A Caffè Cartapani pörkölőt 1951-ben két fiatal testvér, Mario és Domenico Cartapani alapította Brescia-ban. Elmondásuk alapján különös figyelmet szentelnek a zöld kávé kiválasztásának. Mindegyik származási országból csak a legjobb szemeket vásárolják meg. A nyersanyagok Közép- és Dél-Amerikából, illetve Ázsiából származnak.
Jelenleg a második generáció működteti a céget. A lassú, hagyományos jellegű pörkölést részesítik előnyben, bár a minőségbiztosítás és egyenletesség miatt a teljes folyamat számítógép vezérelt. A keverékeket utólagosan állítják össze, először fajtánként pörkölnek, csak aztán kevernek.
Nem könnyű infót szerezni a cégről, mintha kissé zárkózottak lennének 🙂 De sebaj, azért kis nyomozómunkát követően sikerült szereznem pár fotót róluk:
No de térjünk is rá a tesztre. A Cartapani pörkölőtől egy érdekes mintát fogok ebben az írásban letesztelni. Érdekessége az, hogy nem elsődlegesen a vendéglátó ipart célozzák meg vele, hanem inkább háztartási presszógéphez ajánlják Espresso Casa. Casa=ház, vagyis házi eszpresszó. Lássuk.
Cartapani Espresso Casa
Az Espresso Casa az alábbi csomagolásban érkezik. Vastag falú zacskó egy jobb fajta szeleppel ellátva:
A zacskót felbontva Bourbon, pipadohány és marcipán illatjegyeket ismerek fel. Nagyon aromás, egyértelműen prémium keveréknek tűnik. Illat alapján érdekes, de picit savanykás kávét várok majd, egyszerűn ezekre az illatokra ez ugrik be.
A szemek nagy változatosságot mutatnak, a legapróbbtól az óriás szemekig található a csomagban. Teljesen matt mindegyik, nincs nyoma olajosodásnak. A pörkölés nagyjából egységes, közepes olasz pörkölés. Semmiképpen sem mondanám, hogy túl lenne pörkölve. Darálást követően az őrlemény pedig kifejezetten világos színű. Az összetétel arányairól semmit nem tudni, pusztán szemmértékre alapozva jelentős mennyiségű robusta szemeket tartalmaz, szerintem nagyjából 50-50-es keverék, vagy 60-40-es.
Mivel a csomagoláson egy tényleg egyszerű presszógép szerepel, félretettem a Lelit-et és inkább a Jura Rio Vapore-t használtam a csapolásnál. Ha már erre a kategóriára ajánlják, akkor használjunk ilyet és lássuk a végeredményt.
Csapolás
Csapolás közben szépen csíkozódik elejétől a végéig. Voltak vicces pillanatok, pont lecsúsztam a fotózásukról. Egyik-másik csík nagyon intenzíven, de rövid ideig jelenik meg, majd hirtelen el is tűnik. Mindenesetre látványos. A fotókon is látható, hogy igen vastag sugárban folyik le. Ez becsapós kissé, mert a csapolás meglehetősen lassú volt, éppen csak kiadott egy eszpresszót. Egyszerűen az átlagosnál több crema-t kaptam, ezért tűnik a sugár vastagabbnak.
Marcipán, marcipán, marcipán
Elképesztően erős a marcipán íz, a csokis jelleg fölé kerekedik. Illatához hasonlatosan ízekben is nagyon intenzív és gazdag. Hogy ez a zöld kávé szelektálásán múlik-e, vagy van valamilyen extra trükk a pörkölésnél, azt nem tudom, de egy biztos: illatban és ízben bőven átlag feletti. Pont ezért ezt a kávét jobban szerettem eszpresszóra csapolni, mint risztrettóra. Egyszerűen túl intenzív volt risztrettónak, eszpersszónak pont kiváló. Tejes italokban is zseniális. Koffeintartalma picit a közepes felett található. Savai visszafogottak. Bár azt gondoltam illat alapján, hogy végül savanykás italt fogok kapni, de ez egyáltalán nem igazolódott be, inkább vált édeskéssé.
Ajánlás
Sokat nem kell rajta gondolkozni, bátran megrendelhető, nem fog csalódást okozni. Egyszerűen kiváló olasz kávé, szerettem. Hozzám a kávégourmet.hu webáruházból érkezett, INNEN. És bár ára nem olcsó (5400 Ft az 1000g), de én azt mondom, megérte. Az olaszpresszo.hu által kifejezetten ajánlott olasz kávékeverék. PID nélküli, átlagos háztartási presszógéppel is jól csapolható, látványos crema-val. A kávéval most ismerkedők is bátran választhatják, első sikeres csapolás után nagy élményt nyújt majd. Tudja, amit kell.
En most 1 kg Lucaffe-t rendeltem, nagyon kivancsi vagyok.
Ádám aztán mijen volt? 4év alat csakki próbáltad. Lyó vót?