Lelit Anna 58-ra alakítás (PL41TEM)

Nemrégiben teljes körűen felújítottam egy megsemmisítésre szánt Lelit Anna PID-es gépet. (Lelit PL41TEM a pontos típusa.) A  gépnek nem sok baja volt, a felső szűrő volt teljesen eltömődve, de annyira, hogy a vizet sem engedte már át.

lelit pl41tem

Az eltömődött felső szűrő. Nem kell csodálkozni azon, hogy ezzel nem lehetett megfelelő kávét készíteni.

 

lelit pl41tem rebuild

A felső szűrőt innen kellett “lebányászni”. Csodás.

 

Rejtély, hogy a tulajdonosa miért nem akarta megjavíttatni. Mikor hozzám került, már kiszedtek belőle alkatrészeket (pl. a kapcsolók nem voltak meg) és a karja is valahol elkallódott. Viszont a márkának van hazai forgalmazója (http://www.avxcafe.hu), akik szerencsére segítőkészek voltak és minden hiányzó alkatrészt be tudtam hozzá szerezni. Kapcsolókat, kart, tényleg mindent, ezúton is köszönet érte. Nagy mázli, hogy a PID sértetlen volt és a bojler is ép. Szépen rendbe is lehetett tenni az egészet. Ez a modell sok jót igért: rézbojler, solenoid szelep, komoly (gömbcsuklós) gőzcső, vízvételi lehetőség, inox ház és csinos botkapcsolók. No és persze nem szabad elfelejteni a gyári PID-et, ami szintén klassz dolog. Tehát volt értelme nekiállni a felújításnak. Azt is meg szeretném jegyezni, hogy bármelyik komoly gép tönkretehető, ha elmulasztják a karbantartásokat, így ez az állapot NEM a gép, hanem egyértelműen a felhasználó hibája volt.

De a szétszedés – tisztítás – összeszerelés után  sajnos nem voltam igazán elégedett vele. Nem volt rossz, de elég géppel készítettem már kávét ahhoz, hogy lássam, ebben a gépben ennél több van. Egy tipikus problémával küzdött: az OPV nem volt megfelelő értékre állítva. A gépházon van műszer, tehát lehetett látni, hogy 12 bar-ra van beállítva a maximum. Azt is láttam, hogy hiába indul el a kávé szép lassan a kifolyón, ahogy  a 12 bar nyomást elérte a gép, vége lett az idillnek, és nagymértékű szőkülés kíséretében kizubogott az egész. Ezen semmit nem tudtam javítani. Akárhogy tampereltem, akárhogy darátam… nem és nem. Mindenképp be szerettem volna állítani az OPV-t és akkor ért a hidegzuhany: az OPV-t gyárilag fix értéken rögzítették. Még konkrétabban: beragasztották. Ennél nagyobb hülyeséget még nem hallottam, de így volt. Az interneten, fórumokon is olvasni, amin sokan értetlenkednek. Beépítenek egy egy állítható OPV-t, mit ragasztással fixálnak 12 bar értéken. Nem kis mutatvány volt ebből a fixált értékből kimozdítani, de végül sikerült. 8,5 bar-ra állítottam, ez volt az az érték, ahol az én gépemmel a legjobb eredményt kaptam.

Ekkor már tényleg kiváló kávét készített a gép. De volt még egy hátránya, ami mindig is bosszantott kicsit. Ezt a Lelit-et 57-es karral és kosarakkal szállítják. A minőségre tulajdonképp nincs panasz, a gyári kar és a kosarak minősége is kiváló. Tényleg nem lehet belekötni. Ha nem lettek volna már itthon a prémium 58-as kosaraim, nem éreztem volna késztetést az átalakításra. De az a helyzet, hogy már régóta megvannak. A Reneka, a VST és az IMS is. És amióta a Lelit megvan, ezeket a kosarakat nem tudtam használni hozzá.

