Ciamei Caffe, Róma

Most egy római kávés kalandról szeretnék írni nektek. A sztori ott kezdődik, hogy idén Rómában nyaraltunk. Még sosem voltam ott, és szerettem volna látni az ősi romokat. Az úti cél kiválasztásakor most másodlagos volt a blog, nem elsősorban ezért mentünk oda, nem is volt tervben, hogy beszámolok erről. (Mert akkor jobban felkészülök. Pl. többek között komolyabb fotó-felszerelést vittem volna, nem csak a mobilomat. Vagy leveleztem volna előre olyan cégekkel, akiket felkeresek, stb.) De nyilván az ember körbenéz ilyen fronton is, ha az olasz kávé az elsődleges hobbija, és Olaszországban jár. Egy kis égi segítséggel bizony igen jó helyre keveredtem. Egy olcsó apartmanban szálltunk meg, Róma történelmi belvárosában. A lakás nem volt nagy szám, de ~20 perc sétára volt a Colosseum, ezért esett rá a választás, és a költségvetésbe is éppen belefért. Az első meglepetés akkor ért, amikor elfoglaltuk a szállást, és körülnéztem a konyhában. Egy Bialetti kapszulás gépük volt, kapszula nélkül. Ááááj, ez azt jelentette, hogy reggel nem tudok kávét inni. (Aki úgy hozzá van szokva a reggeli kávéhoz, mint én, az tudja, hogy ez mekkora probléma.) Sebaj, gondoltam, csak találok reggel egy kávézót. Mégiscsak Olaszországban vagyunk, nemde? Aztán kinéztem a szállás ablakán és rögtön megnyugodtam:

 

ciamei caffee rome

Ciamei Caffe. Ez bizony egy kávézó. Ugyan nem ismertem őket, de abban bizonyos voltam, hogy jobb kávét fognak adni, mint egy kapszulás gép kapszula nélkül…

 

Az ottlétem ideje alatt minden reggel itt oldottam meg a reggeli kávézást és csak utólag derült ki, hogy ez mekkora szerencse volt. Mert olasz kávékultúra ide, vagy oda, a nyaralás alatt nem találtam még egy ehhez fogható kávéházat.

 

Legendák

Jöjjön itt pár legenda, vagy mendemonda az olaszok eszpresszó fogyasztási szokásairól. Ezek nyilvánvalóan nem teljesen helytállóak, hiszen hatalmas általánosítások, így nem lehetnek igazak minden olasz kávéfogyasztóra. De mégis benne van a köztudatban és talán vannak mögötte igazságok is.

Első legenda: az olaszok általában nem vesznek drága presszógépet otthoni használatra, mert minden utcában van kávézó, ott nagyon olcsón (és nagyon gyorsan) kapnak mindig egy színvonalas gépből olyan friss kávét, amit otthon úgysem tudnak reprodukálni. Az átlag olasz kávéfogyasztó így nem fog azzal vacakolni, hogy otthonra gépet vásároljon, azt karbantartsa, takarítsa, mosogassa, daráljon, tömörítsen, kezelje a zaccot, stb.

A Ciamei-ben 0,7 EUR volt egy presszókávé. Arányaiban az ő fizetésükhöz képest ez egy elhanyagolható összeg. A pultnál a kávét egy percen belül minden reggel megkaptam egy brutálisan nagy La San Marco Leva gépből. (Mondjuk otthon a lakásban tényleg nehéz ezt a szintet hozni.)

ciamei caffee rome

 

Ebben a kávézóban piszok gyorsan cserélődtek a vendégek. Bejöttek, a pultnál kértek egy kávét, felhörpintették, letették egy kistányérba a 0,7€-t és már távoztak is ~2 perc után. Mind egytől egyig helyiek és véletlenül sem turisták.

 

ciamei caffee rome

Sok olasz a reggeli kávét a pultnál fogyasztja, nem az asztalnál.

 

Második legenda: az olasz kávézókban ha a barista előtti pultnál felhörpinted a kapott kávét, kevesebbet kell fizetned, mintha leülsz egy asztalhoz. 

Az, hogy itt a Ciamei Caffe-ban ez hogy is van, már sose tudjuk meg, mert minden reggel a pultnál fogyasztottam többiekkel. Valahogy adta magát a dolog. (Plusz én is siettem tovább romokat és műalkotásokat nézni.) Az asztalt igazából a turisták igénylik. Ők inkább leülnek egy asztalhoz, várják a pincért, aki felveszi a rendelést, majd kiviszi az italokat. Ez lássuk be, több időt jelent a személyzet számára, így valahol jogos, ha drágább. Szerintem ebben a kávézóban nem a turisták az elsődleges célközönség, hanem inkább a helyiek. Nem is nagyon volt asztal, hogy leüljünk (csak pár ülőhely) és rajtunk kívül elvétve láttam itt turistát. Pont ezért tartottam a helyet különlegesnek: igazi olasz kávézó, ahol még helyi szokás szerint kávéznak. A nyaralás alatt főleg a turisztikailag frekventáltabb helyeken mozogtam, és akármelyik kávézó kirakatán néztem be, sajnos már nem ezt láttam. Azok a helyek már elvesztették az autentikus jellegüket és teljesen átálltak a turistákra és azok szokásaira. (Pl. ott van a legendás Caffe Greco. Ahol szintén ittam egy kávét. Ha van igény rá, írok arról is. Nagyon érdekes kávézó, jó kávéval, de teljesen más mentalitással, mint a Ciamei.)

 

ciamei caffee rome

Helyiek a Ciamei Caffe pultjánál. Itt nincs idő hosszasan kávézgatni. 🙂

 

Ciamei Caffe, Róma

A kávézó Rómában a Via Emanuele Filiberto, 57 alatt található, a Manzoni metrómegállótól egy “köpésre”. (Térkép.)  A cégnek egyben ez a főhadiszállása is, a kávéikat is itt, helyben pörkölik. Miután elmagyaráztam, hogy ki vagyok, miért vagyok itt, és mihez készítem a fotókat, készségesen hátravittek egy másik helyiségbe, ahol megmutatták a pörkölőt, ami egy ősrégi Probat márkájú gépezet.

 

ciami caffee rome vintage probat

 

Ehhez is van egy sztorim. Maga a cég 100 éves múlttal rendelkezik. A kedves hölgy (aki körbevezetett a pörkölőben) elmondása szerint ez egy olyan öreg Probat gép, hogy már nem létezik belőle több működő példány. És maga a Probat gyár is nyaggatja őket, hogy megvásárolnák tőlük. Kapnának helyette vadonatúj gépet, de semmi pénzért nem adják el. A Ciamei ügyfélköre ezzel a pörkölővel épült ki és ma is hibátlanul teszi a dolgát. Erre a gépre vannak beállva. (Én imádom az ilyen mentalitást és a régi gépeket, meg tudom érteni őket.)

Ha valakit érdekel, körülnézhet a cég weboldalán is ITT. Pl. ha megnézitek azt a régi fotót a weboldalukon, és összehasonlítjátok a posztom első fotójával, szerintem ugyanaz a tábla van kinn a homlokzaton most is. A Tripadivisor-on is érdemes elolvasni az értékeléseiket és hogy mit írnak róluk. Összességében a Ciamei egy igazi régi vágású, már-már nosztalgia-kávézó, és ha szeretitek az olasz kávét, feltétlenül keressétek fel, ha Rómában jártok.

A kávé, amit itt ittam, a klasszikus olasz iskola szerinti, de ebben a kategóriában kifogástalan volt. El vagyok szokva mostanság ettől, mert én is a picit gyümölcsösebb kávék felé mentem el, de az ott a klasszikus (full-étcsokis) vonal volt, ami illik is a helyhez. A testesség brutális, a frissesség természetesen pazar. Összességében élményszámba megy ma már. (Magyarországon akkora teret nyertek az újhullámos kávézók, hogy szinte alig találni rendes, igazán jól elkészített olasz kávét.)

 

ciamei caffee rome espresso

 

Ciamei Supremo

Hoztam magammal szemes kávét a shop-ból. Ugyanazt a kávét szerettem volna, amit a kávézóban adtak. Nagyon gyengén beszélt angolul az eladó, szóval nem 100%, hogy azt kaptam, de nagyon erősködött, hogy a Supremo az. 100% arabika, de a termőterületről sajnos nincs információm. (A cég weboldalán a Supremo nem szerepel.)

 

ciamei supremo

 

A kávét barna egyenzacskóba csomagolták és lezárták. Fél kg kávét vásároltam, ami így nagyjából 2 800 Ft. Pörkölési dátumokról itt nem volt értelme kérdezősködni…

 

ciamei supremo package

 

A kávénak elképesztően erős illata van, tejcsokoládé jut eszembe róla, zacskón keresztül is. A babok szépek, gyönyörű élénk színűek és picit fényesek.

ciamei supremo beans

 

Ciamei Supremo csapolás

A csapoláshoz a Vibiemme Domobar-t használtam, a gépeim közül szerintem ez passzol hozzá a legjobban. (93 fokos vízhőre belőve.) A csapolások egytől-egyig gyönyörűek. Nincs Ciamei csészém (fenébe, ezt ott elfelejtettem), így trükkösen oldottam meg. Nem baj, így nagyon jól látszódik a crema vastagsága, ami gyakorlatilag kitölti a poharat:

 

ciamei supremo crema

100% arabikától, háztartási presszógépen, szemet gyönyörködtető.

 

Ciamei Supremo kóstolás

Ahogy a crema is sugallja, a testesség elképesztő. Savassága moderált (gyümölcsösség nincs jelen), de élénk. Ízében nálam otthon a karamell átvette a csokit és ez a domináns jegy. Csak másodsorban étcsokis. Ez egy picit eltér a kávézóban tapasztalttól. Sőt, szerintem az édesség is jóval magasabb most. Ott emlékeim szerint keserűbb volt. Talán magasabb vízhővel csapolják, de szerintem inkább így az ideális (az én ízlésemnek). Sőt továbbmegyek, most kaptam egy extra fás karaktert is, ami akkor jön elő, mikor a karamell és a csoki hátrébb szorul a nyelven. Nem teljesen értem a dolgot. Most ott vagy mégsem ez a kávé volt a gépben, vagy a teljesen más gép és gépbeállítás az oka, de ezt a kávét sokkal összetettebbnek-komplexebbnek érzem, mint azt a kávét, amit kávézóban kaptam. (Utólag erős a gyanúm, hogy ott nem Supremo-t csapoltak.)

 

Ajánlás

Milyen ajánlást lehetne még tenni? Ha egy autentikus kávét szeretnétek Rómában, ezt a helyet soroljátok előre. Közel van a városközponthoz, nem nagy kitérő, nem fogtok benne csalódni.

 

ciamei caffee rome

 

2 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
  1. Neszméri Elek

    Hm, írsz majd a VBM-ről is? Pláne, hogy mit hackelsz rajta? Elek

    1. 🙂 talán. Igazából folyamatosan alakul a gép. De hamarosan lesz egy cikk nyomás-állításról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook