Bilt Oscar vízlágyító kisgépekbe

A napokban kezdek kipróbálni egy nagyon egyszerű vízlágyító párnát, magát a terméket szeretném bemutatni a bejegyzésben, mert sokunknak problémát okoz, hogy otthoni körülmények között a kávégépnek megfelelő lágy vizet előállítsuk. A párnát a Bilt cég különböző méretekben gyártja, hogy mindenki kiválaszthassa a megfelelőt.

Bilt – Oscar

Működési elve szerint a magnézium és kalcium ionokat köti meg és cseréli nátrium ionokra, ezzel teljesen megelőzve a vízkövesedést.

Az általam választott “Bilt Oscar 150” nevű termék a prospektusa szerint egy 2L-es tartályba helyezve a “csapkeménységű” vizet 6 óra alatt lágyítja meg kellően, vagyis érdemes este a tartályba helyezni, hogy reggelre elérhessük a kívánt vízminőséget. Ha a tartályt félig üres állapotban esténként folyamatosan feltöltjük, mindig lágy vizet használ majd a gépünk, vagyis megelőzzük vele a vízkövesedést és elősegítjük, hogy még több íz kioldódhasson az őrleményből.

A termék az alábbi csomagolásban érkezik:

bilt oscar

Antidesign díj esélyes … 🙂 De nem nézni kell, hanem a tartályba tenni. A párna sem sokkal csinosabb, egy hálóba van varrva a lágyító gyanta, amit csap alatt átmosást követően a tartályba kell helyezni:

bilt oscar

Csak olyan gépeknél használható, ahol teljesen nyitott a víztartály (pl Gaggia-k).

A csomagolás feliratai szerint 18 hónap a szavatossági ideje (gyártástól számolandó) és 250L vizet tud meglágyítani, vagyis számításom szerint az én otthoni felhasznált vízmennyiségemet megbecsülve kb fél évig lesz működőképes. Szintén a feliratok szerint nem regenerálható, vagyis cserélni kell. Az Oscar 150  párna ára ~3-4000 Ft körül mozog.

Külföldi fórumokon utánaolvastam ennek az eszköznek, meglehetősen vegyes a megítélése. Vannak akik szerint mivel a tartály aljában van a párna, nem fogja konzisztensen lágyítani az összes vizet. Mások szerint 7000 csapolást végeztek egy párnával és egyáltalán nem vízkövesedett a gépük. Továbbá azt tanácsolják, hogy ha a víztartályon (a vízszint környékén) vízkövesedés látható, cseréljük ki a párnát, illetve vegyünk akvarista szaküzletben vízkeménység tesztelő csíkokat (legolcsóbb tesztelési metódus) és hetente ellenőrizzük vele a kávékészítéshez használatos vizünket. (Ez utóbbit egyelőre kihagyom, de a tartályon megjelenő vízkövesedést talán tényleg érdemes figyelni)

Egy további érdekesség:

Forralással a budapesti csapvíz 5-6 nk°-kal lesz lágyabb (forralás nélkül 10-16 nk°). A forralás során kivált kalcium már nem oldódik fel újra a vízben így nem károsíthatja presszógépünk alkatrészeit. Az így előállított víz keménységét tekintve bármelyik presszógépben felhasználható, nem káros.

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:	
	
	
	

13 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Horváth Zoltán

  Szeretném megtudni,honnan lehet rendelni Bilt Oscar vízlágyítót kisgépekbe?

  1. Én a danetti.hu-tól szerzem be.

   1. Horváth Zoltán

    Köszönöm.
    Megnéztem,de sajnos nem találtam.

    1. Szerintem hívd fel Őket, szerintem biztos van nekik. Kicsit tényleg nehézkes a webáruházuk, de segítőkészek amúgy.

     1. Horváth Zoltán

      Értem.Oké.
      Köszi

 2. Szia, azt írtad, hogy csak teljesen nyitott tartályokkal működik.
  Ezzel semmi képpen nem lenne jó, igaz: http://www.1st-line.com/store/pc/catalog/Lelit/MC084_detail.jpg
  Lelit PL41TEM

  1. Ehhez a tartályhoz nem tudom ajánlani. Nehezen férne be a zsák és nehéz lenne kibányászni belőle.

   1. Mit érdemes helyette használni. Én egyébként ezt találtam alternatív megoldásként, ha minden igaz nem sokára érkezik is belőle Szegedre az AVX-hez.
    http://espresso.lelit.com/accessorygroup/5

 3. én még mindig nestlé vera vizet használok semmilyen vizkő nem csapódik ki a tartály oldalán, bár lassan már sehol nem lehet kapni, betankoltam belőle:)

 4. Sziasztok!
  Tudom nem egy profi gép de Philips Saeco Poemia-hoz ezt lehet használni?
  Már tervbe van véve a csere de addig is próbálom a legjobbat kihozni belőle.
  Köszönöm.

  1. Üdv. Igen, lehet. Egyetlen feltétel, hogy beférjen a kis zsák a víztartály betöltő nyílásán. Nem tudom, hogy a Poemia milyen víztartállyal rendelkezik, de vannak olyan gépek, aminek a tartályán csak egy kis lyuk van a víz betöltéséhez. Ha ez nem olyan, hanem szabad a tartály teteje, akkor nyugodtan beleteheted.

   1. Értem Köszi.
    Akkor ez lesz.

 5. Gerendás Andrea

  Én a Boncaffe Noir KFT-től rendeltem.szerintem ez a legegyszerűbb,és legolcsóbb is,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook