… tette fel a kérdést a pincér. És akkor jöttem rá, hogy nem is tudom, mi micsoda az itallapon. Ismerős helyzet? Tekintsük át együtt az olasz kávézók itallapjain fellelhető népszerűbb választékot. Tökéletes kedvcsináló lesz a mai kávénkhoz.
Lássuk akkor tehát a népszerűbb italokat
Espresso
Erős, fekete, rövid kávé, amit mi magyarok kortyolgatunk, de Olaszországban felhörpintik és már mennek is dolgukra.
Lungo
Azaz hosszú kávé, ami hosszabra főznek (lazábbra kell darálni, ugyanannyi idő alatt több víz hatol át a kávén.) Gyengébb kávé.
Caffé latte
Alapja a presszó kávé, amit felengednek gőzölt tejjel, egyharmad–kétharmad arányban. A tejhab a tetején nagy kedvenc, konkrétan egy művészeti ágazat, a latte art is ebből alakult ki.
Café au lait
Vigyázat: tejeskávé, de a francia fajta. Pont ugyanannyi tej van benne, mint kávé.
Caffe macchiato
Majdnem eszpresszó, csak egy csepp habosított tejjel a tetején. Egy kövérebb csepp, nem több.
Cappuccino
Az eredeti receptben ugyanannyi kávé van, mint tej, és egy kis tejhab ül a tetején. Annyiban más csak, mint a café au lait, hogy annak nincs tejhab dísze. Ez így egész máshogy hangzik, mint amit fel szoktak szolgálni cappuccinóként, tejszínhabbal, fahéjjal megszórva, sok tejjel.
Americano
Ahogy a neve is mutatja, az amerikaiak kedvence: nincs benne tej, és ez az a hosszú kávé, amiben a presszót felöntik forró vízzel. Jó erős feketét lefőznek, ehhez kétszer annyi vizet öntenek, és már kész is az americano.
Ír kávé
50 ml ír whiskey-vel és sűrű tejszínnel keverik össze a dupla presszókávét, amit így a koktélok közé kell sorolni. Autóvezetés mellé nem ajánlott.
Jeges kávé
Fájdalommal tudatom: az eredeti receptben nincs vaníliafagyi. Kávé hidegen tálalva azonos mennyiségű cukrozott tejjel, benne jégkockák. Sajnos ez így ma nem lenne elég népszerű, ezért szinte minden kávézó máshogy készíti, általában fagyi betéttel. Az alábbi fotó csak ötlet egy esetleges reformhoz:
Bécsi kávé
Presszókávé, tejszínhab ül a tetején, benne viszont nincs tej. Csokireszelékkel megszórva.
Latte macchiato
Négyszer annyi habosított tej a pohárban, erre rá egy eszpresszó és tejhab a tetejére. Egyértelműen a tejeskávé-rajongók kedvence.