Amigos Il Mingardi S (és egy kis extra)

Severino Mingardi Észak-Olaszországban született, Val Trompia faluban (közel Bresciahoz), a hegyek között. Triesztben töltötte sorkatonai szolgálatait, ahol beleszeretett Maria Sincovich-ba, akivel családot alapított, és közösen indították el kávépörkölő üzletüket. 1980-ban a pár az összes megtakarított pénzét egy 30kg kávé pörkölésére alkalmas gépbe és egy kézi csomagoló szerkezetbe fektette. Az Amigos név és a sombrero kalap története valahol itt kezdődik…

Ma Arianna Mingardi és a család többi tagja írja tovább a cég történetét. A jelenlegi Amigos kávék mellett egy új brand-del álltak elő, amit Severino Mingardi tiszteletéle Il Mingardi-nak neveztek el. A brand jelenleg egyetlen blend-del rendelkezik, a neves egyszerűséggel “S” nevűvel. Itt azonban meg kell említeni, hogy ez nem “csak” egy sima blend. Nagyon komoly munka van benne, egyéves kutatás, kísérletezés komoly szakértők bevonásával. Claudio Pribetic mellett Edy Bieker nevét kell megemlíteni a  Sandalj-tól, aki mellesleg a közelmúltban életműdíjat kapott a Speciality Coffee Association Europe-tól. Valószínűsíthetően jelenleg ez a keverék az Amigos pörkölő eddigi legkomolyabb, kiemelkedő minőségű, prémium terméke.

 

capture1

Forrás: http://www.ilmingardis.it

 

Volt lehetőségem megkóstolni a Triestespresso-n és az Amigos pörkölőben is. Bizton állíthatom, hogy nem mindennapi kávé készíthető belőle. Persze ez ízlés kérdése is, ki-mit kedvel, de nekem ez a kávé már a pörkölőben kóstolva is kisebb katarzis-élményt okozott. Ígértem egy tesztet itt a blogon, mivel hoztam belőle fél kg-ot. Nagyon kíváncsi voltam, hogy itthon is sikerül-e előcsalogatni azt az édeskés, aszaltgyümölcsös-mézes karaktert, amit ott éreztem.

 

forrás: http://www.ilmingardis.it

forrás: http://www.ilmingardis.it

 

Az új brand érezhetően komoly marketinget kapott. A Triestespresso kiállításon bemutatott kávé a legnagyobb standot kapta a kávét kiállítók közül. Óriási transzparensekkel, látványos hostess személyzettel és láthatóan a sajtó nagy érdeklődése mellett voltak jelen.

I am harmony,
I am balance,
I am escape,
I am starry night,
I am dark blue,
I’m Il Mingardi S.

Forrás: http://www.ilmingardis.it

amigos-il-mingardi-design

Forrás: http://www.ilmingardis.it

 

Amigos Il Mingardi S

Egy közepes pörkölésű, 80-20-as keverékről van szó. A termőterületeket jótékony homály (és egyelőre hétpecsétes titok) fedi. A csomagolás kék színű, ami itt most nem a koffeinmentes változatra utal (mint általában), hanem a csillagos égbolt nyugalmát, az optimizmust és az elégedettség érzését szimbolizálja. Kézben tartva a csomagolást, a kék háttéren szereplő rajz, a feliratok, az éteri S betű, mely kávéscsészét formál, kétségtelenül a luxus érzését adja. Mindezt úgy, hogy nem kihívó, nem akar feltűnősködni, marad egyszerűen elegáns. (Az “S” betű vélhetően a Severino rövidítése.)

 

amigos il mingardi package

Az Il Mingardi csomagolása az olaszpresszo.hu fotósátrában.

 

A szemeket megvizsgálva egyértelműen látszik az arabika túlsúly, szép nagy kövér szemek. Elviselhetően olajos és elhanyagolható mennyiségű tört szem található benne. A leírása szerint közepesen pörkölt, szerintem így ránézésre inkább a közepesnél picit sötétebb, a klasszikus olasz kávészemek jutnak eszembe róla.

