Mokasol – Gran Bar

Kóstoltom már a Mokasol E.S.E kávépárnáit korábban, most jöjjön egy szemeskávé tesztelés róluk. Korábbi írásomban mindent leírtam, amit a cégről tudni illik, jöjjön tehát a teszt.

 

Mokasol – Gran Bar

A termék hozzám az alábbi, negyedkilós csomagolásban érkezett:

Mokasol GranBar

 

Tulajdonképp a csomagolásban nem találni kivetnivalót. Talán kicsit retro hatású lett a hulló kávészemekkel, de jó minőségű, aranyos kis zacskó. Külön figyelmet érdemel a Mokasol csésze, aminek formája szerintem telitalálat. Találkoztam már ezzel a formavilággal, és szerintem kifejezetten jól áll ristretto-nak, ha lehet ilyet mondani. Mivel keskeny, de mély a csésze, nem veszik el benne a ristretto mennyisége, mint a szélesebb csészékben.

A termék 80% arabica, 20% robusta tartalommal bír a katalógus szerint. Igazából pont ezért esett rá a választásom. Szerettem volna egy kávét kipróbálni, ami nem emeli egekbe a pulzusomat, és a sok csokis kávé mellett annak lehetősége is benne volt, hogy a magas arabica tartalomnak köszönhetően egy kicsit rafináltabb keverék lesz. Sajnos a Mokasol nem válaszolt a megkeresésemre, így maradt a Google, végül az Amazonon találtam rá a termőterületekre. Az arabica rész magashegyi ültetvényekről származik, úgymint: Kolumbia, Guatemala, Nicaragua és Brazília. A robusta rész is meglehetősen egzotikus. Termőterületek: Java, Cameroun, Uganda és indiai ún. “Cherry Robusta”.

A szemek szép egészségesek, nagy méretűek, láthatóan arabica túlsúlyos, tehát a katalógus adatok szerintem stimmelnek. A pörkölés foka közepesnél valamivel sötétebb:

mokasol granbar

 

A csapolás igényelt egy kis daráló finomhangolást, a standard állástól picit a finomabb irányba kellett eltekerni, hogy kellően belassuljon a csapolás. A kávé mennyiségét nem szerettem volna növelni, mert illatra meglehetősen intenzív és egy ilyen kávéval könnyen elmehetünk abba az irányba, hogy a végén túl erőszakos ízeket kapunk. Szóval csak csínján a mennyiséggel.

 

Csapolás

A csapolást az átalakított kis Jura Rio Vapore-al végeztem, főbb paraméterek:

94 celsius, 13g őrlemény, 23 sec, dupla ristretto.

Jöjjön egy hoszabb sorozat a csapolásról:

mokasol_yellow_01_olaszpresszo.hu

mokasol granbar

mokasol granbar

mokasol granbar

mokasol granbar

mokasol granbar

mokasol granbar

 

A fenti fotók a folyamat elejétől-végéig kerültek lencse végre, az utolsó fotónál állítottam meg a gépet, itt már feltűnik a crema teteje is a csészében. Aki gyorsan “áttekerte” a fotókat, érdemes visszamenni az elejére és pár dolgot megfigyelni. Az egyik, hogy a kávé kiváló színekkel jön le, gyakorlatilag a legvégéig. Persze folyamatosan világosodik, de ennek mértéke alacsony, számomra általában ez jó jel. Alig-alig szőkül és a csíkok is sokáig látványosan megmaradnak.

A crema is nagyon tetszetős. Nem teljesen homogén, van egy finom kis mintázata, színei szintén ragyogóak, szeretem az ilyet. Mikor egy kávé erősen szőkül, sokszor látható egy világosabb folt a crema közepén, itt ennek nyoma sincs.

mokasol granbar

 

Kóstolás

Első gondolatom az volt, hogy “azta, de édes”! Emellett élénk savakat kapok, picit savanykás is tőle a kávé. Viszont egyáltalán nem keserű. Olasz kávé, tehát azért alap íz most is a csokoládé, de mögötte szorosan egy gyümölcsös jelleg is felfedezhető, ami valahol a meggy és a cseresznye között található, (de inkább meggy). Ezt párom is egyértelműen kiérezte belőle, anélkül, hogy mondtam volna neki, pedig ő kevésbé tapasztalt kávé kóstolásban. Plusz ott a karamell is, amivel együtt egy igazán izgalmas kombinációt alkot. Testessége közepes, lágy, selymes érzést kelt a nyelven, elégedett vagyok vele. Koffeintartalma viszont erősebb, mint számítottam (vagy én vagyok gyenge). Egyik esti kávézásnál meg is viccelt. Javaslom a csapolásokhoz, hogy addig kell kísérletezni vele, míg el nem tűnik a keserű íz. Ha elsőre ez nem sikerül (nekem is csak sokadikra jött össze), érdemes változtatni valamit a folyamaton. A darálón, felhasznált őrlemény mennyiségén, a tamperolás erősségén, vagy a hőmérsékleten. Nekem egy, az általánosnál hoszabb fejöblítéssel jött meg a kívánt eredmény. Bár mindegyik verziót végigkóstoltam és azok is finomak voltak, de ebben a formában tetszett a legjobban.

 

Ajánló

A Mokasol Gran Bar nevű keveréke a kavegourmet.hu webáruházból érkezett hozzám. A termék ára jelenleg (2016.08.21) mindössze 1090 Ft. Ár/érték aránya, főleg a magas arabika tartalom miatt kiválónak mondható. “Bar” jellegű kávé, ami leginkább az általános felhasználhatóságot jelöli. Espresso-hoz, ristretto-hoz, vagy akár tejes italokhoz is jó partner. És annak ellenére, hogy arabica túlsúlyos keverék, a koffeintartalom miatt akár reggel is nyugodtan fogyasztható, nem kifejezetten “esti” kávé. Kellően univerzális tehát, nyugodtan tegyetek vele egy próbát! 

További ajánlott írások
prev next

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

© Makk Károly, 2017 Frontier Theme