Mokasol Guatemala

“Guatemala közép-amerikai ország, amelynek indián eredetű neve nem egyértelműen tisztázott. Egyesek szerint „farakások helye”, mások szerint „tűzokádó hegy” a jelentése. A volt spanyol gyarmat, rövid kitérők után, 1839-ben nyerte el végleges függetlenségét. Felszínének jelentős részét a Kordillerák magas, vulkánokkal tűzdelt hegyláncai uralják, amelyhez délen – szavannával fedett, keskeny – parti síkság, északon – trópusi őserdő borította – táblás vidék kapcsolódik.” (Wikipedia)

Történelme egyben viharos és brutális. Nem részletezem, bárki utánanézhet. Eddigi tapasztalatom alapján nagyon ritka (vagy egyenesen nem létező) az a kávétermelő ország, ahol mindig is felhőtlen boldogság és a földi mennyország uralkodott. Pedig általában klímájuk, vagy környezeti adottságaik alkalmasak lennének erre. Gyönyörű tájak, gazdag termőföld, virágzó növénytakaró és élővilág, ideális hőmérséklet. (Guatemala-ban az évi középhőmérséklet 18º Celsius. A legmelegebb hónap a május, 19,6 Celsius-fokos átlaghőmérsékletével. A leghűvösebb a január, átlag 16,3º-al.) Ilyen adottságok mellett senkinek nem szabadna éheznie, vagy nélkülöznie, mégsem így volt/van.

Az aktuálisan bemutatásra kerülő kávé a kavegourmet.hu webáruházból került hozzám (3 490 Ft / 500g). Bár vannak blendek, amikhez gyakran visszatérek, általában mégis inkább szeretem váltogatni a kávékat, amiket használok. Vannak jobb és rosszabb választásaim is persze, de sosem unom meg. Ehhez a folyamatos kísérletezéshez és változáshoz kiváló partner a kavegourmet.hu, mert rendszeresen kínálnak új típusokat, miközben régieket kifuttatnak.  Gyakorlatilag eddig mindig találtam olyan kávét, amit szívesen kipróbálnék. Most épp a Mokasol egyik területszelektált kávéjára esett a választásom.

 

Mokasol Guatemala

A területszelektált kávék általában a top kategóriába tartoznak, itt is ez volt az elvárásom, hogy bár nagyjából már ismerem a pörkölő kávéit, most mégis eggyel magasabb színvonalat fogok kapni. A csomagolás alapján (egyszerű fekete zacskó, matricával) nekem az az érzésem, hogy a Mokasol lényegesen kisebb mennyiségben állítja elő, mint más kávéit. A csomagolás légmentesen visszazárható, ami mindenképp előny.

mokasol guatemala package

 

A csomagoláson olvasható szöveg nem túl beszédes. Annyit tudni, hogy guatemala-i farmokról származó, 100% arabika kávét kapunk. Én hiányolom a pörkölés dátumát, aminek feltüntetése ennél a kategóriánál szerintem elvárható lenne.

mokasol guatemala package closer

 

A csomagot kibontva igazi illatbomba szabadul fel. Pusztán illat alapján olasz kávéra számítok, mert elsősorban a karamellt lehet azonosítani. Az erőssége az intenzitása, megemelem a kalapom, bitang jó.

A szemek gyönyörűek, egészségesek, egyformák. Felületük fényes, és meglepően sötétek. Nem, nincs megégetve, pusztán annyi az észrevételem, hogy mostanában, ha területszelektált kávét fogyasztottam, az általában ennél világosabbra volt pörkölve (az új trendeknek megfelelően). Ez most inkább klasszikus olasz.

 

mokasol guatemala beans

 

Csapolás és ízvilág

A csapoláshoz egy régi Vibiemme Domobar kávégépet használtam. Viszonylag könnyen lehetett belőle jó kávét csapolni, bár a daráló beállításaival el kellett mennem már-már extrém finomságig, ha tartani akartam a kb. 25 másodperces lefolyásokat. A kihívás inkább az ideális hőmérséklet eltalálása volt, mert nekem ízre jobban tetszett 91-92 fok környékén, de ilyenkor a testesség és a crema színe-állaga egyértelműen hőhiányra utalt. Végül a 94-96 fokos tartományban álltam meg, itt még nem volt keserű, de a crema és a testesség is rendbejött. Sajnos ekkor már nagyot vesztett a másodlagos gyümölcsös jegyekből, amit 91 fokon viszont annyira szerettem.

 

mokasol guatemala

 

mokasol guatemala

 

mokasol guatemala

Sorry, picit összespriccelte a csészét a “bottomless” kar, de a crema szerkezete, színe, állaga, mintázata olyan, amilyet erősen preferálok.

 

Értékelés

Ahogy az előző bekezdésben már jeleztem, nagyon nehéz besorolni ezt a kávét, mert a presszógép állításával igen nagy terjedelemben változtatja ízét. A domináns íz mindig a karamell, pici csokival. De emellett, főleg alacsonyabb hőmérsékleten megjelenik egy szintén intenzív, gyümölcsös karakter (cseresznye). Ettől függetlenül szerintem a pörkölő szándéka inkább klasszikus olasz kávé megalkotása lehetett, mert ha minden szempontot figyelembe veszek, a kávé a magasabb hőmérsékleten “állt be”. És bár gyümölcsösségét ilyenkor nagyrészt elveszítette, de egy végtelenül selymes, lágy, egyáltalán nem tolakodó, relaxálásra késztető italt adott. A savassága visszafogott, éppen csak jelen van, és őszintén hibamentes, semmi olyat nem találni benne, ami nem való oda. Remekmű a maga nemében.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook