PID-elni jó

Sorozatindító bejegyzésemmel szeretném megismertetni az olvasót a PID-ek világával. Mi i ez, mi a célja, miért érdemes vele foglalkozni.

Mi a PID

A PID vezérlő egy pontos, számítógéppel vezérelt termosztát. (A “PID” egy mozaikszó: ‘Proportional Derivative Integral’, vagyis “arányos, differenciáló, integráló,” ….  no ez gondolom senkit nem vitt előrébb, de legalább ezt is megismertük.)

PID kit

Egyszerű szavakra lefordítva a PID egy olyan speciális, számítógép vezérelt termosztát, ami az eszpresszó készítéséhez szükséges vízhőmérsékletet pontosan szabályozza, a hőmérsékletet pedig felhasználóbarát módon állíthatjuk be rajta.

 

Miért érdemes PID-et használni?

Állandóság és kontrolláltság. Minden eszpresszó fanatikus ezt szeretné elérni. Az eszpresszó készítés egy művészet, ami nagyon sok változót tartalmaz. A kávébabok minősége, frissessége, összetétele, pörköltségének fokozatai, az őrlés egységessége, finomsága, a tamperelési erő és technika és még lehetne sorolni bőven. Minden változó befolyásolja majd a kapott ital állagát, ízét, minőségét. A sok változó között van több, ami kiemelt fontosságú, ezek egyike a víz hőmérséklete. Aki egy kicsit már foglalkozott presszó készítésével, ennek prioritását egészen biztosan belátja.  A legtöbb eszpresszó gépben a víz hőmérsékletét egy mechanikus alkatrész, a termosztát vezérli. Ez az alkatrész olcsó ugyan, de több hátránya is van, meglehetősen lassú szerkezet és pontosnak sem hívható, az egyes példányok között is nagy a szórás illetve ugyanaz a termosztát sem szakítja meg a fűtés áramkörét kétszer ugyanolyan hőmérsékleten. Ezen kívül, tömege révén, a felmelegedése és a lehűlése is több másodpercet vesz igénybe (lassú). Amikor ki kell kapcsoljon esetleg a kazán hőmérséklete már picit magasabb, mint kell. Vagy amikor a kazán vize hűl, több időre van szüksége, hogy visszakapcsolja a fűtést, mert először ő maga is le kell hűljön. Ez azt eredményezi, hogy a csapolás vizének hőmérséklete bizonyos korlátok közé van szorítva ugyan, de közel sem állandó, csúnyán ingadozik, ami hátrányos számunkra. Mi pedig ezt nem szeretnénk. De még, ha lenne egy iszonyat gyors és pontos termosztátunk (ami nincs), akkor is gondot okozna, hogy szinte minden kávé blend más és más hőmérsékleten adja a legjobb eredményt. Ezt pedig egy termosztáttal nem lehetséges vezérelni.

PID egy Rancilio Silvia presszógépen. Előszeretettel módosítják ezt a készüléket.

PID egy Rancilio Silvia presszógépen. Előszeretettel módosítják ezt a készüléket.

A PID vezérlő ezeket a problémákra igyekszik megoldást szállítani. Nyilván itt is egy időre van szüksége a hőérzékelőnek, amíg felmelegszik, vagy lehűl, tehát közel sem tökéletes, de egy termosztátnál azért sokkal gyorsabban és nem utolsó sorban, sokkal pontosabban végzi el szabályzást. Leegyszerűsítve: villámgyorsan bekapcsolja a fűtést csapolás közben, ha szükséges és kikapcsolja, ha már nem kell. Persze ennél némileg bonyolultabb  a dolog. Egy jó minőségű PID visszavesz a fűtésből, ha közeledik a kívánt hőmérséklethez azért, hogy elkerülje a hőmérséklet túlfutását. Ha a kívánt celsius elérésekor egyszerűen kikapcsolná, a hőmérséklet a még meleg fűtőbetétek miatt túlszaladhatna a kívánt értéken, egy jó PID tehát erre is vigyáz. (Ugyanígy viselkedhet hőmérséklet esésnél is.) Ahhoz, hogy ezt jól, az adott kazánhoz igazítva elvégezhesse, egy kalibrációs folyamaton kell átessen, első használatba vétel előtt ezt is automatikusan megoldja. A hőmérséklet ingadozását így minimális szinten tudja tartani.

gaggia PID

PID egy Gaggia-n. Szintén gyakori, hogy Gaggia-ra PID-et szerelnek, igen jó hatással lesz rá.

Ezen kívül az sem mindegy, hogy a kedvenc kávénknak megfelelő, kívánt hőmérséklet értéket egyszerűen a billentyűzeten beállíthatjuk, sokkal felhasználóbarátabb megoldás a közönséges szörfölésnél. Az egyes blendek különböző csapolási hőmérsékleten másként viselkednek. Pl amin a Malabar Gold édes ízt ad , egy másik keveréket már savanyúvá tesz. Tapasztalt felhasználó a hőmérséklet állításával a legjobb ízt tudja kihozni minden kávéból. A szörfölés persze működhet, de aki már vállalkozott ilyenre, pontosan tudja, hogy mennyire nehéz jól összehozni és kétszer soha nem sikerül ugyanúgy. Ezen kívül nem oldja meg azt a problémát, hogy nagyobb lesz a hőmérséklet ingadozása a csapolás során. Ehhez képest egy PID lényegesen könnyebben használható, elvégzi helyettünk ezt a munkát, nagyon pontosan.

rancilio PID

A PID vezérlő beépítése így sokkal hőstabilabbá tesz minden gépet, kategória ugrásként szokás említeni, vagyis ugyanaz a gép egy olcsó kis PID vezérlő beépítésével komoly minőségjavulást fog produkálni a készített presszójában.

De a PID-ek is egyre okosabbak lesznek, folyamatos a fejlődés.

Saeco Aroma PID-el kiegészítve.

Saeco Aroma PID-el kiegészítve.

A sorozat következő részében szeretném bemutatni egy népszerű presszógép (Gaggia Classic) konkrét átszerelését PID vezérlésre, amihez “kis” segítséget kapok majd. A gép tulajdonosa dokumentálta a komplett átszerelési műveletet és volt olyan kedves, hogy az olaszpresszo.hu olvasói részére át is adja a leírást. Én pedig a Rancilio Audrey presszógépemet tervezem átalakítani, természetesen erről is készül bejegyzés.

18 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Babyt fogtok PID-elni, vagy Baby Twint? Ezenkívül szívesen olvasnék egy jó írást a szörfölésről is. 🙂

  1. Szia!
   Bocs, nem Baby-t, hanem Classic-ot. A szörfölésről van cikk, az nem jó? Hiányzik belőle valami? 🙂

 2. Esküszöm, hogy elfelejtettem azt a cikket. Pedig mindegyiket olvastam. 🙂

  1. Semmi gond. Jelzés értékű, lassan át kell gondolnom a cikkek rendezését, egyre több van szerencsére, nehéz lassan megtalálni, amit keres az olvasó.

   1. Kucher László

    Nem találom a Gaggia Classic PID-elést. Nem jól keresem, vagy még készül?

    1. Jogos észrevétel. Elég vacakul állok azzal a cikkel sajnos, így bizonytalan a megjelenés időpontja, nem tudok mit ígérni, csak azt, hogy lesz. Több résztvevős projekt, nem csak rajtam múlik.

     1. Finoman érdeklődni szeretnék az irátn, hogy mi újság a projekttel? Szerintem sokan szívesen látnák a cikket, persze lehet, hogy azóta megszületett csak én nem láttam.

     2. Üdv. Igen, igaz, még nincs kész a cikk sajnos.

 3. Szia,

  Erről hallottál már? Nagyon tetszik, de teljesen véletlenül találtam rá. Szívesen olvasnék (gondolom más is) erről.

  http://www.cyberelectronics.org/?p=458

  1. Nem. De igen jól néz ki, ennek utána fogok olvasni, mert tetszik. Kösz a tippet.

 4. Sziasztok pid érdekelne mennyibe kerül hátha tudja valaki hol lehet kapni ?
  köszi

 5. Szabó István

  Kedves Károly!
  Gaggia Classichoz milyen tipusú PID-et ajánl beépíteni, ill.hol vásároljam meg?
  Szabad-e az aliexpress-en vásárolni?
  Üdv.:
  István

  1. Utoljára én ebay-ről rendeltem kínából PID-et (jó rég volt már). De vélhetően az aliexpress is megbízható. Sajnos arra, hogy melyik típust, nem tudok egyértelmű választ adni, mert ez nagyon sok mindentől függ.

 6. Szervusz, nagyon jó a cikk. Tudsz javasolni szakembert, aki beszereli/kalibrálja az eszközt?

  Köszönöm.
  László

  1. Kedves László, igen, tudok javasolni. A “kávéológia index fórum”-on lali.hu fórumtárs foglalkozik ezzel és Ő kifejezetten ügyes, ajánlom. (Ha nem felejti el, kérem adja át üdvözletemet neki. :))

 7. Szia!

  Segítesz nekem PIDet brleépíteni a kávéfőzőmbe?

  1. Szia, negatív. Nem tudok vállalni kávégép átalakítást, még egy jó ideig. A blogra sincs elegendő időm.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook