Tecnosystem – Blitz Espresso

Az egyik legjobb, olasz, E.S.E. POD-os presszógép, amivel eddig dolgom volt. Használt készülék, teljes felújításon esett át nálam, szeretném ezt bemutatni.

Apróhirdetési portálon találtam, jól nézett ki, az eladó is megbízhatóra volt értékelve, az ár is elfogadható volt, így belevágtam. Sajnos nagyon kedvezőtlenek a tapasztalataim ezekkel a használt, jófogásos/vaterás gépekekel. Eddig kivétel nélkül mindegyikkel baj volt, vagy legalábbis horror meló, mire rendbe raktam. Ez most a fotók alapján végre kívételnek tűnt. Tévedtem, végül nem így lett, de nagyon nem. (2 délután és a vételárral majdnem megegyező alkatrészköltség ment rá.) Mondjuk nem reklamáltam az eladónál, inkább csak nekiálltam és megcsináltam, ha már úgyis ez a hobbim.
A Tecnosystem gépekről írtam már korábban, volt itt egy tesztelve, a Magic Coffee. Akit érdekel, olvassa el, mert ott több infót is adtam a gyárról. Prémium kategóriás gépeket gyártanak, réz belsővel, fém külsővel. A most hozzám került gépük egy Blitz Espresso névre keresztelt modell. Az internetet böngészve nem találtam semmit, erről a ’99-es típusról, az újabb széria fotóival talalálkozni csak, amik szintén csinosak:

Tecnosystem-maschine_600x600

Tecnosystem_maschine_front_600x600

Tecnosystem-4_600x600

Tecnosystem Blitz Espresso ’99

Az én régi készülékem egy nagy és súlyos csomagban érkezett és meglepődve tapasztaltam, hogy nem feleslegesen volt akkora a doboz, sokkal nagyobb szerkezet, mint a fotók alapján feltételeztem. Az asztalomon impozáns látványt nyújtott.

blitz espresso

 

Ahogy gondolom más is tette volna :), azonnal lebontottam a tetejét, hogy megnézzem mi lakozik a belsejében. Nos, íme:

Tecnosystem blitz inside

 

Rézbojler, egy rézfejes ULKA, két mágnesszelep. A mágnesszelepek közül az egyikkel elveszik a nyomást a fejről a csapolás után, a másik pedig a melegvíz vételekor nyit. Az sajnos ugyanis nem gőzcső az elején. Kizárólag melegvíz vételére szolgál. Ezt persze sejthettem volna a gombon található piktogramból, vagy abból, hogy a gőzhöz nem tudok fűtést rákapcsolni. Kár, jobban örültem volna gőznek.

Másik belső érdekesség egy mérleg szerkezet, amivel az 5L-es víztartály súlyát méri a gép. Nem engedi bekapcsolni a szivattyút és a fűtést, ha nincs elég víz a tartályban.

Tecnosystem blitz

 

Van egy további érdekessége is. A felső szűrőre egy porlasztó elemen keresztül jut a víz, aminek hatására a vízterítése a gépnek pöpecre sikeredett. Erről majd mutatok fotót alább. Hátránya ennek a rendszernek, hogy a porlasztó nyílások nagyon aprók és könnyen eltömődnek.

Ezen a ponton bekapcsoltam a gépet, hogy ellenőrizzem a működést. Teljes katasztrófa volt. Először a víz nem indult meg. Elég sokat vackoltam vele, hogy elindítsam. Egy nagy fecskendővel szoktam rásegíteni, ami most is meghozta az eredményt, de csak sokadik próbálkozásra. Aztán elkezdett fütyülni a bojler, mint egy vízforaló. Ajjaj, gondoltam. Végül pedig a biztonsági termosztát “lelőtte” a gépet. (Megjegyzés: ha a biztonsági termosztát bekapcsolt, az azt jelenti, hogy a sorban előtte található termosztát, aminek a vízhő beállítása lett volna a feladata, nem működött.) Azt is észrevettem, hogy a fűtés mentén szivárog a víz a bojlerből. Csak cseppekben, de akkor is. A fenti hibák miatt úgy döntöttem, hogy ide nem lesz elég egy vízkőtlenítés és külső takarítás, akármennyire is szép kívülről a gép. Belekezdtem a bontásba.

