Amigos – 7 origini

Az Amigos termékpalettáját nagyon jól ismerem, mindig is szerettem a blendjeiket. Ha igazi olasz kávéra vágytam, az Amigos-ban sosem csalódtam. És most a kavegourmet.hu jóvoltából itthon is kapható az egyik új keverékük, a “7 origini“.

Nemrég bontottam fel ezt az Amigos csomagot, októberi pörkölés. Egy “3 African Sisters” kávéról váltottam, ami kissé egzotikusabb pakk volt, és konkrétan felüdülésnek éltem meg az a gyümölcslé után most visszakanyarodni egy olasz keverékre. Nyilvánvalóan megvan a helye a gyümölcsös kávéknak is egy kávérajongó palettáján, de reggel, mikor kicsit még álmos is vagyok, annyival jobban esik most ez a kávé, hogy el nem tudom mondani.

 

Amigos 7 origini

A csomagolás most fehér-fekete. (Sajnos a fotó csal picit, viszonylag melegek a fények a lakásban, mert ez esik jól a szememnek. A zacskó valójában fehér.)

Amigos 7 origini

 

Átgondolt tervezés eredménye lehet, mert a fekete oldal keretet ad a fehér felületnek, ami markáns megjelenést kölcsönöz a csomagnak. Plusz a kávé saját csészéje is hasonló design-t kapott, amivel együtt a szett baromi jól néz ki.

 

Amigos 7 origini

Ez az új kedvenc csészém. Igen tetszetős a fekete csészealjon a fehér csésze.

 

A zacskóból nagyon kellemes illat árad, már kibontás nélkül is, ami engem egyértelműen a pörkölt mogyoróra emlékeztet. A szemek a szokásosnál apróbbak, enyhén olajos felületűek és abban a zacskóban, ami nálam van, található elég sok tört szem is:

amigos 7 origini beans

 

A babok illata nagyon meggyőző, a szokásosnál egyértelműen intenzívebb, belengi a szobát. (Párom is azonnal körülöttem sündörgött a zacskó felbontása után, jelezvén, hogy valamilyen módon beszállna a tesztelésbe nagyon szívesen.)

A névnek megfelelően a kávé 7 féle arabica alapanyag keverékéből áll. A pontos részletek nem elérhetőek egyelőre. Pörkölése közepesnél valamivel sötétebb.

 

Miért készítenek keverékeket egy pörkölő üzemben

A mai piacon rendkívül dinamikusan terjed a single-origin kávék használata. Már nem csak az otthonokban használnak egyre többet és többet a területszelektált kávékból, hanem sok új-hullámos kávézó is ráállt ere a vonalra. E mellett picit visszaszorulni látszik a keverékek világa. Tehát mi adja a létjogosultságát vajon egy keveréknek?

A területszelektált, vagy farmszelektált kávék nagyon egyedi ízprofillal rendelkeznek. Ezek akár szezonálisan is nagy változatosságot mutatnak. Nincs ezzel probléma, ha valaki ezt keresi, a változatosságot. Ugyanakkor nehéz velük elérni egy konstans minőséget és ugyanazt az ízt, folyamatosan, akár éveken keresztül. Márpedig sok fogyasztó pontosan ezt igényli, egy ismerős ízt, amiről tudni, hogy sokáig elérhető lesz. Más szavakkal, a keverékek lehetővé teszik, hogy a pörkölő hosszú távon is megfeleljen egy adott fogyasztói igénynek.

Megfelelő szakértelemmel, a keverékekkel előállítható a dinamikusabb, komplexebb ízprofil.  A kávékeverékek aranyszabálya abban áll, hogy jobbnak kell lennie, mint a kávék egyénileg. Hozzáértő kezekben a kávé alapanyagok kombinációja nagyobb egyensúlyt és összetettséget eredményez, miközben kiemeli az egyes komponensek legjobb jegyeit.

 

Amigos 7 origini – csapolás

Főbb paraméterek: 14g őrlemény, 90 fok fejhő, 7 bar, Vibiemme Domobar (erősen modifikálva), dupla ristretto-ra csapolva.

A csapoláshoz szükséges daráló beállítást könnyű volt megtalálni, a harmadik csapolásra már jól jött le. A hőfokkal viszont játszani kellett. Normál (92-93) fejhőmérsékleten megjelent az italban egy olyan jellegű keserű íz, amit nem kedveltem. (A barackmag keserűségére emlékeztetett.) Ha ilyet tapasztalunk, szinte biztos jel, hogy nem megfelelő a hőmérséklet az adott kávéhoz. 89-90 fokon ez nálam teljesen eltűnt, tehát viszonylag könnyen korrigálható volt és “kivehető” az italból. (Ebben a cikkben a fejhőmérsékletre hivatkozom, mert a Domobar-on a fejhőt tudom mérni. A pillanatnyi bojler vízhőmérsékletéről nincs pontos információm.)

Plusz inkább a kevesebb őrlemény, finomabbra darálva, mint sok őrlemény, de durvábbra őrölve volt a nyerő az esetében. Mindkét variációval beállítható a lefolyás sebessége, de jobban állt neki a kevesebb őrlemény verzió.

A csapolás mindig nagyon sötét színekkel indult, majdnem fekete, majd az első pár másodperc után áll be a kívánt szín, ami jelentős mértékben nem is változik a csapolás legvégéig:

 

amigos 7 origini brew

Az első pár csepp még sötét…

 

amigos 7 origini brew

…de pár másodperc után már a kívánt színeket látni.

 

A crema gyönyörű, vastag, tömör, buborék-mentes, tartós, jó mintázattal.

amigos 7 origini crema

 

Mutatok még egy crema-t egy másik csapolásból:

amigos 7 origini crema

Ez a második crema jóval sötétebb mintázattal rendelkezik. Kontrasztosabb, tetszetősebb. Az egyetlen különbség a fenti csapoláshoz képest, hogy 16g őrleményből készült. Bár a crema mintázat szebb, mégis ízben az első fotón szereplő kávé volt finomabb. Ez utóbbi túl harsány volt, elbújtak a finom ízjegyek és csak a domináns csokit és mogyorót lehetett érezni, plusz a barackmag keserűje is visszatért. Mindezt azért írom, mert tanulságos. Néha a kevesebb a több.

 

Amigos 7 origini – kóstolás

A kávé testessége kiemelkedő, ebben tényleg csúcs. Savassága közepes, vagy az alatti, ezért reggel is ideális nekem.  Bár az ízek annyira összetettek, hogy magam részéről inkább desszert kategóriába sorolnám és délutánonként fogom fogyasztani. Édessége nem kiemelkedő, de bőven átlag feletti. Ízekben pedig tényleg viszonylag komplikált. Sok mindent fel lehet fedezni benne, valószínűleg ennek oka a blend 7 alapanyaga, ami erősen növeli a komplexitást. A fő ízjegy a csokoládé, ami mellett a mogyoró is mint másodlagos domináns jegy, erősen jelen van és könnyedén észrevehető. Ez mellett halványabban, de a karamell és a marcipán is azonosítható. Ami miatt nekem ez a kávé különleges, az az utóíz, mert amikor a domináns jegyek visszaszorulnak a nyelven, megjelenik egy likőrös utóíz, amit elég sokáig érezni. Ez az olasz likőrös cukorkákra emlékeztetett engem.

Amigos 7 origini

Forrás: artecibo.com

 

Koffeintartalma közepes, vagy picit erősebb. Érezni a koffein hatását, könnyedén felébresztett reggel.

 

Ajánló

Szerintem minden tapasztalt kávéfogyasztó értékelni fogja ennek a keveréknek az erényeit. Én egy abszolút különleges kávénak tartom, újfajta ízvilággal, ami az utóízt illeti. Magam részéről délután, nyugiban, egyedül fogom fogyasztani a továbbiakban, hogy oda tudjak rá figyelni. Így karácsony előtt megjegyezném, hogy a szett együtt (csésze+kávé) egész jó ajándék lehet, ha a párunk kávérajongó. A kávé ára jelenleg 6 390 Ft/kg és egy Amigos csészével együtt is kényelmesen a 10e Ft-os lélektani határ alatt marad. A kávé megtalálható a kavegourmet.hu webáruházban ITT, illetve a hozzá tartozó csésze pedig ITT.

 

4 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
  1. Kifejezetten jók az Amigos blendjei, ár-érték arányban majdhogynem verhetetlennek tartom őket. És tök érdekes, hogy így is alig ismerik a fogyasztók. Viszont említést érdemel a Goriziani is, ami szintúgy csatlakozik a fentebbi márkához.

  2. Üdvözlöm!
    Tudna ajánlani valami csokis, mogyorós, édes ízvilágú blendet, amit egy kezdő is könnyen el tud készíteni? KöszönömM!

    1. Kedves Zsolt, a Mokasol Gran Bar kávéjával tegyen egy próbát. Amikor nálam járt, kifejezetten édes csapolásokat sikerült fogyasztanom. Szerintem kezdőként is bátran választható és lehet belőle kapni kisebb kiszerelést is.

      1. Köszönöm a választ, teszek egy próbát vele!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook