Szörfölés

A tökéletes eszpresszó kinyeréséhez a megfelelő körülményekre van szükségünk. Nem elegendő a friss kávé, a tökéletes őrlemény és tamperelés, a kristálytiszta és lágy víz. Az egész mit sem ér, ha a víz hőmérséklete nem megfelelő.

Példák: az Arabica kávék általában véve magasabb hőmérsékletet kívánnak, ha igazi crema-t szeretnénk. Az ideálisnál alacsonyabb hőmérsékleten csak egy vékony világos habocska maradhat a kávé tetején, ami esetleg ki sem tart a fogyasztás végéig, nemhogy tömörségével a cukrot megtartsa, ahogy azt illene. De a különböző pörkölések is igényelhetik a kávégépben gyárilag beállított hőmérséklettől való eltérést. Pl egy eleve nagyon sötétre pörkölt kávé esetében nem jó, ha a főzés során a kávé még tovább pörkölődik.

spanyol pörkölés

Illetve még egy okot ismerek, ami indokolhatja a gyári hőmérséklet megváltoztatását: a játék. Ugyanabból a kávéból más temperatúrán készítve egészen más végeredményt kapunk, akár egy olyan “mennyei csapolás” is benne van a pakliban, hogy ezentúl mindig úgy készítjük majd. Amíg nem próbáltuk ki, nem tudhatjuk …

Hogyan lehetséges mindezt kivitelezni? A legtöbb háztartási kategóriájú kávéfőző (még a kategóriában kiemelkedőnek számító Rancilio Silvia is) egyetlen bojlerrel (vagy ha úgy jobban tetszik: kazánnal) rendelkezik. A kazán hőmérsékletét egy termosztát szabályozza. Amikor elérte az adott hőmérsékletet, a fűtés kikapcsol. Aztán ha minimálisan visszaesik a  hőmérséklet, a termosztát újra zárja az áramkört, bekapcsol a fűtés, nagyjából állandó hőmérsékletet biztosítva.  Hogy mennyi ez a hőmérséklet, az presszógépenként eltérő, nagyjából 95-105 celsius. A gyári értéktől több módszerrel is el lehet térni.

1. Hardveresen, ha kell kicserélhetjük a termosztátot nagyobb, vagy alacsonyabb értékűre. Ezt otthoni körülmények közt a legtöbbször nem tudjuk kivitelezni, nem vagyunk kávégép szerelők és nem is tartunk a fiókunkban pár celsiussal eltérő értékű termosztátokat. De az elvi lehetősége megvan. Ha gyakran iszunk Arabica kávékat és a kávégépünk túl alacsony hőmérsékletet biztosít hozzá, esetleg megfontolandó egy végleges csere, nagyobb értékre, vagy épp fordítva, egy erre szakosodott szervizben.

2. Szintén hardveresen, a kávégépünkbe beépíttethetünk egy szerkezetet, amit  “PID”-nek hívnak.rancilio silvia pid

 

rancilio_silvia_with_PID

Ez egy kis computer-vezérelt, programozható szerkezet, a kezelő szépen be tudja állítani rajta a főzési hőmérsékletet. Nagyon klassz, az otthoni kávékészítés csúcsa, ára miatt nem is éri meg beépíteni minden készülékbe, de tény, hogy igen hatékony és precíz módja az állításnak. Nem feltétlenül kell ezzel kezdeni, pusztán egy ilyen készülék beépítésével nem készítünk otthon jobb kávét. De ha már ott tartunk, hogy az otthoni gépezet lehetőségeit maximálisan ki tudjuk használni, mégis többre vágyunk, megfontolandó a beszerzése. Felmerül a kérdés, gyárilag, miért nem építenek be ilyet? nos, beépítenek. A komoly, “High-End” kategóriás gépeknek már ma is rész lehet egy ilyen szerkezet, mint pl Az Ascasonál:

ascasco pid

A következő trükkök viszont  INGYENESEK, minden kísérletező kedvű kávékészítő rendelkezésére állnak.

3. Kis ügyeskedéssel csökkenthetjük a kifolyó víz hőmérsékletét. A folyamatot “HŰTŐ CSAPOLÁS“-nak hívjuk, akkor alkalmazzuk, ha pár celsiussal hidegebb vízre van szükségünk. Annyi a dolgunk, hogy nem csatoljuk fel a kávégép karját, hanem átengedünk rajta valamennyi vizet (mondjuk egy vizespohárnyit), ezt követően felcsatoljuk a már előre kávéval megtöltött és tamperelt kart, majd azonnal lefőzzük az eszpresszót. A fűtési teljesítménytől függően a kávégépnek némi időre van szüksége, amíg a friss vizet felmelegíti, így jó eséllyel, mire ez megtörténik, a kávénk már el is készült.

4. Ha melegebb vizet szeretnénk, bekapcsoljuk a gőz funkciót a presszógépen, a bojlerét elkezdi felfűteni (140-150 c-ig) a kazánban található vizet. Ennyire meleg vízre biztosan nem lesz szükségünk, ezért készítsük oda a kávéval feltöltött, tamperelt kart, kapcsoljuk be a gőz funkciót, számoljunk 10-ig, majd főzzük le a kávét. Persze nem tudni, elég meleg, vagy túl meleg lett-e a víz, ezért kóstolni kell, majd legközelebb más idővel próbálkozni. Pár főzés után meglesz, mikor válik túl keserűvé a kávé, ekkor már túlmelegítettük a vizet.  Illetve ekkorra valószínűleg azt is megkapjuk, mikor volt a legfinomabb.

Kiegészítésképpen azt mindenképpen szeretném jelezni, hogy a 4. pontnak nincs értelme, ha a kávégép kétkazános, így külön kazán állítja elő a gőzt. Ilyen esetben a kávéért felelős víz nem válik melegebbé, ha bekapcsoljuk a gőz funkciót.  Illetve ha egykazános a masinériánk, de túlmelegítettük a vizet, akkor bizony kell egy kis idő, amíg lehűl és így a kávégép újra használhatóvá válik (ajánlok egy hűtő csapolást is.)

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook