Grimac Dada Vapor

Az E.S.E POD-ról szóló sorozatom következő állomásaként szeretnék bemutatni egy referencia értékű kisgépet. Teljesítményével inkább már a profi gépek közé sorolnám, de kis méretéből adódóan bármely konyhában megállja a helyét.

 

Grimac Dada Vapor

Az “Ő” története meglehetősen kalandos, működésképtelen állapotban került hozzám, hatalmas (hetekig tartó) munka volt újra ilyen állapotúra hozni, de talán pont ezért nagyon belemerültem a működésébe és mindenre kiterjedő, alapos beállításnak vetettem alá, ami után az egyik legjobb gépem és úgy gondolom, valahogy így kellene egy POD-os gépnek dolgoznia.

grimac dada

A Grimac Dada Vapor E.S.E rendszerű kávégép

A Grimac név elsősorban a professzionális gépek használói körében ismert, A cég története a 60-as évekig nyúlik vissza. A Dada termékcsaládjuk több kisebb-nagyobb tagból áll, a “vapor” szó a termék nevében jelzi, hogy gőzölő résszel is rendelkezik. A Dada Vapor ára is az otthoni gépek fölé pozícionálja, nettó listaára 280.000 Ft (ami még használtan is borsos, mintegy ~80-90e Ft, állapottól függően). Ennek megfelelően az elvárásaink is magasak lehetnek vele kapcsolatban.

grimac dada inside

Grimac belső felépítés

Műszaki tartalmával a restaurálás során alaposan megismerkedtem, azt kell mondanom, eléggé jó. A gépet egy masszív, fekete fém házba építik, ami műanyag oldallapokat, illetve krómozott fém díszborítást kapott. Ha belepillantunk, két nagyobb réz blokkot láthatunk benne, (mint két kisméretű tégla), a bal oldali a forró vízért felelős, a jobb oldali a gőzért. A blokkokban egy-egy fűtőelem és ilyen réz spirál található:

grimac dada spiral

Grimac Dada spirál

A réz blokkot a spirállal együtt felmelegíti a fűtőelem, ezen keresztülfolyik a víz, mire az átfolyik rajta, eléri a kívánt hőmérsékletet. A blokkok alap hőfokát termosztátokkal szabályozzák.

Ennek a működési módnak köszönhetően víz tartósan nincs a kazánban. Miért fontos ez? Tegyük fel, hogy pár napig nem használjuk a gépet. A víztartályban és a kazánban lévő víz ennyi idő alatt “megpunnyad”,  elveszíti azt a képességét, hogy élvezetes eszpresszót készíthessünk belőle, ehhez ugyanis FRISS vízre van szükségünk. A Grimac-nál kiöntöm a víztartály tartalmát, öntök bele frisset, majd átnyomok egy csészényi vizet a gépen. Ezzel a teljes belső csőrendszerben és spirálban cseréltem a vizet frissre. Egy kazános gépnél nem ilyen egyszerű a feladat. Az általam használt Rancilio presszógép meglehetősen méretes kazánnal rendelkezik, 3dl-es űrtartalommal. Ha ebbe friss vizet pumpálok, az keveredni fog a régivel. Ki tudja megmondani, menyit kell átengednem a gépen, hogy az összes régi vizet eltávolítsam?

A spirálnak persze hátránya is van, érzékeny a vízkőre. Tulajdonképpen egy közel 300e Ft-os géphez lágy vizet illik használni, de a Grimac-nak erre is van egy ügyes megoldása. A tartályba egy vízszűrő/lágyító patron kerül beépítésre (standard méret, Metro-ban kapható Brita, vagy Laica patron hozzá). Nem olyan jó, mint egy ozmózis rendszerrel lágyított víz, de azért a semminél több és tényleg nincs vízkő a gépben, jók a tapasztalataim.

grimac dada tartaly

A Grimac Dada vapor víztartálya

Tehát két blokkos gép, külön blokk a meleg víznek kávéfőzéshez és egy másik a gőzfunkcióhoz. A gőz külön pumpával is rendelkezik, hisz itt nincs bojler, amiben felforraljuk, hanem folyamatosan, de nagyon lassan a spirálon keresztül kell átpumpálni a vizet. Ennek megfelelően a gőz részre tartott blokk magasabb hőmérsékletű.

És akkor nézzük a kávét amit készít. A készítés folyamatára a POD-os gépeknél a következőt ajánlom: engedjünk át némi forró vizet üresen a csészébe. Ezzel felmelegítjük a csészét is, illetve a kávé kifolyó részét is. Pár másodperc múlva kiönthetjük a vizet, addig töröljük szárazra a POD-ot tartó részét a gépnek. Helyezünk be egy friss filtert a gépbe, végezzük el  csapolást, a használt POD-ot azonnal dobjuk a kukába, majd megint engedjünk át némi vizet a gépen (átmosás). Szárazra törölni ráérünk a kávé elfogyasztása után :).

A következő fotókat készítettem a csapolásról. A kávénak nagyon szép színei vannak, ami a csapolás kezdetén látványosan csíkozódik.

grimac csapolas

 

A crema vastagságával és tartósságával sincs probléma:

grimac dada crema

 

És egy kis crema diagnosztika a végére. A crema vastag, tartós, egyenletes szerkezetű, nagyon finom és apró buborékokal. Színe mogyoróbarna, a csésze falára szépen felkúszik. A cukrot rövid ideig megtartja, majd szépen összezárul. Egyedüli kifogásom, hogy túlságosan is homogén, jobban kedvelem, ha foltos, vagy csíkos a felszíne, ebben a frissen őrölt a jobb. A kávé amúgy nagyon finom, olajos, kiváló zamattal. Bőven hozza azokat a jegyeket, amiket egy ilyen szintű gépnél már kell.

grimac crema

Összességében tehát ahhoz képest, hogy sem az őrlemény finomságán, sem a mennyiségén nem változtathattam, sőt tampereléssel sem szabályoztam, a végeredménnyel nagyon elégedett vagyok.

A “jofogas.hu” weboldalon 65.000 Ft-ért hirdetem ezt a gépet:

http://www.jofogas.hu/baranya/Grimac_Dada_Vapor_E_S_E_Pod_presszogep__kavefozo_18681055.htm?ma=1

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook