Mit hozhatok?

… tette fel a kérdést a pincér. És akkor jöttem rá, hogy nem is tudom, mi micsoda az itallapon. Ismerős helyzet? Tekintsük át együtt az olasz kávézók itallapjain fellelhető népszerűbb választékot. Tökéletes kedvcsináló lesz a mai kávénkhoz. 

Lássuk akkor tehát a népszerűbb italokat

 

Espresso

Erős, fekete, rövid kávé, amit mi magyarok kortyolgatunk, de Olaszországban felhörpintik és már mennek is dolgukra.

espresso2
Ristretto
Rövid, velős ízorgia, az eszpresszó esszenciája. Nagyon rövidre készített eszpresszó. Személyes kedvencem.
ristretto

 

Lungo

Azaz hosszú kávé, ami hosszabra főznek (lazábbra kell darálni, ugyanannyi idő alatt több víz hatol át a kávén.)  Gyengébb kávé.

lungo

 

Caffé latte

Alapja a presszó kávé, amit felengednek gőzölt tejjel, egyharmad–kétharmad arányban. A tejhab a tetején nagy kedvenc, konkrétan egy művészeti ágazat, a latte art is ebből alakult ki.

latte

 

Café au lait

Vigyázat: tejeskávé, de a francia fajta. Pont ugyanannyi tej van benne, mint kávé.

cafe-lait

 

Caffe macchiato

Majdnem eszpresszó, csak egy csepp habosított tejjel a tetején. Egy kövérebb csepp, nem több.

macchiato

 

Cappuccino

Az eredeti receptben ugyanannyi kávé van, mint tej, és egy kis tejhab ül a tetején. Annyiban más csak, mint a café au lait, hogy annak nincs tejhab dísze. Ez így egész máshogy hangzik, mint amit fel szoktak szolgálni cappuccinóként, tejszínhabbal, fahéjjal megszórva, sok tejjel.

capuccino

 

Americano

Ahogy a neve is mutatja, az amerikaiak kedvence: nincs benne tej, és ez az a hosszú kávé, amiben a presszót felöntik forró vízzel. Jó erős feketét lefőznek, ehhez kétszer annyi vizet öntenek, és már kész is az americano.

amricano

 

 

Ír kávé

50 ml ír whiskey-vel és sűrű tejszínnel keverik össze a dupla presszókávét, amit így a koktélok közé kell sorolni. Autóvezetés mellé nem ajánlott.

ir

 

Jeges kávé

Fájdalommal tudatom: az eredeti receptben nincs vaníliafagyi. Kávé hidegen tálalva azonos mennyiségű cukrozott tejjel, benne jégkockák. Sajnos ez így ma nem lenne elég népszerű, ezért szinte minden kávézó máshogy készíti, általában fagyi betéttel. Az alábbi fotó csak ötlet egy esetleges reformhoz:

jeges

 

 

Bécsi kávé

Presszókávé, tejszínhab ül a tetején, benne viszont nincs tej. Csokireszelékkel megszórva.

becsi

 

 

Latte macchiato

Négyszer annyi habosított tej a pohárban, erre rá egy eszpresszó és tejhab a tetejére. Egyértelműen a tejeskávé-rajongók kedvence.

lattemacchiato
Fotók: printerest.com
Jó étvágyat kívánunk a délutáni kávéhoz!
logo_piros_150
További ajánlott írások
prev next

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

© Makk Károly, 2017 Frontier Theme