 

amigos il mingardi beans

 

Csapolás

Előzetesen annyit szeretnék erről a blendről megjegyezni, hogy nagyon sokat kísérleteztem vele. Végigcsapoltam pl. mindhárom gépen (Astoria, Jura, Lelit). A daráló-beállításra és főleg a hőmérsékletre rendkívül érzékenyen reagál. A számomra legjobb ízbeli eredményt a szokásosnál finomabb daráló-beállítással, Reneka kosárral és a PID-es Lelit gépemmel, 89°C-ról indulva értem el. A probléma jelen esetben az, hogy a blend az alacsonyabb hőmérsékletet kedveli, ami miatt itt a fix hőmérsékletű gépek nem tudták felvenni a versenyt. 95°C-on csapolva erősebb keserű íz zárja a kóstolást, mint szeretném. (Félreértés ne essék, ezeken a gépeken is finom a végeredmény, de tudom, hogy lehetne még ennél is jobb.)  A fix hőmérsékletű gépeket így az első pár kísérlet után kizártam, pusztán a daráló állításával és a mennyiségek változtatásával nem tudtam úgy módosítani a kapott italt, ahogy szerettem volna. Sehogysem akart előjönni az az extrém édesség, amit a Triestespresso-n éreztem. Szóval hiába is tennék ide fotókat ezekről a csapolásokról, amik egyébként rendkívül látványosak voltak, nem tartanám igazságosnak, mert jelen esetben nem az ezeken készített ital volt a legfinomabb.

Szóval maradt a Lelit, amin tudom állítani a csapolás induló hőmérsékletét. És itt adódik a következő probléma, a Lelit kis bojlerét én elsősorban szimpla kávé csapolására tartom megfelelőnek. Még ilyenkor is meglehetősen sokat esik a víz hőmérséklete (akár 4-5°C-t adott esetben), ami távol áll az ideálistól. Namost ezen a szinten, egy ilyen komoly blend-nél ez nem megengedhető. Mert minden számít. Ha valami nem tökéletes a folyamatban, ugyan még lehet finom a végeredmény, de a maximumból mindenképp veszítünk. Aki nyakig benne van ebben a hobbiban, mint én, biztosan tudja, miről beszélek. Nüanszokról, amik nélkülözhetetlenek a tökéleteshez.

Nem szeretném leírni minden kísérlet végeredményét, végül ami a nálam legjobban működött ennél a blendnél:

  • extra finomságú őrlemény,
  • dupla Reneka kosár,
  • szimpla mennyiségű őrlemény felső határa (8g),
  • igen erősen letömörítve,
  • 89°C-ról indulva,
  • ristretto-ra csapolva,
  • rövid csapolási idővel (max. 22 sec).

 

amigos il mingardi brew

 

Az így kapott italról szól a következő fejezet.

 

Kóstolás

Csapolás után közvetlenül kortyolva élénk savakat kapunk, közepes édességgel és nagyon minimális keserűséggel az utóízben. Az első korty után ajánlom, hagyjuk pihenni egy percet a kávét, majd kóstoljuk ismét. Az agyunk még emlékezni fog az előző ízekre és most is ugyanazt várja majd, de most mégis minden meglepően más lesz. Ilyenkor élénk, cseresznyés-meggyes savak indítják, amit pillanatok alatt a karamelltől édes marcipán ír felül. Szétdörzsölöm a kortyot a nyelvemmel a szájpadlásomon. Ekkor megfigyelhető, ahogy az erős édes érzés felébreszti nyelvünk összes ízérzékelőjét, miközben a hegyéről szabályosan hátraszalad a hátsó részére. Őrületesen jó, egy kezemen meg tudom számolni, hány blend esetén éreztem már ezt. Mintha most kétszer olyan édes lenne az ital. Hopp, kapok egy engem narancsvirágra emlékeztető florális jegyet is, csak úgy szép szolidan. A pörkölés az általánosan hozzáférhetőnél frissebb és ez érződik is az italon, ami szinte vibrál, tele van élettel. A kóstolást egy nagyon szelíd fanyarság, majd keserűség zárja, ami egyértelműen halványabb, mint a csapolás után közvetlenül kóstolva. Az ital ristrettohoz méltóan is testes, szinte tejszínesen krémes. Én őszintén szólva, nem éreztem a 20% robuszta jelenlétét. Talán hozzájárul a testességéhez, de az általános robuszta jegyekből egyet sem ismertem fel. Pusztán kóstolás alapján 100% arabikának gondolnám.  Koffeintartalma is nagyon kíméletes.

 

amigos il mingardi crema

 

Kiegészítés

Itt ezen a ponton, sok kísérletezés után ki kell jelentenem, hogy nagyon nehéz azt az élményt elérni otthon, mint amit a Triestespresso-n ez a kávé, komoly műszaki tartalom mellett adott. A háztartási kisgép nem ugyanaz a színvonal, és ez itt nagyon szépen kijön. A jelenlegi eszközeimmel nem tudom ugyanazt produkálni, mint amit ott, egy kifejezetten erre a blendre beállított darálótól és nagygéptől kaptam. De tulajdonképpen nem is vagyok ezen annyira meglepődve, és nem is bánom, mert a kávé most is rettentően finom. Szépen kiérezhető a gyümölcsösség, a tündöklő savasság, a karamell, a marcipán. Ugyanakkor az ital komplexitásának egy része az ottanihoz képest elmarad. Hiányolom pl. az aszalt gyümölcsök egy részét és a mézes utóhatást is. Bőven van még tehát mit előcsalogatni ebből a kávéból, hátha valaki nálam ügyesebb, vagy jobb gépekkel rendelkezik.