Egyetlen mm-ről van szó (oldalanként fél mm ugye). Volt akkora mázlim, hogy hozzájutottam bontásból egy olyan hőpajzshoz, ami kompatibilis a Lelit 57-es rendszerének furataival. Így az 58-ra átalakítást úgy tudtam elkezdeni, hogy az eredeti alkatrészeket félretettem, így bármikor visszaalakítható. Máskülönben SOHA nem nyúltam volna hozzá. És nem is ajánlom senkinek. Ha van “felesleges” alkatrész, persze el lehet játszani a gondolattal.

A danetti.hu-nál kerestem egy kart, ami nagyjából stimmelt hozzá. Ha jól emlékszem Wega. Elvittem a hőpajzsot és a kart is az esztergályoshoz, szépen össze lett alakítva a kettő:

lelit pl41tem rebuild

A hőbajzsból belülről le kellett szedni kicsit, fél mm-t körbe, hogy az új kar elférjen.

lelit pl41tem

A kar füléből is picit faragni kellett, hogy elférjen a hőpajzson belül. A fotón a karban a Reneka szűrőkosár látható.

A kettő így nmár tökéletesen passzol. A fotók a karban a reneka szűrőkosár látható.

A kettő így már tökéletesen passzol.

A tömítés és a kar helyzete alátétekkel került beállításra. Négy megfelelő vastagságú fémalátétre volt szükség. És, hogy milyen lett? Nincs panaszom rá, tökéletes. Rézbojler, gyári PID, solenoid szelep, inox ház, 58-as kar. Mi kell még?

Csapolás

A csapolás most ilyen:

lelit pl41tem

Túl sok magyarázatot nem fűznék hozzá. Szép és jó, így kell kinézen, gyönyörű színek és csíkok.

 

lelit pl41tem

Teljesen kitölti a crema a kis üvegpoharat.

 

Végszó

Erre az átalakításra nem volt igazán szükségem. Jól működött a gépezet az erdeti 57-es karral és kosarakkal is. Az átalakítással ugyanakkor elégedett vagyok, nagyon is. Nem bántam meg a belefektetett munkát. Az 58-as kar mindenképpen előny a prémium kosarak miatt és ez számomra növeli ennek a már amúgy is nagyszerű gépnek az értékét. Szignifikánsan jobb lett a kávé az 58-as Reneka kosárral, ez tény. És így most van itthon egy 58-as rendszerrel szerelt Lelit-em, minden földi jóval ellátva.

35 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
  1. Rusák Kornél

    Üdv.
    Kérdésem,hogy a PID nyomást mivel méri. Az valami gyári vagy “házilag” barkácsolt?
    Az én gépemen is átzubog a víz és a nyomásra gyanakszom. Mivel nem tudom lemérni ezért valami mérőt szeretnék összeállítani.
    Van erre valami lehetőség?
    Kornél

  2. Rusák Kornél

    OPV nyomást szerettem volna írni 🙂

    1. Üdv. Nem házi, hanem egy gyári megoldást használok, amit a kifolyóra lehet feltekerni. A danetti.hu-tól szereztem be anno.

      1. Rusák Kornél

        Köszönöm a választ. Esetleg ötlet,hogy hol lehet még ilyet beszerezni? Néztem a danetti.hu-t és nem találom most.
        Egyáltalán,hogy néz ki ez? 🙂 Sok fajta kering a neten és nem tudom mi lenne a jó megoldás.

          1. Rusák Kornél

            Tényleg! Köszönöm. Igen így logikus már. Nem itt keresgéltem. Köszönöm még egyszer! 🙂

  3. Károly!
    Nagyon tetszettek a PID-es cikkeid, már majdnem ráindultam egy Gaggia átalakítására, amikor felfedeztem a Lelitedet. Úgy láttam hogy néha felkerül a netre egy két géped eladásra, érdekelne hogy ezt a tuti gépet is erre szánod.
    Ha nem akkor is érdekelne a tapasztalatod, hogy a PID-es Gaggia vagy a Lelit nyújt nagyobb élményt. A neten böngészve úgy látom a lelit és a Pavoni bizonyos tipusai ikrek! a nevükön kívül mi a különbség?