A bojlerbe belenézve ez jó döntés volt:

Tecnosystem blitz
Ezt bizony vízkőoldóval már nem lehet feloldani és valószínűleg a postai szállítás során ebből a törmelékből került a porlasztó rendszerbe, amitől az szépen eltömődött és ettől vált nehézzé a víz elindítása. A pumpát ennek ellenére cseréltem. A kora és bizonytalankodása okán jobbnak láttam egy ugyanilyen típusú, de új ULKA-ra cserélni.

A bojler sípoló hangjára és a vízszivárgásra is fény derült, a fűtés menetes végén egy csinos repedés található. Kuka.

Tecnosystem blitz

 

Találtam egy részt a borításon a csepptálca alatt, amiről málik a festék. Szerencsére külön lemez, nem kellett az egész gépet szinterezni miatta.

Akkor irány a danetti.hu alkatrészekért. Pumpa, fűtés, termosztátok, tömítések, minden szükséges alkatrészt be tudtam szerezni tőlük.

Az alkatrészek megvoltak, egy cirka 4 órás takarítás kellett még a sikerhez. Pl. a fej és a felső szűrő így nézett ki:

Tecnosystem blitz

 

A fej nem is néz ki rosszul, leszámítva, hogy a tömítés már teljesen lapos. A felső szűrő viszont el van tömődve zsíros lerakódással. Megszokott kép ez sajnos használt gépeknél és nem is olyan könnyű letakarítani. A fenti fotó érdekessége a korábban említett porlasztó rendszer. A víz nem a nagy lyukon jön, mert az a csavar helye. Azon a két pici lyukon nyomja át a pumpa. Zseniális.

A felső szűrőről még egy közeli:

tecnosystem_blitz_before_IGP0032

 

Szóval ott a porlasztó rendszer a tökéletes vízterítésért és utána a víz ezen megy át? Brrr.

Mindent megtisztítottam és a gépet összeszereltem (újabb 2-3 óra minimum). Ezt szervizben ilyen alaposan megcsináltatni sokba kerülne, nem igazán érné meg. Ott óradíjakkal dolgoznak és persze van egy bizonyos szervizdíj, amit a vásárló még kifizet.

A készre szerelt gép végül ilyen lett:

Tecnosystem Blitz Espresso

 

Tecnosystem Blitz Espresso

Nem hibátlan, vannak karcolásai, főleg a krómozott részeken, csészemelegítőn, de összességében így is nagyon szép. Az Astoria mellett sem törpül el. Szerintem ez is egy kisebb gasztro gép, nem kifejezetten háztartási kategória. A mérete és az 5L-es víztartály is erre enged következtetni.

 

Csapolás a Tecnosystem Blitz Espresso-val

Ha már Danetti, akkor hoztam tőlük “jóáras” POD-ot is a teszteléshez. Vignola néven fut, a Veronesi pörkölő üzem egy olcsóbb terméke. Olcsó, de szeretem. Erős, intenzív csokis jellegű kávé. Hamisítatlan olasz presszó. Brutálisan jókat csapoltam belőle a Blitz-el. A Vignola egy robusta túlsúlyos keverék, amitől jó cremát lehet remélni. A POD-ok között érzékelhető egy kis szórás. Egyes podok lazábbak, mások tömörebbek. Utólagos tömörítése nem kötelező, de ajánlott. A lefolyás így is kicsit gyorsan indul, de belassul és szépen be is krémesedik.

Tecnosystem blitz

Nem tudom, mennyire látható a fotón, de ami a csészében van, az bizony full-full crema.

 

A crema felszíne látványosan foltos lett. Azért ez elég szép egy podos géptől.

Tecnosystem blitz with vignola pod

 

Ha gőzt is tudna, akkor tökéletes lenne. De sok lehetőség van még benne, fejleszthető. Beépíthetnék egy OPV-t és egy nyomásmérő műszert. Készíthetnék bele egy primer fűtést, vagy PID-elhetném. Foglalkozhatnék a rezgéscsillapítással, hogy csendesebb legyen. Készíthetnék ledes világítást a fej köré. Kérdés, hogy van-e értelme, ugyanis ez a gép így is közel tökéletes, ahogy van. 

További ajánlott írások
prev next

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

© Makk Károly, 2017 Frontier Theme