Bean On – mindig friss a Danetti-től

Régóta vagyok kapcsolatban a danetti.hu-val, övék az ország talán legszélesebb palettát kínáló kávégép-alkatrész áruháza. Hatalmas szerencsémre pont itt, Pécsen. Tevékenységük természetesen nem csak a kávégép-alkatrész forgalmazásában merül ki. Van itt szerviz, karbantartás, kihelyezés, gép és kávé értékesítés is.

 

danetti.hu

Szemes kávé és kiegészítő kínálat.

 

danetti.hu

E.S.E POD-ok és a háttérben egy régi FAEMA.

 

Mint látjátok, a kínálat kávékból igen bőséges. Persze ebben a helyiségben többnyire csak a kávék és kiegészítők találhatóak, az alkatrészeket máshol tartják. És igen, ha oda hátra vettek egy pillantást, akkor az ott egy régi Faema. A típusról már írtam ITT, a régi presszógépek közül a legnagyobb kedvencem. Egy közelebbi fotó:

 

danetti.hu faema

Faema President, sárgulok…

 

Bean On

Decemberben bővítették a palettájukat saját pörkölővel, melynek a Bean On nevet adták. Ezzel párhuzamosan logikus lépésként zöld kávét is vásárolhatunk tőlük. Nem is akármilyet. Kenya AA Top, Indiano Rob. Kapi Royal AA, Guatemala SHB Huehuetenango, Cuba Arab. Lav. Serrano stb. Lehet szemezgetni annak, aki otthon pörköl.

danetti.hu beans zöld kávé

“AA TOP” kategóriás zöld kávé

 

Ugyanezen babokat használják értelemszerűen a pörkölő üzemben is. A kínálatban területszelektált kávék és blendek is megtalálhatóak. (Nem sorolom fel ezeket, tessék megnézi a webáruházat.)

bean on roasted coffee

Bean On kávék. Mindegyik kis kiszerelés, hogy folyamatosan friss lehessen.

 

bean on

Közelebbi kép, hogy le lehessen olvasni a nevüket.

 

Pörkölő

A pörkölő gép egy Toper Izmir. Ez egy 10kg-os, manuális masina. Nincs benne semmilyen automatizmus. Bár, ha jól értettem, a hőmérséklet változását egy laptop képernyőjén nyomon lehet követni, mégis a személyzet figyelme szükséges a pörkölés teljes folyamata alatt. Mutatok pár fotót a gépről és a pörkölés egyes fázisairól.

 

danetti.hu topec izmir

Itt még a zöld kávé látható a betekintő ablakon, a folyamat majdnem legelején.

 

danetti.hu roasting coffee

Ellenőrzés közben. A laptop képernyő és a betekintő ablak mellett a pörkölő mesternek van lehetősége egy kis mintavevő kanállal folyamatosan vizsgálni a a babok állapotát.

 

danetti.hu roasting coffee kávé pörkölés

A kész kávé kieresztése a hűtőrácsra.

 

danetti.hu cooling coffee

A pörkölt kávé hűtése ventillátorral és folyamatos keveréssel történik.

 

danetti.hu Tibor Kiss

A kávé kiengedése után. A fotón: Kiss Tibor, a danetti.hu tulajdonosa és ügyvezetője.

 

danetti.hu quality check

A minőség ellenőrzése. A képen Sefcsik Tamás, Block Coffee Room. Tibor és Tamás jelenleg közösen végzik a pörköléssel járó munkákat.

 

danetti.hu roasted coffee

A végeredmény.

 

danetti.hu roasted coffee pörkölt kávé

Közeli fotó a szemekről. Azért ez gyönyörű, na.

 

TT8020

A TT8020 nevű blendet kóstoltam a helyszínen, ami ahogy a nevéből ez szerintem már kiderült mindenki számára, 80% arabika és 20% robuszta kávéból áll (El Salvador, indiai robuszta, Guatemala, Brasil Santos). Számomra mindig érdekes dolog a pörkölő által prezentált kávét kóstolni, mert abban a formában tehetem mindezt, ahogy a készítője megálmodta. Egész biztosan pont olyan, mint amilyenre tervezték, nem pedig olyan, ahogy nekem otthon sikerül. (Plusz általában ugye a pörkölőknél “valamivel” komolyabb géppark van, mint nálam otthon, és ez is jó alap a beszélgetésre.)

 

danetti 8020 package

A 250g-os TT 8020 csomagolása.

 

Őszintén mondom, féltem a kóstolástól. Mert mi lesz, ha nem ízlik? Mit mondok majd akkor Tibinek? Nos, ez a félelmem teljes mértékben alaptalannak bizonyult. Tibi megkérdezte: “jó?” Jó, 5 csillagos.

 

danetti.hu TT 8020 beans

Szép egészséges babok.

 

danetti tt8020 crema

A TT 8020 a FAEMA kifolyón. Jellemzően nem csíkosodott. A frissesség a crema mennyiségén és minőségén is szépen visszaköszön.

 

A kapott kávé nagyon friss szemekből készült, 1 hetes pörkölés. (Lássuk be, nagy gyárak termékeiből ritkán jutni ennyire fiatal kávéhoz.) Közepesen testes és meglepően édes italt kóstolhattam. Egyfajta átmenet az olasz blendek és az újhullámos kávék között. Még nyomokban olasz jellegű, (tehát ott van, erősen háttérbe szorítva a csoki), de gyümölcsössége, fűszeressége és alap édessége miatt is jócskán túlmutat a klasszikus olasz keverékeken. Marcipános-cseresznyés karakter.

 

danetti tt 8020 crema

A crema felszíne.

 

Záró gondolatok

Úgy alapvetően nincs okom panaszra, nem mondhatom, hogy rossz kávékat iszom otthon, de ez egy új szint volt. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit lehet ebből az élményből majd odahaza reprodukálni. Szép lassan végig fogom kóstolni mindegyiket és ezt ajánlom nektek is.

 

bean on

Balról jobbra: Kiss Tibor (danetti.hu), Makk Károly (olaszpresszo.hu), Sefcsik Tamás (Block Coffee Room).

 

2 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
  1. Szia!
    A Faema gépet említed, hogy ‘ott’ írtál róla korábban… a linken én csak az E61-es gépeket látom… ez pedig egy karos gép ha jól látom.. egy President.
    😀

    1. Szia, igen, így van. Ez Egy Faema E61 President. Azok a fotók a linken meg pumpásak voltak, nem karosak. “Sima” E61, ha úgy tetszik. Ez itt pedig egy Faema E61 President Prima Serie: http://www.ebay.com/itm/Macchina-caffe-espresso-coffee-maker-FAEMA-E61-PRESIDENT-leva-anni-vintage-50-60-/321182007725.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook