Veronesi Ciok Cream – egy kiváló olasz blend

Párszor már vásároltam ezt a blendet, mindig is ízlett,  most írok is róla pár gondolatot. Ez a kávé 70% arabica és 30% robusta szemeket tartalmaz, ami szerintem ideális. Ez az arány íz/koffein szempontból számomra telitalálat. Viszonylag komplex kávé, 6 féle arabica és 5 féle robusta alkotja. 

 

A termék

Hozzám az alábbi, fekete fényes csomagolásban érkezett, 500g-os kiszerelésben:

veronesi ciok cream

 

A zacskó mérete ugyan akkora, mint az 1 kilósé, de ez 500g-os. Létezik természetesen 1kg-os kiszerelésben is, de nekem mégis a félkilós tetszett jobban, mert nálam napi 4 kávé fogy otthon (de van, mikor csak kettő), így mikor kinyitok egy zacskóval, mire elfogy, a végére érezhetően romlik a frissesség. Egy félkilós kiszereléssel ezt ki lehet küszöbölni, szerintem okos dolog. Viszont ennek csak akkor van értelme, ha a forgalmazótól mindig friss pörkölésből lehet vásárolni. Az általam tesztelt kávé a próba idején 3 hetes pörkölés volt, ami igen jónak mondható.

A kibontott csomagolásból nagyon erős kakaó illatot éreztem. A szemek mérete nagyjából egységes és szép, a pörkölésük foka viszont változatosságot mutat, találhatók benne világosabbra pörkölt szemek is bőven:

veronesi ciok cream

 

Talán pont ezekben a változatos szemekben rejlik ennek a kávénak az erőssége. Egy PID-elt gépen a hőmérséklet változtatásával elég jól az ízlésünkhöz lehet igazítani a csapolt italt. Alacsonyabb hőfokon gyümölcsösebb, magasabb hőmérsékleten pedig kakaós-mogyorós irányba lehet elmozdulni vele. Persze alacsony hőfokon sem annyira gyümölcsös, mint egy újhullámos kávé, messze nem, de az olasz pörkölésre ez nem is jellemző. Mégis alacsonyabb hőfokon ez is felfedezhető, ami engem érdekes módon most citrusfélékre emlékeztetett. Ettől függetlenül én a fotózást és a videót inkább 96 fokos induló hőmérséklettel végeztem egy Lelit PL41TEM típusú gépel. Ezen a hőfokon klasszikus olasz kávés ízeket kapok és én leginkább ezzel foglalkozom ugye.

A Lelit gép is megér egy “misét”, erről is írok majd egy cikket, ha végre készen lesz. Ez a gép is leharcoltan került hozzám, sokat szenvedtem vele, de most már kezd összeállni végre.

 

Csapolás

Nagyon könnyen, kiváló eredményeket lehet elérni ezzel a kávéval. A csapolásoknál semmilyen trükköt nem kell alkalmazni, egyszerűen remek. Aki most kezd a kávéval foglalkozni, nagyon jó választás lehet. A csapolt kávé színe aranybarna és alig volt tapasztalható szőkülés a csapolások alatt. Íme pár fotó:

 

veronesi ciok cream

 

veronesi ciok cream

 

veronesi ciok cream

 

veronesi ciok cream

Nézzétek meg ezt a fotót. Már a dupla csapolás vége felé járunk, mégis micsoda csíkok jönnek le és még mindig nem szőkül.

 

veronesi ciok cream

Imádom 🙂 Ez kérem szépen a Veronesi Ciok Cream, egy igen jól sikerült olasz blend.

 

Az egyik csapolásról készítettem videót a mobilommal. A Youtube-ra feltöltésnél érezhetően romlott a minőség, de a lényeg azért látható.

 

 

Kóstolás

Az így csapolt ital rendkívül testes és igazi crema-bajnok. Viccesen mondhatnám, hogy nem csak a cukrot tartaná, hanem a kanalat is. (Persze ez nem igaz, vagyis soha nem tudjuk meg, mert nem teszek a kávémba cukrot.) Ízben mogyorós-csokis, kevésbé karamelles. A robusta csak az utóízben érezhető, a csoki után egy kis kenyeres lecsengést kapunk. Némi citrus most is felfedezhető, de lehet, hogy ez csak a frissességnek köszönheő és pár hét múlva teljesen eltűnne.

 

Értékelés

Nehéz lenne ebből a kávéból rossz italt készíteni. Valami durva hiba kellene ahhoz, hogy ne sikerüljön jóra. Még a Lelit gép viszonylag szerény méretű bojlere és standard szűrőkosara is kiváló eredményeket hozott. Ezt a kávét így jó szívvel ajánlom az olasz kávé szerelmeseinek. Egy igazi reggeli-délutáni alap kávé, aminél a hőmérséklet variálásával olyan sokféle ital hozható ki, hogy sokáig nem válik majd unalmassá. Kezdők-haladók: vegyétek, mert jó. Próbáljatok minél frisebbet beszerezni belőle. Én a danetti.hu-tól vásároltam.

8 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Tényleg gyönyörűre sikerült a csapolás. Hány gr kávét használtál?

  1. Nem mértem. Két “izmos” kanál a 7g-os adagolóból, szerintem 16g lehet.

   1. Még egy “műszaki” kérdésem lenne: Lelit PL41TEM-ben 3 járatú szelep van, igaz?

     1. Köszönöm a gyors választ 😉

 2. Ahogy olvasgatom a írásaidat, egyre több kérdésem lesz 🙂 Nagyon megtetszettek a Covim kávék, viszont teljesen tanácstalan vagyok. Mióta meg van a Lelit masina, csak Vergnano kávét ittunk itthon (Gran Aroma, fehér csomagolás). Te mit ajánlasz, ez után a kávé után melyik Covim-ra érdemes váltani? Ahogy most készítem a kávémat: 16 gr őrleményből kb. 14-19 gr kávét főzők 93 fokról indulva. Válaszodat előre is köszönöm.

  1. Szia, nem volt szerencsém a Vergano kávékhoz, így nehéz mit ajánlani, ami hasonló. Nekem mostanában a Covim Prestige a sláger, azt tartom itthon és szerintem fogom is, stabilan. Viszont a Lelit-el általában 96-ról indulok, de van, mikor 98-ról 🙂 Sőt, vannak trükkjeim vele, mert kicsi a bojler és kell neki 🙂

   1. Értem, egyébként az egyik amit én is kinéztem az a Prestige volt, ha elfogy a Vergnano, mindenképpen rendelek 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook