Gépajánló – Magister MS30

A közelmúltban a danetti.hu jóvoltából lehetőségem nyílt kipróbálni a legkisebb Magister presszógépet. Kávégép alkatrészért szoktam járni a Danetti-hez, és az egyik ilyen alkalommal fedeztem fel náluk ezt a gépet, ami azonnal felkeltette az érdeklődésemet.

 

magister es30

 

Az interneten kicsit kutakodva a masina után, meglepően kevés információt találtam. De a cég weboldalából kiderül, hogy 1997 óta végzik munkásságukat. A Magister gépcsalád a Rancilio cégcsoport tulajdonában van. A fejlesztési irányelveik között kiemelt hangsúlyt kap a megbízhatóság és tartósság. Sok alkatrészt saját maguk gyártanak, és nem csak beépítenek.

 

Magister MS30

A Magister MS30 a cég legkisebb presszógépe, összességében talán pár cm-el nagyobb, mint egy Rancilio Silvia. Szimpla bojleres, belső víztartályos kialakítás, tehát egyértelműen háztartások számára tervezték. Mégis sok mindent örökölt a vendéglátóipari gépektől, ami abszolút egyedi karaktert ad neki. (Pl.: tessék egy pillantást vetni a csepptálcán található rácsra. Ilyen rácsot modern nagy gépeken látni. Itt ugyanígy megtalálható, csak miniatűr változatban. Sok ilyen, és ehhez hasonló, apró részletet fedezhetünk fel, ha alaposabban szemügyre vesszük.)

 

magister es30

A készülék házáról nem mindenhol lett eltávolítva a védő matrica, ezért bocsánat. De mintadarabról van szó, nem saját gép, szóval fennhagytuk a fotózáshoz is.

 

magister es30

magister es30 portafilter

 

Főbb paraméterek

Lássuk a főbb paramétereket:

 • 4dl-es, nagy falvastagságú, réz bojler,
 • 58-as méretű, ipari jellegű kar és fej, (ami a minőségi kosarak és tamperek nagy választéka miatt fontos).
 • Belső víztartályos kivitel, ULKA rezgőszivattyú.
 • Elektromosan szabályzott víz-hőmérséklet. (Szonda jellegű megoldás és nem menetes termosztát állítja, ez sokkal pontosabb és gyorsabb.)
 • Magas fényű, rozsdamentes, teljesen fém készülékház, igen vastag lemezből.
 • Professzionális gőzcső. (Szabadon forgatható és dönthető, kellő hosszúságú és cserélhető fejű. Nem mellesleg nagyon jó helyre került, kényelmesen hozzá lehet férni.)
 • Automatikus víztöltés, gőzölés után. (Nem engedi megégni a fűtőszálat még véletlenül sem.)
 • Hangjelzés, ha alacsony a vízszint a víztartályban. (Ezt bevallom, nem próbáltam ki).
 • Érintőgombos vezérlés. (Nincs mechanikus kopása a kapcsolóknak.)
 • Méretek: 250x320x400mm, Fűtés: 1000 watt, Súly: 14.5 kg.

 

Rancilio Silvia-val összehasonlítva, a Magister megoldása a fej tekintetében nekem jobban tetszik. Bár a legújabb Silvia-val még nem volt dolgom (így nem tudom, azok hogy épülnek fel), de a nálam járt modelleknél a fej és a bojler nem volt közvetlenül egymás alá építve. Volt ott egy lépcső a kettő között, mint az a következő fotón látható (sárga nyíllal jelöltem, a bal oldalon):

 

rancilio silvia boiler

 

Ez annyiban előnytelen talán, hogy így a fej és a bojler között mérhető egy hőmérséklet különbség, amit általában a Silvia hátrányaként szokás említeni. A Magister-nél ez a lépcső nincs meg, ami szerintem jobb tervezés.

A Lelit gépekkel összehasonlítva pedig azt az észrevehető géptest torzulást, amit akkor vesz észre az ember, mikor a kart felhelyezi, itt nem lehet érzékelni. Sokkal robusztusabbnak, komolyabbnak látom a Magister megépítését.

 

magister es30

 

Ezen felül nagyon tetszett, hogy a kar felhelyezésénél nem kellett ellentartanom a másik kezemmel. Simán felhelyeztem a kart úgy, hogy a gép nem fordult el. (Ez is hasonló érzés ahhoz, mint amikor jóval nagyobb gépet használok.)

A gőzt is próbálgattam. Azon felül, hogy a gőzcső szabadon forgatható/dönthető, engem legjobban az érdekelt, mennyire tartós. Kisebb gépeknél sokszor nagyon hamar elfogy a gőz ereje. (A tejhab készítésénél ügyeskedni kell, hogy megfelelő végeredményt kapjunk.) Itt erre nem volt panasz. Az első gőzt kiengedve, majd újra felfűtve, bitang erős, ténylegesen nagygépes jellegű gőzt kaptam, meglepően sokáig. Ezzel gyerekjáték elkészíteni a minőségi tejhabot.

 

magister es30 steam

 

Mivel mintadarabról van szó, a gépet nem szedtem szét, de a tetőlemezt egyszerűen le lehet emelni és lefotóztam a belsejét:

 

magister es30 inside

Ami jól néz ki a bitang nagy darab bojler mellett, az pl. a rézcső bekötés, illetve rézcső a gőz felé. Továbbá megfigyelhető jobbra, a kábelek mögött, egy nagy OPV, illetve a bojler jobb oldalán a solenoid szupportja. Esetleg a szonda jellegű hőmérséklet érzékelőt is kiszúrhatjuk.

 

Ami alapból nincs a gépben és hiányérzetre ad okot:
-nincs nyomásmérő óra,
-nincs PID.

És bár egyes használóknak ez fájhat elsőre, teljesen nyilvánvalóan azért nem kerülhettek bele ezek az eszközök, hogy a készülék árát alacsonyan tarthassák. Mindkettő beépíthető utólag (nem gyári megoldás keretében), és a Magister inkább a kiváló alap megteremtése mellett döntött. Lehet vitatkozni azon, hogy mi fontosabb: ezért az árért legyen benne gyárilag PID és inkább spóroljon a gyártó az egyéb alkatrészeken. Pl.: legyen kisebb bojler, legyen gyengébb a kasztni (mint ahogy a Lelit csinálja), vagy ne legyen kompromisszum a beépített alkatrészek tekintetében, de ne legyen benne PID. Én ez utóbbira teszem a voksom. Véleményem szerint inkább legyen egy megbízható, túlméretezett alap, mert arra lehet építeni. E nélkül, a beépített PID sem tudja hozni a kívánt eredményt.

 

magister es30

Csapolás

Kétféle blenddel próbáltam ki és mindkettőt fotóztam.

Az első sorozaton egy Bean On blendet láthatunk, ami 100% arabika kávék keveréke, kb. egy hetes pörkölés. (Aki nem ismeri, a Bean On a danetti.hu saját pörkölésű kávé brand-je. Manufakturális pörkölés, folyamatosan friss, magas színvonalú kávék, erősen ajánlott kipróbálni.)

 

magister es30 with beanon

magister es30 with beanon

magister es30 with beanon

magister es30 with beanon

 

A második sorozaton egy robusztás keverék csapolását mutatom meg (Caffé Borbone Miscela BLU).

magister es30 with robusta

magister es30 with robusta

magister es30 with robusta

 

A fenti fotók láttán bárkinek, aki már foglalkozott presszókávé készítéssel, világos lehet, hogy mennyire jól néznek ki ezek a csapolások. A lefolyás tempója, színei, a kapott crema minősége és mennyisége ebben a géposztályban szerintem referencia értékű. A kávékat kóstolva az ember csak “vakargatja a fejét”, mert az italok teste, komplexitása, édessége zseniális. A jellemző ízjegyek kontrasztosan jelentek meg, nagyon meg voltam elégedve. (Még az”egyszerű “Caffé Borbone keverék is, ami alapvetően erősen robusztás, hozott egy finom malátás jegyet, ettől olyan belga sörös beütése lett.)

 

Ajánló

A Magister MS30 engem meggyőzött. Bárkinek jó szívvel ajánlom, aki már nem a belépő szintű, alap gépek között keresgél. (Mert ezt a modellt már nem nevezném belépő szintnek, inkább amolyan “home-barista” osztály). Ténylegesen kiváló alapokkal rendelkezik, tartós, megbízható konstrukció, amit nem két év használatra terveztek. A teljesen standard, ipari alkatrészek miatt pedig a garancia lejártát követően sem kell aggódnunk. (Kis odafigyelés mellett örökös darab.) Ráadásul szemtelenül jó kávét készít, és a gőz kapacitása is nagyon profi. Egyedül a PID hiánya róható fel talán hátránynak, de egyrészt ez utólag is beépíthető, másrészt így a gépet ennyivel olcsóbban vásárolhatjuk meg (és így bőven 200e Ft alatt tud maradni az eladási ára).

