Szimpla tamperelés, megint másképp

Egy kis segédeszközt alkalmazva új szintre emelhető a szimpla adag tamperelése. Kevesebb kávé őrleményből jobb eredményt kaptam, ezért véleményem szerint érdemes foglalkozni vele.

Már többször is írtam erről a témáról, a legutóbb ITT. A szimpla tamperelés nehézsége, hogy a szimpla szűrőkosár belső pereme megakadályozza a megfelelő erő kifejtését. A széleken -a belső perem felett – az őrlemény ugyan megfelelő tömörséget ér el, de a középső rész (ami pont a legfontosabb) lazább marad. Erre a problémára nyújt megoldást egy ügyes kis tölcsér. Nézzük az előkészületeket. Jelen szimpla készítéséhez 6,5g Covim Granbar őrleményt használtam fel. A kávét nem a kosárba őrlöm, hanem egy kis üvegedénybe. Ennek oka, hogy nekem ilyenkor néha elmozdul a tölcsér a helyéről, és alákúszik az őrlemény. Ha valaki ügyes, őrölheti direkt a tölcsérbe is, de én nem így járok el.

 

szimpla előkészületek

 

A tölcsért a fenti fotón látható módon a kosárba kell helyezni. Én egy IMS szimpla kosarat fogtam, de a VST-be is passzol. Mivel a kosárba egy tölcsért tettünk, a normál 58-as tamper nem használható, a tölcsér belső átmérője 41mm, ehhez speciális tamper szükséges, ami egyébként szabvány méret, könnyen beszerezhető. Következő lépés, hogy az őrleményt beleöntöm a kosárba:

 

szimpla tamperelése őrlemény a kosárban

 

A tamperelésnél a gyűrű majd nem engedi szétterülni az őrleményt, így ki tudom fejteni a közepére is azt az erőt, ami szükséges. Ehhez egy kézzel a tölcsért le kell fogni. (A fotón ez nem látható, épp másra kellett a kezem.)

 

szimpla tamperelése tölcsérrel

 

A folyamat végeztével eltávolítom a tölcsért és a tampert a kosárból. Az alábbi kép fogad:

 

szimpla tamperelése után

 

Gyönyörűen középen, éppen csak annyi őrlemény van benne, hogy a kosár kitüremkedő részét megtöltse. (Kb annyi, mint egy POD-ban.) A felső szűrőt nyilvánvalóan nem fogja elérni, tehát a tetejét egy picit ki fogja majd mosni, de nagyságrendekkel fontosabb, hogy megfelelő erővel lett összepréselve. A finomságán semmit nem változtattam, a daráló maradt a duplára beállított értéken. Ha nem állítunk a darálón, a felhasznált kávé mennyiségével szabályozható a lefolyás sebessége.

Mivel jelenleg egy Gaggia Baby Primo felújításában vagyok nyakig benne, most ezzel fogom a csapolást végezni, lássuk a fotókat:

 

gaggia baby primo 1

Érdemes megjegyezni, hogy a csapolás ragyogó színekkel, csíkokkal indul. Kiváló kezdet.

 

 

gaggia baby primo

A csapolás majdnem végénél járok, a csészében vastag crema, fantasztikusak a színek és illatok.

 

A lefolyás sebessége hibátlan, ~25s, a kávé nagyon testes. Egyszerűen tökéletes. Szimplából sosem volt jobb presszóm (vagyis inkább ristretto-m).

Az eszközt lali.hu Index fórumtárstól szereztem be, facebook oldala ITT található. Érdemes megnézni, gépek felújításáról vannak fenn képek, de a felújításon/szervizen kívül kávégépek PID-elésével is foglalkozik.

Kiegészítés: a Gaggia Baby Primo egy viszonylag régi modellje a cégnek. Kivételesen jó állapotban került hozzám, fantasztikusan jó gép. Egészen biztosan a legjobb Gaggia, ami eddig nálam járt, minden tekintetben. Bizonyos szempontból a Classic-ot is felülmúlja. Nagyon kell kapaszkodnia a többi hasonló kategóriájú masinának, hogy ezt a szintet elérje, még a Rancilio Audreymnak is. Hamarosan cikket írok róla a blogon. 

További ajánlott írások
prev next

4 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
  1. Jó napot!

    Nagyon jó a cikk, köszönöm!
    Érdekelne hogy hol lehet ezt a speciális tölcsért beszerezni.

    Üdvözlettel:
    Buzás László

    1. Kedves László, köszönöm. A cikkben szereplő elérhetőségeim vannak nekem is csak lali.hu-hoz (facebook kapcsolat), Őt tudja megkérni, hogy készítsen egyet.

      1. Rendben. Köszönöm!

  2. Üdv!
    Domború aljú vagy “vállas” kialakítású tamper nem lenne jó ilyen célra? Az utóbbi esetben arra gondolok, hogy a tamper közepe, “magja” olyan átmérőjű lenne mint a szűrő mély, kisebb átmérőjű része, de a tamper legnagyobb külső átmérője a szűrő nagy átmérőjű részével egyezne meg)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

© Makk Károly, 2017 Frontier Theme