    1. Kedves Gábor, köszönöm! Egyelőre nem tervezem eladni a Lelit-et. Őszintén, a két PID-elt gép közül, ha csak és kizárólag a készített kávé minősége a fő szempont, akkor tapasztalatom szerint GC hajszálnyival jobb kát készít. Persze most egy 2014 előtti GC-ről beszélek, mert az újakra ez már nem igaz. Én magamnak a kettő közül viszont a Lelit-et választanám a rézbojler és a gyári (beépített) PID miatt. (Nem kell aggódnom a bojler egészségéért a vízkőmentesítésnél. És nincs a készülékem oldalára felerősítve egy PID, ezért esztétikusabb így beépítve.)

      1. Szia! Ha jól értem a 2014-es GC már nem olyan jó? Nem 2015-től jőtt a nagy változás?

        1. De, lehet. A körül volt a váltás.

  4. “Nem kis mutatvány volt ebből a fixált értékből kimozdítani, de végül sikerült.” -Megkérdezhetem, hogy ezt végül mivel érted el? Az enyém is be van ragasztva.

    1. Több mindent próbáltam. Az enyémen az állító csavart egy lapos csavarhúzóval lehet tekerni. A csavarhúzók viszont állandóan kifordultak belőle. Ki kellett szedni az egész OPV-t a gépből, befogni egy satuba és egy vékony fűrészlappal megmélyíteni a csavaron lévő vályatot. Ezután egy “T” kulcs végébe a megfelelő szélességű bit-et tettem, amivel végül megmozdult a csavar. Órákat szarakodtam vele.

      1. Köszönöm! Én a Te cikked alapján néztem rá. A jótállás már lejárt, ezért álltam neki megbontani. Most vagy nekiállok így ahogy leírtad, vagy arra is gondoltam, hogy megpróbálok egyezkedni a forgalmazóval, hiszen a leírásban egyértelműen ott van az állítható OPV, ami viszont már az eladás pillanatában is be volt ragasztva…szóvel hiába nem garis már, hibás teljesítésnek minősülne. Csak annyira vitatkozni sem szeretnék vele, mert amúgy meg tök jó, hogy ő behozza ezeket.

        1. Azt is megcsinálhatod, hogy veszel danetti.hu-tól egy állítható OPV-t. Ugyanazzal a menettel csatlakozik a bojlerhez ez is és kicseréled ezt az alkatrészt kompletten. ~2e Ft az alkatrész és egy komolyabb OPV-t kapsz, ami pontosan beállítható. Az opv utólagos beépítése cikkben minden le van írva róla, szerintem simán elfér ott a Lelit-ben. A gyári alkatrészt meg félreteszed arra az esetre, ha vissza akarod állítani a gyári állapotot.

          1. Köszönöm! Megfontolom.

  5. Szia!
    A kérdésem az lenne h megvagy e elégedve a Lelit Annával pid nélkül?
    Most tervezek egyet venni.
    Használt Gaggia Classic,Europicolla,Rancilio Silvia pár tízezerrel olcsobb mint az új.
    Köszönöm a válaszod,Imre

    1. Szia, PID nélkül nem tudom kipróbálni, mivel az enyémben benne van. Így nehéz megbecsülni, hogy milyen lenne nélküle. De alapvetően a PID nélküli Anna az egy klasszikus, rézbojleres, olasz gép, normális alkatrészekkel. Szóval szerintem jók az alapjai, nem hiszem, hogy baj lenne vele.

      1. Köszi a választ!
        Még egy kérdés.A pid-es gépek a francia pörkölésű gyümölcsös íz elérésében segítenek?
        Mert én inkább az olasz pörkölést szeretem.Ittam már fr pörkölést 21! grammal nekem nem ízlik.
        Az olasz pörk. Molinari,Vergnano inkább mogyorós ízű.

        1. A PID segít abban, hogy az adott blendből kihozd a maximumot. Ez az olasz keverékekre is igaz. Néha egy-egy fok állításával is eltűnhet pl. egy keserű íz az italból, vagy magasabb fokon édesebb lehet a kávé, vagy előjöhet egy gyümölcsös háttér (amit addig nem is vettünk észre). A PID ezért szerintem jó befektetés. Meg lehet lenni nélküle, “PID korszak” előtt is ittunk jó kávékat, így szerintem nem esszenciális, de sok olyan keverék van, amit nem lehet megfelelően csapolni nélküle. (Vagy legalábbis a helyes hőmérsékleten egészen más élményt nyújt.)

  6. Köszönöm a válaszokat!

  7. Domokos János

    Fél éve vettem én is egy Lelit Anna kávéfőzőt de azota nem tudtam egy jo kávét főzni vele. Nekem is 12 Bar-ra volt beállitva gyárilag. OPV-t 8.5 bar-ra állitottam be de száz kávé után se lett ilyen szép crema mint a tiéd.PID et 95 re programoztam.A kávé darálást is állitottam a lelit daráloval amit szettbe vettem a géppel.De nem finom krémes a kávém.A kávét Kávékalmártol rendeltem (több félét) Kezdem feladni.200ezeres gép egy vacak nálam.Előtte volt egy Saeco Syntia automata kávéfőzőm az sokkal finomabb és krémesebb kávvét készitett. Van valmi őtlted? Légyszíves ird meg.

    1. Erre így nehéz mit mondani. Látatlanban diagnosztizálni, hogy mi a gond egy csapolással, ~lehetetlen. YouTube-on elég sok videó van Lelit Anna csapolásokról, érdemes körülnézni, ki hogyan csinálja. Pl. itt van egy olyan, amilyenre én szeretem csapolni a kávét: https://www.youtube.com/watch?v=BASjHl2hfZg
      Ez biztos dupla ristretto volt neki, nem szimpla espresso. Nem látszik, hogy mennyi kávét használt fel, vagy hogyan tamperelte, de jól látható a sebesség, ahogy lejön a kávé. Kb szerintem ezt kell elérni vele, így lesz jó a kávé az Anna-val. Full crema van a csészében. Persze ehhez friss 1-2 hetes pörkölésű kávéra van szükség és szerintem 70/30, vagy 60/40-es keverékre. Megfelelően beállított darálóra és elég sok őrleményre.

  8. Domokos János

    Kőszőnőm a választ .Megnéztem a videokat már korábban is.Ilyen szép krémes kávét szeretnék én is.Tampereltem sok kávéval is.Ugy is kiprobáltam hogy
    annyira finomra daráltam hogy már nem is folyt át rajta a víz. Manufakturás frissen pőrkőlt kávét is vettem de nem volt finom.keseűnek éreztem mindegyiket. A Saeco syntiával főztem korábban finomabbnak éreztem. Arabica robusta arány probléma. 60/40 lehet talán mert mindegyik kávé 100% arabica volt idáig

    1. Balázs Zsolt

      Kedves János,
      Nekem is Lelit Anna-m van, PID nélküli 57-es. Én is sokat küszködtem az elején. Ismerem a Kávékalmárt, én is rendeltem tőlük és nekem sem volt finom a kávé, nagyon savanyú volt. Ugyanez volt a helyzet a Kapuczinerrel is ott talán a Peru Typica San Remon volt egyedül amivel normális espressot tudtam csapolni. Félre ne értse senki, nagyon jó pörkölő mindkettő, de nem az én gépemhez. A Kapuczinertől mai napig rendelek havonta kávét, de már csak az Aeropressemhez vagy ha kotyogózni támad kedvem. Tényleg mégegyszer nagyon jó pörkölők, biztos a többi presszógéphez kitűnőek, de én egyszerűen nem tudtam az Annahoz beállítani.
      Amit a Lelit nálam az áttörést hozta, azok az olasz kávék voltak. Caffe Vergnano, Molinari, Kimbo, Illy, de talán nekem a legjobban a Kimbo Aroma Intenso ízlik. Szép a lefolyás, finom az íze. Pedig nekem cska egy Gaggia MDF darálom van.
      Ezeket próbálja meg.
      Kíváncsi vagyon Önnek is sikerül-e! 🙂

      1. Kedves Zsolt, köszönöm a hasznos észrevételt, nekem is hasonlóak a tapasztalataim. Kiegészíteném a listát, pl. Covim Prestige-el.

