Espresso Embassy

Meglehetősen ritkán nyúlok a billentyűzethez, hogy hazai kávézókról írjak cikket. Talán túlságosan is ritkán járok idehaza kávézóba (általában otthon, kellő minőségben megoldódik a dolog). Vagy ha mégis, akkor általában túl spontán, és fényképezőgép, vagy idő híján (hogy a fotókat elkészítsem), nemigen adódik alkalom a cikkírásra. Plusz tapasztalatom alapján nem is olyan könnyű olyan kávézót találni, amiről érdemes írni.

Az Espresso Embassy-ba is így látogattam el egy barátommal, és csak ott merült fel bennem -a kávé elfogyasztását követően-, hogy cikket írok minderről. (A spontaneitás végett a fotók mobiltelefonnal készültek.)

 

Espresso Embassy

Szerintem az Espresso Embassy-ról már mindenki hallott, aki Budapesten él és legalább hobby szinten foglalkozik kávéval. Eddig nekem nem volt hozzájuk szerencsém, ezért ideje volt ellátogatni. Az Arany János utca 15.-ben találjátok meg őket:

espresso embassy outside

Forrás: maps.google.com.

espresso embassy map

Forrás: maps.google.com.

 

Weboldaluk pedig az espressoembassy.hu. (Ez utóbbival újra kellett definiálnom a fejemben a “simplicity” fogalmát.) ~6 éve foglalkoznak speciality kávéval, talán idehaza a legrégebb óta. Casino Mocca kávéval dolgoznak (és árulnak), tehát itt mindenképpen terület-szelektált, világos pörkölésű kávét fogunk kapni. Olasz vonal (szinte) teljesen kizárt. Se blend, se olasz pörkölés nem található meg a darálókban, ami nem is volt baj, hisz tényleg ezért mentünk oda.

 

espresso embassy casino mocca

Casino Mocca kávék az Espresso Embassy kínálatában.

 

Jellemzően olasz kávét fogyasztok otthon és kávés “kalandozáskor” szeretek eltérni ettől, kipróbálni valami mást. Emellett én szeretem, ha egy kávézóban olyan szintű kávét készítenek, amit otthoni körülmények között, háztartási gépparkkal (bármilyen jó is legyen az), ne tudjam reprodukálni, vagy csak igen nagy macerával. Márpedig új-hullámos kávéból, otthon rohadt nehéz igazán jót csapolni. (Ezt értsétek úgy, hogy olyan szintűt, amilyet egy olyan prémium kávézóban készítenek, mint az Embassy.) Túl sok mindennek klappolnia kell. Nagyon nem mindegy, milyen vizet használok (sokszor már itt megbukik a dolog), a vízhőmérséklet, a fejhőmérséklet, a nyomásprofil, a kapott ital súlya stb. Meg aztán a darálóm sincsen partiban az itt használttal. Igen nagy akaraterő kell, hogy mindent összehozzon az ember. Persze ha nem figyelek ezekre, attól még lehet finom a kávém, tehát végülis tudok otthon jó kávét készíteni speciality alapanyagból, de mindent kezeljünk a maga helyén, nem fogom tudni kihozni belőle azt, amire egy igazán jó kávézóban képesek. Továbbra is azt mondom tehát: merjünk járni kávézóba, mert a legjobb hely a tanulásra, hogy milyen a jó kávé és hová kellene eljutni otthon.

 

Espresso Embassy awards

Dicsőségfal az Espresso Embassy-ban.

 

Victoria Arduino Black Eagle

A kávégép szerintem minden igényes kávéház központi eleme és dísze is kell legyen egyben. Ez az első, amit egy kávézóban megnézek. Milyen típus, mekkora 🙂 illetve mennyire tiszta a gőzcső. Ez utóbbi lehet furán hangzik, mert nem is iszom tejes italt. De nem egy kávézóból fordultam már ki azért, mert nem volt tiszta a gőzcső. Ez az a pont, amin felületesen ugyan, de le tudom mérni a kávégép higiéniai állapotát. Az Espresso Embassy kávégépe egy Victoria Arduino Black Eagle, ami egy fantasztikusan jó gép. (Anno a Trismoka bemutató cikkben már írtam egy Arduino-ról, de az Embassy-ban található masina ahhoz képest is legalább egy kategória felfelé.) A fejenkénti vízhő állítás, fejenkénti fejhő állítás és a kapott ital súlyának automatikus mérése álomgéppé teszi bármelyik igényes kávézó számára. (Konkrétan ilyen gépek szerepeltek a World Barista Championship versenyeken 2015, 2017 és 2018-ban.)

espresso embassy arduino

 

A géptől jobbra két Arduino daráló került telepítésre, ezeket nem ismerem, de vélhetően megfelelő párosítás:

 

A darálók mellett nyugodtan tessék megvizslatni a gőzcsövet…

 

A hely maga hangulatos, “hipszter” jellegű. Nem túl nagy, viszont van bent egy második helység, ahol egy hosszú asztal mellett szintén többen le tudnak ülni. Rövideddel zárás előtt érkeztünk, de így is sokan voltak benn, épp találtunk egy szabad asztalt.

espresso embassy

 

Presszókávé

Én kifejezetten egy presszókávéért mentem oda. Modern kávézóról lévén szó, az alternatív kávékészítési módszerekkel készült italok is elérhetőek, de maradtam a presszónál. (És a hely mégiscsak az “eszpresszó nagykövetség”.) Kétféle szemes kávé volt a darálókban:

  • Butucha, Etiópiából (mandarin, citromfű, fekete tea ízjegyek),
  • Villaure, Guatemalából (naspolya, mazsola, grillázs ízjegyek).

Espresso Embassy prices

 

Mindkettő kávé tehát kifejezetten terület-szelektált (sőt farm-szelektált). Nem olcsó ugyan, de a hely adottságai és érdemei miatt (és a budapesti árak mellett) nem is kirívóan drága.

 

Villaure Guatemala

A kért kávét -így a nap vége felé is- megfelelő odafigyeléssel készítették el, abszolút elégedett voltam vele. Az ital mennyisége, állaga, és a crema mintázat is (az én mércém szerint) hibátlan:

 

espresso embassy espresso

 

A testesség szuper. Olasz blendekhez képest a crema nem túl vastag, épp megfelelő, de valószínűleg ez ennek a kávénak a sajátossága, mert ízekben az ital szuper volt. A két kávé közül, ami itt jelenleg elérhető, a Villaure picit talán közelebb áll a “klasszik” vonalhoz, ezért választottam, de a pörkölés miatt semmiképp nem olasz kávé. A Casino Mocca weboldán szereplő ismertetővel ellentétben, amit én érezni véltem benne, az a marcipános-diós mazsola, vegyes-gyümölcstea háttérrel. Egy pici fanyarság is felfedezhető, amivel tulajdonképpen azonosítható a naspolya, de nem konkrétan a naspolya ízért éreztem ki, hanem a naspolya fanyarsága köszönt vissza. Kóstolgatni kellene még kicsit szerintem, hogy kiismerjem, mert egyetlen kávé alapján nem biztos, hogy mindent észreveszek, ami benne van. Sokszor elviszi a kóstolást egy ízjegy, amit felismerek és nekem nehéz átállni egy másik keresésére. Otthon is általában több kávét iszom, ha tesztelek, pont ezért. Nálam legalábbis így működik.

Barátom, akivel ide látogattunk, egy cortado-t fogyasztott, elégedett volt vele. Nem kóstoltam meg (nem rajongok a tejért a kávéban), de jól nézett ki:

 

espresso embassy cortado

 

Ajánló

Ha Budapesten laksz, vagy Budapesten jársz és egy igényesen elkészített kávét szeretnél inni, ide nyugodtan ellátogathatsz, nem fogsz csalódni. Biztos, hogy időről időre visszatérek majd, mert a Casino Mocca kínálata is folyamatosan változik, ahogy az egyes beszerzések kifutnak. Így vélhetően itt, az Espresso Embassy-ban sem lesz állandó ez a két kávé.

(Elképzelhető, hogy ennek a cikknek lesz még folytatása. Legközelebb megpróbálok velük készíteni egy hosszabb interjút, ahol megoszthatják majd a gondolataikat a kávéról. Szerintem sokat lehetne tanulni egy ilyen beszélgetésből.)

Espresso Embassy

 

 

 

 

1 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
  1. Csizmadia Ervin

    A gőzőlő csövet én is mindig megnézem 🙂 és megpróbálok általában rálátni a készítés folyamatára. Láttam már “csodákat” tamperelés nélkül próbálkozó pultost… Egy másik helyen azért nem állítják be az őrlést, mert ha a 25-30 másodperc alatt folyik le az ital, akkor egy rendezvényen nem tudnak kiszolgálni mindenkit.
    Aztán ahol az első sikertelen kísérlet után udvariasan elmagyarázom mit kellene tenni hogy jó legyen a kávé, de akkor sem csinálja úgy mert nem úgy szokta. Itt sem ittam kávét, pedig 2 x 2 csésze löttyöt elkészített az illető.
    Ezért ha egy ilyen helyre bejut az ember, az maga a felüdülés, ahol nem azért nézi a készítés folyamatát mert aggódik, hanem mert jó nézni!

Hozzászólás a(z) Csizmadia Ervin bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook