Veronesi Ciok Cream – egy kiváló olasz blend

Párszor már vásároltam ezt a blendet, mindig is ízlett,  most írok is róla pár gondolatot. Ez a kávé 70% arabica és 30% robusta szemeket tartalmaz, ami szerintem ideális. Ez az arány íz/koffein szempontból számomra telitalálat. Viszonylag komplex kávé, 6 féle arabica és 5 féle robusta alkotja. 

 

A termék

Hozzám az alábbi, fekete fényes csomagolásban érkezett, 500g-os kiszerelésben:

veronesi ciok cream

 

A zacskó mérete ugyan akkora, mint az 1 kilósé, de ez 500g-os. Létezik természetesen 1kg-os kiszerelésben is, de nekem mégis a félkilós tetszett jobban, mert nálam napi 4 kávé fogy otthon (de van, mikor csak kettő), így mikor kinyitok egy zacskóval, mire elfogy, a végére érezhetően romlik a frissesség. Egy félkilós kiszereléssel ezt ki lehet küszöbölni, szerintem okos dolog. Viszont ennek csak akkor van értelme, ha a forgalmazótól mindig friss pörkölésből lehet vásárolni. Az általam tesztelt kávé a próba idején 3 hetes pörkölés volt, ami igen jónak mondható.

A kibontott csomagolásból nagyon erős kakaó illatot éreztem. A szemek mérete nagyjából egységes és szép, a pörkölésük foka viszont változatosságot mutat, találhatók benne világosabbra pörkölt szemek is bőven:

veronesi ciok cream

 

Talán pont ezekben a változatos szemekben rejlik ennek a kávénak az erőssége. Egy PID-elt gépen a hőmérséklet változtatásával elég jól az ízlésünkhöz lehet igazítani a csapolt italt. Alacsonyabb hőfokon gyümölcsösebb, magasabb hőmérsékleten pedig kakaós-mogyorós irányba lehet elmozdulni vele. Persze alacsony hőfokon sem annyira gyümölcsös, mint egy újhullámos kávé, messze nem, de az olasz pörkölésre ez nem is jellemző. Mégis alacsonyabb hőfokon ez is felfedezhető, ami engem érdekes módon most citrusfélékre emlékeztetett. Ettől függetlenül én a fotózást és a videót inkább 96 fokos induló hőmérséklettel végeztem egy Lelit PL41TEM típusú gépel. Ezen a hőfokon klasszikus olasz kávés ízeket kapok és én leginkább ezzel foglalkozom ugye.

A Lelit gép is megér egy “misét”, erről is írok majd egy cikket, ha végre készen lesz. Ez a gép is leharcoltan került hozzám, sokat szenvedtem vele, de most már kezd összeállni végre.

 

Csapolás

Nagyon könnyen, kiváló eredményeket lehet elérni ezzel a kávéval. A csapolásoknál semmilyen trükköt nem kell alkalmazni, egyszerűen remek. Aki most kezd a kávéval foglalkozni, nagyon jó választás lehet. A csapolt kávé színe aranybarna és alig volt tapasztalható szőkülés a csapolások alatt. Íme pár fotó:

 

veronesi ciok cream

 

veronesi ciok cream

 

veronesi ciok cream

 

veronesi ciok cream

Nézzétek meg ezt a fotót. Már a dupla csapolás vége felé járunk, mégis micsoda csíkok jönnek le és még mindig nem szőkül.

 

veronesi ciok cream

Imádom 🙂 Ez kérem szépen a Veronesi Ciok Cream, egy igen jól sikerült olasz blend.

 

Az egyik csapolásról készítettem videót a mobilommal. A Youtube-ra feltöltésnél érezhetően romlott a minőség, de a lényeg azért látható.

 

 

Kóstolás

Az így csapolt ital rendkívül testes és igazi crema-bajnok. Viccesen mondhatnám, hogy nem csak a cukrot tartaná, hanem a kanalat is. (Persze ez nem igaz, vagyis soha nem tudjuk meg, mert nem teszek a kávémba cukrot.) Ízben mogyorós-csokis, kevésbé karamelles. A robusta csak az utóízben érezhető, a csoki után egy kis kenyeres lecsengést kapunk. Némi citrus most is felfedezhető, de lehet, hogy ez csak a frissességnek köszönheő és pár hét múlva teljesen eltűnne.

 

Értékelés

Nehéz lenne ebből a kávéból rossz italt készíteni. Valami durva hiba kellene ahhoz, hogy ne sikerüljön jóra. Még a Lelit gép viszonylag szerény méretű bojlere és standard szűrőkosara is kiváló eredményeket hozott. Ezt a kávét így jó szívvel ajánlom az olasz kávé szerelmeseinek. Egy igazi reggeli-délutáni alap kávé, aminél a hőmérséklet variálásával olyan sokféle ital hozható ki, hogy sokáig nem válik majd unalmassá. Kezdők-haladók: vegyétek, mert jó. Próbáljatok minél frisebbet beszerezni belőle. Én a danetti.hu-tól vásároltam.

13 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
  1. Tényleg gyönyörűre sikerült a csapolás. Hány gr kávét használtál?

    1. Nem mértem. Két “izmos” kanál a 7g-os adagolóból, szerintem 16g lehet.

      1. Még egy “műszaki” kérdésem lenne: Lelit PL41TEM-ben 3 járatú szelep van, igaz?

          1. Köszönöm a gyors választ 😉

  2. Ahogy olvasgatom a írásaidat, egyre több kérdésem lesz 🙂 Nagyon megtetszettek a Covim kávék, viszont teljesen tanácstalan vagyok. Mióta meg van a Lelit masina, csak Vergnano kávét ittunk itthon (Gran Aroma, fehér csomagolás). Te mit ajánlasz, ez után a kávé után melyik Covim-ra érdemes váltani? Ahogy most készítem a kávémat: 16 gr őrleményből kb. 14-19 gr kávét főzők 93 fokról indulva. Válaszodat előre is köszönöm.

    1. Szia, nem volt szerencsém a Vergano kávékhoz, így nehéz mit ajánlani, ami hasonló. Nekem mostanában a Covim Prestige a sláger, azt tartom itthon és szerintem fogom is, stabilan. Viszont a Lelit-el általában 96-ról indulok, de van, mikor 98-ról 🙂 Sőt, vannak trükkjeim vele, mert kicsi a bojler és kell neki 🙂

      1. Értem, egyébként az egyik amit én is kinéztem az a Prestige volt, ha elfogy a Vergnano, mindenképpen rendelek 🙂

  3. Perger András

    Kedves Károly, tisztelt Hozzászólók!

    Nem nagyon tudtam, melyik topic-ban tegyem fel a kéréseim, amennyiben van egyáltalán rá mód. Erre a bejegyzésre esett a választásom (lévén PID-es Lelit-tel való csapolás is szóba került), talán megértő fülekre talál.

    A közelmúltban vettem egy Lelit Anna PL41TEM PID-es, nyomásmérő órás kávégépet.
    Nem vagyok kávészakértő, egyszerűen csak nagyon szeretem a finom kávét.
    Olvasgatom a fórum bejegyzéseit, a hozzászólásokat, a kávékészítés, a kávégép használatának fortélyait, és a berendezés sarkalatos pontjaival kapcsolatos megjegyzéseket.
    Pár dologra szeretnék rákérdezni, ami nem teljesen egyértelmű számomra.

    1. PID, és az “állandó hőmérséklet”: eszpresszó csapoláskor a jelenleg beállított 92 celsius a csapolás végére 82-80 celsiusig is visszaesik. Ez normális? (Általában negyed órát adok a gépnek előmelegedni). Ez kicsit távol esik az állandó beállított hőmérséklettől, persze azt nem is várnám el egy ilyen kis géptől, de a 10-12 fok csökkenés nekem kicsit aggasztó. Nagyon tuningolni (víz előmelegítő rézcsövezés) nem szeretném még. Ne törődjek a dologgal, rendben van ez így ahogy van? 🙂

    2. Többször olvastam, hogy a gép 12 barra van állítva gyárilag, beragasztott OPV állító csavarral. Az általam vásárolt gép (amúgy bemutatódarabként volt hirdetve az AVX oldalon) 9 bar-t mutat csapoláskor. Gondolom ehhez akkor nem nagyon szükséges hozzányúlnom egyelőre, lehet hogy az értékesítő már korábban megtette.

    3. A szűrőkosár megtöltésével kapcsolatban olvasom, hogy annyi őrlemény kerüljön a kosárba, hogy a kar felhelyezésekor a vízterítő lenyomata látszódjon a kávéágyon. Ez a gyári 1 személyes szűrőben az alap 8g őrleményhez képest 11-12 g őrleményt jelent. Ez nem gond? Ha az etalon 8g-ot teszem a kosárba, akkor a kávéágy nem ér fel a vízterítőig, kissé nedvesebb is marad a zacc, nem áll össze igazán száraz pogácsává. A 8g őrleménnyel is be tudtam állítani a 25mp -> 30ml csapolási időt. Mi lenne az ideális? Ezek szerint a 1 presszóhoz simán becsúszik a

    4. Jelenleg csak egy Hario mini mill-em van kávéőrlésre. Ezt érdemes gyorsan lecserélni valami komolyabb gépre, vagy el lehet vele lavírozni egy darabig? Olvastam több helyen is, hogy először legyen egy jó kávéőrlő, aztán egy komolyabb kávégép. A korábbi “supermarketes” Sencor géphez viszont nem akartam volna egy 40-60ezer forintos őrlőt… 🙂 És most sem feltétlenül lenne prioritásban első helyen, ha nem muszáj.

    Hozzáteszem, otthon ilyen jó kávékat még sosem készítettem (én is az olaszos ízek felé hajlok), de gyanítom vannak még a gépnek tartalékai. 🙂

    A hasznos tanácsokat, kiigazításokat, útmutatókat előre is köszönöm.

    Üdv!

    Perger András

    1. András, csak röviden válaszolok, ennyi időm van, sorry:
      1. Nem normális, de ez a gép ilyen, kicsi a bojlere, nagyot esik benne a hőmérséklet. Átlagot kell számolni. Vagyis nem arra állítani a hőmérsékletet, amin a csapolást akarjuk végezni, hanem magasabb induló hőt beállítani. A végére persze alámegy majd, de átlagban jó. Más lehetőség itt nincs. Nyilván ez nem ideális, de elfogadható eredményt ad. Plusz ristretto mennyiséget kell megcélozni, ehhez ugye kevesebb víz kell, tehát kevesebbet hűl majd a bojler.
      2. Ha 9 bar-t jelez a nyomásmérő, akkor már be van állítva.
      3. Szimpla kosár téma: nehéz vele elfogadható eredményt produkálni. Én csak a dupla kosarat ajánlom. Dupla ristretto az ajánlott ennél a géptípusnál. Nem kell elérje a felső szűrőt, ha be lehet állítani a lefolyást kevesebb kávéval, úgy is jó.
      4. Hario mini mill az presszóhoz kevés, sorry. Lehet vele kávét készíteni, de egy rendes daráló nagy előrelépést hoz.

      1. Perger András

        Kedves Károly!

        Nagyon köszönöm a válaszokat, megfogadom a tanácsát. Az őrlővel őrlődöm még egy kicsit, első lépésnek elég nagy volt ez a gép is, de a költségvetésbe betervezem idővel a komolyabb őrlőt is. Melyik lenne a belépő szintű, még elfogadható őrlő?
        Ekőre is köszönöm.

        Üdv!

        András

        1. Megosztom a saját tapasztalatom, bár nem engem kérdeztél 🙂

          Iberital Challange vagy Imat Lux/Nemox Lux/Lelit Fred (ezek 3an egymás klónjai)

          Ezek jó minőségű őrleményt adnak & használtan is meg lehet velük próbálkozni. (avx fórum).

          Barmire cseréled, ugrásszerű változás lesz a Hario után… Én is azzal kezdtem ui. 😉

          Amit viszont nagyon nem ajánlok az a Graef. Sokan imádják, hogy ár/érték bajnok de engem nagyon zavart, hogy bonbon méretű kávérögök estek ki a darálóból.

  4. Perger András

    Kedves Gyula!

    Nagyon köszönöm a tapasztalat megosztását. A Lelit.en gondolkodtam, és így azt hiszem, nem lesz rossz választás. Nehéz elképzelni hogy olyan nagy különbség lehet a Hario Skelton után (Persze nem fényezni akarom, mert tudom hogy kb. csak a semminél jobb, de egyelőre csak ez van), viszont elhiszem, mivel többen is írják, mondják.
    Amúgy mi a gyengéje a Harionak? Az őrlési finomság szabályozhatósága? Maguk az őrlő kések?
    Engem az zavar, hogy gyakran előfordul, hogy valahol épp 2 pozicio között lenne megfelelő az őrlési finomság.
    Remélem hamarosan én is megtapasztalom a különbséget.😊
    Köszönöm még egyszer.

    Üdv.

    András

Hozzászólás a(z) Makk Károly bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook