Időmérő alkalmazások kávé készítéséhez

Az alább bemutatásra kerülő időmérő alkalmazásokat igen hasznosnak találtam kávé készítéséhez. Ingyenesen letölthetőek, csak egy mobiltelefon kell hozzá.

Korábban konyhai időmérőt javasoltam erre a feladatra, ha valaki megkérdezett róla. Vannak egész ügyes kis mágnessel tapadó időmérők. Csak felpattintom a kávégép elejére és mindig ott van. Hasznos, főleg kezdőként. Egy ilyet kell elképzelni a kávégép elején:

konhyai időmérő kávégép

 

Előnye, hogy olcsó és mindig kéznél van. (Fontos kritérium a vásárlásnál: az eszköz képes legyen másodperc kijelzésére.) ~1000 Ft körül már lehet találni megfelelőt.

Hátrányuk ezeknek az eszközöknek, hogy manuálisan kell elindítani. Nem kezd számolni magától, ha a kávét elkezdem csapolni. Nem erre találták ki. Az általam bemutatott két alkalmazás ebben lehet előrelépés. Csak felteszem a telefont a kávégép tetejére, vagy mellé a pultra. Elindítom az alkalmazást, megnyomom “A” gombot a presszógépen,  és elindul a számlálás a telefon képernyőjén.

 

Simple Espresso Timer

Ezt az alkalmazást csak IOS App Store-ban találtam meg, iphone tulajok előnyben. Nagyon egyszerű kis program, a telefon mikrofonját használja az időzítő elindításához. A háztartási presszógépek általában vibrációs pumpával rendelkeznek, amelyek – valljuk be -eléggé hangosak tudnak lenni. Ebből a hátrányból kovácsol előnyt ez az applikáció. Beállítható a mikrofon érzékenysége és három ital időzítője (short=ristretto, normal=espresso, long=lungo).

simple espresso timer

 

Egy kicsit érdemes játszani a mikrofon-érzékenységgel, hogy megtaláljuk az ideális beállítást. Nálam a gyári beállításnál picivel érzékenyebbre kellett állítani.

Az időzítő képernyője látható alább. “Listening” (figyelő/hallgatózó) módban van, tehát ha zajt hall, elindítja a számlálót.

simple espresso timer

Végtelenül egyszerű a szoftver beállítása és használata. Pont ezért tartottam zseniálisnak. Semmi csicsa, csak a szükséges gombok és funkciók.

 

A beállított idő közeledtével a program a képernyőn villogással és csipogással is jelzi, hogy figyeljünk oda. Bevallom, én egy dolognak itt még nagyon örültem volna: jó lenne, ha megállna az óra, mikor megállítom a kávégépet. Ez a funkció jelenleg hiányzik, talán egy frissítéssel bekerül majd a jövőben. A timert kézzel kell megállítani.

 

Perfect Espresso Timer

Ez az alkalmazás IOS-en és Androidon is elérhető. Én IOS-en próbáltam, ott tökéletes. Jelenleg nincs itthon Android telefon, így arról nem tudok érdemben nyilatkozni.

A szoftver a telefon mozgásérzékelőit használja fel arra, hogy az időzítőt elindítsa. Ehhez a legtöbb esetben a kávégép tetejére kell helyezni a telefont (én egy kis állványt használok, hogy lássam a kijelzőt.) Bizonyos esetekben a pultra is helyezhető, bár nekem ez nem vállt be. Ennél az alkalmazásnál is beállítható az érzékenység, és ahhoz, hogy pultra helyezve is elinduljon, nagyon érzékenyre kell állítani, ami sokszor téves indítást eredményezett. A legjobban a kávégép tetején működött.

perfect espresso timer

 

Ez az alkalmazás lényegesen nagyob tudású a Simple Espresso Timer-nél (pl. előáztatási idő, az ún. “bloom time” figyelembevétele). És bár espresso timer néven fut, nem csak presszókávéhoz tudjuk használni. Aki komplex alkalmazást keres erre a feladatra, nyugodtan tegyen vele egy próbát.

perfect espresso timer

 

Normál időzítőként is működik, de az ún. “sensore mode”-ban indítja el automatikusan a számlálót helyettünk, tehát ebben a módban ajánlom a használatát:

perfect espresso timer

 

Ha megállítjuk a csapolást, az időzítő is szépen automatikusan megáll. Nagyon sajnáltam, hogy ekkor az időzítő automatikusan alaphelyzetbe áll, így nem látom, milyen hosszú volt a csapolás. Ezen kívül, mikor felteszem a kávégép karját, akkor is hajlamos elindulni, hisz a szenzor érzékeli a mozgást. De alapvetően ez az alkalmazás is nagyszerűen működött. Azonban egy dolgot kifejezetten utáltam benne, ezt sem szeretném eltitkolni: reklámok jelennek meg sok helyen, néha teljes képernyőn. Megértem, a fejlesztőnek is meg kell élni valamiből és a szoftvert végülis ingyen kapjuk, ezért ne panaszkodjunk.

 

Summa summarum

Mindkettő időmérő program nagyszerűen bevállt. Nekem az egyszerűsége miatt talán a Simple Espresso Timer tetszett jobban, de ízlések és pofonok (illetve operációs rendszer kérdése). Mindkettő ingyenes, tehát nagyot nem lehet vele tévedni, ha bármelyikkel teszünk egy próbát.

 

 

6 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Én 16-ig számolok a fejemben. Néha elfelejtek leállni és elszámolok 20-ig. Ez a hátrány. Az előny, hogy nem kell ehhez is a @$!#/ telefon 🙂 #gosimple

  1. “Igazad van – mondta a mester…” 🙂

   1. Ilyen kedvesen még nem idiótáztak le 🙂

    1. Köszönöm, ezt bóknak veszem. 🙂 Remélem jól vagytok, vigyázz magadra, örültem, hogy hallottam felőled.

 2. Ajánlom még a Barista Timer-t, nagyon hasonlít a Simple Espresso Timer-re, csak ez androidos alkalmazás. Egyszerű és tetszetős felület, és könnyű kezelés. És reklámmentes!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook