Visszaöblítés – backflushing

Visszaöblítésről, backflushing-ról lesz szó ebben az írásban. Viszonylag vitatott témakör. Azokat a kávégép tulajdonosokat érintheti, akik presszógépében van 3 járatú szelep (3 way valve).

Egy karbantartási folyamatról van szó, ami viszonylag fontos lenne, mégis a legtöbb prémium kávégép esetén elmarad. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom. A leggyakoribb karbanartási művelet a vízkőmentesítés. Ezt minden igényesebb háztartási presszógép tulajdonos saját maga el tudja végezni és el is végzi, rendszeresen. Aztán ott a főzőfej tisztítás. Még ezt is sokan elvégzik, bár már sokkal kevesebben, mint a vízkőmentesítést. És akkor sorban a legritkábban végzett művelet a backflushing. Azt gondolom, hogy a cikk végigolvasásával bárki megérheti, miért és mennyire fontos.

Először pár gondolat magáról a szelepről. 3 járatú szelepet több ponton is lehet presszógépben használni. Háztartási masinériák esetében leggyakrabban a főzőfejhez csatlakozik valamilyen módon. Az alábbi fotón egy példát láthatunk erre az alkatrészre:

3 way valve

 

No és akkor itt most következzen egy kis elmélet. Akiket nem érdekel a működési elv, ezt a fejezetet átléphetik, mert ezt követően váltunk gyakorlatiasabb tanácsokra. De először illik megmagyárázni a működési elvet, hogy mit és miért kell tennünk. Az alábbi ábrán a Rancilio Silvia vízköre látható. Érdemes végigggondolni a víz útját és megérteni a rajzot, mert az elv gyakorlatilag a jelenleg működő minőségi presszógépek több típusára is igaz.

rancilio silvia water path

forrás: http://www.schneordesign.com/Avi/SilviaMegaMod/Silvia1.htm

Mit is lehet itt látni. Bal oldalon van egy nagy kék tartály, “Water tank” felirattal, igen ez a víztartály. Innen szívja fel a “Pump” feliratú eszköz (vagyis a vízpumpa) a vizet és továbbítja az OPV feliratú szelep felé. Az OPV (over pressure valve) a túlnyomás szelep, ha a rendszerben a nyomás egy bizonyos érték felé nő, kinyit és visszairányítja a vizet a víztartályba. De normál rend szerint a víz ettől a szeleptől továbbfolyik a bojlerbe. A bojlerből két lehetősége van távozni. Egyik út a bojler tetejéből a gőzcső felé (Steam valve, Steamer). A másik pedig a bojler aljából a főzőfej felé (Brew head, Portafilter felirat). És itt, ezen a ponton találkozik a víz a három járatú szeleppel (3-way valve). Az ábrán ez a bojler és a főzőfej közé van rajzolva, ami a működési elv megértéséhez ideális. Az ábrán a 3 járatú szelepbe egy élénk és egy halvány sárga téglalap látható. Az élénkebb sárga téglalap (az ábrán bal oldalon) a szelepben működő tömítő elem, amit elektromos áram hatására tud  elmozdítani az ábrán halvány sárgán jelölt helyzetbe. Az ábrán tehát a vízpumpa áramköre (és ezzel aegyidőben a 3 járatú szelep) nincs áram alatt (bekapcsolva). Ebben az állásban a főzőfejen semmilyen nyomás nincs, mivel az a 3 járatú szelepen el tud távozni egy szempillantás alatt egy kis csövön (“to Drip tray” felirat). Azonban, amikor a pumpát és ezzel együtt a 3 járatú szelepet áram alá helyezzük, a pumpa elkezdi nyomni a vizet a bojlerbe, a 3 járatú szelep tömítő része átbillen jobb oldalra, a víz útja máris szabaddá válik a főzőfej felé. És jön is szépen kifelé a kávénk a csészébe. Amikor a pumpát (és a 3 járatú szelepet) kikapcsoljuk, a szelep tömítése visszaugrik a bal oldali állásba víz nem jöhet a bojleről a fejre és a nyomást is elengedte a gép a fejről a csepptálca felé. Bingó! Így működik egy jól megépített háztartási presszógép.

Miért nem elég, ha csak főzőfejet tisztítjuk meg?

Azért, mert amikor a pumpát (és ezzel egyszerre a 3 járatú szelepet) kikapcsoljuk, a fejből a nyomás elszökik a csepptálca felé, de ezzel egyidőben a vákum magával rántja annak a kávés víznek egy részét, ami a főzőfejben és a karban maradt.

Az így felszippantott kávés víz ezen az útvonalon (fej, 3 járatú szelep, csövek a csepptálca felé) szépen elkezd lerakódni. Sajnálatos módon ezek az alkatrészek a kávé ital készítésében is részt vesznek, ezért a lerakódások idővel elkezdik rontani a presszónk ízét. Ráadásul szép lassan, alattomosan. Ezen kívül a 3 járatú szelep is előbb-utóbb zokon fogja venni, hogy nincs tisztítva és be fogja adni a kulcsot. Pedig van megoldás, ami ráadásul roppant egyszerű, semmilyen szerelési munkálatot nem követel, pár másodperc az egész.

Két lépésre bontanám a folyamatot. Az első lépés, amit lehetőleg minden alkalommal (vagy minél gyakrabban), amikor kávét készítünk, a presszógép kikapcsolása előtt el kellene végeznünk. A második lépés, amit havi egyszer ajánlok egy olyan háztartási presszógépnél, amit napi egyszer-kétszer használunk.

 

FIGYELEM! Az itt leírt rutin csak és kizárólag olyan presszógépek esetén használható, amelyek rendelkeznek OPV-vel és 3 járatú szeleppel és a kávégép felhasználói kézikönyve nem tiltja a visszaöblítést! Más presszógépek, vagy a nem megfelelő végrehajtás akár meghibásodással is járhat, ezért mindenki SAJÁT FELELŐSSÉGRE végezze.

 

Első lépés: napi karbantartás

Ehhez a lépéshez majd egy vak szűrőre is szükségünk lesz. Egy olyanra, mint az alábbi fotón látható.

vak szűrő blind basket

Vak szűrőkosár

 

Kávé készítése után öblítsük le a fejet. Vegyük le a kart és kapcsoljuk be a pumpát pár másodpercig, mossa le a víz a fejről a feltapadt zacc nagy részét.

Az öblítés után tegyük vissza a kart, ÜRES szűrőkosárral. Ne húzzuk meg, csak lazán tegyük a helyére. Indítsuk el a vizet, majd mozgassuk meg a kart ide-oda. Ezzel a fejen és a tömítésen maradt zaccot tudjuk eltávolítani. Minden kávé készítés és kávégép kikapcsolás előtt ez egy minimálisan elvárt karbantartási folyamat. Akkor is végezzük el, ha nem fogunk visszaöblíteni. Kb. olyan, mint evés után elmosni az evőeszközt. Alap dolog és szükséges. Videó a folyamatról:

 

A művelet után látni is fogjuk a szűrőkosárban azt a mocskot, ami így lejött a fejről:

Ezt követően tegyük be a karba a vak szűrőt, helyezzük fel szorosan a kart a helyére és 5 másodpercig engedjük rá a vizet. Amikor leállítottuk, a 3 állású szelep el fogja engedni a nyomást, és felszippantja a tiszta vizet a vakszűrőből, átöblítve ezzel a rendszert.

Ezt a lépést én két-háromszor szoktam megcsinálni, újabban minden gépkikapcsolás előtt. Azért akkor, hogy ne száradjon bele semmi, mert utána az már csak nehezebben oldódik fel. Tehát nyugodtan csapoljunk vele, igyuk meg a kávénkat, mosogassuk el, amit kell, de utána ne felejtsük el ezt a visszaöblítést tiszta vízzel.

 

 

Második lépés: havi vegyszeres karbantartás

Legelőször végezzük el a fenti, első lépésben leírtakat, tehát szimplán vízzel öblítsük vissza a rendszert. Ezt követően tegyünk egy “késhegyni” zsírtalanító vegyszert a vak szűrőbe. (Mivel a késhegy nem egyezményes mértékegység, értsd úgy: csak keveset. Lásd fotó.)

backflush backflushing visszaöblítés

Tisztítószer a vak szűrőkosárban

 

FIGYELEM! Tilos többet beletenni. Ha a kosárba túl sok vegyszert teszünk, fel fogja szippantani a presszógép és rossz esetben pont ezzel okozunk valamilyen dugulást. Tényleg csak nagyon kevés kell, bánjunk vele mértékkel. 

Tisztító szerként én a danetti.hu-ról vásárolt vegyszert használom:

http://danetti.hu/index.form.php?p=form&productid=6261

pully head cleaning material

Pully fejtisztító vegyszer a danetti.hu-nál

Kapható ebben a nagy dobozos és kis zacskós kiszerelésben is.

 

Teendőnk a továbbiakban:

A kart illesszük szorosan a helyére, majd 5 másodpercig engedjük rá a nyomást. Amikor most kikapcsoljuk a pumpát, a csepptálcánál habos víz kell megjelenjen. A nyomást összesen 5x engedjük így rá. Látni fogjuk, hogy milyen barna trutyit fog kihozni a gépünkből. Az alábbi videón egy Rancilio Silvia visszaöblítést mutatnak be, szerintem jól érthető a folyamat, egyetlen megjegyzés: tiszta vízzel ne csak egyszer öblítsünk, mint a videón, hanem többször. Egészen addig, míg a víz, ami a csepptálcába érkezik, már nem habos.

 

Gaggia Classic kiegészítések

Figyelem! Ez tényleg fontos. A Gaggia NEM ajánlja a visszaöblítést presszógépein. Ennek valós okát 100%-ig biztosan nem lehet tudni. Vélt okai viszont több internetes fórumon is olvashatóak, nyugodtan nézzen mindenki utána. Ezek között van több érdekes is, párat felsorolok:

“Nem arra a nyomásra vannak tervezve az alkatrészek, ami a visszaöblítés során fellép.” Ezt én cáfolnám, hisz pont a túlnyomás ellen építettek a rendszerbe OPV-t. Az gyakorlatilag minden eszpresszó készítésnél ki kell nyisson. Persze, ha az OPV már hibásan működik, akkor felléphet nagy nyomás a gépben, de 5 másodperc bekapcsolás alatt, ami a visszaöblítéshez kell, szerintem nem. Ugyanakkor a felhasználók nagyon ügyetlenek is lehetnek, ezt ne felejtsük el. Ha az OPV már beragadt a sok vízkő miatt és a visszaöblítésnél percekig bekapcsolva hagyják a pumpát, na az már szinte biztos, hogy bajt okoz.

“Ügyes” felhasználók túl sok tisztítószert tettek a vak szűrőbe , aminek felszippantásakor dugulás lépett fel és garanciális problémákat okozott a Gaggia-nak. Ezt nem tudom cáfolni, lehet benne valami. A legegyszerűbb, ha akkor inkább nem ajánljuk a visszaöblítést. Probléma megoldva. Igaz? Maximum a szervizek majd gyakrabban cserélik a 3 járatú szelepet, kinek is baj az?

“Az alu vízterítő elem, ami a felső szűrő alatt van, hajlamos megszívni magát vegyszerrel és elrontani egy darabig a kávé ízét.” Ezt sajnos több oldalon is olvastam. Ettől szerintem még kellene visszaöblítést végezni, de lehet, hogy én leszedném ezt az elemet.

Ami biztosnak látszik és szerintem nyugodtan kipróbálható egy Gaggia Classic esetében is: a tiszta vizes visszaöblítés, kávé készítés után. Már ezzel is sokat tettünk a gép tisztaságáért. A Manual viszont tiltja, így CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE! Én az ezer éves műanyag Gaggia Baby-men is meg szoktam csinálni. Soha nem volt baj. Íme egy videó a folyamatról, Gaggia Classic esetén:

 

A vegyszeres tisztítás után a rendszerben maradt vegyszereket el kell távolítani. Ehhez újra az első lépésben ismertetett tiszta vizes öblítést ajánlom, minimum 5x, de lehett többet is.

Végül csapoljunk egy eszpresszót, de az elsőt ne igyuk meg, öntsük ki. A másodikat már lehet kóstolni. Ne hajtsuk fel, csak kóstoljuk meg. Ezen a ponton, ha mindent jól csináltunk tisztább ízeket, összességében finomabb eszpresszót kellett kapjunk. Bármilyen gyanús ízt érzünk, öntsük ki és tiszta vízzel még párszor végezzük el a backflushing-et.

Bár ez a cikk most kicsit jobban műszaki jellegű volt, mint szokott, aki vette a fáradtságot, elolvasta és megértette a benne leírtakat, mától szinte bizonyosan finomabb presszókávét fogyaszthat reggel, ha betartja a leírtakat és persze olyan géppel rendelkezik, amiben van 3 járatú szelep és OPV. Összefoglalásképp íme egy rövid diasor a feladatról:

backflushing

backflushing

 

További szép napot és jó kávézást kívánok!

olaszpresszo

 

További ajánlott írások
prev next

4 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
  1. Jó Kávét Mindenkinek! Elöször is szeretném megköszönni az újabb hasznos “apróságot” , amellyel tisztul nálam a kép ( pl az OPV helye a rendszerben). Másodszor bátorságot szereztem, mint viszonylag új Gaggia Classic tulajdonos, hogy a Back Flush-t, a Gaggia minden ködösítése ellenére elvégezzem. Utánanéztem a dolognak, és szerintem a Gaggia “előkészítette a terepet” a Classic 2015-ös modell szerkezeti változtatásaira. Az eddigiekhez képest más a kazán, főzőfej aluminium lett, változott a termosztátok hőértéke (gondolom a kazáncsere miatt) és ami itt fontos: kimaradt a szolenoid szelep. Innentől kezdve tényleg nem lehet ezt a műveletet a Cassic-al elvégezni. Nekem még a régi van. Laci

  2. Szia, szuper cikk!
    Azt honnan lehet tudni, hogy a gépemben van-e ilyen 3 járatú szelep?

    1. Szia Péter, kösz. Bele kell nézni, vagy kell keresni egy service manual-t. E nélkül csak következtetni lehet rá, ilyenkor szokott lenni egy plusz cső, ami a csepptálcába vezet.

      1. Nos, az én gépemben még OPV sincsen, nemhogy solenoid szelep…..:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

© Makk Károly, 2017 Frontier Theme