Cafe Bombon

Cafe Bombon (helyesen: Café Bombón)

A Café Bombon eredetileg Spanyolországban, Valenciában vált népszerűvé, majd onnan terjedt el és lett világhírű kávéspecialitás. Külön kis történetem nincs hozzá, mint más receptekhez, de érdekességként azért megemlítem, hogy az egyes világrészeken gyakran sajátosan értelmezik és kicsit máshogyan is készítik. Pl.  Ázsiában 1:1 arányban használnak tejet és kávét, míg Európában 1:3 a tej és kávé aránya. Thaiföldön “Kopi Susu Panas”-nak, Malaysia-ban”Gafeh Rorn”-nak hívják. Egyébként állítólag a világon pont Ázsiában a legnépszerűbb ez az ital. Sőt ott gyakran az elkészítést is megfordítják, előbb csapolják a kávét és utána adják hozzá a sűrített tejet, ami látványosan száll alá az üveg pohárban. De akár olyat is hallani, hogy csak az eszpresszót szolgálják fel üvegpohárban és külön adják hozzá a cukrozott sűrített tejet, a vendég maga önti össze a kettőt, hogy ne maradjon le a látványról. Sőt az sem ritka, hogy a tetejére tejhabot, vagy egyenesen tejszínhabot  tesznek. Íme egy fotó a látványról, ha utólag öntjük bele a cukrozott-sűrített tejet:

cafe bombon

Gyönyörű, ugyanakkor ez a kávé nem presszóval készült, így nincs 3 réteg.

Az eredeti recept szerint viszont az elkészítési módja a következő: egy átlátszó, felfelé szélesedő, 4-5 cl űrtartalmú pohárba annyi cukrozott sűrített tejet öntünk, hogy ránézésre félig teljen a pohár (mivel a pohár felfelé szélesedő, ez a mennyiség valójában a teljes űrtartalomnak csak egyharmada ). A poharat a presszógép kifolyócsőre alá rakjuk és közvetlenül a sűrített tejre annyi kávét (2-3cl) csapolunk, hogy a pohár majdnem tele legyen. Ha igazi presszógépünk van, háromrétegű kávéitalt kapunk: legfelül a 3-4 mm vastag kávékrém, alatta a sötétbarna kávé, végül a sűrített tej. Ha helyesen készítjük, nagyjából ezt kell kapjuk:

cafe bombon original

Mesterien elkészítve, kb etalon számomra (borzalmas minőségű fotón)

 

Mesésen néz ki, krémes és jó édes is, hölgyek szívét el lehet rabolni vele.  De fontos, hogy ne keveredjenek a rétegek, ezért tényleg közvetlenül felhasználás előtt készítendő. Hagyományosan fogyasztás előtt összekeverik, ezzel meg is szűnik a rétegződés, véget ér a varázs. Az alábbi fotókon szeretnék bemutatni pár variációt, amit a világ különböző részein készítettek:

IMG_20121227_193149

Íme egy eredeti spanyol változat

Chik_Chak_CafeBombon

Ázsiai Café Bombón

cafebombon1

Ismét egy hagyományos, nagyon szépen sikerült rétegződéssel

Cafe Bombon

Ír változat, de igazából csak a pohár más

Mindenkinek kellemes időtöltést kívánok a kísérletezéshez és fogyasztásához! Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook