Pal’s Coffee Tech

Konzisztencia, egységesség, megismételhetőség. A kávézás világában sokan sokféle okból keressük.

Kávézóknak például nem lenne előnyös, ha az egyes csapolásaikat követően az italok között túlságosan nagy eltérés mutatkozna. A kávézó tulajdonosa képtelen lenne megmondani, mire számítson a vendég.  És a vendég sem biztos, hogy törzsvendéggé válik, ha nem kapja ugyanazt a minőséget, vagy ízjegyeket, amiért oda, pont abba a kávézóba ment vissza.

Az otthoni presszó készítésénél ez elsőre talán nem tűnik annyira kardinális dolognak. “Nem tudjuk megismételni. Na és akkor mi van?”  Ez a gondolkodásmód csak addig állja majd meg a helyét, mígnem sikerül egyszer igazán kiválót csapolnunk. Mert garantálom, hogy ezt követően felmerül majd az igény: én bizony holnap is ilyet szeretnék. Pont ugyanilyet. Bosszantó, ha nem tudjuk megismételni és egy ilyen helyzetben könnyen átértékelődhet korábbi álláspontunk.

Mai cikkemben egy olyan eszközt szeretnék bemutatni, ami segítségünkre lehet ebben.

 

Pal’s Coffee Tech Puck Perfecter

Az eszköz egy speciális kategóriába tartozik, amit angolul “coffee distribution tool”-nak hívnak. Elsődleges céljuk ezeknek a szerkezeteknek az őrlemény eloszlatása/elrendezése a szűrőkosárban, előkészítve ezzel a tampereléshez. Az így előkészített őrlemény sűrűsége a tamperelést követően egységesebb, amitől a kávé-kivonatolás hatékonysága nő. Tehát nem csak a csapolások megismételhetőségénél kapnak szerepet, hanem a hatékonyabb kivonatolásnak köszönhetően javítják kávénk minőségét.

 

Így néz ki a most emutatása kerülő, szóban forgó “tool”:

pal's coffee tech puck perfecter coffee distribution tool

 

Az eszköz kidolgozása példás, gyönyörű a szemnek. Súlya is van, egyetlen darab rozsdamentes acélból került kialakításra. A fényét polírozásnak és nem krómozásnak köszönheti. Tényleg gyönyörű, nagyon profi cucc. A fotón látható, bélelt tároló dobozkában érkezett, a mellékelt két gyűrűvel (és rövid használati útmutatóval).

A gyűrűkkel lehet beállítani a kések helyzetét/magasságát, amivel az eszköz által kínált előtömörítés mértékét szabályozhatjuk. A gyűrűket elvileg egyszerűen csak fel kell helyezni, nem fognak leesni. Ezt elsőre aggályosnak tartottam, mivel azt gondoltam, majd két ujjal folyamatosan tartanom kell. A használat erre rendesen rácáfolt. Nagyon érdekes az elv, amitől fenn marad. Annyira pontos a megmunkálás, hogy felhelyezést követően a gyűrű csak akkor tud lejönni, ha az teljes kerületében egyszerre mozdul. Az ettől való legkisebb eltéréstől azonnal szorul. (Én elsősorban gyűrű nélkül használtam, nem tartottam szükségesnek.)

 

pal's coffee tech puck perfecter coffee distribution tool

 

A fenti  kések fogják eloszlatni az őrleményt a karban. Ha a kések formáját megfigyeljük, logikus a működés. Az egyik irányba forgatva simít, a másik irányba pedig “gyalul”. A használat során tehát először jobbra forgatva eldolgozza-egyengeti az őrleményt, majd balra tekerve lesimítja a tetejét. (Bemutatom majd videón is a cikk végén, hogy teljesen világos legyen.) Ha a rögöket nem is dolgozza szét (mivel nem ér le a szűrőkosár aljára), de elegyenget mindent.

Az eszköz tetején kialakításra került egy mélyedés, így tamper-tartó is egyben, nem foglal plusz helyet a pulton, ami szintén jó ötlet:

pal's coffee tech puck perfecter coffee distribution tool

pal's coffee tech puck perfecter coffee distribution tool

 

Használat közben

A célja tehát az őrlemény elegyengetése a kosárban. Minimálisan előtömörít, így mikor a tamper-t használjuk, az már csak jóval rövidebb utat tesz majd meg (de ettől még szükséges lépés az is). A tampert eleve egy sima felületre helyezzük majd rá, így minimalizálja a lehetőségét a félretömörítésnek. Legjobban egyébként “naked” csapolásokon látszódott a különbség, telkesen egyértelmű volt a használatának az előnye.

Lássuk egyszer fotókon:

_igp0013

Daráljuk le a megfelelő mennyiségű/minőségű őrleményt a szűrőkosárba.

 

_igp0021

Az őrlemény ilyenkor még rögös, egyenetlen felületű a kosárban, ezt fogjuk előkészíteni tampereléshez.

 

pal's coffee tech puck perfecter coffee distribution tool

Ráhelyezzük a kosárra. Fontos, hogy a pereme teljesen felüljön a kosár szélére. Ezt követően először körbeforgatjuk párszor jobbra (distribute), majd párszor balra (finish).

 

Tömörítésre előkészítve. Szép sima, kosár peremével párhuzamos felület.

Tömörítésre előkészítve. Szép sima, kosár peremével párhuzamos felület, de még nem elég tömör.

 

Utolsó lépés pedig a tömörítés.

Következhet a tömörítés.

 

Jó-jó, de változik bármi is a végeredményben?

A naked csapolások egyértelműen jobbak, eddig 100%-ban sikerültek vele, kb. így néz ki a dolog:

naked coffee portafilter

naked coffee portafilter

Mint látható, nagyjából egyszerre indul el, de nagyon picit hamarabb a szélén. Ebben nem a PP a ludas, csak a használt tamper nem olyan pontos, mint egy Pullman, így a széleken elégtelen a tömörítés.

naked coffee portafilter

naked coffee portafilter

naked coffee portafilter

Nincs spriccelés, a lefolyás szép, rendben ment minden.

 

naked coffee portafilter

 

Nagyjából ilyen tehát vele egy átlag “naked” csapolás. Volt már ennél rosszabb és jobb is, de olyan, hogy totális katasztrófa, eddig soha. Van azért a folyamatban továbbra is hibázási lehetőség, mert a tamperelést végülis el lehet rontani (és nagy ritkán sikerül is), de ez már egy másik történet. A következő fotón pl. egy nagyon szép lefolyás látható, ami szintén elő lett készítve és eléggé “ott van”:

naked coffee portafilter best shot

 

Itt pedig a rövid videó a használatról, amit korábban a cikkben már ígértem:

 

Vélemény

Én biztosan használni fogom, mert nekem számít a megismételhetőség. Sokszor előfordul, hogy a kávén változtatni szeretnék valamit, mert nem tetszik, kipróbálnám máshogy és állítok egy paraméteren. Hőfokon, őrleményen stb. Egyszerre egy paramétert szeretek megváltoztatni és megfigyelni, mi változott. Ez nehezen működik, ha nem tudom biztosítani a csapolások egységességét. Nem állítom, hogy nem lehet létezni nélküle, eddig is készítettem kávékat itthon, de mégis úgy érzem, megint javult kicsit minden. Crema, test, ízek. Észrevehetően jobb. Egyébként megvizsgáltam pár ilyen eszközt a Triestespresso expón anno és azt kell mondjam, hogy bár az OCD a legismertebb distribution tool, de az őrlemény eldolgozásában ez a hazai eszköz szerintem jobban teljesít. Magyarázatom: az OCD-nek van egy viszonylag nagyobb lapos felülete középen, amiről úgy gondolom, hogy nem ideális (ott szinte nem csinál semmit) és ezért a Pal’s Coffee Tech Puck Perfecter ezen a ponton egész egyszerűen jobb.

 

De mi van akkor, ha valaki ki szeretné próbálni, vagy vásárolna egyet?

A fejlesztő már lassan egy éve arra törekszik, hogy itthon megfelelő gyártókapacitást találjon. Tudomásul kell venni, hogy a magyar kávés eszközök piacának mérete viszonylag kicsi. Ez elsősorban alacsony darabszámú gyártást tesz lehetővé. A sorozatgyártás magas költségeit elkerülendő, az egyetemes gépeken való megmunkálás és az ezt követő kézi sorjátlanítás és felülettisztázás (csiszolás) az egyedüli rentábilis gyártási mód. Ezzel magyarázható az alacsony készlet, vagy esetleges készlethiány. Mindebből egyenes úton következik az előrendelés szükségessége.

A vásárló oldaláról megvan ennek az előnye és a hátránya is. Hátránya, hogy a megrendelést követően a gyártás beletelhet négy-öt hétbe is. Az előnye pedig, hogy így lehetőség van bármilyen szűrőmérethez rendelni, nem csak 58-hoz. (A piacon kapható hasonló eszközök kivétel nélkül az 58-as méretet támogatják.) Ráadásképp a várakozásért egy egyedileg nekünk gyártott eszköz lehet a kárpótlás és nem pedig egy tömegcikk.

Az eszköz ára jelen pillanatban (2017.08.30) 18.000,- Ft (+futárköltség), ami elsőre borsosnak tűnhet, de tekintve a gyártási minőséget és összehasonlítva más gyártók hasonló termékével (Pl.: OCD “ONA”, vagy Mahlgut “Doser Tool”), szerintem a Pal’s Coffee Tech Puck Perfecter a legjobb választás.

 

A gyártó adatai és elérhetősége:

Pal’s Coffee Tech 

palscoffeetech.com

Pál Dániel 

További ajánlott írások
prev next

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

© Makk Károly, 2017 Frontier Theme