Hozzuk ki a legtöbbet az E.S.E POD-ból

Bejegyzésem célja, hogy bemutassak pár hasznos trükköt, amit a POD-os gépeknél lehet alkalmazni ahhoz, hogy a lehető legjobb kávét készítsük vele.Ezeket a gépeket viszonylag egyszerű használat jellemzi, nagyon nem lehet elrontani a kávé készítést, legalábbis elvileg. Gyakorlatban azonban lehetnek minőségi kifogásaink egy-egy POD-ból csapolt kávéra és ilyenkor lehet gondolkodni, most mi a fene történt, miért nem jó, nem ilyennek kell lenni. És lehet, hogy tényleg nem 🙂

Tekintsük át, milyen trükkök lehetségesek, hogy a lehető legjobb kávét készítsük egy ilyen géppel.

 

Használjunk kávégépekhez való, lágy vizet

A lágy víz nem csak a készüléknek tesz jót, hanem a kávé ízének és a kioldódásnak is. Én magam szaküzletben veszem a vizet, egy 5L-es kannában, ozmózis technológiával szűrt és lágyított. Jobb lesz tőle a kávé.

 

Használjunk friss párnát

Igenis számít. Hiába töltik nitrogénnel a zacskókat, bárki kipróbálhatja: friss POD-ból jobb kávé készül. Jobbak az ízek, szebb a crema. Egy éves POD-ból ne számítsunk arra, hogy maximális élményt kapunk majd.

 

Várjunk picit többet a bemelegedéssel

A POD-os gépek elvileg 2 perc alatt kellően felmelegszenek, a termosztát és a visszajelző lámpa is kialszik ennyi idő alatt. Az egész rendszer, főzőfejestül mindenestül viszont ennyi idő alatt egészen biztosan nem fog átmelegedni, ami gép hőstabilitásának viszont jót tenne, amitől garantáltan jobb  lesz a kávénk is. Irányadó legyen 15 perc várakozás csapolás előtt, pár fűtési és hűlési ciklus lemegy ennyi idő alatt.

 

Nyomjunk át a rendszeren némi friss vizet

Ez több szempontból is előnyös. Segíti felmelegíteni a főzőfejet, friss víz kerül a thermoblokkba és a kifolyó vízzel a csészénket is felmelegíthetjük, ami így nem hűti majd le a kávénkat. Ne mulasszuk el.

 

POD tamperelése

Az. E.S.E POD-okot gyárilag elvileg tömörítik. Amikor kibontunk egy POD-os tasakot, érdemes megvizsgálni a kapott párnát. Kemény, tömör, vagy éppen puha állagú? Ha utóbbi (de különben is), érdemes megfontolni, hogy utólag mi tömörítsünk egy kicsit rajta, mielőtt a gépbe tesszük. Van, aki leteszi az asztalra és egyszerűen rátenyerel, ami hatékony és nem igényel segédeszközt. Láttam olyat is, hogy csészealjat tesznek rá és azzal nyomják le. Én egy POD-hoz való szűrőkosarat használok, amibe belehelyezem a POD-ot és egy tamperrel letömörítem. Ennek előnye, hogy nem változik meg jelentősen a párna formája, nem lesz belőle palacsinta.

 

POD-os szűrő

POD tamperelés

pod tamperelés

Főzőfej csavar állítás

A tamperelés után a következő lehetőségünk arra, hogy a lefolyás sebességét lassítsuk. Van minden POD-os gépnél egy csavar, amivel azt lehet állítani, mennyire nyomódjon össze a főzőfej alsó és felső része. Úgy célszerű beállítani, hogy egy picit nyomja össze a párnát, de még össze lehessen csukni. Gyárilag nem biztos, hogy jól van beállítva és a párnák között is lehet eltérés. Jó beállítás mellett lassulni fog a lefolyás és ezzel javulni a kioldódás.

 

Hőmérséklet szörfölés

Bizonyos korlátok között POD-os gépeknél is van lehetőségünk erre. Kiemelten fontos, tapasztalataim szerint a legtöbbet ez hozott a csapolások minőségén. Magas Arabica tartalom esetén a tökéletes kávé készítéshez magasabb hőmérsékletre lenne szükség. A POD-os gépen (ma még) általában nem lehet állítani hőmérsékletet, csak egy kis trükköt alkalmazni. Figyeljük meg a fűtési ciklust, a visszajelző lámpák támpontot adnak majd hozzá. Amikor egy fűtési ciklus befejeződött, abban a pillanatban a legmagasabb a víz hőmérséklete. A folyamat tehát a következő: készítsük elő a POD-ot, tampereljünk. Engedjünk vizet a csészébe. Nagy valószínűséggel be fog kapcsolni a fűtés, láthatjuk majd a visszajelző lámpákon. Amikor befejeződött a ciklus, azonnal tegyük be a párnát és csapoljunk. Ha ügyesen vagyunk és megismerjük a gépünket, akkor pár másodperccel a fűtési ciklus befejezte előtt elkezdhetjük a csapolást, így van a leghosszabb ideig a legmelegebb állapotban a vizünk.

_IGP0004

Elkezdem üresen a vizet átnyomni a thermoblokkon. Még nem fűt a gép, nem világít a visszajelző lámpa.

_IGP0005

Bekapcsolt a fűtés, lámpa kigyulladt. A POD és csésze legyen előkészítve a kézben, csészéből vizet kiönteni. Ha kialudt a lámpa, azonnal indítsuk a csapolást.

_IGP0006

Lámpa kialudt, indulhat a csapolás.

 

 

Végül ne felejtsük el az öblítést

Csapolás után egy kis vizet nyomjunk át a főzőfejen, amíg ki nem tisztul, majd lehetőség szerint töröljük szárazra egy konyharuhával. Ez ugyan az aktuális italunk ízét nem befolyásolja, de mindig van egy következő kávé, ugye?

 

Hogyan is kellene kinézzen egy POD-os csapolás

Az alábbi fotókon azt szeretném megmutatni, hogy mire számíthatunk egy jó POD csapolása során.

POD csapolás

POD crema

 

 

7 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Tukacs Zoltán

  Tisztelt Cikkíró!

  Érdeklődöm, hogy hol vásárolta ezt a Lucaffé espresso csészét, mert pontosan ilyet szeretnék, de sehol nem találok a neten!

  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel: Tukacs Zoltán

 2. Kedves Károly, hol tudnék beszerezni ilyen szűrőkosarat és minél egyszerűbb tampert? Köszönöm!

  1. Kávégép alkatrész boltban. Pl danetti.hu, vagy expolygon.hu, kavegepbolt.hu.

 3. Köszönöm a hasznos tippeket! Az E.S.E pod mérete egységesen 44 mm-es?

 4. Bolyky Miklós

  Nagyon jó összefoglalás!
  Hol lehet kapni a cikkben említett szűrt és lágyított vizet? Nagy bevásárló áruházakban én is vettem már a vasalóhoz ioncserélt vizet, de az gyanítom, hogy nem steril.
  Köszönettel
  M.

  1. Én anno a Profimat-nál vettem, áruházból Norda-t szoktak venni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook