a hozzám kerülő gépeknél … vicces dolgok ezek. Hamar rájöttem az okára, a gép (talán már gyárilag) nem volt jól összerakva (ejnyebejnye), amit nagy bontás és összeszerelés nélkül így javítottak, teljesen hibásan. Ha nem volt ott az O gyűrű, akkor a kar a felhelyezést követően nem állt be középre, hanem teljesen el lehetett forgatni jobbra, mert csak ekkor érte el a szűrő a tömítést. Az “o” gyűrűvel ugyan megszűnt ez a jelenség, de így a POD teteje nem éri el a felső szűrőt, ezzel rontva a víz egyenletes eloszlását, kvázi a kioldódást. A komplett szétszerelés és összerakás (két komplett délutánom ráment), csavarok rozsdamentesre cserélése után sikerült helyreállítanom a tervező által megálmodott állapotot. Nem kell O gyűrű, a kar beáll középre és a pod eléri a felső szűrőt. Szóval annak ellenére, hogy nem kellett alkatrészt cserélni, volt vele munka bőven, de megérte, nagyon nagyon tetszik a gép.

Eléggé nagyméretű víztartálya van, gyönyörű krómozott csészemelegítője, csepptálcája, 57mm-es karja, szimpla szűrőkosárral. Nem olyan vaskos, mint a Rancilióé, de azért méretes, igényes darab, menetes véggel, tetszőleges kifolyót fel lehet szerelni én feltettem egyet az általam kedvelt, hosszú, hegyes, nyitott fajtából. Akár kétszemélyeset is feltehetnék, ha egy podból két nagyon rövid kávét szeretnék készíteni 🙂

tecnosystem kifolyo

A kar láttán jogosan merül fel a kérdés, hogy miért nem lehet hozzá őrölt kávét használni?

tecnosystem kar

Ennek oka, hogy a felső szűrő és a fejtömítés a kar felhelyezését követően a szűrőkosáron belül található, nem felette, mint az őrölt kávés gépeknél. A tömítés a szűrőkosár alján tömít, ez szorítja oda a pod szélét a szűrőbe. Őrölt kávénál nem lehetne tamperelni normálisan, a kávé felragadna a tömítésre, nem is próbáltam meg. El kell fogadni, ez egy podos gép, rendes őrölt kávés örökségekkel, mint:

  • tradícionális külcsín,
  • lehetőség a hőmérséklet szörfölésre, hogy a kedvenc “blend”-ünkhöz igazíthassuk a csapolási hőmérsékletet. (Írtam korábban erről egy cikket, elolvasható ITT.

Amúgy a beltartalom viszonylag standard, de minőségi:  méretes réz kazán, Ulka vízpumpa és egy OPV-vel közös gőzölő, ipari jellegű kapcsolók és menetes termosztátok találhatók, minden alkatrész könnyen beszerezhető.

A gép nem tartozik az olcsóbbak közé, eredeti ára (nem tévedés) ~750EUR! Az egyik internetoldalon egy utolsó darabot árulnak féláron, itthoni pénztárcának még így is drágának mondható:

tecnosystem price

 

A csapolt kávéval elégedett vagyok, pod-os géphez mérten jó presszót készít. Az igazat megvallva azért a Rancilio-val, egy jó darálóval, tamperrel jobbat készítek, de nincs is ezen mit csodálkozni, ha vállalom az összes macerát, ami a presszó készítéssel jár, megvan az eredménye … na de most maradjunk a pod-os világban, abban ez a presszó nagyon jó. Finom, lágy ízekkel, jó crema-val és főleg egyszerű elkészítéssel. Fotó a csapolásról:

tecnosystem csapolás

 

Összességében egy nagyon szimpatikus kisgépet ismertem meg a személyében, nem bántam meg, hogy belevágtam a felújításba. Végül, érdekességként íme egy fotó az aktuális Magic Coffee modellről:

tecnosystem actual

 

A “jofogas.hu” oldalon 45.000 Ft-ért hirdetem ezt a gyönyörű kis gépet!

http://www.jofogas.hu/baranya/Tecnosystem_felujitott_presszogep_kavefozo_18680833.htm?ma=1

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook