Mokasol – Gran Bar

Kóstoltom már a Mokasol E.S.E kávépárnáit korábban, most jöjjön egy szemeskávé tesztelés róluk. Korábbi írásomban mindent leírtam, amit a cégről tudni illik, jöjjön tehát a teszt.

 

Mokasol – Gran Bar

A termék hozzám az alábbi, negyedkilós csomagolásban érkezett:

Mokasol GranBar

 

Tulajdonképp a csomagolásban nem találni kivetnivalót. Talán kicsit retro hatású lett a hulló kávészemekkel, de jó minőségű, aranyos kis zacskó. Külön figyelmet érdemel a Mokasol csésze, aminek formája szerintem telitalálat. Találkoztam már ezzel a formavilággal, és szerintem kifejezetten jól áll ristretto-nak, ha lehet ilyet mondani. Mivel keskeny, de mély a csésze, nem veszik el benne a ristretto mennyisége, mint a szélesebb csészékben.

A termék 80% arabica, 20% robusta tartalommal bír a katalógus szerint. Igazából pont ezért esett rá a választásom. Szerettem volna egy kávét kipróbálni, ami nem emeli egekbe a pulzusomat, és a sok csokis kávé mellett annak lehetősége is benne volt, hogy a magas arabica tartalomnak köszönhetően egy kicsit rafináltabb keverék lesz. Sajnos a Mokasol nem válaszolt a megkeresésemre, így maradt a Google, végül az Amazonon találtam rá a termőterületekre. Az arabica rész magashegyi ültetvényekről származik, úgymint: Kolumbia, Guatemala, Nicaragua és Brazília. A robusta rész is meglehetősen egzotikus. Termőterületek: Java, Cameroun, Uganda és indiai ún. “Cherry Robusta”.

A szemek szép egészségesek, nagy méretűek, láthatóan arabica túlsúlyos, tehát a katalógus adatok szerintem stimmelnek. A pörkölés foka közepesnél valamivel sötétebb:

mokasol granbar

 

A csapolás igényelt egy kis daráló finomhangolást, a standard állástól picit a finomabb irányba kellett eltekerni, hogy kellően belassuljon a csapolás. A kávé mennyiségét nem szerettem volna növelni, mert illatra meglehetősen intenzív és egy ilyen kávéval könnyen elmehetünk abba az irányba, hogy a végén túl erőszakos ízeket kapunk. Szóval csak csínján a mennyiséggel.

 

Csapolás

A csapolást az átalakított kis Jura Rio Vapore-al végeztem, főbb paraméterek:

94 celsius, 13g őrlemény, 23 sec, dupla ristretto.

Jöjjön egy hoszabb sorozat a csapolásról:

mokasol_yellow_01_olaszpresszo.hu

mokasol granbar

mokasol granbar

mokasol granbar

mokasol granbar

mokasol granbar

mokasol granbar

 

A fenti fotók a folyamat elejétől-végéig kerültek lencse végre, az utolsó fotónál állítottam meg a gépet, itt már feltűnik a crema teteje is a csészében. Aki gyorsan “áttekerte” a fotókat, érdemes visszamenni az elejére és pár dolgot megfigyelni. Az egyik, hogy a kávé kiváló színekkel jön le, gyakorlatilag a legvégéig. Persze folyamatosan világosodik, de ennek mértéke alacsony, számomra általában ez jó jel. Alig-alig szőkül és a csíkok is sokáig látványosan megmaradnak.

A crema is nagyon tetszetős. Nem teljesen homogén, van egy finom kis mintázata, színei szintén ragyogóak, szeretem az ilyet. Mikor egy kávé erősen szőkül, sokszor látható egy világosabb folt a crema közepén, itt ennek nyoma sincs.

mokasol granbar

 

Kóstolás

Első gondolatom az volt, hogy “azta, de édes”! Emellett élénk savakat kapok, picit savanykás is tőle a kávé. Viszont egyáltalán nem keserű. Olasz kávé, tehát azért alap íz most is a csokoládé, de mögötte szorosan egy gyümölcsös jelleg is felfedezhető, ami valahol a meggy és a cseresznye között található, (de inkább meggy). Ezt párom is egyértelműen kiérezte belőle, anélkül, hogy mondtam volna neki, pedig ő kevésbé tapasztalt kávé kóstolásban. Plusz ott a karamell is, amivel együtt egy igazán izgalmas kombinációt alkot. Testessége közepes, lágy, selymes érzést kelt a nyelven, elégedett vagyok vele. Koffeintartalma viszont erősebb, mint számítottam (vagy én vagyok gyenge). Egyik esti kávézásnál meg is viccelt. Javaslom a csapolásokhoz, hogy addig kell kísérletezni vele, míg el nem tűnik a keserű íz. Ha elsőre ez nem sikerül (nekem is csak sokadikra jött össze), érdemes változtatni valamit a folyamaton. A darálón, felhasznált őrlemény mennyiségén, a tamperolás erősségén, vagy a hőmérsékleten. Nekem egy, az általánosnál hoszabb fejöblítéssel jött meg a kívánt eredmény. Bár mindegyik verziót végigkóstoltam és azok is finomak voltak, de ebben a formában tetszett a legjobban.

 

Ajánló

A Mokasol Gran Bar nevű keveréke a kavegourmet.hu webáruházból érkezett hozzám. A termék ára jelenleg (2016.08.21) mindössze 1090 Ft. Ár/érték aránya, főleg a magas arabika tartalom miatt kiválónak mondható. “Bar” jellegű kávé, ami leginkább az általános felhasználhatóságot jelöli. Espresso-hoz, ristretto-hoz, vagy akár tejes italokhoz is jó partner. És annak ellenére, hogy arabica túlsúlyos keverék, a koffeintartalom miatt akár reggel is nyugodtan fogyasztható, nem kifejezetten “esti” kávé. Kellően univerzális tehát, nyugodtan tegyetek vele egy próbát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook