Kérdezz-felelek, POD-os gép

E.S.E POD-os gépek kapcsán gyakran válaszolok hasonló kérdésekre e-mailben, ezért szerintem van értelme ezt itt megosztani:

“…

A kérdésem: mert olvastam a sara bejegyzésedben hogy van a víztartályban szűrő és vízlágyító. A szűrőnek gondolom elég a fizikai tisztítás, de mi van a vízlágyítóval
Feltételezem ez valami szabvány kellék amit be lehet szerezni normálisabb kv szaküzletben Magyarországon is pl itt: patron ? Használati utasításban gondolom feltüntetik milyen típus kell hozzá. Ezeket hány Liter után illik cserélni?
A másik kérdés, bár ez elég személy függő. Te milyen márka (költséghatékony ) ESE pod-jait ajánlanád kezdő kávézóknak? Mert itt azért egy elég tág világ nyílik ki számunkra. 
Segítséged előre is köszönőm, és további sikeres blogolást.”

 

Válaszaim:

A Sara ma is jó választás. Mivel ez egy rézbelsős gép, nem kell “túlaggódni” a vízlágyítást sem. Én egy Oscar vízlágyító párnát vennék hozzá.
oscar vízlágyító

Forrás: avxcafe.hu

Ezt nem a tartályba tenném, hanem mellette egy üveg kancsót tartanék, abba helyezném a párnát/vizet, majd innen töltögetnék a tartályba. Ez a megoldás kellőképp visszalágyítja a vizet és könnyen tisztán tartható.
Ez mellett elegendő havi egyszer profi kávégépekhez használatos vízkőoldó átfuttatása a gépen. Azt ajánlom, hogy a vízkőoldónak is lehetőleg valamilyen olasz gépekhez valót válassz, ne Tesco-s legyen. Én ilyet használok, nagyon jó termék:

 

calcinet

Forrás: danetti.hu

Én nem a tasakos kiszerelést szoktam vásárolni, mert az szerintem drágább és nem akarok fizetni azért, hogy “betasakozták”. Az ilyen “vödrös” kiszerelés, ami a fotón is szerepel,  évekig elegendő mennyiség. Egy evőkanállal szoktam használni, de előtte feloldom 1L vízben és már úgy töltöm a tartályba, majd szakaszosan átpumpálom a felfűtött gépen. Vigyázat, csak rézbelsős gépekhez ajánlom! Alu belsőhöz szerintem ez túl erős.
A másik, amit ajánlott venni hozzá, az a kávé-zsír eltávolító. Szerintem nem szabad ezt sem elfelejteni, havonta egyszer elég tisztítani vele a fejet, hihetetlen, milyen mocskot szed ki a gépből. Tisztább ízeket fogsz kapni a használata után, mert a lerakódott, avas zsírt  kioldja. Egy kiskanállal szoktam tenni a fejbe és forró vizet röviden, szakaszosan átpumpálok rajta, majd papírtörlővel áttörlöm:
pully

Forrás: danetti.hu

Minden vegyszer kapcsán kérlek figyelj oda: NE érintkezzen a gép burkolatával, vagy műanyag alkatrészeivel, mert megmarhatja és az baromira kellemetlen tud lenni.
Olcsó E.S.E POD-ra ajánlások pl:
caffe borbone nera

Forrás: danetti.hu

Veronesi Vignola

Forrás: danetti.hu

Mindkettőt próbáltam, én ezeket ismerem. A Borbone Nera nekem jobban bejött, picit kifinomultabb kávé, árához képest szerintem nem rossz. De a Veronesi is teljesen elfogadható, tényleg ízlés kérdése a dolog.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook