Szimpla adag

Egy szimpla eszpresszó tamperelése picit más technikát igényel, mint a dupla (részletes írásunk olvasható erről: http://olaszpresszo.hu/tampereles/). Ennek oka, hogy a szimpla szűrőnek van egy kónuszos pereme.

Ha a kávét elegyengetjük az egy adagos szűrőben, majd tamperelünk, a perem felett a kávét jobban tömörítjük, sokszor annyira, hogy pont középen már nem elégséges ez a nyomás. Ezért szimplánál én úgy csinálom, hogy középre darálom a teljes adagot, így lesz egy púp a kosár közepén, valahogy így:

szimpla adag tamperelés

Ha ilyen állapotban kezdem meg a kávé tömörítését és nem egyengetem el előtte, akkor először a kosár közepén alakul ki a szükséges nyomás, majd innen terül szét az őrlemény.

Létezik olyan technika is, ami szerint először csak félig kell megtölteni a szimpla kosarat, ezt egy kisebb átmérőjű tamperrel tömöríteni, majd a kosár másik felét tölteni és azt már a kosármérethez illővel, de én kielégítő eredményt szoktam elérni a fenti módszerrel is.

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával: 

© Makk Károly, 2017 Frontier Theme