 

Ajánló

Ajánlom ezt a kávét elsősorban azoknak az igényes kávérajongóknak, akik érzékenyek a fogyasztott kávé minőségére és a maximális eredmény eléréséért hajlandóak kísérletezni vele. A belőle készített kávé izgalmas keveréke a speciality és az olasz vonalnak, zseniális ital készíthető belőle. A nap bármely szakában fogyasztható és kifejezetten ajánlom arra, hogy leüljünk vele egy nyugodt sarokba és csak erre koncentrálva, a világot kizárva kortyolgassuk.

Szerencsére hazánkban is hozzáférhető, a kavegourmet.hu webáruházából ITT rendelhető. Jelenleg (2016.11.12) fél kg ára 2 940 Ft.

 

Amigos extra

A Triestespresso-val egyidejűleg abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy meglátogathattam az Amigos pörkölő üzemét, erről következzen egy rövid beszámoló.

Az Amigos pörkölője közvetlenül Trieszt mellett található, Muggia-ban, ami gyakorlatilag Trieszt vonzáskörzete/iparterülete.

amigos-map

Amigos roastery pörkölő

 

Az épület már kívülről is óriási, több kamionbeálló található az oldalán, egyértelmű volt, hogy itt nem viccelnek a mennyiségekkel. Ugyanakkor érdekes volt látni, hogy amikor az idős néni betotyogott egy kis szatyorral, minden további nélkül kiszolgálták. Egyetlen kg friss szemes kávét vásárolt. Az ottlétem alatt ez többször is előfordult, a lakossági vásárlók számára egy külön pultot tartanak fenn, ahol az egyhetes pörkölésből frissen mérnek ki, és ott azonnal csomagolnak számukra. Ezért ők inkább besétálnak ide és nem az áruházból vásárolják meg. Vagány, igaz?

 

amigos csomagoló pult

Az Amigos fogadó épületében található kimérő és csomagoló pult, ahol az egyhetes pörkölésből kapja a vásárló a szemes kávét.

 

amigos roastery

Vásárlók ballagnak hazafelé az Amigos-tól a friss zacskó kávéjukkal.

 

A pörkölő megtekintéséhez először keresztül kellet haladni a csomagoló és összekészítő területén. Óriási hangár, itt konkrétan hegyekben állt a mindenféle Amigos kávé.

Amigos roastery

Összekészítő és csomagoló terület a kamionok számára.

Ez már a pörkölő tartálya, előtte szintén hegyekben a kávé, de itt értelemszerűen “zöld” változatban.

Zöld kávé, "kisebb zsákokban".

Zöld kávé, “kisebb zsákokban”.

 

Maga a pörkölő óriási, ehhez az IPhone kamerája nem kínál megfelelő látószöget, de talán a következő fotó jól mutatja a komplexitását.

img_0232

 

A pörkölőben egyidejűleg ~500kg kávét dolgoznak fel és itt nincs szünet, működik folyamatosan.  Igazság szerint az 500kg egy maximális szám, ennyi kávé van egyidejűleg a rendszerben. ~200kg pörkölődik, további 300kg hűl éppen, vagy már a csomagoló gép tölti a zacskókba. Vicces, de állítólag ~20kg kávé van a rendszerben olyan helyen, ahol “nem mérhető”.

amigos roastery

Ide eresztik ki a kávét, hogy megkezdődhessen a hűtési folyamat.

 

Amint kiengedik az éppen pörkölt kávét a hűtő tálcára, felülről azonnal töltik a helyére az új adag zöld kávét és kezdődik a folyamat elölről. Szerencsém volt, pont láthattam egy kieresztést és hűtést, meglehetősen látványos volt a mennyiség.

amigos pörkölő

A hűtés folyamata.

A lehűtött kávé rögtön a csomagoló gépbe kerül, ahonnan folyamatosan távoznak a kész, becsomagolt kávék. Egyszerre egyféle blendet pörkölnek és csomagolnak.

img_0228

 

Végül pedig az egyik csomagoló gépből a másikba kerül a kávé, ami zsugorfóliázza a szállíthatóságért.

img_0230

 

Érdekes volt itt az Amigosnál, nagy élmény volt látni mindezt. Biztos nem felejtem el soha az itt látottakat és hálás vagyok a vendégszeretetükért.

img_0234_s

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook