Általános karbantartás

Az otthoni kávégéppel kapcsolatos karbantartási feladatokkal kapcsolatban szeretnék pár tanácsot adni, mit, hogyan és mivel kell. Illetve elrettentő példaként bemutatni pár esetet, ahol ezek a munkálatok kompletten elmaradtak.
Kávé készítést követően azonnal

Na jó, ennyire szigorúan nem kell venni, otthon általában a csapolást követően kikapcsolom a gépet, majd elfogyasztom nagy megelégedéssel a mennyei eszpresszómat. De ezt követően SOHA nem marad el a tisztítás, ami a következő lépésekből áll:

  1. A kart és a szűrőt folyó víz alatt elmosom. (Nem használok mosogatószert.) Ilyenkor még nem törölgetem el.
  2. A gép alá teszek egy bögrét és kar nélkül átengedek valamennyi vizet rajta. A felső szűrőre feltapadt kávé egy része ettől lejön.
  3. Felcsatlakoztatom a kart üres szűrőkosárral, bekapcsolom a vizet, majd a kart ide-oda mozgatom (mintha le és fel szeretném csatlakoztatni). Ettől a tömítés köré feltapadt kávé szokott lejönni, mert a szűrőkosár megtelik vízzel és kimossa a tömítés körüli részt. Ha elmulasztjuk, ilyen rusnya lesz a tömítés körüli rész:
    koszos tömítés
  4. A kart a szűrőkosárral folyó vízzel tisztára mosom és papírtörlővel SZÁRAZRA törlöm. A kosarat tessék kiszedni, alatta is legyen száraz.
  5. A csepptálcát kiöntöm, elmosom, szárazra törlöm.

Az egész folyamat kb két perc, de sok bosszúságtól kímélhet meg bennünket. A letapadt szennyeződések “hozzátesznek” a kávéhoz és biztosak lehetünk benne, hogy nem jó irányba fog elmozdulni az ízvilág … kinek hiányzik a poshadt, avas íz a reggeli kávéjába? Még akkor se, ha csak nagyon picit érezni. (Sajnos még komoly kávézókban is időnként felfedezem ezt, a kar nem volt elmosva előtte, vagy a felső szűrő volt szennyezett.)

Időszakos karbantartások

Zsíroldás. Gyakorlatilag minden, kávéval érintkező alkatrész előbb, vagy utóbb zsírosodik. A zsír pedig avasodik, bomlik, borzalmas folyamatok mennek benne végbe, kávé közelébe nem kívánjuk az ilyesmit. Ezért ~2 havonta az otthoni gépem szűrőit, karját, felső szűrőjét forró vizes zsíroldós vegyszerbe áztatom egy fél órát. Utána valósággal megújulnak. (A karból ne felejtsük el kivenni a rugót, szeret alászorulni a szutyok.)  Nézzük meg, mi történik pl a felső szűrővel, ha ez a tisztítás elmarad (vagy sosem kerül sor rá):

koszos felsőszűrő

Az ilyen bezsírosodott, letapadt, szutykos kukaszökevényeket szinte újjá lehet varázsolni az alábbi vegyszeres kezeléssel:

zsíroldó

 

Vakszűrős öblítés. Időnként nem árt, ha vízkőoldót, vagy zsíroldót átküldünk a biztonsági szelepen. Hajlamos ugyanis eltömődni, kövesedni, szorulni. Ergo esetleg magasabb nyomáson nyit ki, vagy még rosszabb, ki sem nyit. Nem igazán előnyös, ennek okát a részletesen kifejtettem az OPV-ről szóló leírásomban.

vakszűrő

(Trükk: ha nincs vakszűrőnk, egy darab ragasztószalag is megteszi, amit szimpla szűrőkosár belső felére tegyünk fel fel, garantáltan nem fog átmenni a víz. Szükségmegoldásként használható, rendszeres használatra inkább szerezzünk be egy gyárit.)

 Vízkőoldás. Nnnna ez nem egyszerű kérdés. Minden kávégépnél folyamatos probléma forrás lehet, ha nincs lehetőségünk lágy víz használatára. A vízkő lerakódik a pumpában, a csöveken, a kazán falán, a fűtésen és korrodálja ezeket, semmiképpen nem használ egyetlen kávégépnek sem. A víz átfolyási sebessége lassul, majd végül teljesen képtelen lesz a presszófőzőnk ellátni a feladatát, de akár leszakadó vízkődarabok is okozhatnak dugulást és ezzel váratlan meghibásodást. (Sőt, igazság szerint az elhanyagolt gépekkel előfordul, hogy pont vízkőmentesítéskor dugulnak el a nagy mennyiségű hirtelen levált vízkő miatt. ) Nem egy olyan kávégépet újítottam már fel, amiben a víznek nagyon kellett keresnie, merre is talál ki a gépből.

Az alábbi fotón az egyik jelenleg is restaurálás alatt álló (mellesleg nem egy prémium háztartási kategóriás, nem olcsó) Gaggia kávégép bojlere látható, kiválóan látszik, hogy a kedves felhasználó kb soha nem vízkőmentesítette. Horror.

gaggia koszos bojler

Egy pillanatra gondoljunk bele, ennek a kávégépnek a tulajdonosa minden nap olyan kávét ivott, amihez a gép ezen a trutyin keresztül nyomta a forró vizet. Sőt ezzel együtt forralta fel a vizet hozzá. Kérdezem én: akarunk mi ilyen kávét fogyasztani? Ugye nem.

hányás

A következő fotón egy szintén nálam felújított, rézbojleres 750 eurós kávégép kazánja … a vízkőoldót én mutattam be neki, sosem találkozott vele korábban. Jól láthatóak azok a lepattogzott vízkő darabok, amik hajlamosak dugulást okozni.

gaggia vízkő

Egyszóval ez a probléma nem csak az olcsó kategóriát érinti, MINDEN kávéfőzőnek szüksége van rá. Mivel nem látunk a belsejébe, nem tudhatjuk, milyen állapotok vannak a bojlerben/csöveken belül, a vízkőmentesítésre a kéthavi intervallumot javaslom. Én magam még akkor is, ha lágy vizet használok, kéthavonta átfuttatok egy vízkőirtó programot, amolyan gyengített kivitelben, kevesebb vegyszerrel.

A vízkőmentesítés elvégzésének módjára mindig a készülék használati utasítása legyen az irányadó.  Én leírom a saját módszeremet, de ez nem szentírás.

Általában egy gép vízkőmentesítéséhez tasakos oldószert használok. Pl. ilyet:

vízkőoldó

Ez azért vált be, mert nem kell gondolkodni, hogy hány %-os oldatot csinálok, csak beöntöm egy liter vízbe és tudom, hogy azt kell átfuttatnom majd a gépen. A kávégép ilyenkor hideg, nem szabad felmelegíteni előtte. Bekapcsolom a gépet, majd kb egy dl vizet kiengedek. A kazánba ilyenkor már bejutott az oldószer. A gépet kikapcsolom 15 percre, majd ennek leteltével újra kezdem a folyamatot, egészen addig, amíg a teljes oldatot át nem engedtem rajta. (Nem szabad elfelejteni, hogy a gőzölő csövön is érdemes belőle kiengedni.) A folyamat végeztével ugyanezt megcsinálom tiszta vízzel is, csak az oldószerhez képest dupla mennyiséggel (tehát összesen 2L vizet engedek át és egy alkalommal 2dl-t).

Ebben az eljárásban teljesen megbízok, a Rancilio presszógépemen  karbantartás során egy alkalommal ellenőriztem a fent leírt tisztítást követően, hogy milyen lett a kazán belseje. Íme:

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook