Egy kis segédeszközt alkalmazva új szintre emelhető a szimpla adag tamperelése. Kevesebb kávé őrleményből jobb eredményt kaptam, ezért véleményem szerint érdemes foglalkozni vele.
Már többször is írtam erről a témáról, a legutóbb ITT. A szimpla tamperelés nehézsége, hogy a szimpla szűrőkosár belső pereme megakadályozza a megfelelő erő kifejtését. A széleken -a belső perem felett – az őrlemény ugyan megfelelő tömörséget ér el, de a középső rész (ami pont a legfontosabb) lazább marad. Erre a problémára nyújt megoldást egy ügyes kis tölcsér. Nézzük az előkészületeket. Jelen szimpla készítéséhez 6,5g Covim Granbar őrleményt használtam fel. A kávét nem a kosárba őrlöm, hanem egy kis üvegedénybe. Ennek oka, hogy nekem ilyenkor néha elmozdul a tölcsér a helyéről, és alákúszik az őrlemény. Ha valaki ügyes, őrölheti direkt a tölcsérbe is, de én nem így járok el.
A tölcsért a fenti fotón látható módon a kosárba kell helyezni. Én egy IMS szimpla kosarat fogtam, de a VST-be is passzol. Mivel a kosárba egy tölcsért tettünk, a normál 58-as tamper nem használható, a tölcsér belső átmérője 41mm, ehhez speciális tamper szükséges, ami egyébként szabvány méret, könnyen beszerezhető. Következő lépés, hogy az őrleményt beleöntöm a kosárba:
A tamperelésnél a gyűrű majd nem engedi szétterülni az őrleményt, így ki tudom fejteni a közepére is azt az erőt, ami szükséges. Ehhez egy kézzel a tölcsért le kell fogni. (A fotón ez nem látható, épp másra kellett a kezem.)
A folyamat végeztével eltávolítom a tölcsért és a tampert a kosárból. Az alábbi kép fogad:
Gyönyörűen középen, éppen csak annyi őrlemény van benne, hogy a kosár kitüremkedő részét megtöltse. (Kb annyi, mint egy POD-ban.) A felső szűrőt nyilvánvalóan nem fogja elérni, tehát a tetejét egy picit ki fogja majd mosni, de nagyságrendekkel fontosabb, hogy megfelelő erővel lett összepréselve. A finomságán semmit nem változtattam, a daráló maradt a duplára beállított értéken. Ha nem állítunk a darálón, a felhasznált kávé mennyiségével szabályozható a lefolyás sebessége.
Mivel jelenleg egy Gaggia Baby Primo felújításában vagyok nyakig benne, most ezzel fogom a csapolást végezni, lássuk a fotókat:
A lefolyás sebessége hibátlan, ~25s, a kávé nagyon testes. Egyszerűen tökéletes. Szimplából sosem volt jobb presszóm (vagyis inkább ristretto-m).
Az eszközt lali.hu Index fórumtárstól szereztem be, facebook oldala ITT található. Érdemes megnézni, gépek felújításáról vannak fenn képek, de a felújításon/szervizen kívül kávégépek PID-elésével is foglalkozik.
Kiegészítés: a Gaggia Baby Primo egy viszonylag régi modellje a cégnek. Kivételesen jó állapotban került hozzám, fantasztikusan jó gép. Egészen biztosan a legjobb Gaggia, ami eddig nálam járt, minden tekintetben. Bizonyos szempontból a Classic-ot is felülmúlja. Nagyon kell kapaszkodnia a többi hasonló kategóriájú masinának, hogy ezt a szintet elérje, még a Rancilio Audreymnak is. Hamarosan cikket írok róla a blogon.
Jó napot!
Nagyon jó a cikk, köszönöm!
Érdekelne hogy hol lehet ezt a speciális tölcsért beszerezni.
Üdvözlettel:
Buzás László
Kedves László, köszönöm. A cikkben szereplő elérhetőségeim vannak nekem is csak lali.hu-hoz (facebook kapcsolat), Őt tudja megkérni, hogy készítsen egyet.
Rendben. Köszönöm!
Üdv!
Domború aljú vagy “vállas” kialakítású tamper nem lenne jó ilyen célra? Az utóbbi esetben arra gondolok, hogy a tamper közepe, “magja” olyan átmérőjű lenne mint a szűrő mély, kisebb átmérőjű része, de a tamper legnagyobb külső átmérője a szűrő nagy átmérőjű részével egyezne meg)