A Magister MS30 ára jelenleg (2018.01.14) 185e Ft a danetti.hu webáruházában. Szerintem 2018-ban az egyik legjobb választás lesz otthonra.

magister es30

 

 

 

33 hozzászólás

Hozzászólás hozzáadása
 1. Szuper gép, csak nekem kicsit drága. Olyan kérdésem lenne, hogy 100ezer forint környékén milyen új gépet érdemes venni? Lelit annán kívül van más is?

  1. Kedves Zsolt, sajnos új gép kategóriában egyelőre nem tudok 100e Ft-ért megbízható, valódi presszógépet ajánlani.

 2. Épp egy hete pukkant szét az itthoni Phillips -Saeco 30 ezer forintos masinám és pont most szeretnék egy erőteljes szintet lépni. Eléggé meggyőző a cikk, elsőnek még egy Lelit Victoria PL91T -ben gondolkoztam, de ezt nagyon drágállom már.
  Így kérdésem is lenne: hogyan lehetne ezt esetleg később PID -elni? Ki tudja ezt megoldani és mennyiért (ha egyáltalán volna rá mód)?
  Van-e nálad cikk a PID-elésről?

  1. Üdv. Utólagos PID-hez BP-en van két kontaktom, aki foglalkozik vele. Privátban megadhatom a számukat. Az ár sok mindentől függ, (Pl milyen PID kerül beépítésre, milyen alkatrész és munkaórával kell számolni), így én pontos árat nem tudok mondani. De kb. 25e Ft-os nagyságrendben kell gondolkodni. Nálam nincs cikk a PID-elés folyamatáról (egyelőre nincs tervben, sok más megírni valóm van még előtte). De itt olvasható egy komplett leírás: https://caffe35.webnode.hu/gaggia-pid-beepites/

   1. Szuper!

    Köszönöm a linket, ha majd úgy adódik és nem megy egyedül akkor elkérem ezt a kapcsolatod!

 3. Helló!

  Nagyon szimpatikus gép, az írásod is elég meggyőző, de a döntésemet nem könnyíti meg. 🙂 Régi álmom egy Rancilio Silvia, amiből a legújabb verzió is kicsivel olcsóbban beszerezhető, mint ez. Silviáról sok infó van mindenütt, ami szintén nehéz döntés elé állítja az embert. Őszintén szólva nem tudom melyikkel járnék jobban. Nyomásmérőt és PID-et valószínűleg egyikbe sem raknék, annyira már nem vagyok fanatikus. Ettől függetlenül fontos lenne, hogy amennyire lehet, nagyjából tudjak vele egyenletes minőségben kávét készíteni. Gaggia Classic-ról váltanék egyébként, amivel többnyire megvagyok elégedve, de az egyenletes minőséget nehezen tudom vele hozni.

  Szerinted merre érdemes billenteni a mérleg nyelvét? Silvia? Magister? Sajnos Nehéz úgy dönteni, hogy az embernek nincs lehetősége kipróbálni. Ilyen összegnél nem szeretnék nagyon mellé nyúlni.

  Egy extra kérdésem volna még. A Magister mennyi idő alatt melegszik be?

  Üdv!

  1. Szia, nézd, a Silvia ellenében nekem a Magister a szimpatikusabb. Én 100%, hogy a Magister-t vinném haza. De ez azért erősen szubjektív dolog. Ettől függetlenül a Magister egy picivel nagyobb, komolyabb gép. És egy ilyen értékű vásárlásnál én a helyedben mindkettőt kipróbálnám. Silivia-t nem tudom, hol tudsz próbálni, de Magister-t talán a Danetti-ben ki lehet.

   1. Sajnos kipróbálni nem lesz lehetőségem egyiket sem. Legalább is nincs tudomásom arról, hogy Győrben bárhol is lennének ilyen kaliberű gépek. A Silviáról sokat olvastam, és legtöbben az alapgéppel nem elégedettek, csak tuning után tudja hozni a sokak által elvárt szintet. Mivel régebben olvastam róla, így nem tudom, hogy az újabb verziók miben változhattak, már ha történt lényeges változás. Nekem csak a kiváló eszpresszó elérése a lényeg, más nagyon nem érdekel. Gaggia Classic-al néha nagyon jól sikerül, néha nem igazán. Lényeg a lényeg, nekem is nagyon szimpatikus ez a kis gép. Úgy gondolom mindenképp előrelépés lenne. Bár azt mondják egy kis tuninggal a Gaggiából is nagyon jó gépet lehet faragni. Túlságosan nem szeretnék elmélyedni ebben a kávégép dologban, mert annyi időm meg egyszerűen nincs. Csak legyen egy jó alapgépem, ami egy kis odafigyelésel jó kávét ad (mindig), ennyi a vágyam, nem több. 🙂
    Azt meg tudod mondani mennyi idő alatt melegszik be üzemkész állapotra?

    Üdv,
    Roland

 4. Tiszteletem!

  Érdeklődnék, hogy a véleményed szerint ehhez a géphez is adnának annyi pluszt a tuningok, mint amennyit ad a Gaggia Classichoz a “full” tuning (OMRON PID, rézcsövezéses kazán-előfűtés, vízhozam csökkentő, nyomásmérő)? Vagy csak egy olcsóbb PID beépítés már elegendő?

  Tisztelettel:

  János

  1. Vélemyényem szerint a bojler van olyan nagy, hogy rézcső tuning az teljesen felesleges. Egy jó PID az nyilván hasznos ide is, vízhozam csökkentés is belekerülhet, illetve az OPV nem tudom, mire van állítva. Általánosan az a véleményem, hogy a gép önmagában, gyári setupban is jobb, mint egy tunningolt Gaggia (drágább is, szóval azért ebből a szempontból nem korrekt az összehasonlítás). Nekem az a kávé, amit a Danetti-ben készítettünk vele, igen meggyőző volt. Testesség, komplexitás, stb. messze jobb volt, mint egy gyári Classic. Amiben így visznt nincs partiban egy PID-el Gaggia-val az a hőmérséklet tetszőleges állítása és így az adott blendhez kalibrálása. Ebben egy PID-elt gép vélhetően jobb. (De PID beépítés ehhez a géphez ugyananyiba kerül, mint egy Gaggia-ba.)

 5. Lovászi Gyula

  Tisztelt Olaszpresszo!
  Ennek a tesztnek az olvasása nagy mértékben járult hozzá, hogy ma már egy ES30 presszógép a családunk legújabb tagja. Köszönöm!
  Ugyanakkor felhívom a szerző figyelmét, hogy a tesztben MS30 gép szerepel / át kellene írni a címet…Az ES30 félig automata (programozható kávéadagokkal) az MS30 pedig kézi vezérlésű. Az írásban MS30-as gépről van szó, amint azt a beillesztett fotók is tanúsítják.

  Üdvözlettel és köszönettel: Gyula

  1. Kedves Gyula, köszönöm a pontosító észrevételt, javítottam a cikket. Szabad kérdeznem, hogy milyenek a saját tapasztalatok a “kis” Magister-el?

  2. Török Szabolcs

   Üdv.Gyula.
   Kávégép vásárlás előtt állok és három befutó közt szeretnék dönteni:
   Magister es30
   Rancilio silvia v6
   Lelit glenda.
   Azt hiszem,hogy Ön segíteni tud ebben,hisz tulajdonában van a háromból kettő.
   Milyen tapasztalatai vannak a magister és lelit gépekkel.Jelenleg kb.egy áron van a két masina,de a lelitekről sok rosszat olvasok.Válaszát előre is köszönöm.