  9. Sziasztok! Szintén hasonló gondom van hogy nem tudok egy jó szimpla presszót főzni az “Annával”, dupla ristretto esetén van csak ilyen szép lefolyásom. A nyomás hol állítható ezekben a gépekben, én arra gyanakszom hogy szimpla szűrővel nagyon kevés a gyári 9bar. Köszönöm előre is!

    1. Üdv, szerintem nem kell a nyomást elállítani, biztos hogy nem kevés a 9 bar. Magasabb nyomás esetén csatornásodni fog a pogácsa, még rosszabb lesz a csapolás. Amivel kísérletezni érdemes: őrlő hozzá állítása és őrlemény mennyiségének változtatása. Szinte biztos, hogy nem ugyanaz az őrlőbeállítás lesz jó a szimplához, mint a duplához. Illetve nekem az a tapasztalatom, hogy kiegészítő tamper gyűrű és a gyűrűhöz való tamper nélkül kb esélytelen a dolog. Olvasd el kérlek a “Szimpla tamperelés, megint másképp” cikket. Egy olyan gyűrűvel kellene megpróbálni.

  10. Somodari László

    Üdv!
    Vásároltam egy ilyen Lelit kávéfőzőt de azt vettem észre hogy a beállított víz hőmérséklete a kávé lefolyása alatt nagy mértékben lecsökkent 93 °-ról 81-82 fokra. Ezzel lehet valamit kezdeni?
    Vagy ez normális?

    1. Üdv, a Lelit egy kis bojleres gép, ezt el kell fogadni. Anno írtam egy cikket arról, hogy mit lehet tenni “Víz(hőmérséklet stabilizálás”).

  11. Kedves Károly!
    Meg tudod esetleg mondani, hogy melyik 58 mm-es hőpajzs kompatibilis a Lelitével? Köszönöm!

    1. Üdv. Ezt így nem tudom megmondani sajnos.

  12. Kedves Károly,

    Vásároltam 6 hete egy Lelit pl41tem kávégépet ~ 10 bar nyomásra van állítva, ezért ki szerettem volna próbálni, hogy viselkedik, ha 9-re állítom. A fedelet leszedve a PID alá valami fekete anyag van betéve, gondolom valami hőszigetelő anyag, hogy a bojler ne melegítse nagyon a PID-et. Elképzelhető, hogy ez azbeszt vagy valami más ami káros, ezért csak maszkban lehetne hozzányúlni? Azért kérdem, mert valamelyik topikban olvastam, olyan kávéfőzőről, amit azbeszttelenített a tulajdonosa. Esetleg tudna valakit ajánlani Budapest vagy környékén, aki be tudja nekem kalibrálni a gépet, hogy megfelelő crema-s kávét tudjak vele csapolni?
    Kávédaráló amit hozzá használok: hario skerton pro. 3-on kattintásnál lassú a lefolyás, 4-nél pedig túl gyors.
    Köszönöm előre is!

    1. Üdv Roland. Ha email-ben megkeresel, ott válaszolok erre.

  13. Üdvözlöm!
    Vásároltam egy PID nélküli Lelit Annát!Felső szűrőt leszedtem,hogy kitisztítsam.Két egyforma szűrő volt egymáson!Esetleg így érik el a megfelelő vastagságot,vagy az egyiket ki kellene szednem?A lyukaknak egybe kell esie vagy eltolva egymástól?A gyári leirásban ilyen nem szerepel!Idővel cserélném IMS-re és ahoz is kell az egyik vagy nem?Válaszát előre is köszönöm!

    1. Üdv, talán így próbáltak javítani a vízterítésen, de gyárilag egy szűrő tartozik hozzá. Szerintem az IMS magában is elég lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook