Fenék nélkül (naked vagy bottomless)

A fenék nélküli (vagy angolul bottomless, esetleg naked) szűrőtartó kar egy ragyogó diagnosztikai eszköz. Segítségével tökéletesíthetjük többek között a tamperelési technikánkat, de akár otthoni presszónkból is egy új szintet tud kihozni.

Egy szinte ugyanolyan karról van szó, mint a normál, csak ennek kompletten hiányzik az alja, a kosár szűrő oldali része tisztán látszódik. Ha presszókávé készítés a hobbink, előbb-utóbb biztosan találkozunk az ezzel készített kávék fotóival, amik sokszor lenyűgözőek, gyönyörűek tudnak lenni.

esp-drop

Alapvetően tényleg csak egy diagnosztikai eszközről van szó, ellenőrizni tudjuk vele az őrleményünket, a tamperelési technikánkat és a gépünk OPV működését is. Egy tökéletes őrlemény-tamperelés páros esetén (és ha az OPV is szereti az igazságot) ebből a karból a csapolás középen össze kell folyjon egyetlen sugárba a kávé, ami pontosan a kosár aljának közepén kell szépen lassan lecsurogjon.

naked

A tamperelés nem volt egyenletes, a sugár elcsúszott középről a lazábban tamperelt részek alá.

Normál szűrőtartó esetén ezt a folyamatot nem látjuk. Csak annyit érzékelünk mindebből, hogy a kifolyón szépen csordogál kifelé a kávé. Az, hogy hol indult meg, középen folyik-e, esetleg kialakult-e csatornásodás a kávépogácsában, kompletten rejtve marad, míg ebben a karban ez teljesen nyilvánvalóvá válik. Ha bármi nem stimmel, kegyetlenül tud büntetni, jobb esetben csak nem áll össze középen egyetlen sugárba, rosszabb esetben szanaszét fog spriccelni. Ilyenkor biztosak lehetünk benne: ebből a kávéból többet is ki lehetett volna hozni, valamit változtatnunk kell.

Mindezt a következő videóval szeretném szemléltetni. Gyönyörűen elindul kifelé a szűrőből a kávé, a színek fenomenálisak, majd hirtelen az egész folyamat átmegy egy nagy katasztrófába:

Klassz, igaz? Innen nézve jót mulatunk rajta, a túloldalon viszont lehetett takarítani rendesen …

Ne felejtsük, ha egy normál karban csapoljuk mindezt, ebből semmit nem látunk. Egyszerűen a kar összegyűjtött volna minden folyadékot, nem engedte volna spriccelni szanaszét. (Persze tapasztalt szem azért azon is látja, hogy túl hamar világosodik a kávé.) A kávé vélhetően friss, nagyon szépek a színek. Egyenletesen indul meg a kosárból, talán a tamperelésben sem volt óriási hiba. A folyadék középen összeállna egyetlen sugárba … és akkor bumm, az egész kampec. Mi történhetett? Véleményem szerint túlságosan megnőtt a nyomás. Én az OPV-re gyanakodnék, nem nyitott ki, vagy csak túl későn. Mivel nagyon megnőtt a nyomás a pogácsában, 9 bar felett csatornák alakulnak ki, amin keresztül a víz gyorsabban tud távozni, mint szeretnénk. Ezen kívül jó tudni, hogy szimpla kosárral (mint a videóban szerepel) sokkal nehezebb összehozni egy ideális csapolást, mint duplával. Dupla kosárnál sokkal nagyobb az alsó, lyukacsos felület, ezért ritkábban fordulhat elő ilyesmi. A lényeg, hogy feneketlen szűrőkar nélkül egy ilyen hibára sokkal nehezebben jövünk csak rá.

De nézzünk pár jól sikerült folyamatot is.

Egy Gaggia Baby, PID nélkül:

 

Aztán itt egy PID-el Gaggia is, eléggé “ütős” csapolással:

 

Végül a kedvencem, egy Lelit kisgép (közeli rokonságban van a korábban nálam járt Salda-val.)

 

 Milyen további előnyei vannak?

Egy ilyen kar nem csak, mint diagnosztikai eszköz használható, nagyon sokan nem is ezért tartják. Macera, ez igaz, mert, ha elrontjuk, szanaszét spriccel, de ha be van állítva minden, ahogy kell, jobb kávét lehet csapolni vele, mint a hagyományos karral. És pont ez miatt tartja otthon sok maximalista kávébolond, mint én. Összegyűjtöttem pár előnyét ennek a kartípusnak:

Bármilyen mélységű kosarat bele tudunk tenni. Ma már léteznek olyan eszpresszó blendek, amik eleve magasabb dózis esetén (értsd: nagyobb kosárral) adják ki magukból a maximumot.

Könnyebb tisztán tartani. Ki sem kell szedni a karból, csak elmosni a mosogatóban.

A legbrutálisabb crema-t adja. Olyat, amit normál karral nem lehet elérni. Mivel a crema nem folyik végig a kar belső felén, majd a kifolyón, jobban egyben marad.

Az ízek leheletnyivel intenzívebbek és tisztábbak, lesz egy plusz friss töltete (olyan picit csípős érzés). Ez mondjuk nem mindenkinek jön be, de én nagyon kedvelem.

Gyönyörű színek, a csapolás nagyon jól néz ki. Mellékesnek tűnik, de azt a kávét, amit így készítettünk, ahol nagy gonddal készítettük elő a tamperelést, végig izgultuk a folyamatot, láttuk a csíkokat, a színeket, garantáltan más mentális  állapotban fogyasztjuk majd el, jobban ráhangolódunk.

 

Én hogy csinálom

Nem szentírás, ettől bárki eltérhet, csak azt írom le, én hogyan oldom meg ezt a feladatot, ha így szeretnék kávét készíteni.

A konkrét, fotókon szereplő csapoláshoz a Rancilio Audrey háztartási presszógépet használtam és a Reneka szűrőkosarat (dupla).  A Reneka ragyogóan bevált erre a feladatra, sokat segít, hogy minimális ellenállása van csak a kosárnak. A helyes kávé mennyiség a Reneka-Rancilio páros esetén 16g, ezt mérlegen kimérem, darálón átfuttatom. Darálás közben 2x megállok, igazítom az őrleményt egy Latte Art toll segítségével, de fogvájó ugyanúgy alkalmas. Ilyenkor a nagyobb csomókat szétszedem, próbálom körkörös mozdulatokkal egységesre hozni, lásd alábbi ábra:

EspressoStirFinoman ilyenkor le is szoktam tamperelni, de tényleg csak nagyon picit, nem erősen. A folyamat végén, mikor a teljes őrlemény a kosárban van, el van egyengetve, lehet egy nagyot nyomni rajta, de az átlagosnál jobban figyeljünk arra, hogy a kávé felszíne egyforma távol legyen a peremtől. Indulhat a csapolás:

 

naked

Így indul meg. Eleinte a szélén, ott a kávépogácsa tömörítése vélhetően elégtelen, a tamper nem ér ki pontosan a kosár szélére.

naked

A színek még sötétek, kezd középen is átjönni a víz. A textúra (az én szememnek) gyönyörű.

naked

Már középen folyik, de még két sugárban. A tamperelés pont a kosár közepén kicsit erősebbre sikeredett. Kb 12s-nél járok.

 

naked

Végül összeáll egyetlen sugárrá. A csíkozás a csapolás végéig megmarad. Sokszor sikerül ennél is szebbre, de nem mindig készítek sorozatképet …

naked with rancilio

És akkor a végeredmény. A legjobb mintázatú crema-k egyike, amit a Rancilio-ból ki tudtam hozni. Ebben is segített a feneketlen kar. Hálás vagyok, mikor ilyen presszót ihatok, minden fáradtságot és extra macerát megért.

 

Nagy elégedettséggel fogyasztottam el, kényelmesen hátradőlve egy fotelben, igen finomra sikerült ez a kávé. Akinek kedve van hozzá, próbálja ki. Pár ezer Ft egy ilyen kar, szerintem senki nem bánja meg a beruházást.

naked

Szintén egy jól sikerült “naked”.

 

Végül pedig egy rohadt jó kis klip. “Kávékalmár” engedélyével … NAKED.

 

Ha tetszett az írásom, mondhat köszönetet a megosztásával:

9 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Jó kis cikk!

  Jól értem, az utolsó történet a Reneka dupla kosárral, 8g örleménnyel készült?

  1. Üdv! Bocsánat, elírtam, most javítottam. Természetesen 16g, a Reneka dupla kosár. Az Astoria-nál 15g kell a Reneka-ba, a Rancilio-n 16g, hogy csapolás előtt elérje a felső szűrőt, más a fej kialakítása. A Rancilio-nál 8g kell a szimpla szűrőmbe és 16 a duplához.

 2. Szia.

  Tetszik a cikk! 🙂
  Kérdés. Nekem van egy Gaggia Classicom.
  Szeretnék hozzá egy ilyen fenék nélküli kart.
  Tudsz nekem segíteni, mert nem találok ilyet?

  Köszönöm.

  ü.
  Patrik

  1. Üdv. Én legutoljára a danetti.hu-nál vettem egyet Gaggia Primo-hoz (ugyanaz a kar). Érdemes felhívni őket, ha nem találod a webáruházban, mert attól, mert nincs listázva, még lehet nekik.

   1. Nagyon szépen köszönöm.
    ?

 3. Tökéletes írás! Elsőre sikerült megcsinálni teljesen amatőr létemre! Köszönöm!!!

  1. Örömmel olvasom 🙂 gratula!

 4. Szia Károly,

  Időről-időre visszatértem ehhez az írásodhoz és a múlt héten rászántam magam, a Gaggia Classicomat megleptem egy nyitkott karral, plusz egy I.M.S kosárral+felsőszűrővel (ezt egy másik cikkedből olvastam).

  Gondoltam valamit segít a dolgon, már nagyon untam, hogy nem tudok semmi extrát kihozni a szettemből (Graef CM700+PID), már nem is vettem P&Y alapanyagot, mert minek).

  Ami az első csapolásnál történt, az valami fenomenális volt, 2-3x több crema, gyönyörű mintázat és új ízek. Ráadásul a konyha is tiszta maradt 🙂

  Nagyon köszönöm, jók az írásaid, bár mostanában nem nagyon jövök, de majd pótlom 🙂
  És mindenkit bátorítok, hogy ha megteheti lépje meg ezt a fejlesztést, megéri.

  Üdv,
  Alex

  PS: a Nemox POD-os gép is miattad díszeleg a konyhában már legalább 1 1/2-2 éve 🙂

  1. Köszönöm a visszajelzést! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook