Saeco Aroma

Cikkemben egy régebbi Saeco presszógépet szeretnék bemutatni. Az eszpresszó készítést én konkrétan ezzel a géppel kezdtem, ma is úgy gondolom, hogy ez az a minimális szint, amivel érdemes elindulni.

Saeco Aroma

 

IGP00091

Aprócska gép, kisebb, mint a Gaggia Cubika, de méretéhez képest viszonylag nehéz. A tervezők egyértelmű szándéka volt, hogy a gép megbízhatóan működjön, gyakorltilag a végtelenségig. A kapcsolói, kezelőszervei ipari jellegűek, a beltartalma pedig meglepően komoly:

saeco aroma inside

A Saco Aroma belvilága

Amit a fenti fotón érdemes kiemelni:

  • rozsdamentes bojler, cserélhető fűtéssel
  • rézfejű, prémium ULKA vízpumpa
  • 3 termosztát (1 a kávéhoz, 1 a gőzhöz, 1 biztonsági)
  • masszív réz szabályzó a gőzhöz
  • nagy átmérőjű csőrendszer

Ezek mind minőségi alkatrészek, sehol nem találni benne “gagyi”-t. A korához és a vélhetően lefőzött kávék számához képest meglepően szép a belső tér, vízfolyásnak, korróziónak sehol nincs nyoma.

A készülék a címke szerint még Olaszországban készült és apró méretéhez képest tisztességes, 950W fűtőteljesítménnyel rendelkezik:

saeco aroma label

 

A készülék legnagyobb hátránya, hogy nyomásfokozós karral szállítják. Bár a hátrány nézőpont kérdése is, segítségével bármilyen barista tudás nélkül, akár előre csomagolt, őrölt kávéból is, viszonylag jó kávé készíthető (én ezt viszont nem hívom igazi olasz eszpresszónak).

saeco aroma pressurized portafilter

 

Szerencsére a kar kialakítása megengedi, hogy a nyomásfokozót 3 pillanat alatt eltávolítsuk belőle, számtalan fórum és internetoldal foglalkozik ezzel, így ezt itt most nem írom le, egy részletes videó a folyamatról megtekinthető az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=C4WsTyJj0Is.

Kis érdekesség: a Saeco Aroma feltűnő hasonlóságot mutat a jelenlegi Gaggia Cubika modellel.

gaggia cubika plus saeco aroma

 

Visszatérve a Saeco Aroma kávégépre, sok fórum foglalkozik vele, “szanaszét” tuningolják, PID-et építenek bele, LED-ekkel világítják meg, általában véve szeretik. Új ára valahol 75-80 ezer Ft körül mozog. Én ezzel nem foglalkoztam, csak használtam. Most a bejegyzés kedvéért kivettem a szekrényből, bekapcsoltam, töltöttem bele friss vizet és főztem vele egy dupla presszót. Az alábbi fotók erről készültek:

saeco aroma csapolás

 

saeco aroma espresso

 

A kávén nagyon vastag a crema, a színei is gyönyörűek, cukrot megtartja, tartós, sokáig megmarad. Amiben más az igazi crema-tól, hogy buborékai nagyobbak (fotón is jól látszik). Íze meglepően jó, erre semmiképpen nem lehet rosszat mondani, kiváló kávét készít. A fenti kávét nyomásfokozós karral készítettem, frissen őrölt babokat használtam, a darálón viszont semmit nem állítottam és nem is tampereltem, csak finoman igazítottam a szűrőkosárban. Elsőre sikerült ezt kihozni belőle. Nagyon egyszerű tehát jó kávét csapolni vele, egyben ez hátránya is, kisebb játékteret biztosít a variálásra. Szerencsére a készített ital otthoni körülmények között a legegyszerűbb módon elkészítve, mindenféle barista tudás nélkül is jobb, mint amit sok kávézóban kapunk, így a végeredménnyel ebben az árkategóriában magam részéről maradéktalanul elégedett vagyok (és voltam is, mikor napi használatban volt). Természetesen lehet ennél jobb presszót készíteni és lehet hová fejlődni, ha valakinek erre a későbbiekben igénye lesz. Sőt a nyomásfokozó eltávolítása után gyakorlatilag igazi olasz eszpresszó elkészítésére is alkalmas a gép. 53mm-es tampert kell használni ehhez.

Még egy kiegészítő infó, a Coffeegeek tesztje ár/érték arányban 10/10-es pontszámot adott a gépnek:

review

 

A “jofogas.hu” oldalon hirdetem ezt a gépet:

http://www.jofogas.hu/baranya/Saeco_Aroma_kavefozo_presszogep_18590607.htm

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával: 

6 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
  1. Szia

    Egyszemélyes adagot hogy lehet ezzel készíteni? Olyan karra lenne szükségem, ami nem kétzsemélyes filtertartó és az őrlemény felér a vízterítőig.

    Laci

    1. Szia, nem karra, hanem szűrőkosárra van szükséged egy szimplára. A dupla kosárnak egyenes az alja, a szimplának pedig be van szűkítve, így kevesebb kávét lehet beletenni, de ugyanolyan magasra ér majd. Legalábbis elvileg.

    2. Nem kell kisebb szűrő, bár úgy korrektebb. a kettes szűrővel is lehet egy adagot csinálni, jót, fele adag kávéval. Az egyes szűrőnek magas a felső pereme, és nem illeszkedik a tömítő gumihoz kellően.Néha ezzel fent folyik a kávé. A nyomásfokozó nélkül nincs gond.

  2. Nagyszerű post! Nálam két Saeco Aroma van elfekvőben, mindkettő inox készülékházas. A tetőlemezt eltávolítva kiderül, hogy ebből is létezett többféle változat: az egyikben például a réz helyett acélból készült a komplett gőzcsap. A másiknak viszont egy az egyben ugyanaz a belvilága, mint a Te fekete Saeco Aroma készülékedé.

    Aztán megvan ennek a készülékcsaládnak a “Szent Grálja” is: a Saeco espresso 2002-es. Kevesen ismerik ezt a típust, ez volt a legelső típusa. Az enyém 1989. áprilisi gyártás. A készülékháza annyiban különbözik a Saeco Aromától, hogy fehér színre festett, és hogy az oldalán nincs kivágva a “vízszintjelző” (erre akkor még nem gondoltak, így a műanyag víztartálya is fehér színű). Sokkal érdekesebb viszont a belvilága: ebben még réz bojler van, illetve egy nagy méretű, 70W-os Cosmec szivattyú! 2 termosztáttal szerelték, túlmelegedés elleni védelem nincs rajta.

    Ezt követte aztán pár év múlva egy “javított” változat, amibe már 3 termosztát került, és áttervezték a készülékházat is (ami engedte láttatni az áttetsző víztartályt elől és oldalt is): ez volt a Saeco nuova supervapore 2004. Elég szögletes lett, és a kapcsolók helyét is megváltoztatták rajta. Nekem külsőre egyáltalán nem tetszik.

    A Saeco Aroma a korábbi espresso 2002 formáját követte, csak vágtak rá egy vízszintjelzőt a készülékházon. Viszont jó lenne tudni, hogy végül milyen megfontolásból döntöttek az acél bojler, a kisebb szivattyú, és legfőképpen a nyomásfokozó kar mellett.
    Kár, hogy nincs egy oldal, ahol részletesen írnának erről a családról (Espresso 2002, Aroma, Espresso classico stb.)

    1. Szia Peti, mindenki nevében köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és ezt így leírtad.

  3. szia Peti!

    nekem is van egy ilyesmi gépem csak jobban hasonlit az általad is megjegyzett Gaggia Cubika modelhez de a márkája saeco aroma, érdeklődöm, hogy menyit érhet-e meg felmerült bennem az is hogy hamisítvány de elég jól szuperáló kis gép. vajon most menyit érhet?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

© Makk Károly, 2017 Frontier Theme