 6. Lovászi Gyula

  Az ES30 harmadik gép a “családban” / Lelit Gilda, Ascaso Steel Uno Prof társaságában. Rendkívül tetszik. Tartottam egy kicsit a fedélzeti elektronikájától: nem szeretem, ha nagyon kötve a kezem és mindent a gép határoz meg. Éppen ezért MS30-ast szerettem volna, de jelenleg az a forgalmazónál nem érhető el. De aggodalmam alaptalan volt. Az ES30 előre programozott gyári paraméterei könnyen módosíthatók – pár napos használat után a gép nagyon “kézre áll”. Apróság, de megemlítem: ilyen praktikusan, higiénikusan dolgozó csepptálcát még nem láttam. A kemény visszaöblítések után sincs egy csöpp víz sem a tálca alatt…Tetszik a vízterítése, ami teljesen más rendszerű mint az eddigi gépeimnél. Egyébként az MS30 és az ES30 lényegében ugyanaz: 2 db jumper segítségével egyik a másikává alakítható / persze ilyenkor illik az előlapi panelt is kicserélni, mert a nyomógombok piktogramjai és a diódák elhelyezése nem ugyanaz 🙂

 7. Kedves Károly és Gyula!
  Szeretném mindkettejüket megszólítani, mivel Önök már használták ezeket a gépeket, hogy az “Elektromosan szabályzott víz-hőmérséklet. (Szonda jellegű megoldás és nem menetes termosztát állítja, ez sokkal pontosabb és gyorsabb.)” megoldást hogyan kell értelmezni és beállítani.
  Az világos, hogy ez nem PID. Ez azt jelenti, hogy nem látom a pontos hőmérsékletet, csak valamihez képest lentebb vagy fentebb állítom?
  Mennyire bonyolult ez az állítás?
  Kifejtenék ezt az opciót picit jobban?

  Köszönöm előre is!

  1. Kedves Krisztián, sajnos én nem állítottam a hőmérsékleten, így nehéz korrekten válaszolni a kérdésre. A burkolat nélküli fotómon látható, hogy a bojler tetejéből egy piros színű kábel jön ki. Ezt hívtam szonda jellegű megoldásnak a cikkben. Nem lehetett látni, hogy hová fut ez a kábel pontosan és nem bonthattam tovább a gépet. Ha Gyula nem válaszolja meg, akkor arra kérem, vegye fel a kapcsolatot a forgalmazóval. Biztos vagyok benne, hogy tud felelni erre a kérdésre.

 8. Lovászi Gyula

  Kedves Krisztián!
  Az előlapi nyomógombokkal lehet állítani a hőfokot, és a 2 LED felvillanásainak kombinációja mutatja a programozott értéket / amit egy egyszerű algoritmussal bármikor le tud kérdezni, illetve módosítani. Gyárilag 98 °C-ra van belőve (bekalkulálhattak 10 °C offsetet…) – 88 °C víz léphet ki a fejből. Nem mértem le. Felfűtés közben villog az aktuális LED (kávé vagy gőz) és ha elérte a kívánt hőfokot, akkor folyamatosan világít. A forgalmazó ad a géphez külön magyar nyelvű útmutatót ehhez. A kávé főzési hőmérsékletét 1°C. fokonként lehet állítani. A legkisebb beállítható hőmérséklet 81 °C, a legnagyobb 105 °C. A gőzé nem állítható, az a gyári értékre fűt. Az egész könnyen és gyorsan elsajátítható.

  1. Szia Gyula! Nagyon szépen köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és ezt leírtad, szerintem ez mindenkinek igen hasznos, aki itt a gép iránt érdeklődik.

  2. Szabó Tamás

   Kedves Gyula!
   Nagyon hasznos volt a személyes tapasztalata, ezzel a remek cikkel együtt valószínűleg emellett a típus mellett döntök. Annyi kérdésem lenne csak még, hogy mekkora vajon a hiszterézise a beépített PID-nek? Tudja azt, mint amit a profi PID-ek, amelyek kb. 1°C fokon belül tartják a kazán, azaz a fej hőmérsékletét?
   Köszönettel:
   Tamás

   1. Szia Tamás, keresd meg kérlek a forgalmazót (danetti.hu), mert erre én nem tudok válaszolni.

    1. Szabó Tamás

     Szia Károly!
     A gyár szerint van benne egy Gicar PID viszonylag alacsony kilengéssel, mivel belóg a kazán belsejébe a szonda. Nyilván nem lesz olyan, mint egy egy spéci PID én mindenesetre emellett a típus mellett döntöttem, úgyhogy majd lemérem mennyire pontos és megírom itt.

     1. Szuper, kíváncsi vagyok amúgy az eredményre, majd írd meg kérlek.

   2. konzumprodukt

    Itt azt olvastam hogy nem nagyon lehet PID-elni, “Az elektromos termosztátnak is van vagy 8-10 fok hiszterézise.”
    https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_77657-77657.html

    Pedig még mindig ezen gondolkodom, főleg mivel cappuccinot iszunk szinte mindig.

 9. Szuper! Köszönöm a segítséget, nagyon hasznos volt. Tulajdonképpen ehhez a géphez nem is kell PID 😁

 10. Mindent egy jó kávéért 🙂

 11. Üdv!

  A Magister ES 30-nak mennyi idő kell a teljes bemelegedésre?

  Köszi!

  1. Szerintem ugyanannyi, mint bármely gépnek ebben a kategóriában, ~20-30 perc az ajánlott várakozási idő bekapcsolás után.

 12. konzumprodukt

  Tejgőzölés utáni visszahűtéssel nem lesz túl forró a bojler egy következő főzéshez? Mennyi idő alatt melegszik üzemképesre tejgőzöléshez? Esetleg tudnál két bojleres gépekből valamit ajánlani?

  1. Általában háztartási gépeknél előbb el kell készíteni a kávét, majd ezt követően a tejhabot. Ha ilyenkor megint kávét szeretnénk készíteni, akkor hűtőcsapolni kell. (Hideg vizet beengedi a bojlerbe, ami visszahűti)

   1. konzumprodukt

    Kicsit elbizonytalanodtam mert egy tavalyi posztban azt írja a gépek pidelésében járatos mester, hogy ez a gép nehezen pidelhető… Ha anélkül is jobb eredményt produkál mint mondjuk egy Lelit Anna vagy egy űr-Gaggia, akkor megfontolandó. De akkor szörfölni kell, mert állítólag 8-10 fokot ingadozik az elektronikus szabályozás is.
    A Lelit nyagda, a Rancilioban nincs PID és egyikben sincs adagolás.

   2. konzumprodukt

    Elméleti bizonytalanság: Ha a bojler akkora, hogy nem kell rézcsövezni, akkor talán a tehetetlensége elég ahhoz is, hogy ne kelljen változtatni az elektronikus hőmérsékletszabályozáson. Szóval talán nem kell PID. Nekem előny lenne a volumetrikus szabályozás lehetősége, nem kell méricskélni.

    Gyakorlati kérdések mindenkihez aki használja:

    – Mit raktok a gőzcsőre, hogy meg lehessen fogni? Konyharuhát gondolom, de talán van valami másfajta gőzcsőre gyártott szilikon fogantyú…

    – Van-e benne OPV?

    – Van-e hozzá vakszűrő, kell-e vakszűrőzni, tersonetezni?

    – Van-e benne háromjáratú szelep?

    – A hozzá adott műanyag tamperrel lehet-e normálisan tömöríteni vagy venni kell valami normálisat? Milyet? Hol? Maroktamperből hány mm-es kell ehhez a kosárhoz?

 13. Kedves Károly!
  Először is köszönöm a pontos, szakszerű, de mégis laikusok számára is érthető írásait. Épp kávégép vásárlásba vagyok, amiben már most sokat segített, ám kicsit el is bizonytalanított 😉 Nagyon szimpatikus a Magister MS30-as gép, de van még pár vresenyző nálam. A legnagyobb kérdés, egy La Cimbali Juniur S1

  http://caffemercato.hu/leiras/la-cimbali-junior-s1/103 120e Ft-ért, amit nem ismerek, (csak magát a márkát) de ha lehet utólag PID-elni lehet hogy jobban járnék? Vagy esetleg egy Lelit Glenda PL41? És persze, lehetne egy Rancilio Silvia E V5 szintén PID-elve. Szeretem a kevésbé pörkölt etióp kávékat, de a sötét olasz ristrettot is. Emiatt szeretnék PID-et és persze egy állítható OPV sem is előny lehet. Szóval ha van pár perce rám, örülnék ha segítene a döntésem meghozalatában. Előre is köszönöm, Keresztes János

  1. Kedves János, a Cimbali szerintem vízhálózatot igényel. Magam részéről háztartásban előnyösebbnek tartom a tartályos gépeket. Továbbra is a Magister mellett döntenék. De ne csak az én véleményemre hagyatkozzon, nézzen meg ilyen gépeket működés közben valahol.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

✉️ KAPCSOLAT  🔒 ADATVÉDELEM  🌎 OLDALTÉRKÉP  facebook